Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emmaljunga

potrzebuje pomocy..co kupic

Polecane posty

Gość emmaljunga

witam wszystkich:) mam prosbe czy ktos moglby mi pomoc w zrobieniu listy co musze kupic dla dzidziusia? i jakie trzeba zalatwic formalnosci przed i po porodzie? jestem w 30 tc i powoli sie zabieram za zakupy dla dzidzi:) i tu potrzebuje pomocy w kwestii np butelek (jakie sa najlepsze), co kupic moge juz teraz a z czym poczekac..jakos sama sobie nie radze ;) z gory dzieki za wszytskie odpowiedzi:)

Gość gosianica
przed porodem idz do szpitala w ktorym bedziesz rodzic i dowiedz sie czy trzeba zabrac ubranka dla dziecka(w niektoeych oni daja na czas pobytu).napewno musisz wziac pieluchy,chusteczki i sudocrem i smoczek.a do domu przede wszystkim wanienke,spirytus do pepka,oliwke,do kapieli bardzo dobry jest nivea 2w1.nie kupuj za duzo ubranek bo szybko wyrosnie.pare kaftanikow cos cieplejszego spiochy skarpetki czapeczki.a najlepiej popytaj zanomych o ubranka moze maja w dobrym stanie.a jesli chodzi o butelki.mowia ze szklale sa najlepsze ale sa ciezkie,ja osobiscie uzywam butelki aventa(phillips) kupisz w aptece

Gość gosianica
no takie rzeczy ja lozeczko wozek to oczywiste :).do pepka jeszcze moze byc dermatol dobrze zasusza i pepek sie szybciej goi.mi polozna polecila na zatkany nosek wode morska w sprayu sterimar

Gość gosianica
do szpitala zabierz dowod i akutalne ubezpieczenie.a po porodzie idziesz do usc pod ktory podlega szpital ze by uzupelnic formalnosci przy akcie urodzenia.pozniej musisz poczekac jakies 2 tyg zeby nadali pesel i jedziesz do gminy gdzie jestes zameldowana ty i dziecko do wydzialu ewidencji ludnosci i tam odbierasz akty urodzenia z peselem

Gość mama Arturka
ja Ci tylko doradze abys nie kupowała kaftaniów, bo mnie one tylko wkurzały. Podwijają się, jakos beznadziejenie sie je zawiązuje... Najlepsze są body ale takie całe rozpinane z przodu, wygodnie sie ubiera i zapina a potem wciągasz śpiochy nic sie nie zwija, wygodnie i szybko. Niech żyją BODY ROZPINANE ;)

Gość emmaljunga
o mamo..jest tego troche:) a na jaki rozmiar najlepiej kupowac? mysle ze 50-56 powinno wystarczyc, chociaz nie wiadomo jak duza sie urodzi dzidzia:)

Gość gosianica
body tez sa dobre ale ja mialam kaftaniki zakladane na zakladke i zapinane na nep na ramionach i byly bardzo fajne.mysle ze 56 bedzie dobre.lepiej niech beda ciut wieksze jak maja byc za male :).no niestety troche tego jest

Gość emmaljunga
ja juz sie nie moge doczekac zakupow, planuje sie wybrac jutro ale boje sie ze jak wpadne do sklepu to kupie za duzo rzeczy, ktore potem okaza sie zbedne:) dzieki za pomoc

Gość gosianica
nie ma za co.najlepiej zrob liste co masz kupic i sue jej trzymaj.wiem rzeczy dala malych dzieci sa sliczne ale jak za duo to polowy nie uzyjesz wiem cos o tym

Gość a ja napisze o tak
Kup sobie pare ubranek w rozmiarze 56 - nie przesadzaj z ilością bo nie ma potrzeby. Co do wyprawki - do szpitala ktoś pisał ze sudocrem - ja odradzam bo u nas strasznie podrażnił małą - ale niby jest najlepszy ( polecam bephanten, linomag, alantan ) - pieluchy, jakiś podkłąd do przewijania ( brak wprawy = brudna pościel ;P ), jakiś rożej bo w tym najwygodniej na początku, pieluchy takie zeby położyć dziecko ( ja miałam flanelki), czapa Ci sie może przydać dla dziecka ( ja miałam łożko przy samym oknie gdzie wiało tak ze mi papier toaletowy powiewał jak flaga ;) ) , niedrapki, skarpetki- jakieś chusteczki nawilzane, Butelki - u nas po wielu przejściach najlepsze sie okazały NUk First CHoice - wiec polecam te - zamierzasz karmić modyfikowanym? to musisz mieć butelke chociaż zalezy od szpitala w niektorych dają w niektorych nie tak samo z mlekiem - jak sie dokarmia to maja ale jak sie karmi to NIE- trzeba sie dowiedzieć :/ - a jak zmierzasz piersią to warto mieć chociaż jedną butelke w domu wg mnie - a wstrzymać sie można z laktatorem, ochraniaczami na sutki itp itd. Jezu chaotycznie piszę ale do kąpania -u nas hit bella płyn do kąpania z oliwka - na początku stosowaliśmy HIPPa i też było ok :P :) Dowód, ubezpiecznienie też wazne pamiętaj :) aaa i wybierz przychodnie - mi kazali na porodówce podawać adres przychodni do któej dziekco będzie zapisane i zupełnie nie wiedziałam co powiedzieć poźniej przeniosłam dziecko ale lepiej wiedzieć niż sie zaskoczyć tak jak ja :)

Gość gosianica
no pytaja sie o przychodnie mnie sie jeszcze pytali kto bedzie pediatra dziecka a jak wiesz plec to o imie sie tez zapytaja jakie bedzie dzidzia nosic to od razu wpisuja w papiery.i jak mowilam idz do szpitala i sie zapytaj czy musisz miec ubranka dla dziecka bo nie we wszystkich sa wymagane.ja nie musialam miec dopiero na wypis mi przywiezli

Gość emmaljunga
a co ze smoczkiem? od razu po urodzeniu mozna dawac smoka?

Gość gosianica
moze powiem tak w szpitalu cora nie uzywla dopiero po jakims czasie w domu.ale jak dziecko jest niespokojne to polozna bedzie chciala smoczek dla dziecka tak ze lepiej kup i wez ze soba.ode mnie tez chciala ale nie mialam i jakos sie obylo bez

Gość emmaljunga
gosianica a jaki mialas wozek? bo nad tym tez sie zstanawiam ale wybor nie jest latwy. a ja strasznie niezdecydowana jstem;)

Gość gosianica
ja ci powiem tak mi sie nie przelewa w domu,wozek dostalam ok kuzynki mi sluzyl.taki zwykly gleboki+spacerowka.bo dla mnie to glupota wydawac na wozek 1000zl a pozniej go sprzedac za polowe ceny.ja by ci poradzila idz do takieg komisu z rzeczami dzieceymi mozna bardzo dobry wozek za niska cene kupic(polowe sklepowej).moja kolezanka synka 2 razy miala w wozku i go wstawila do takiego komisu i sprzedala

Gość gosianica
no wiesz to rez zalezy od tego gdzie mieszkasz jak w miescie to wybierz lekki i maly po zlozeniu wszedzie mozesz go zzabrac ze soba.u mnie stoja 3 wozki gleboki+spacerowka,duza typowa spacerowka i parasolkowa ja wszedzie moge zabrac nawet jak jade sama z mala autobusem

Hej. Na początek polecam jednak kaftaniki póki pepek nieodpadnie. Założyłam młodeu bodziaka i mu się naderwał więc panika była. Radze Ci kupić ubranka na 62 (3 mce). Młody miał 56cm i w jeden kompet (na 56) nie wszedł. Zresztą większe kaftaniki możesz zawinąć na rączkę aby się dziecko niedrapało. Pieluchy, chusteczki i jakiś krem do tyłeczka dla dzidzi - musisz smama zdecydowac jakie. Ja urzywam Sudocreamu, a jak młody miał odparzenia po lampach to neonatolożka poleciła Tormentiol - i faktycznie się sprawdził. Jełi chcesz karmić naturalnie albo tylko dokarmiać mieszanką to polecam Lovi Canpola - 11 miesięcy się tak bujaliśmy i na piersi i na butli i niebyło problemu. Na kolki (junior miał) polecam butelkę BR Brown - faktycznie działa. Podkłady poporodowe- urzywałam i poporodzie i do przewijania młodego w szpitalu albo na dworze. Ubranka, wózek, wanienka, przewijak, łóżeczko, ręczniczki (2 conajmniej bo jak dzicko zrobi siusiu to masz na zmianę), materacyk, prześcieradło (min2x), polecam ceratke pod prześcieradło(jak pieluszka przepuści to niemasz problemu z materacykiem mokrym) - to sama wiesz. Możesz kupić smoczek na wszelki niewielki. Polecam rożek wiązany - bo rzepy puszczają, a tak nie masz problemu. Spirytus do pępka (kupujesz taki zwykły i rożcieńczasz - szklanka spirytu i pół szkolanki wody). Patyczki higieniczne dla niemowląt (możesz nimi przmywać pepek, między paluszkami na stópkach), waciki do przemywania twarzy też niemowlęce. Do smarowania albo oliwkę albo mleczko, a do mycia płyn jakiś - polecam taki z dozownikiem bo się niemartwisz, że Ci mydło ucieknie. My urzywalismy pieluch tetrowych - kładąć je najpierw na ręczik, na to dziecko. Jak większość wody weszła w pieluchę to ściagałam ją i wycierałam ręcznikiem (w ten sposób niebył bardzo mokry). Na dnie wanienki tez pieluche moższ położyć. Przydaje się przy ulewnaniu. Zaokrąglone na końcach nożyczki albo obcinak (są zestawy za ok9 zł i masz to razem). Termometr do wody, szczotke do włosów. Do ubrania wykorzystałam - 3 pary pajaców, 4 pary kompletów - śpiochy+kaftanik. Cieplejszy swterek, czapeczki - i takie po kompieli i cieplejsze. Kosz na zakupkowane pieluchy - najlepiej postawić koło przewijaka bo niebędziesz musiała latac w te i we wte). Miseczkę małą bo dzidzuś może mieć uczulenie na wszelkie chusteczki dla niemowląt( a wogóle to lepiej je płókać na początku i po to miseczka z wodą). Termometr, no i oczywiście kocyk bo jak maleństwo ubrudzi rożek to ci się przyda i drygi spacerowy. Torbę na spacer, fotelik. Niemusisz od razu kupować pościeli bo i tak nieskorzystasz. No to chyba wsio.

Gość wyszukiwarka i juz jest
UBRANKA: 4-5 bawełnianych śpioszków, 4-5 bawełnianych kaftaników, 2-4 body, 4-5 bawełnianych koszulek, 1-2 pajacyki, 2 czapeczki bawełniane, 2-3 pary skarpetek, 1-2 sweterki, 1 spodenki, kilka ubranek dodatkowych związanych z porą roku, w której urodzi się dziecko (np. zimą kombinezon, rękawiczki, gruba czapka) PIELUCHY I POŚCIEL: 40-50 pieluch tetrowych pieluchy jednorazowe 4 pieluchy flanelowe becik-rożek 1 kocyk lżejszy 1 kocyk ciepły komplet pościeli poszewki na pościel i kocyki prześcieradło 2-3 duże ceratki do łóżeczka i jedna ceratka do wózka. KĄPIEL I PIELĘGNACJA: wanienka 2-3 ręczniki mydło dla niemowląt termometr kąpielowy myjka oliwka krem do pupy chusteczki nawilżające waciki i patyczki z wacikami szczotka do włosów nożyczki do paznokci plastikowy pojemnik na brudną bieliznę proszek do prania bez fosforanów APTECZKA: 70% roztwór spirytusu jałowe gaziki termometr gruszka do nosa sól fizjologiczna herbatka HIPP z kopru włoskiego KARMIENIE: wkładki laktacyjne odciągacz pokarmu butelka ze smoczkiem herbatka HIPP dla kobiet karmiących AKCESORIA: wózek łóżeczko blat do przewijania fotelik samochodowy lampka nocna torba z przegródkami na spacer

Gość ja bede kupowała z tej
Wyprawka: - 4x body - 4x pajacyki zapinane na całej długości z przodu (a nie na plecach!) - 1x sweterek lub bluza - 2x czapeczki bawełniane (zasłaniające uszka) - 1x czapeczka ciepła na dwór - 2x pary skarpetek (bawełniane i frotte bez ściągaczy) - 1x para rękawiczek bawełnianych żeby nie drapały sobie buzi - 1x kombinezon z rękawiczkami - 1x rożek (z wyciąganym wkładem kokosowym bo potem służy za kołderkę – u mnie do dziś – nie korzystam (choć kupiłam i leży niestety) z pościeli typu kołdra poduszka, bo rehabilitanci zabronili poduszek przez pierwsze 2 lata życia a te z rożków kołderki wystarczają) - 1x dziecięce ręczniki frotte z kapturem (rozmiar 100x100 cm) - 2x kocyki (jeden z bawełny, drugi z polaru) - 2x prześcieradła frotte na gumkę - 1x ochraniacze na boki łóżeczka -herbatka hipp z kopru włoskiego – wolno używać po 1 miesiącu życia (uspokająca na kolkę) -waciki bawełniane 50 szt (do przemywania wodą pupci, bo w upały i dla alergików chusteczki nawilżane czasem się nie sprawdzają) -patyczki (do uszu typowo dzieciece z zaokrągloną końcówką) -chusteczki nasączone (ja mam bambino ale co kto chce) -puder dla dzieci Nivea (ja nie używam kremów ale jeśli ktoś chce to sudocrem na odparzenia) -mydełko natłuszczające (najprostsze np. Bambino) -krem ochronny do buzi (na mróz lub słońce zalezy od terminu porodu, np. Nicea) -pieluchy jednorazowe (Pampersa new born – lub inne) -pieluchy tetrowe (lepiej te trochę grubsze) ja miałam chyba 60 szt. do ulewania, wycierania buzi i w upał wietrzyłam im dupcie = leżały goło w łóżeczkach na ceratce i pieluszce tetrowej i zużywały – uwaga! – jedną na kilka, kilkanaście minut!!! -2 szt. pieluch flanelowych (do osuszania po kąpieli, na przewijak, do lekarza żeby położyć na wadze itd.) -proszek do prania (duży Jeep lub Lovella) -szczotka do włosów -nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci (ja mam Canpol i chwalę -termometr do wody (jest w wyprawce w szpitalu) -termometr do pomiaru temperatury ciała (elektroniczny bo ten w plastrach na czoło jest nieprecyzyjny wg mojej pediatry -gaziki do pępuszków -1 szt. smoczek do uspakajania (NUK – kauczukowy o kształcie anatomicznym) -gruszka gumowa (ja mam Canpol, podobno Frida jest super) -1 szt. butelka 125 ml (NUK lub canpol– ma smoczek podobny do brodawki – długi i wąski – i dozownik wypływu mleka ) uwaga, jeśli kupicie vet (też super) to do nich nie pasują smoczki z innych firm, bo maja większy gwint) -szczotka do mycia butelek i smoczków, -termoopakowanie na butelkę Karmienie , -podgrzewacz do butelek, l-aktator do ściągania pokarmu – elektryczny, bo ja miałam mechaniczny i nie polecam -1 op. wkładki laktacyjne (np. Bella lub inne) -stanik dla karmiącej – obowiązkowo 100% bawełna -1 x łóżeczko -1 x materac (gryko-kokos) -przewijak -wanienka do kąpieli -1 x fotelik samochodowy -wózek pobyt w szpitalu: -szlafrok -2 x koszula nocna z wycięciami na piersi do karmienia -stanik do karmienia piersią -1 op. wkładki laktacyjne -6 szt. majtki "siatkowe" jednorazowe -podkłady do WC (jednorazowe) najlepiej Bella, które niby są pieluszkami dla dzieci wg obrazka na opakowaniu, ale w aptece każdy wie, że służą po porodzie -kapcie -klapki pod prysznic -2 szt. ciepłe skarpetki szampon)-kosmetyki (mydło, -szczotka i pasta do zębów -szczotka do włosów -papier toaletowy -ręcznik do kąpieli, ręcznik do rąk -woda mineralna, sok jabłkowy -sztućce, talerzyk i kubek -pampersy + chusteczki nawilżane dla dzieci (u nas nie dają w szpitalu) - Jednorazową maszynke do golenia - Lewatywa ( do kupienia w aptece ) - I aparat fotograficzny Po porodzie: - Maść do smarowania brodawek pękających podczas karmienia. - Nadmuchiwane kółko pływackie ( do siadania w czasie gojenia się krocza )

Gość emmaljunga
dzieki Wam wszystkim za pomoc!:) polowy rzeczy bym nawet nie zapamietala... biore sie za robienie listy:)

Gość to do szpitalalala
*dokumenty(dowód, ksiazeczka ciąży, legitymacja ubezpieczeniowa) *kosmetyczka(szczoteczka do zebow,pasta, szampon, mydło, szczotka itd..) *recznik duzy i maly *klapki pod prysznic *klapki/pantofle *szlafrok *koszula(ze dwie), pizama(czasem moze sie przydac) *skarpetki (3 pary) *biustonosz do karmienia *wkładki laktacyjne *podpaski wielkie(2-3 paczki) *majtki jednorazowe(1 paczka, w razie czego maż moze dokupic ) *dodatki-telefon, gazety, sztucce, kubek, woda do picia *pieluszki *krem do pupy *chusteczki *smoczek *ubranko na wyjscie

Gość gosianica
no troche tego jest ale trzeba to miec.ktos tam mowil ze jak sudocrem niepomaga na odparzona lub uczulona skore to tormentiol i tu sie zgodze tez musze czasami uzyc i jest bardzo dobry.a tak na co dzien to sudocrem

sudocrem jest dobry, co do ciuszkow to najlepsze body, ktos tam napisal ze sie kikutek z pepka naderwal przez body, a przeciez zarowno na body jak i na kaftanik spoichy sie zaklada:O wiec i tak czy siak ryzyko jest a przy bodach dziecku sie nic pod plecami nie podwija... co do rozmaru to cuszki o rozmarze 56 w malych losciach bo z takich to dzidzie szybko wyrastaja:) mi sie na dlugo takie nie przydaly:) zamiast gruszki(ktora dla mne okazala sie klapa, mala gruszka miala male cisnienie jak chcalam wciagnac za to wieksza za gruba rurke ehhh) najlpej zakupic Frida ASPRATOR do nosa, badz cos podobnego http://www.gagu.pl/1,350,13273,gruszki_do_nosa,FridaAspirator_do_nosa.html a co do butelek, masz zamiar od razu karmc sztucznie bo mozliwe ze nie beda ci wogole potrzebne:) dopiero w poznejszym okresie jesli chcesz karmic naturalnie, ale jedna na zapas mozna miec co do termometru to najlepszy ten co sie mierzy temp w usszku malca, szybki i precyzyjny, chodz noworodkow to i zwyklym rteciowym da sie zmierzyc bo starszemu dziecku to juz gorzej....:O na poczatku z pieluch to uzywalam tych drozszych,a to papmers i tak jakies inne, potem jak mial jakies 2 miesiace przeszlismy na DADA z biedrony haha , duzo moich kolezanek chwallo wiec sprobowalam i juz przy nich zostalam...nie ma co sie meczyc z pieluchami tetrowymi, ja sie troche meczylam tylko nie wiem po co chyba z wlasnej glupoty...:O i najlepeij nie czyscic przesadnie uszu takiego malca, dobrze jest jak ten wosk w wiekszosci sam wyplywa i sie go zbiera z wyjscia ucha patyczkem..

Gość gosianica
waza85 ja tez uzywam dada i nie narzekam :)

Gość emmaljunga
a te pieluszki DADA z biedronki nadaja sie do szpitala od razu po porodzie? czy to po paru m-cach?

Gość gosianica
ja do szpitala wzielam pampersy z rossmana baby dream i tez byly dobre uzywalam jakis czas a pozniej zmienilam na dada ale do szpitala tez sie nadaja czemu nie

nadaja sie jak najbardziej, po prostu czlowiek dla swojego pierwszego dziecka chce jak najlepiej, myslac ze jak najdrozsze to sie dupka nie odpazy, a mojemu sie odpazyla ale bardziej od tego ze o ciut za dlugo z kupka i siukami polezal(kiedy mama zaczyna wprowadzac wiecej produtkow do swojego zywienia wtedy siki jak i kupka malego staja sie bardziej drazniace), czego szybko nie zauwazylam:( a potem ma juz doswiadczenie ( przy drugim) i robi praktyczne wszytsko inaczej... tak jest ze z czasem wiemy wiecej wiele rzeczy mozemy zrobic inaczej przy drugim dziecku a takze duzo sie nauczylismy przy pierwszym malcu:) przy drugim od razu kupie DADA hehe

Gość gosianica
sa naprawde dobre czasmi pupa sie odparzy ale to przy kazdej piluszce nie wazne jakiej firmy.cora rok ich juz uzywa i jest dobrze ;) ma 16 m-cy teraz powoli ucze ja na nocniczek :)