Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

CZEKOFONTANNY

jaja pierwsza kołderka dla noworodka??

Polecane posty

Gość lknjskjnkj
jeśli dzieciątko nie będzie alergikiem to tak

Gość srrrrrrrrrrrrrrrr
jaja noworodek ma tak tak

Gość Autorko
Ja wolalam dmuchac na zimne wybralam koldre dla alergikow.

Gość lknjskjnkj
" Kołderka a alergia Ekspert 16 cze 2008 Kołderka z pierzu nie powinna stanowić zagrożenia jeśli w rodzinie nie ma obciążeń chorobami alergicznymi. Z reguły nie zaleca się stosowania takiej pościeli, ze względu na możliwość wystąpienia reakcji alergicznych na roztocza. Nie warto ryzykować, o ewentualnym uczuleniu możemy się dowiedzieć dopiero w momencie kontaktu dziecka z alergenem. Jeśli w rodzinie występują alergicy unikajmy tego typu nakryć, ponieważ jest duże zagrożenie, że u dziecka mogą wystąpić reakcje alergiczne. "

moze nie z puchu - oby nie, ale zdarzają sie dzieci z uczuleniem na pierze :O Lepiej syntetyczny materiał oddychający, w sklepach z art. dzieciecymi tego pełno. Jeśli nie masz za duzo miejsca, moze przemyśl ten wydatek.. Ja też kupiłam posciel i co z tego.. dziecko po pierwsze śpi bez poduszki, kołdrą zaczęłam ją przykrywać dopiero jak miala ok. roku. Na początku spała w rożku, później pod kocem - pod kołdrą było jej za gorąco i miałam wrażenie że sie zagrzebie w tą kołdrę i poddusi (moja jakaś schiza :). teraz też kołdry nie używam, śpi w piżamce i wiecznie jej gorąco (ma niecałe dwa latka) - moze na jesień sie przeprosimy z kołdrą.

dla noworodka to najlepiej zadnej koldry tylko kocyki i przescieradelka, warstwy mozesz zawsze dodac lub odjac jak dziecku jest zimno lub goraco. Spiworek tez jest dobry. Ja teraz kupilam kolderke z 100% welnianym wypelnieniem, maly ma 6 miesiecy. Jednak jeszcze pod nia nie spi bo chociaz jest to rozmiar do lozeczka to wydaje sie taka za duza jak go przykrywam. Spi dalej pod dziurkowanymi kocykam. Aha...ta kolderka jest z Mothercare-udalo mi sie tanio kupic i zreszta od poczatku nastawialam sie na welniana kolderke tylko byly koszmarnie drogie

a co do alergii to wlasnie lepiej poczekac az dziecko bedzie wieksze i dopiero wtedy kupic jak juz bedzie mialo stycznosc z potencjalnymi alergenami. Polecam welniana-jest "klimatyczna", ja dla nas tez taka zamierzam kupic,ale czekam na jakas promocje. Kiedys uzywalam takiej welnianej koldry i naprawde w zimie grzala a w lecie nie bylo goraco. Tym sie rozni welna od pierza.

Gość zadna kolderka
A juz na pewno nie z pierza Dziecko kolderke powinno miec DOPIERO PO ROKU z powodu ryzyka uduszenia Moj spal zawiniety w kocyk jako niemowle, potem go juz nie zawijalam ale nadal spal pod kocykiem, teraz po roku ma kolderke Sa tez takie specjalne "sleeping bag" na zamek ktorych dziecko nie moze sobie naciagnac na glowe. Siostra mojej znajomej stracila coreczke ktora udusila sie pod koldra wlasnie :( Ja dlatego zawsze mialam super schizy z koldra!

moim zdaniem najlepsze sa spiworki- cieple, dziecko nie rozkopuje sie i nie ma ryzyka uduszenia

Ja też polecam śpiworki, cieńsze, grubsze, a na lato to tylko flanelowy kocyk, albo nic. Moje dziecko prawie od urodzenia śpi w śpiworze, ma ponad rok. Teraz tylko w chłodniejsze noce. Jak się urodził było gorące lato, więc tylko flanelowy koc, taki cienki jak prześcieradło. Kołdry mam ale nawet nie otworzyłam z orginalnego opakowania. Szkoda pieniędzy.