Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuuuuuuuussssssssssskkkkaaaa

menu na skromne chrzciny

Polecane posty

beda rodzice, dziadkowie, chrzestni i dwie najblizsze ciotki nie chce wydawac za duzo kasy wiec co moge podac aby wszyscy byli zadowoleni?

podnosze

Gość kf3
a to ma byc obiad czy to bedzie juz w porze poobiadowej?

Gość kf3
ja polecam: sałatka jarzynowa sałątka z tunczykiem półmisek wedlin i serów (po kilka plasterków róznych rodzajów wedlin i 2-3 rodzajów serów- niekoniecznie drogich, do tego kawałki kielbaski czy kabanosa) w koszyczku chleb na deser lody z bita smietana ( na taka ilosc osbó wystarczy opakwoanie lodów) plus bita smoietana plus puszka ananasa albo brzoskwin (pokroisz w kostke i na lody) kawa herbata i ciasto- ananasek - tanie szybkie pyszne pieczesz biszkopt, paczujesz kawa z wódka, gotujesz budyń smietankowy na syropie z pod ananasa w puszce. ananasa kroisz w kosteczke i dodajesz do ciepłego budyniu. wykładasz na ciasto . na wierzch piana ubita z 3 bialek pół szklanki cukru i pół paczki wiórków kokosowych i zapiekasz to w piecu. pycha.

godzina 15

Gość kf3
to chyba musisz zrobic c0s na ciepło- albo ten bigos albo moze taki ulasz ala strogonow tylko niekoniecznie z poledwicy moze byc z tanszego miesa- dodasz pieczarki i ogórki kiszone jedna papryke, zagescisz śmietana 30 i to mozesz podac z chlebem w miseczkach.

- jajka faszerowane w skorupkach z dużą ilością zieleniny posiekanej (pietruszka,koperek,szczypiorek) w czasach kiedy byłam niebogata robiłam ich ze 40 i wszyscy jedli az im się uszy trzęsły :D a i dzisiaj zawsze pierwsze znikają ze stołu... - sałatka z mozzarelli w plastrach przekładana pomidorem, polana sosem takim z paczuszki z biedronki nazywa się ogrodowy i jest przepyszny (taki co się dodaje trochę wody i oleju) tyko trzeba do niego dodać pół łyżeczki cukru mozarella jest tania w lidlu, chyba 2,20 kosztuje a często jest na promocji za 1,50 jak masz świeżą bazylię to połóż na tym kilka listków ja to jem przez całe lato i nigdy nie mam dosyć bazylię kupuję krzaczek w lidlu za 3 zł chyba i starcza na 4 miesiące, tylko trzeba ją dużo podlewać pycha

dziś takie czasy, że najtaniej wychodzi mięcho, więc ja podałabym obiad np de volaille'a z drobiu z pieczarkami i serem, ziemniaczki jakąś surówę do tego i obiad z głowy... później jakiś deserek, ciacho i kawa i na koniec sałateczki ze dwie np z tortellini [paczka tortellini, por, pomisor, ogórek, sos koperkowy do sałatek, łyżka oliwy, łyżka majonezu... por na drobno, osolić dodać ugotowane tortellini, ogórek i pomidor pokroić, dodać rozrobiony z oliwą soso sałatkowy i majonez... gotowe] i z tuńczykiem pełen standard [tuńczyk, ryż, majonez, kukurydza, przyprawy] i zimna płyta, troszkę wędliny i serka, pomidor ogórek chlebek i po imprezie :-)

Jak chrzciny w kościele o 15, to msza do 16, powrót do domu i jest 16:30 więc może być już po obiedzie. Nie musisz robić obiadu. Sałatki dwie co podały dziewczyny powyżej, półmisek wędlin. Możesz też zrobić barszczyk czerwony na ciepło do tego jakieś paszteciki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej lub z mięsem mielonym z pieczarkami. Tanie a pyszne. Do tego możesz zrobić szynkę w galarecie. Parę plasterków wędliny, nakładasz na nią chrzan z jajkiem (taki jak się na święta robi) zawijasz porcję chrzanu w wędlinę i zalewasz galaretką i dajesz do zastygnięcia. Innym tanim daniem jest galaretka z kurczaka. Bierzesz mięso drobiowe, jakiś groszek, kukurydze, plaster jajka, plastry gotowanej marchewki, co tam masz, ukłądasz w filiżankach zalewasz galaretką z żelatyną.

Gość mamuśśśka
ja zamiezam za miesiac organizowac chcrzciny skromne jedynie dla najblizszej rodziny. problem tkwi jednak w tym ze ta najblizsza rodzina to 4osoby z mojej strony (dziadki i rodzice) oraz 9osob od strony meza ( tesciowa plus rodzenstwo i ich polowki). z nami daje to 15 osob do wyzywienia. planuje ugotowac rosol na 2 zrobic kotlety a na deser zrobic placka i tyle