Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tak strasznie się boję

Dostałam skierowanie do szpitala na aborcje, prosze pomozcie

Polecane posty

Gość lesli x
OBJAWY I PRZEBIEG Stopień szkodliwości prześwietlenia w czasie ciąży uzależniony jest od wielkości zastosowanej dawki promieniowania, okolicy ciała poddanemu badaniu RTG jak również od okresu ciąży, w którym zostało ono wykonane. W czasie ciąży nie powinny być wykonywane badania wymagające użycia promieniowania rentgenowskiego. Nowoczesna aparatura rentgenowska umożliwiająca wysyłanie niewielkich dawek promieni, wykorzystywanych do przeprowadzenia większości badań diagnostycznych (np. Rtg zęba) jest wprawdzie bezpieczna i nie powinna mieć negatywnego wpływu na płód jednakże wciąż stanowi czynnik ryzyka. Przy badaniach wymagających dużych dawek napromieniowania istnieje ryzyko uszkodzenia m. in. centralnego układu nerwowego płodu. Promienie RTG mogą także być przyczyną uszkodzenia płodu, szczególnie, gdy badanie wykonywane jest w pierwszych tygodniach trwania ciąży, czyli w czasie formowania się zarodka i wykształcania płodu. WEZWIJ LEKARZA, GDY... Zawsze należy poinformować lekarza zlecającego badanie, o istnieniu ciąży. Każda ciężarna przed udaniem się na badanie RTG powinna wraz z lekarzem przedyskutować konieczność wykonania tego badania. Może on zmienić badanie na mniej inwazyjne i bardziej bezpieczne w ciąży. W niektórych sporadycznych przypadkach, gdy istnieje bezwzględna konieczność wykonania RTG, na brzuch kobiety nakładany jest specjalny ołowiany fartuch ochronny, zabezpieczający przed wniknięciem promieni do płodu. LECZENIE DOMOWE Każda kobieta zanim wybierze się na badanie rentgenowskie powinna mieć pewność, że nie jest w ciąży. Jeżeli istnieje podejrzenie istnienia ciąży należy dla bezpieczeństwa wstrzymać się z badaniem. Badanie RTG u kobiet w wieku rozrodczym, szczególnie u tych planujących ciążę, powinno być wykonywane w I fazie cyklu mięsiączkowego (po miesiączce), aby uniknąć niepotrzebnego ryzyka. Kobiety ciężarne oraz starające się o ciążę pracujące w pracowniach RTG powinny być przeniesione na inne stanowisko.

Gość mimozza
15:12 [zgłoś do usunięcia] PROWOKACJA BEZNADZIEJNA jesteś w 8 tygodniu ciąży i dowiedziałaś się o tym z prześwietlenia rtg??? 15:13 [zgłoś do usunięcia] PROWOKACJA BEZNADZIEJNA przez te dwa miesiące miałaś normalne krwawienia z odstawienia i żadnych symptomów ciąży???? po1. naucz sie czytac ze zrozumieniem. po2. mozna krwawic przez pierwsze 3-4 miesiace cizy, czsem sie tak zdarza...

Gość zabij i po krzyku
Po co się kajasz? Przecież byłaś za aborcją... co się stało?

Gość zabij i po krzyku
Wg. oświeconych zwolenniczek aborcji taki mały płód to tylko trochę bezmyślnych komórek, a nie żadne "dziecko". Może się teraz te panie zwolenniczki odezwą i spróbują przekonać? Uszy do góry - cyk i po sprawie, zrobisz sobie nowe.

Gość kijowo owo
ludzie, nie ma ludzi, ktorzy sa "za" aborcja! sa ludzie ktorzy popieraja mozliwosc WYBORU, ale nie jest to przeciez rownoznaczne z byciem "za" aborcja! co ma piernik do wiatraka? :-O

No raczej to tylko komórki bez wykształcenia narządów człowieka. Jestem za aborcją, ale w tym przypadku ma się to inaczej. Autorka ma problem poważny, bo boi się usuwania ciąży. A czy boi się chorego dziecka? Jeśli nie to niech rodzi a jeśli się obawia to na badania niech idzie. Nie czytałam całego tematu, zaledwie 2 strony i polecam zbadać się dokładnie

sytuacja jest trudna. tzn moze być trudna dla kogoś bo ja wiem co bym zrobila. osobiście nie wybaczylabym sobie gdybym usunela ta ciaze. moze okazac sie ze dziecko bedzie jeszcze zdrowe.a nawet jesli bedzie chore to tez moze byc szczesliwe.nie zrobilaby tego swojemu dziecku i jestem tego pewna. nie raz zdarzało się , ze lekarze sie mylili.czsami nawet wybadają, "potwierdza" jakas chorobe a dziecku niedzieje sie nic zlego. ja w ogole wychodze z zalozenia ze kazde dziecko ma prawo do zycia-i zdrowe i chore.stalo sie jak sie stalo- blad doroslych, niedostateczna czujnosc-ale trzeba teraz udzwignac ten ciezar.

Gość do alonuszla
.."a nawet jesli bedzie chore to tez moze byc szczesliwe...." a może być nieszczęsliwe, skąd wiesz. Taką masz pewność. Znam inną sutuację,

dgybys nie zauwazyla napisalam ze moze byc szczesliwe a nie ze bedzie szczesliwe a to zasadnicza roznica.slowo "moze" nie oznacza pewnosci

Gość 888888ONA888888
bardzo ci współczuję... ja bym usunęła... przykro mi:(

Gość tym razem bez stalego nicka
a jak pozniej, gdy bedzie strasze, zachoruje na raka to co? zastanow sie co lepsze,gdy umrze plod czy dziecko kilkuletnie do ktorego sie przyzwyczaisz!

moja rada jes taka- nie czytaj juz tych wszystkich naszych dobrych rad i pomyslow.zastanow sie sama w spokoju.ile nas tyle oipinii a to ma byc Twoja decyzja

Gość stella bion
Ja w 8 tc dowiedziałam sie, że serduszko nie bije -płód obumarł, dostałąm skierowanie do szpitala ( sprawdzało wielu lekarzy ten fakt) ordynator szpitala w którym miałam mieć zabieg nie zgodził sie go zrobić.Więc nie wiem czy na podstawie jednego skierowania do aborcji można taki zabieg wykonac?

Gość coooooooo
stella bion - co Ty za głupoty wygadujesz??? Gdy ciąża jest obumarła to wykonanie zabiegu jest konieczne. Noszenie w sobie zmarłego dziecka jest zagrożeniem życia matki. Szpitale wykonują po kilka-kilkanaście takich zabiegów w ciągu dnia!!! Może ordynator odmowił wykonania zabiegu, bo nie było pewności co do obumarcia ciąży i kazał jeszcze poczekac???

autorko napisz co sie dzis dowiedzialas u innego lekarza :) odezwij sie co u Ciebie

Gość bukaa
Moja ciocia będąc w początkowym okresie ciąży robiła prześwietlenie kręgosłupa. Dziecko urodziło się zdrowe, dziś ma już ponad 20 lat. To tylko głos w dyskusji, bo równie dobrze mogło urodzić się chore, takie przypadki byłu tu już opisywane. Bardzo ci współczuje i zyczę siły do podjęcia słusznej decyzji

Gość autorko topiku powiem ci tak
to bardzo ciezka decyzja . jestes dopiero w 8 tyg - ja na twoim miejscu poczekalabym tak do około 12- 13 tyg ciazy i zrobila usg genetyczne. na takim usg bedzie widac nieprawidlowosci . ja bylam w 13 tyg i bylo widac wszystkie najwazniejsze orgnany oraz konczyny i jesli wtedy bylo by cos nie tak - wtedy podejmiesz ostateczna decyzja . bo na tym etapie nawet najlepszy lekarz na najlepszym sprzecie nie bedzie wstanie powiedziec czy dziecko jest zdrowe bo nie wyksztalcily sie jeszcze wszystkie narzady - dopiero co serduszko zaczelo bic . trzymam kciuki zeby twoja dzidzia urodzila sie zdrowa

Gość Sylwi84
ja dzisiaj byłam u lekarza bo miałam tydzień temu robione 4 (!) rentgeny na raz i miałam wątpliwości (z powodu leków, które zażywam) czy moje pigułki działają. I powiedział, że nawet jak by nie zadziałały to nic się nie stanie, bo teraz rentgeny dają o wiele mniejsze dawki niż kiedyś i że nawet jakbym zaszła to Ok i dziecku nie zaszkodzi.

Gość autorko co u Ciebie ?
Co zrobiłaś ?

Pierwsze co to skonsultuj to z innym lekarzem tak jak wcześniej było radzone , moja mama miała robione też rtg jak jescze niewiedziała że jest w ciąży i urodziłam się zdrowa !

Gość hahahahahahahahahaha......
Gusia. ten topik jest sprzed dwóch lat :D Trochę za pózno na konsultacje, nie sądzisz?

Gość zaniepkojona olga
a mozna robic przeswietlenie zebow bedac w ciazy?? ja musz zrobic do nalozenia aparatu ale w ciazu okazal sie ze jestem.