Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agunia 86

czy juzmoge zaczynac starania? kto ze mna

Polecane posty

Gość Linka.
oczywiscie ze mozesz go brac sama zgodnie z ulotka i koniecznie zrob podstawowe badania morfologie grupe krwi ojciec dziecka tez dobrze by bylo zeby znal jaka ma grupe zeby wykluczyc konflikt, toxoplazmoze i cytomegalie no i rozyczke jezeli nie bylas szczepiona jako mala dziewczynka w szkole

Hej:) My z męzem też zaczęlismy starnia o dziecko w tym miesiącu , i tez odłozyłam tabletki ale ja zazywałam tylko 1 miesciac ponieważ miałam torbiel na jajniku. 2 miesiące temu myslałam ,że jestem w ciąży ,ale okazło sie ,że była to ciąża biochemiczna :( Teraz mam okres dostac ok 26 sierpnia , mam nadzieje ,że sie nie pojawi i że będę majową mama:) Serdecznie pozdrawiam

linka ale Tyś uparta...no pisze włąsnie, ze lekarz powiedział, ze ta 3-miesięczna przerwa nie jest konieczna. i ja jej nie robie :P a sprawa jest taka,z ę od razu po odstawieniu tabsów częściej w tym pierwszym miesiącu wśród zajść zdażają się ciąże mnogie. Ale jak będą bliźniaki to się jakoś z tym pogodze... ;)

Gość agunia 86
ja juz 2 dzien biore kwas i probuje

hej dziewczyny ja miesiąc temu odstawilam tabletki i zaczelam brać kwas foliowy,zaczeliśmy ostre starania z narzeczonym ale niestety w tym cyklu nam sie nieudało bo dziś dostalam @.czekam teraz na koniec @ i zaczynamy drugi cykl starań,mam nadzije że sie uda :)

Gość agunia 86
spoko dziewczyny to nie jestem sama 3 majcie sie

Gość agunia 86
za pozno pod jakim wzgledem

za pozno, zeby jego branie mogło mieć realny wplyw na dzieciątko, jesli zajdziesz w ciążę w najbliższym czasie

Gość agunia 86
mysle ze bedzie dobrze

życzę Ci tego jak najbardziej. Jestem najwyrazniej z tego samego rocznika, ale dziecka jeszcze nie planujemy (po slubie jestesmy). Moze za 2 lata, jak się uda ;) ale kwas zaczynam brac juz teraz (brzmi jakby chodzilo o LSD ;) )

Gość agunia 86
jescze ten tydzien i wyjezdzamy na urlop bedziemy mieszkac osobno nie bedziemy miec czasu duzo dla siebie zamim wrocimy mieszkac dalej razem spokojnie minie miesiac to zawsze miesiac odpocznie moj organizm

Gość agunia 86
ja slub biore juz za 3 tyg. moj narzeczony bardzo juz chce dziecko ja tez ale boje sie strasznie ale jestem dobrej mysli ze bedzie dobrze

kwas foliowy najlepiej jest brac odrazu jak sie planuje ciąże bo to wpływa na rozwuj ukladu nerwowego,a to jako pierwsze rozwija sie u dziecka,juz w pierwszych tygodniach a nawet dniach od zaplodnienia

Gość agunia 86
tak to wiem jak tylko podjelismy to decyjze szybciutko poszlam po niego

W pierwszych tygodniach ciąży jego rola jest związana z rozwojem i kształtowaniem się płodu - a zwłaszcza jego układu nerwowego, mózgu i rdzenia kręgowego. Jeśli przed ciążą oraz na jej początku poziom kwasu foliowego w organizmie kobiety był odpowiedni, może to znacznie ograniczyć ryzyko wystąpienia u dziecka wad wrodzonych.Aby być jednak pewną, że dostarczamy organizmowi odpowiednią ilość kwasu foliowego, najprościej jest przyjmować tabletki z witamina B9, jeśli tylko jest jakaś szansa na zajście w ciążę. W tej chwili w Polsce istnieje zalecenie, by kobietom, które potencjalnie mogą zajść w ciążę zapisywać 0.4 mg kwasu foliowego dziennie.gdy dowiadujemy się o ciąży,jest to już na ogół4-6 tydzień, a mózg i rdzeń kręgowy dziecka są już ukształtowane

Gość Droga Autorko
Przeczytalam ten topik i postanowilam napisac pare słów jako juz mamusia. Autorko po pierwsze jak palujesz ciązę to udaj sie do lekarza a nie o wszystkim dowiadujesz sie z forum np o kwasie foliowym dobry lekarz to podstawa bo przeciez planujesz urodzic dzieciaczka a nie zakup nowej bluzki. Pisalas że: "narazie zaczne od kwasu foliowego owoców i witamim zero kawy. jak zajde w ciaze od razu tez bedzie ok." kwas foliowy swoja drogą ale gdybys byla u lekarza to napewno wiedzialabys ze powinnas dowiedziec sie w pierwszej kolejnosci czy nie masz obecnie toksolazmozy bo jak wiesz albo i nie przechodzi sie ja bezobjawowo i normalnie dla czlowieka nie jest grozna natomiast dla takiego malenstwa moze sie skonczyc zle do poronienia włącznie szczegolnie jezeli jestes zarazona i zajdziesz w ciązę. Dodatkowo powinnas odwiedzic stomatologa bo niestety w ciazy ząbki lecą starsznie i moze zdazyc sie tak ze nie bedziesz mogla zaleczyc czegos bo pewnych zabiegow w ciazy sie nie robi. Pisze Ci ze swojego doswiadczenia przed ciazą mialam w zyciu leczone tylko dwa zeby!!!!!! niestety w czasie ciazy zaczęly sie psuć. No i oczywiscie cytologia i stopien czystości. To prawda ze dziewczyny wpadaja i jakos rodzą zdrowe dzieci ale skoro planujesz ciąze to tym rozni sie od wpadki ze sie przygotowujesz zeby pozniej nie bylo placzu. Tyle ode mnie pozdraiwam

ale wy naiwne jesteście :o przecież to prowokacja....nie wierze, że są takie "staraczki" planujące dziecko z dnia na dzień :o w czwartek jeszcze anty brała a od piątku chce o dziecko się starać ? :o :o

Gość Droga Autorko
-----> cukierasekk nie wiem czy to prowokacja czy nie ale dla mnie jest niezrozumiale jak można ludzi na forum pytać o opinie czy mogę już się starać czy nie o to się pyta lekarza!! o zgrozo !!! i co swoje zdrowie i zdrowie dziecka powierza się opiniom ludzi siedzących przed kompem i piszącym co zechcą?? dla mnie to co najmniej dziwne

Gość agunia 86
tabletki bralam przez 5 lat teraz chcem ymiec dziecko a ze bierzemy slub czekalismy miesiac przezd nim zeby odstawic je i zaczac starania. a po to jest to forum aby osoby ktore tez staraja sie o dziecko tak jak ja mogly wyrazic swoje zdanie podzielic sie z innymi.

Gość agunia 86
i jak dziewczyny

agunia ja byłam wczoraj u ginka jest wszystko ok moge zaczynać (nie zlecał mi żadnych badań itp.) powiedział, zeby sie nie zrażac jak sie w pierwszym, czy drugim cylku nie udało. A jakby dłużej nie wychodziło to sie wtedy porobi badania...ale nie mozna byc złej mysli więc do roboty. :D teraz czekam na męża bo musial wyjechać...poza tym owulacje bede miała za jakieś 7-10 dni... ale na twoim miejscu to bym poczekała do slubu z tymi staraniami :) może akurat w noc poslubną wam sie uda :D he he albo na podróży poslubnej !!!!

Gość agunia 86
czekalismy z ta decyzja az bedzie blizej slubu. nie chcialam isc do ołtarza zbrzucham nie wiadomo tez jakbym sie czula. a teraz juz postanowilismy ze bedziemy prubowac. pierwsza proba juz za nami zobaczymy jak to bedzie. wiem ze teraz po odstawianiu tabletek bede czekac na okres (ostatnim razem czekalam 3 miesiace) i pewnie cieszyc sie ze moze juz sie udalo. boje sie ze moge sie rozczarowac ze to moze juz ale zobaczymy

Gość viola__x
Witam wszystkie Panie starające się o dzidziusia;) Wlasnie z moim mężczyzna jestesmy w trakcie drugiego cyklu starań! zobaczymy co z tego wyjdzie:) Jako osoba, ktora coś na ten temat może powiedzieć, chcialabym Was uspokoic i sprostowac pewne kwestie poruszone wczesniej! Kwas foliowy dobrze jest brac ok 3 miesiecy przed planowana ciążą, kluczowy jest dla pierwszych 3 miesiecy rozwoju płodowego, kiedy to rozwija sie układ nerwowy dziecka (dokładniej chodzi o cewe nerwowa)! Zapobiega w ponad 80% wrodzonym wadom ukladu nerwowego jak wodogłowie, czy przepuklina oponowo- rdzeniowa... zalecana dawka to 0,4 mg na dobę (np. folik!) Jeśli, któraś z Was dziewczyny leczy się na epilepsje- zaleca sie dawkę 1,2 mg (czyli 3 razy wieksza), gdyż ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka jest duzo wieksze! i jeszcze slowo na temat toksoplazmozy... warto oznaczyć przeciwciala! szczególnie jesli drogie Panie macie kontakt z kotami... (szacuje sie, ze nawet 80% domowych kociaków jest nosicielami toksoplazmozy)! I dla wyjasnienia- jesli okaże sie, że macie przeciwciala- nie musicie sie martwić! W okresie ciazy jesteście bezpieczne;) dziecku nic nie grozi. Jesli nie macie przeciwciał- nalezy w czasie ciązy unikac kontaków z kotami, prac w ogrodzie (chodzi tu o kontakt z ziemia, z która to styczność mają koty, a których odchody sa niebezpieczne dla ciezarnych kobiet- zrodlo toksoplazmozy) W sytuacji jesli nie macie przeciwciał, w ciazy nalezy w kazdym trymestrze oznaczyc przeciwciala (by w razie zakazenia wdrozyc leczenie minimalizujace negatywne konsekwencje dla dzidziusia). Kochane! nie pisze tego zeby sie mądrowac... pisze co wiem.... i nie zmienia to faktu, ze jestesmy w bardzo podobnej sytuacji... wszystkie staramy sie o dziecko;) szczególne pozdrowienia dla Gipiury;) bo zaczelysmy starania w podobnym momencie;) POWODZENIA

viola_x :) napisałas to bardzo ładnie :) o kwasie foliowym wszystko wiem...maglowane to było baaardzo na połoznictwie które kiedyś studiowałam, ale nie skończyłam, bo jednak nie odnalazłam powołania we wbijaniu w żyły igieł ;) zdecydowałm sie na inny kierunek i juz mam za sobą 5 lat innej nauki fachu ;) o kwasie foliowym tak wspominałam wyżej było odtro maglowane, mielismy w kazdym tygodniu po 6 godzin genetyki i duzo o wadach wrodzonych, o mutacjach genetycznych włącznie z prezentowanymi fotografiamy chorych dzieci i ciężko uszkodzonych płodów...niestety w skutek mutacji obumarłych :o kwas zaleca sie nawet do pół roku przed planowaną ciążą łykać, ale jak ktoś zacznie miesiąc przed to tez dobrze! nie ma sensu brać go wtedy, gdy już się zajdzie w ciąże i wtedy jak sie kobieta dowie to juz jest za póxno na takie działania. co do toksoplazmozy, to norma, ze kieruje sie na takie badanie kobieta która zaszła...ale ja nigdy kota nie miałam, nie mam z tymi zwierzakami nic do czynienia więc na razie sie martwię się tym...nie ma co przesadzać... viola równiez pozdrawiam ;) i życzę owocnych starań!!!! :D

Gość viola__x
;) a ja jestem położną;) i w tym fachu czuje sie rewelacyjnie! tez naoglądałam sie zdjęć i co gorsza na zywo dzieci z przeróżnymi wadami wrodzonymi... mam nadzieje, ze gdy juz zajde w ciąze nie dopadnie mnie jakas hipochondria i nie bede sobie wyobrażać jakis niestworzonych rzeczy... czuje, ze nie nie bedzie ze mna łatwo... czasem lepiej pewnych rzeczy nie widzieć i nie wiedzieć! im mniej wiesz tym spokojniej spisz;) To ogromne szczęscie urodzić zdrowe maleństwo;) pozdrawiam!

viola no dokładnie, jak my ogladałyśmy na studiach te fotki to sie normalnie bałysmy mieć dzieci... :o ale w końcu te wady to nie jest taka częsta sprawa, trzeba być dobrej mysli!!!!!!!! :D dobrze tu miec na forum taką specjalistkę w tej dziedzinie jak Ty!!!! :) :D