Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam kobietki

pigułki dla dużej kobietki

Polecane posty

Gość pytam kobietki

hej kobietki, możecie mi coś doradzić? chodzi mi o pigułki antykoncepcyjne. Moja przyjaciólka jest duża kobietką, tak na oko ponad 90kg, nie dopytywałam się dokładnie ile, wiem że to dla niej problem. No i dziewczyna chcialaby przejść z prezerwatyw na tabletki, jest już 3 lata z tym facetem, beda sie zaraz chajtac. No i tak szperalysmy w necie, i dalej sie zastanawiamy jak to jest z tymi tabletkami, czy przy tak duzej nadwadze lekarz je przypisze?? wlasciwie jedyna konkretna info jaka znalazlysmy, ze przy nadcisnieniu nie przypisze, bo moga powodowac wieksze nadcisnienia. Ale qmpela ma akurat niedocisnienie, najwyzsze cisnienie jakie kiedykolwiek miala to bylo cisnienie idealne :) i kolejne moje pytanie czy taka info (oczywiscie po skontrolowaniu przez lekarza) no i nie ma ona innych schorzen, pozwoli jej na otrzymanie recepty. Aha, kolezanka ma uczulenie na latex, czy jakies substancje chem w skladzie prezerwatyw, wiec tak srednio jej sie ich uzywa.. i nie wiem co jej doradzić. Sama z mężem uzywam wlasnie prezerwatyw. Czy moze sa tu jakies większe kobietki, które biorą tabletki anty i mogą mi rozjaśnić te kwestię?? i czy młodzi lekarze ewentualnie chetniej wypisaliby taka receptę? proszę o pomoc i pozdrawiam:)

Gość pytam kobietki
doradźcie mi coś, może jestem niezorientowana ale potrzebuję rady..

Gość jagaxxx
ja waże 106kg i przez 3 lata brałam novinette, teraz po porodzie inny lekarz przepisał mi jasminum, biorę je drugi miesiąc i czuje się ok

Najlepiej by było, aby poszła do lekarza, który zleci jej odpowiednie badania. W jej przypadku trzeba by ustalić także, skąd taka waga - czy ma problemy hormonalne, genetycznie uwarunkowaną tendencję do tycia, czy może po prostu lubi sporo zjeść lub inne. Koniecznie musiałaby oznaczyć poziom cholesterolu, bo przy dużej nadwadze czy otyłości może mieć za wysoki. Tabletki antykoncepcyjne często wpływają na poziom cholesterolu, mogą zwiększać tendencję do jego nadmiaru. W przypadku osób z wysokim cholesterolem odradza się stosowanie tabletek antykoncepcyjnych ze względu na jeszcze wyższe ryzyko zakrzepicy. Niektóre tabletki sprzyjają gromadzeniu wody w organizmie, co może w przypadku Twojej koleżanki znacznie wpływać na samoocenę i samopoczucie (uczucie ociężałości). Twoja koleżanka powinna iść do SENSOWNEGO lekarza, który przepisze jej tabletki na podstawie badań a nie \"na oko\". W przypadku nadwagi nie powinna sobie pozwalać na takie eksperymentowanie.

Gość jagaxxx
ja przeszłam badania, nie napisałam o tym, bo to oczywiste. że trzeba je zrobić

Gość do jagaxxx
3 lata bralas tabsy i nie potrafisz podac poprawnej nazy?:o

Gość jagaxxx
co z tego, że napisałam fonetycznie? posty są pełne błędów ortograficznych i literówek (jest też w twoim) i jakoś wszyscy wiedzą o co chodzi, nie bądż czepialska ;-)

Gość pytam kobietki
kochane, dzięki za odzew :) przyjaciółka ciężko miała w życiu, ze względu na trudny dom, zajadała smutki. Dużo już schudła, tak jak na nią patrze z perspektwy ostatniego roku. ALe bardzo zmienila sie na lepsze przy obecnym mezczyznie, jest weselsza, spokojniejsza. No i przeklada sie to na wage:) wczoraj wieczorkiem troche pogadalysmy, w kazdym razie zrzucila juz jakies 15 kg, jak to mowi: zaczela jesc gdy jest glodna, a nie wtedy gdy rozpamiętuje. Ale teraz jeszcze drugie pytanie, jak wybrać tego sensownego gina? Ja, gdy majac 22 lata, raz wybralam sie po tabletki do gina. Staruszek, ogromna praktyka, wiele dobrego sie nasluchalam o nim, ile ciąż uratował, ile pomogl. W kazdym razie do owego lekarza nie wrocilam juz, nie dosc ze potraktowal mnie jak glupia nastolatke, to komfort badania weile pozostawial do zyczenia:( takze pozostalam przy moim sprawdzonym lekarzu, ale jakos nie mialam odwagi pytac o tabsy:/ no i rozumiem dziewczyne, sama nie wiem jak wybrac kogos zaufanego, obiektywnego... Jak?

Najlepiej niech przeszuka internet i różne fora o takiej tematyce. Może trafić na opinie o polecanych i niepolecanych lekarzach w swojej okolicy, a to często ułatwia wybór. Ja moją panią ginekolog znalazłam właśnie w internecie, miała i ma wiele pozytywnych opinii - nie zawiodłam się ani razu. Ewentualnie niech popyta koleżanki i przyjaciółki, moze polecą jakiegoś dobrego lekarza.

Gość cholera jasnaaaaa
ja waze 90kg i jestem bardzo wysoka i brałam dwa lata yasminellle i czułam sie dobrze:)