Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alicja ala alka

przekluc uszy corci czy nie przekluwac? prosze o opinie

Polecane posty

Gość alicja ala alka

prosze o opinie mam, ktore przekluly uszka swoim pociechom, jak rowniez tych, ktore sa temu przeciwne. ja sama jeszcze niedawno bylam zagorzala przeciwniczka takich ozdob u dzieci. niedawno moja corcia dostala w prezencie kolczyki. poinformowalam darczynce, ze mimo iz bardzo sie ciesze z prezentu, nie zrobie corce dziurek w uszkach teraz, tylko poczekam az podrosnie. teraz ma roczek. jednak zaczelam ogladac te kolczyki i sa sliczne, malutkie i specjalne dla dzieci. nie maja zadnych wkretek, praktycznie nie ma o co zahaczyc, sa malutkie. i tak zaczelam sie zastanawiac. sama mialam uszy przeklute w wieku 6lat, sama chcialam. pamietam, ze moje kolezanki juz mialy w tedy kolczyki a ja im zazdroscilam, bo uszy mi ropialy itp. tak wiec coraz bardziej sklaniam sie ku temu by te uszka jednak jej przekluc, ale wciaz mam watpliwosci. a co wy myslicie?

Gość wielka heca
Ja nie jestem za przekłuwaniem uszu malym dzieciom.

Mnie się podobaja kolczyki u małych dziewczynek ale to od ciebie zalezy. Swoją drogą pewne te kolczyki które teraz dostała sa bardzo dziecinne i nie założy ich jak będzie miała 12 lat.

Gość a moze poczekaj az sama
zdecyduje...? A to przeciez bedzie mozliwe jak bedzie miala ze 3 latka ;) Az Ci powie, ze chcialaby. A nie ozdabiaj jej dlatego, ze Ty masz takie widzimisie ;)

to jest temat rzeka..jedni sa przeciwni inni obojetnie do tego podchodza...zrob jak uwazasz. to ty jestes matka i ty odpowiadasz za swoje dziecko. idz do salonu zapytaj kosmetyczke co ona o tym mysli a nie tu bo uwierz to bez sensu... moja ma 8 msc i ma kolczyki...jest ok. szybko sie zagoily, nie szarpie. mi przy pielegnowaniu czy ubieraniu malej tez nie przeszkadzaja...

moja córcia też dostała kolczyczki na chrzest. Teraz ma 10 mies i tak zamierzam poczekac do ok 6-7 lat.

Gość przekłuj córci uszka
i załóż jej kolczyczki, zjedzcie śniadanko, chlebuś z masełkiem i szynaczką i idźcie na spacerek... :P

wiesz ja też chciałam przekłuć ale zrezygnowałam wiesz to małe dziecko zawsze uszko może albo boleć albo ciągnąć się za nie i będzie miała naderwane, ja sama miałam przekłute w wieku 6 lat, więć poczekam aż moja podreśnie i sama zdecyduje czy chce bo jak na razie to mówi ze chce a za chwile że nie, więc jeszcze jaest za mała wg.mnie a ma 2 lata i 8 miesięcy

Gość kasia2020
Wydaje mi się, że nie ma sensu przekłuwać uszu rocznemu dziecku. Poczekaj jeszcze trochę. Teraz Mała nawet nie będzie się z nich cieszyć czy nie powie , że jest niewygodnie.

ja swojej córci nie przekłuwałam uszu, choc nalegalo wiele osób, w tym jej chrzestna, która planowala kupic niby przeslodkie kolczyczki na pierwsze urodzinki. Uwazam ze lepiej nei ryzykowac, po co narazac dziecko na ból, a moze cos bedzie sie "babrało". ja jako dziecko w wieku okolo 7 lat mialam przekłuwane i pozniej bardzo cierpialam, zabieg powtorzylam po nastepnych kilku latach. Poczekam az corcia podrosnei i sama podejmie decyzje, jesli powie ze chce, to ja sie zgodze, ale to bedzie jej wlasna neiprzymuszona decyzja

Gość asia88-84
ja zalozylam corce jak miala 1,5 roku. bylam niechetna , maz zadecydowal.córusia tatusia. p.s i nie sluchaj ludzi i ich wypowiedzi korzy sadza ze przeklucie uszka dziecka tak malego jest bez jego zgody i to gwalt na dziecku ! brednie

Gość TAka jaaaaa
moja córka miała 3 miesiace jak przekułam jej uszka szybko się zagoiło a że miała odpowiednie kolczyki wogóle nie przeszkadzały.Teraz ma 15 lat i 3 kolczyki w jednym uchu :P

Co da przekłucie jej uszu teraz? Dla niej - jedynie ból , możliwe że niepotrzebny stres i łzy. Dla ciebie- poztytywne doznania estetyczne. Moim zdaniem odpowiedz jest prosta.

Gość elianita
po co przekluwac takiemu bobasowi uszy ??? jak dla mnie to wyglada to troche tandentnie i wiejsko a poza tym takie przeklucie uszu bedzie wieksza frajda jak mala panienka bedzie miala tego swiadomosc....

wiecie dlaczego nie powinno sie przekłuwać uszu małemu dziecku? Bo uszko rośnie i często potem się okazuje ze dziurki są krzywo...

Ja swojej córeczce przekłuję uszy, gdy sama będzie tego chciała - czy będzie się o to upominać w wieku 4 czy 10 lat - to się okaże. Nie podobają mi się niemowlaki i malutkie dziewczynki z kolczykami.

mi sie okropnie nie podobaja kolczyki u tak malych dzieci, to jest dla nich bol, a jak cos sie zacznie psuc? moze zaczac ropiec itd. poczekaj az podrosnie i niech sama zadecyduje jak bedzie miala te 7 lat. teraz nic z tego nie bedzie miala oprocz bolu.

moim zdaniem nie przekluwaj. takie male dziecko nawet nie zdaje sobie sprawy, ze nosi taka "ozdobe", te kolczyki to raczej dla rodzicow a nie dla dziecka sa. moze kolczyki sa male i ladne, ale ja uwazam ze brzydko to wyglada, wrecz szpeci dziecko i w zadnym wypadku nie jest "slodkie". poza tym przy tak malym dziecku zawsze jest wieksze ryzyko jakichs komplikacji, dziecko moze samo ciagnac sie za uszka i cos uszkodzic... ech... jednym slowem powodow na "NIE" jest mnostwo. kiedy dziecko podrosnie i samo poprosi to ok, ale u rocznego dziecka to chyba na to za wczesnie.