Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agunia 86

czy juzmoge zaczynac starania? kto ze mna

Polecane posty

Gość agunia 86
dziewczyny ja tez jestem z wami.ale narazie u mnie bez zmian

Gość viola__86
hej dziewczynki;) w zyciu nie przypuszczałam, ze staranie sie o dziecko to taki ciężki temat... serio... dzisiaj własnie spotkalam sie ze znajomymi, ktorym sie udało;) po ponad 2 latach.. Maja do mnie 1000 pytań na minute, z racji, ze jestem położną, ale nikt nie wie, ze my rowniez staramy sie o dziecko.... z jednej strony, uwazam, ze to dobrze... poinformujemy naszych znajomych i przyjaciol w odpowiednim momencie... a drugiej strony.. bardzo im zazdroszcze.. juz bym chciala oczekiwać na wlasne malenstwo...;/ ehhh....

hej! zwazywszy na fakt, iz mam 34- 35 dniowy cyk, dni płodne powinny rozpocząc sie u mnie lada moment... mam nadzieje, ze tym razem sie uda, choc postaram sie zrobić co w mojej mocy, by nie popsuć nam tych jakże unikalnych chwil sam na sam w sypialni < tzn. nie zamierzam o tym wspominać...> a jak Wy sobie radzicie? Agunia? Gipiura? pozdrawiam!

no moje dni płodne tez sie niebawem zaczną ;) :) więc zabieramy sie do pracy viola ja tez nie opowiadam innym że sie stramy...bo potem nie chce pytań słyszeć typu: "i co? jeszcze nic?" albo "no gdzie ten potomek?" itp... to by mnie dołowało :o więc spokojnie :)

heh... pijana bylam jak to pisałam;p nie chce wyjsc na desperatke;p nie mniej jednak wódeczka w gronie znajomych, ktorym wlasnie sie udało w momencie, kiedy u nas po 2 cyklach- NIC- jest nieco dołujące;p upraszam sie wiec o odrobine wyrozumiałości z Waszej strony dziewczyny;) postaram sie wiecej nie pisac po pijaku;p hehe ... życzę niezmiennie OWOCNYCH STARAŃ;p pozdrawiam gorąco (dzisiaj trzeźwa);p

Gość agunia 86
hej no za zobacze czy teraz dostane okres czy sie w koncu uda. ale dodam ze odkad odstawilam tabl nie mam juz ochoty

... u mnie na szczęście w tej kwestii bez zmian! Agunia! jesteś kolejnym dowodem na to, ze każdy organizm reaguje inaczej... większość kobiet to własnie podczas zażywania tabletek antykoncepcyjnych nie ma ochoty... (z tego tez powodu, bardzo często rezygnują z ich brania..). Nie zniechęcaj sie! Już Twojego Faceta w tym głowa, zeby Cie rozochocic;)

viola no właśnie ja tak miałam, ze jak brałam tabletki to nie miałam ochoty...teraz gdy nie biore jest znacznie lepiej z ochotą!!!! :D nie zauwazyłam,z ębys była pijana ;) a dostałaś maila?? jak tak to odpisz na maila :) no ja mam dziś 11 dzien cyklu, więc zabieram sie za staranka...zobaczymy co z tego bedzie ;)

Gość agunia 86
ja kolo 10 powinnam miec okres ale czy przyjdzie to sie zobaczy. ostatnio jesem zbyt leniwa nie chce mi sie kochac i zrobilam sie strasznie nerwowa. czy to po odstawieniu tebl. a i dodam ze zaczyna bolec mnie brzuszek a moze to ciaza hhee

...no agunia kto wie ;) a może te nerwy to wyłącznie brak ciąży powoduje ?? :o takie nerwy są niepotrzebne - postaraj sie je wyeliminować!!!! podobno w staraniach najlepiej kochac sie co 2 dni :)

Gość agunia 86
ja przyzjacac sie kocham sie raz na tydzien no jak dobrze pojdzie to 2x. a nerwowa bardzo jestem ale nie wiem czemu

Gość agunia 86
hej dziewczyny ja mam pytanie moj maz ma krew Rh plus moi rodzice mieli konflikt mama minus tata plus skoro mama bedacze mna w ciazy brala zastrzyki to ja powinam miec krew ojca czy nie konieczne. bardzo sie tym niepokoje a badania bede mogla wykonac dopiero za 3 mieciące

Gość agunia 86
gdzie dziewczyny jestescie

Gość agunia 86
dziewczyny boli mnie 6 dzien brzuch jak na okres ktory powinieni byc dopiero 10 myslalam ze moze juz sie udalo zrobilam rano test negatywny, czy moze jeszcze za wczesnie go zbolilam

agunia a Ty masz rodzeństwo? tj. czy mama rodziła wczesniej? bo jak tak, to pewnie faktycznie masz minus... zapytaj mamy - ona wie na pewno...powinna bynajmniej ja mam minus niestety - odziedziczony po dziadkach :o a mąż ma plus... agunia nawet jak masz minus, to przy pierwszym dziecku nic nie powinno zagrażac...p[roblem jest tylko wtedy gdy twoje dziecko ma inną krew i dojdzie do jakiś komplikacji i wasza krew zacznie sie mieszac...np. przy odrywaniu sie łozyska... ale to rzadko sie zdarza... aco do testu, to w tej chwili mozesz byc w ciąży a test może jeszcze tego nie wykazac...na wielu testach jest napisane,z ę wynik będzie bardziej prawdopodobny gdy sie robi test jak już się kiolka dni @ spóźnia :) i to prawda... bo moja znajoma tak miała że zrobiła test 4 dni przed terminem okresu i test był negatywny, a okresu nie dostała i zrobiła 3 dni po terminie znowu i wyszedł pozytywny :) ja w tym cyklu chyba raczej nie będę miałą niespodzianki...tak jakby odpuściłam sobie troche, ale w nastepnym sie przyłoże ;)

Gość agunia 86
moja mlodsza siostra ma plus po tacie mama z nia tez brala jakies zastrzykitak jak i ze mna tylko nie wiem czy sie je bierze jak dziecko ma krew po ojcu czy tez po matce bo jesli po ojcu to ja tez mialabym plus. jesli chodzi o test to poczekam jeszcze tydzien ale ten brzuch mnie niepokoi bo boli od 18 tnia cyklu to chyba zawszesnie jak na okres

Konflikt serologiczny Definicja: Reakcja immunologiczna matki, polegająca na wytworzeniu przez jej organizm przeciwciał przeciwko krwinkom płodu, do której dochodzi na skutek przedostania się do krwioobiegu matki antygenów krwinek Rh dodatnich. Objawy i przebieg: Do konfliktu serologicznego może dojść w przypadku istnienia niezgodności serologicznej pomiędzy rodzicami dziecka. Gdy przyszła mama ma grupę krwi Rh ujemną a ojciec dziecka Rh dodatnią to mówi się wówczas o istnieniu tzw. niezgodności serologicznej. Do konfliktu serologicznego dochodzi wówczas, gdy dziecko odziedziczy Rh ojca i jego krwinki w czasie ciąży przenikną do krwioobiegu matki. Dochodzi do tej sytuacji najczęściej podczas porodu lub poronienia. Wówczas organizm matki zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko krwinkom płodu. Do konfliktu bardzo rzadko dochodzi podczas pierwszej ciąży, gdyż organizm matki nie posiada jeszcze tych przeciwciał. W pierwszej ciąży konflikt może pojawić się w sporadycznych przypadkach. Najczęściej przyczyną jest przebyte niezauważone przez kobietę poronienie zarodka o dodatnim czynniku Rh, zabiegi wykonane podczas ciąży tj, amniopunkcja, kordocenteza czy inne, incydenty krwawień podczas ciąży. Wytworzone przeciwciała stają się groźne najczęściej w kolejnej ciąży i mogą doprowadzić do choroby hemolitycznej u noworodka pod warunkiem, iż dziecko ponownie odziedziczyło dodatni czynnik Rh. Konflikt może doprowadzić do silnej niedokrwistości u płodu a w konsekwencji nawet do jego obumarcia. Konflikt serologiczny może dotyczyć nie tylko czynnika Rh, ale również grup głównych czy rzadkich grup krwi. Może pojawić się, gdy matka ma grupę krwi np. 0 a dziecko dziedziczy A lub B. Obecnie coraz częściej prowadzi się profilaktykę konfliktu serologicznego podając ciężarnym około 28 tygodnia ciąży 300 mikrogramów immunoglobuliny anty-D. Wezwij lekarza, gdy... Jednym z podstawowych badań zlecanych przez lekarza w czasie ciąży jest oznaczenie grupy krwi matki oraz ojca dziecka. Badania na obecność przeciwciał powinny być wykonywane u każdej kobiety ciężarnej już przy pierwszej wizycie lekarskiej niezależnie od czynnika Rh oraz bez względu na kolejność ciąży. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia konfliktu serologicznego obecnie prowadzi się odpowiednią profilaktykę pozwalającą na ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby hemolitycznej u dziecka polegającą na domięśniowym podawaniu immunoglobuliny. Wskazane jest trzykrotne wykonanie badań laboratoryjnych wykrywających przeciwciała anty Rh. Pomimo braku niezgodności serologicznej badania na obecność przeciwciał powinny być wykonywane u każdej ciężarnej ze względu na to, iż konflikt może pojawić się nie tylko przy niezgodności w zakresie czynnika Rh, ale również w zakresie grup głównych lub podgrupach. Kobiety o zwiększonym ryzyku wystąpienia konfliktu serologicznego powinny być objęte ścisłą opieką lekarską. Leczenie domowe Warto by każda kobieta decydująca się na posiadanie dziecka znała swoją grupę krwi oraz grupę krwi przyszłego ojca dziecka. Pozwoli to już przed ciążą ocenić stopień ryzyka wystąpienia konfliktu serologicznego u kobiet z Rh ujemnym oraz odpowiednio wcześnie wprowadzić właściwą profilaktykę.

tak jak pisałam, przy pierwszym dziecku nie powinno być żadnych powikłań i zagrożen...dopiero przy drugim mógłby być kłopot... ale przy porodzie powinni dać pacjentce immunoglobuline i to zapobiega wytwarzaniu przeciwciał :)

tak wracając trochę do początku tematu... to ja odstawiłam tabletki i już przy pierwszym miesiącu bez nich zaszłam w ciąże. tzn. w piątek idę potwierdzic, ale 3 testy pokazują dwie ładne krechy ;)

hulaj to gratuluje!!!!!!! bardzo się ciesze Twoim szczęściem :) ja tez tak bym chciała :) może w nastepnym cyklu się uda...

hej dziewczynki :-) ja wlasnie waham sie czy juz teraz rozpoczac starania o dziecko czy jeszcze poczekac......bardzo bym juz chciala ale zawsze jest jakies.....ale :-( jak czytam te wasze posty to mam ochote sprobowac juz tu i teraz...a noz sie uda!!!! ale niestety mam okres w tej chwili :-) od wczoraj zaczelam lykac kwas foliowy :-)

Gość agunia 86
ja mam nadzieje ze nie dostane okresu poczekam do soboty

witam Was po przerwie;) do Agunia;) Kochana! Jesli mama miala MINUS a tata PLUS to zgadza sie, ze dostawała immunoglobuline w ciazy, gdyz dziecko zazwyczaj dziedziczy grupe krwi po ojcu! Czyli Twoja Siostra i TY moja droga macie PLUS! czyli zapomnij o konflikcie serologicznym! sytuacja swoja droga taka sama jak u mnie w rodzinie;) mama ma MINUS, tata plus, wiec dzieci wszystkie maja grupe PLUS czyli po ojcu! W Twoim przypadku, mozesz spac spokojnie;) ponadto proponuje spacer, kino, winko i do roboty bo z frekwencja raz w tygodniu zmniejszacie sobie szanse na bobaska:)) Hulaj- ogromne gratulacje;) ..a u mnie znowu nitki...;/ ja juz sama nie wiem o co chodzi... pierwszy cykl po odstawieniu tabletek 32 dni (krwawienie 4 dni) drugi cykl 35 dni (krwawienie 3 dni) trzeci cykl 25 dni (krwawienie poki co dni 8!!!...) chyba moj organizm potrzebuje czasu zeby powrocic do rownowagi... tak wiec jak widac... 3 cykl rowniez bezowocny:( juz sie czaje na 4;D pozdrawiam

do PUSZEK:) Dziewczyno! jesli jesteś z odpowiednim facetem i Wasze dziecko nie bedzie głodować... próbuj! okazuje sie, ze to nie jest taka łatwa sprawa- wystarczy poczytać na forum;p nie wiem ile masz lat... najlepszy wiek to 24-26;) znam wiele par, ktore odkładały poczęcie dziecka w czasie bo: studia, bo podyplomowe, bo praca, bo awans, bo mieszkanie za male, bo coś tam innego a teraz maja po 34 lata... i juz nie jest tak wesoło! Im wczesniej zaczniecie starania tym z wieksza swoboda do tego podejdziecie i tym wiecej czasu dajecie sobie w razie ewentualnych problemów. (nie chce byc czarnowidzem, ale niestety taka jest rzeczywistosc) pozdrawiam goraco i zycze owocnych starań;)

Gość nieprawda ze dziecko
dziedziczy grupe krwi po ojcu. Jest takie samo prawdopodobienstwo ze je odziedziczy po ojcu jak i po matce. A u mnie w rodzinie ja odziedziczylam po matce a brat to wogole po nikim nie odziedziczyl tylko mial 0. Wiec glupia rada zeby sie nie martwic. Zrobcie badania krwi i upewnijcie sie ze nie ma mozliwosci konfliktu.

Gość o rany od kiedy to
najlepszy moment na dziecko to 24 lata????? Fak ze wy macie po 22 i sie tak spieszycie do dziecka to nie znaczy ze to jest najlepszy moment. Zastanowcie sie bo w tej chwili zachowujecie sie jak babcie za czasow komunizmu - wezme bo pozniej nie bedzie !!! A jak widac na forum 3 gowniary sie staraja od 3 miesiecy i zadna w ciazy. A ja zaszlam w pierwsza w wieku 36 lat w drugim cyklu, i to pewnie dlatego ze w pierwszym zle z mezem policzylismy dni plodne. Kazda kobieta jest inna, i to gowno zalezy od wieku. Ja jestem pewna ze wy sie tu jeszcze przez 6 miesiecy bedziecie starac madrale!

moi rodzice oboje mają + a ja mam - po dziadkach :o nie wiem jak to z tą krwią jest, ale na pewno przy pierwszym dziecku konfliktu nie ma :P ...może być przy drugim, ale tez nie musi 50:50 takze do "nieprawda że dziecko" pierwsza ciąża jest bezpieczna!!!! pod warunkiem, zę wcześniej nie było poronień :P do "o rany od kiedy" taka jest prawda, ze kobieta jest najbardziej płodna w wieku 23-26 lat .... poza tym ja gówniarą nie jestem bo mam ten górny pułam czyli 26 lat :P wypowiadasz sie na nasz temat wogóle nas nie znając...twoje teksty sa dopiero niedojrzałe!!!!!!!!!! całkowicie sie zgadzam z Violą,z ę jest ogrom,na ilośc par odkładających sprawe dziecka z powodu pracy, finansów, mieszkania, a jak już chcą, to się okazuje,z ę nie mogą...że po 30stce już nie jest to takie łatwe. Kobiety mają w tych czasach coraz cześciej liczne zaburzenia hormonalne, a męzczyźni problemy z nasieniem... niestety takie są fakty!!!!! a to że ty zaszłaś w drugim cyklu to Ci gratuluje, ale dziecku matki juz nie... przykro mi!