Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama przedszkolakaa

Pierwszy dzień w przedszkolu - Jaki był??

Polecane posty

Gość Mama przedszkolakaa

Drogie mamy, Jak Wasze dziecko przeżyło pierwszy dzień w przedszkolu i kolejnych kilka? Mój niespełna 3 letni syn idzie od września do przedszkola, a ja przeżywam to bardziej od niego. Czy sobie poradzi, czy nie bę dzie płakać...

Gość Podnoszęę

Pierwszy dzień? Rewelacyjny :) Została do 12-tej bez problemów. Miała wtedy 2 lata i 3 m-ce. Gorzej było w dniu następnym. Musiałam przyjechać po nią o 10-tej. A potem było już dobrze :) Jeśli mogę Ci coś doradzić: wiem, że to trudne, ale im bardziej będziesz przedłużać pożegnanie, tym gorzej dziecko zniesie rozstanie. Sama byłam świadkiem, jak chłopczyk strasznie rozpaczał, nie chciał puścić mamy, ona wstała i wyszła, a on po minucie się uspokoił i zajął zabawą. I powiedz mu kiedy po niego przyjdziesz, powtarzaj do znudzenia, że jak zje obiadek, to Ty już będziesz. Ja i tak płakałam jak bobr, jak już wyszłam z przedszkola, tego się nie uniknie :)

Kassum a powiedz mi jak Twoje dziecko radziło sobie z takimi prostymi czynnościami jak ubieranie się, korzystanie z toalety. Czy Panie jakos pomagają? Jak to wygląda? I jeszcze jedno :) Co u Was w przedszkolu trzeba było przynieść dla dziecka?

zależy jakie dziecko... córka szła do przedszkola jak miała 2 lata i 4 mce, była w pełni samodzielna, umiała się ubrać, zjeść i skorzystać z toalety nie płakała ani minuty pierwszy tydzień odbierałam po obiedzie, a potem już normalnie po tygodniu rządziła całą grupą :D synek poszedł jak miał 3, też był samodzielny, ale to laluś, płakał, dopiero po 3 tygodniach zdecydował się zostać na spanie. Do dzisiaj jak przychodzi rano, to musi sobie pół godzinki posiedzieć u pani na kolankach, zanim się rozkręci ;)

Gość o9o8o8i9io8i9o8i9o8
toc to dzieciak izdie do pzredszkola nie na wojne !!!!!!!!!!!! baby nie pzresadzajcie!!!! a pamietacie jak pierwzsy raz bylyscie w podstawowce i co lament????????/ ;/

Żaden lament :) Ja jestem ciekawa jak to wyglądało u innych :) Mój syn to taki złośnik. Denerwuje się jak czegoś nie umie, np ubieranie się to katorga! Dlatego pytam czy Panie przedszkolanki w razie czego pomogą :) Do września jest jeszcze trochę czasu, ale mało prawdopodobne, że się zmieni :) A co musiałyście przynieść dla dziecka?

Gość o9o8o8i9io8i9o8i9o8
zlosnik to gwarantuje Ci ze tam uspokoja takie rozwydrzone zdieci i nie beda sie z nimi cackac jak Ty zapewne z im w domu

Tak właściwie, to mam nadzieję, że w przedszkolu troszkę Go utemperują :) Piszcie dziewczyny :)

poduszkę, piżamkę, kapicie i 50 zł na materiały papiernicze (bloki,kredki,wycinanki itp.)

Sabadinka, przepraszam, że nie odpisałam, dopiero teraz wróciłam. Julka poszła z pieluchą, bo czasem zapominało jej się, że ma wołać siku, inne potrzeby zgłaszała :) Po jakimś czasie okazało się, że panie w przedszkolu zakładają jej pieluchę tylko na leżakowanie. A potem jakoś tak już nie były potrzebne ;) Z ubieraniem lepiej, potrzebowała czasem niewielkiej pomocy. Za to widziałam, że czuje się tam jak ryba w wodzie. Potrzebny był jej kontakt z innymi dziećmi. A w tak zwanym międzyczasie wszystkiego się nauczyła. I też jest z niej niezły rządziciel świata ;) U nas trzeba przynosić ciuszki na zmianę, papier toaletowy i chusteczki.

osobiscie podczas pierwszego dnia w przedszkolu... ucieklam:P wszystko bylo fajnie, bywalam juz tam kilka razy wczesniej, zeby zobaczyc jak dziecie sie slicznie bawia:D mama mnie zostawila. przyszla pora drugiego sniadania i pani zaczela krzyczec na jakies dziecko. wiec ja stwierdzilam, ze nic tu po mnie i wyszlam:D polazlam do domu, bo przeciez zadna baba nie bedzie nade mna krzyczec:) ale ja bylam taka wlasnie:) heh, ale moze warto wlasnie pokazac dziecku wczesniej budynek, pokazac moze w ksiazeczce jak dzieci sie bawią w takim miejscu, opowiedziec o zabawkach:) zapewnic ze jesli cos sie stanie to panie pomogą. a, i mozna dac dziecku na przyklad malutka maskotke do kieszeni zeby czulo sie pewniej:) gdzies to czytalam

Kassum dziękuję za odp. Jestem w szoku, że u Was można z pieluszką! To państwowe przedszkole? Pytam o te rzeczy potrzebne, bo mi dyrektorka przedszkola powiedziała, że mam przynieśc takie podstawowe jak ciuchy na zmiane, pidzamke, papcie, chusteczki i się zmyła. No i teraz nie wiem czy jeszcze coś. Myją dzieciaki w przedszkolu ząbki? A jak wygląda sytuacja z jedzniem? Jadły wszystko? Jest jakaś mama niejadka?

No tak, zapomniałam o koszulce do spania i poszwę na pościel. Taką dużą, jak na normalną kołdrę. Zębów nie myją, mydełka miałam przynieść i mokre chusteczki też. Ręczniki u nas mają przedszkolne. A z tym jedzeniem to jakiś kosmos... Julka zamiast Julka powinna mieć na imię Tadek Niejadek. Ma ponad 4 lata, waży 13 kg, to chyba najlepiej obrazuje jej chęci do jedzenia ;) W domu-koszmar, w przedszkolu-wszystko. Jak się dowiedziałam, wpiernicza gołąbki (mam nawet dowód w postaci zdjęcia) oraz, UWAGA: jajko w sosie chrzanowym! Jak dziecko nie chce jeść, to dają mu to, co chce, czyli np. chleb z masłem. Tak np. żywi się czasem synek sąsiadki :) A to wszystko w państwowym przedszkolu. Powiem więcej, w grupie maluszków Julka nie była jedyna z pieluchą. Były jeszcze 4 takie szkraby.

Mój to też taki Tadek niejadek, ale myślę, że jak zobaczy w przedszkolu, że inne dzieci jedzą, to sam też zacznie :) Będę musiała przejść się jeszcze raz i zapytać dokładnie co jest potrzebne. Planuję, że na pierwszy dzień pójdzie na kilka godzin, żeby nie zostać na lezakowaniu, bo to pewnie będzie masakra :) Ale jedna przedszkolanka się śmiałą i powiedziała, że z tym na pewno będą kłopoty, ale na początku zawsze tak bywa :) Co do tej pieluszki. Kurcze no u nas niestety nie wolno :( Małemu zakładam zawsze do spania, żeby nie było jakiejś niespodzianki, bo on strasznie dużo pije. Nawet przez sen musi mieć koło siebie kubek z wodą. A w przedszkolu już tego nie będzie. Może nawet nie pić, ale kubek musi być i koniec :) Chyba Go dostanie ze sobą zamiast maskotki :) A do ubikacji zawsze odprowadzają Panie?

U nas na początku szły z dzieckiem. Teraz wiem, że Julka chodzi sama. Panie tylko czasem podcierają, jak dziecko zawoła. Ja też zostawiałam ją tylko do 12-tej przez pierwsze dwa m-ce. Potem panie same namawiały żeby zostawić do 15-tej. W pierwszym miesiącu też zostawialiśmy jaz piciem do zasypiania, ale mówiłam jej, że potem jej nie będę dawać. To tak na początek, na oswojenie się z nowym miejscem. Nie protestowała, a jak chciała pić, to tam zawsze dadzą. Kiedy tylko dziecko chce. W ogóle to wygląda to tak, że panie wypytują o zwyczaje dziecka i dopasowują się do nich lekko je modyfikując do rzeczywistości przedszkola.

moj syn tez idzie od wrzesnia do przedszkola bedzie mial 3,5 roku bylismy juz pare razy w przedszkolu i bardzo mu sie podobalo mi mniej, boje sie ze bede wyc jak bobr, ja z tych badziej przezywajacach :-/ jak szczepienie to caly dzien z wc nie wychodze a na szczepieniu wyje bardziej niz moje dziecko :-/ wiem okropna jestem i nie pomagam dziecku, ale nic na to nie poradze ze taka "uczuciowa" jestem moj Olek za to z tych spokojniejszych, jak widzialam co te dzieci tam wyrabialy i jakim slownictwem niektore sie poslugiwaly to za glowe mozna sie zlapac :-/ czuje ze mojemu to na dobre nie wyjdzie i zrobi sie bardziej rozbrykany niz jest ale moze przesadzam do wrzesnia juz tak malo zostalo buuuu 😭 :-P

Gość mamy - tylko bez paniki
:) ja pracuje w przedszkolu,moge napisac co trzeba przyniesc od wrzesnia u nas,zapewne w kazdym przedszkolu jest inaczej ale podstawowe przedmioty potrzebne w ciagu roku przedszkolnego sa raczej podobne: -kapcie,wciągane,nie wiazane,bo dziecko sobie nie poradzi a pani nie moze sobie pozwolic na wiazanie 20 paru dzieciom co chwile kapciuchow:) -szczoteczka i kubeczek do mycia zebow -worek na stroj gimnastyczny (koszulka,spodenki) - i tenże w środku:) -szczotka gdy to dziewczynka ciuszki na zmiane,bielizna,generalnie wszystko z garderoby co moze ulec zabrudzeniu,i trzeba bedzie zmienic -co do przyborow typu farbki,klej,kredki,bloki itd. to juz ustala sie ze wszystkimi rodzicami z grupy (czy przynosimy czy skladka i panie kupuja) -dobrze zeby dziecko mialo na swojej polce chusteczki chigieniczne to chyba wszystko i tak jak ktos wyzej napisal - im krotsze pozegnanie, tym mniejsza "rozpacz" mamy i dziecka.oczywiscie trzeba sie z dzieckiem umowic kiedy konkretnie sie po nie przyjdzie,np.po obiadku albo po spaniu,no i glowa do gory:) co roku miliony dzieci ida do przedszkola:) wiadomo ze w tych pierwszych dniach,tygodniach czy nawet mieisacach dzieci sa bardziej placzliwe i stesknione za rodzicami,totez panie sa bardziej wyrozumiale i na pewno zadnemu maluchowi krzywda sie nie stanie:)

Gość ja też się stresuję