Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vefvfjmijh

becikowe i macierzynski po poronieniu?

Polecane posty

Gość vefvfjmijh

istnieje cos takiego?

Gość apapapapapapapa a
nie

Gość apapapapapapapa a
z jakiego powodu? to sie nalezy gdy rodzisz dziecko

Gość a obumarla ciaza
to tez cos innego?

Gość ghhfh
uch, bardzo mi przykro, to dopiero jest tragedia ;(

Gość WItajcie_________
Szczerze mówiąc to jestem zdziwiona. Nie wiem, co z macierzyńskim, ale jak urodziłam syna i wypełniałam formularz na becikowe, to tam było wyraźnie napisane, że becikowe należy się na każde urodzone żywe dziecko (mieszkam w Krakowie i tu są jakby dwa becikowe, nie pamiętam już o które chodziło). To było w 2007 roku. Pozdrawiam i przykro mi z powodu Twojej straty.

Gość takie tam duperele
Też urodziłam martwe dziecko :( Becikowe nie należy się w takim przypadku, a urlop macierzyński- w niepełnym wymiarze. Bo też o jakim macierzyństwie można tutaj mówić...takim na prochach....

Gość ahaaaaaaaaaaa
a czy łyzeczkowanie(12tc) liczy sie jako porod ? przeciez zarodek jest martwy wiec skad pomysl na becikowe? wie tu cos ktos o tym?

witam chcialam się dowiedzieć czy się przysługuje becikowe za urodzenie dziecka martwego. Urodziłam w 4 miesiącu dziecko martwe i byłam w UM i mi poiwedziano że jak jest w akcie urodzenia że jest dziecko martwe to się nie przysługuje i chciałam się dowiedzieć czy to jest prawda bo skoro mi się należy to dlaczego mam im podarować to żeby dali jakimś pijakom wiem że to nie zwróci życiu dziecka i normalnie chciałabym urodzić je bardzo proszę o odpowiedź

aha jeszcze jedno urodzilam normalnie a po urodzeniu mialam lyzeczkowanie ale dziecko urodzilam naturalnie

witam chcialam się dowiedzieć czy się przysługuje becikowe za urodzenie dziecka martwego. Urodziłam w 4 miesiącu dziecko martwe i byłam w UM i mi poiwedziano że jak jest w akcie urodzenia że jest dziecko martwe to się nie przysługuje i chciałam się dowiedzieć czy to jest prawda bo skoro mi się należy to dlaczego mam im podarować to żeby dali jakimś pijakom wiem że to nie zwróci życiu dziecka i normalnie chciałabym urodzić je bardzo proszę o odpowiedź

Gość lilijaaaaaaaaa
urodzilam martwe dziecko w 9-mc ciaży 2tyg. przed terminem , czy należy mi sie becikowe w um. powiedziano że nie jaka jest prawda? prosze o szybka odpowiedż pozdrawiam mama lidka

Gość Dostaniesz zasiłek pogrzebowy
becikowe należy się na każde żywo narodzone dziecko. To tak jakby na wyprawkę. Tobie należy się zasiłek pogrzebowy. Ja nie rozumiem, wzbogacić się chcecie na waszych dzieciach czy co? W takim momencie o kasie i pytaniu na forum myślicie.

"Nie należy się natomiast rodzicom po poronieniu jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka, czyli tzw. becikowe. Świadczenie to z samej swojej natury przewidziane jest dla rodziców lub opiekunów dziecka żywego. Treść art. 15b ust. 1 Ustawy z dnia 28 listopada 2003 o świadczeniach rodzinnych21 nie pozostawia wątpliwości, że z tytułu urodzenia dziecka martwego zapomoga nie przysługuje. Nie ma zatem możliwości rejestracji dziecka poronionego wyłącznie w celu wyłudzania tzw. becikowego, co sugerują przeciwnicy prawa do rejestracji." Należy się urlop macierzyński w wymiarze 8 tygodni i zasiłek pogrzebowy.

Gość lelelela
Becikowe przysługuje, jeśli dzieciątko urodzi się żywe, i nie ma znaczenia, że umrze zaraz po narodzinach. jeżeli w "papierach" tak jest, to becikowe się należy

becikowe jest na żywo urodzone dziecko!!!!!!! na martwo urodzone dostaje się z ZUS zasiłek pogrzebowy i to tylko po spełnieniu pewnych warunków (nie pamiętam jakich) koniecznych do wypisania aktu zgonu bo bez niego nic się nie dostanie ale fakt dziwię się że ktoś kto dopiero co przez takie coś przeszedł na forum o kase pyta to tak jakby chciec zarabiać na śmierci kogoś nam najbliższego :(:(:(

Gość mama192119
podziwiam was dziewczyny ze po urodzeniu martwego dziecka myslicie o becikowym:( ja urodzilam martwa Coreczke w 6 miesiacu ciazy i nie myslalam nigdy czy mi sie cos do cholery nalezy... co, potrzebujesz nowe kosmetyki albo buty? zalosne :(

Dokładnie zgadzam się z poprzedniczką! ;/ Co Ty dzieci dla kasy robisz?? Z tego co tu piszesz wynika że bardziej kasą się przejmujesz niż dzieckiem ;/ Bozzze myśleć o becikowym w takiej sytuacji! Nie dostaniesz bo nie rodziłaś tylko poroniłaś! Zrób sobie drugie dla kasy i trzecie albo od razu 6 na raz .. ;/

Aha i coś Ci wytłumaczę .. ;/ BECIKOWE jest dla dziecka nie dla matki! A Twojemu dziecku nie jest już niestety potrzebne. Macierzyńskie podobnie, ppoza tym Ciebie matką nazwać nie można ..

Becikowe, jak ktoś wspomniał, jest na żywo urodzone dziecko- nawet jeśli dziecko umrze po kilku dniach, jeśli żyło po urodzeniu, to świadczenie się należy. I nie mnie oceniać na co to komu. Tak myślałam że prędzej czy później ten temat na kafe wyskoczy, Urlop macierzyński i zasiłek pogrzebowy należą się każdej matce która zarejestruje dziecko po zgonie. Obecnie w PL takie prawo przysługuje każdej matce po stracie dziecka, bez względu na czas trwania ciąży. Należy pobrać w szpitalu odpowiednie dokumenty- nie ma różnicy czy w karcie mamy poronienie czy poród przedwczesny, zarejestrować dziecko w USC. Dostajemy akt urodzenia z adnotacją że dziecko było martwo urodzone, jak zawsze jest możliwość uznania dziecka przez ojca jeśli para nie miała ślubu. Razem z papierami dla dziecka w szpitalu dostajemy zaświadczenie do urlopu macierzyńskiego- to 8 tyg,. urlopu płatnego jak każdy. Szpital nie ma prawa odmówić. Zasiłek pogrzebowy przysługuje każdej osobie ubezpieczonej z najbliższej rodziny jeśli zajmowała się pogrzebem (trzeba przedstawić rachunki), albo każdemu kto zajął się pogrzebem ale tylko do wysokości kosztów pogrzebu, nie większej niż standardowa kwota zasiłku.

Gość mama192119
ale ta kobieta nie miała połogu tylko PORONIŁA w 12 tyg!!! to było poronienie bo dziecko nie miało szans na przeżycie poza organizmem matki! przedwczesny poród to taki, w ktorym dziecko moze przezyc poza organizmem matki!!!!!!!!!!!!!

do: mama192119 kobieto, ale nie ma znaczenia czy to poronienie, czy poród przedwczesny, polskie prawo zapewnia matkom zmarłych dzieci zasiłek pogrzebowy i macierzyński-w mniejszym wymiarze czasu

zasiłek pogrzebowy tylko wtedy gdy jest akt zgonu!!!!!!!!!!!!!!! przecież za poronienie aktu zgonu nie dają tylko za przedwczesny poród boże masakra jakaś :/

po poronieniu szpital również może wydać akt zgonu, ale trzeba się o to upomnieć! mama192119 a czy ja Ciebie obrażam? Trochę kultury!