Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

she_666

co zamiast kupnej karmy dla kota ?

Polecane posty

Nie wszystkie suche karmy są złe. Te które wymieniłaś na początku są akurat niskiej jakości. Niby najpopularniejsze, ale wcale nie takie zdrowe dla zwierząt. Mają mało składników odżywczych, a dużo wypełniaczy. Karmy dla zwierząt najlepiej szukać w sklepach zoologicznych, a nie marketach :-) Proponuję poszukać takich karm jak: RC, OmniPro, Taste of the wild one mają znacznie więcej wartościowych składników niż marketówki. Jak będziesz mieć problemy ze znalezieniem tych karm to zajrzyj na e-karma.pl tam je na pewno dostaniesz. A domowe jedzonko też jak najbardziej. Podrzucaj jakieś mięsko i warzywka z ryżem np.

Moj to francuski kocio jest i ba zachciewajki jak lord mleko tylko pije wody nie tyka co sie na,meczylam w koncu sie poddalam nie chcesz wody to nie. Kocio wygral pije samo mleko Raz na tydzien dostaje zoltko na piekna siersc :) Surowa watrobke drobiowa rabie jak maszyna :D kurze cycki a i owszem drobno posiekana lopatka raz na tydzien znika w okamgnieniu na kielbase wedline ( ogolnie miesa dla ludziow przyprawiane) nosem kreci sucha karma w zeby go kole omoja szerokim lukiem puszki juz tylko sporadycznie kupuje Ogolnie moj kociowy zywi sie mlikiem :D surowym miechem raz na jakis czas puszka i wsio :) aha lubi lody :) uwielbia rybki :) np dorsza makrele :) smietane je maniacko potrafi za nia w ogien skoczyc co ciekawe je zielona sal;ate ;)

Gość Gawrilka
To prawda że dużo karm ma sztuczne konserwanty i niską zawartość mięsa. Jeśli szukasz czegoś naprawdę dobrego to musisz sięgnąć po te lepsze i droższe. Na przykład Canagan jest praktycznie pozbawiony sztucznych konserwantów, ma bardzo dużo witamin i wysoką zawartość mięsa.

Gość gość
moja zuzia na początku jadla tylko whiskasa suchego i w saszetkach, to moj pierwszy kot i nigdy sie nie zastanawiałam nad zdrowoscią tych karm, teraz jak juz wiem to i owo zdecydowałam się sama jej gotować. Gdy robie zupę ugotowane miesko i marchewke wyciagam i kroje w mala kosteczke, czasem tez pietruszke. Warzyw nie za duzo, to w koncu kot :) wszystko oczywiscie bez przypraw. Zalewam to wszystko chochelką rosołu i do lodówki, robi sie taka galaretka. Jeśli nie robie zupy to biore mięso, które kupiłam na obiad, nasze smażę a dla niej gotuję lub piekę i znowu kroję w małą kosteczkę. Jeśli jest to kurczak, czasem daję jej surowe kawałki, ale nie za często, jeśli nie mam czasu to tuńczyka z wody, też nie za często. Serek wiejski raz na tydzien/dwa, czasami mleko, czasami śmietanke 30%, czasem gotuje serca i żołądki co też bardzo lubi. Generalnie je to co jest akurat w domu. Wszystko robie w miedzyczasie, wiec zabiera mi to mało czasu. Takie jedzonko przechowuję do trzech dni w lodowce. Na whiskasa juz nawet nie chce patrzeć, więc chyba smakuje :)

Z wątróbką i nerkami nie można przesadzać, ale od czasu do czasu, czemu nie. Mój kot lubi oprócz mięsa groszek i kukurydzę. Dostaje też specjalną suchą karmę odkłaczającą. Zapytaj o nią weterynarza.

Gość LadyDragon
Ja mam kota od niedawna, poczytałam o karmach - w niektórych jest tylko kilka procent mięsa a kot to drapieżnik-mięsożerca. Ja robię wywary do zup na różnych mięsach nie solę oczywista, potem wyjmuję mięcho i jest dla kota na 3-4 dni, a ja na tym wywarze mam zupę dla całej rodziny. Czasem do tego mięsa z wywarem dla kota dodaję podroby i chwilkę gotuje i za kilka zł ma żarła 100% mięsnego na kilka dni.

mozna dodac wedzona makrele z kurczakiem gotowanym (wszystko zmielic na maszynce) ale najlepsze sa paszteciki z opakowania whiskas. :) moja kicia za tymprzepada

Gość gość
Royal canin to taki whiskas z trochę wyższej półki. Nie polecam. Same zboża i konserwanty. Tak, konserwanty. Najlepsze karmy to Acana i Orijen, czyli te bezzbozowe. Kot to nie kurczak. A wedi polecają rc, bo maja z tego kasę. Wystarczy przeanalizować dokładność składu rc ze składem takiego orijena. Wg mnie powinno sie podawać sucha karmę, bo bardzo cieżko jest samemu dobrać posiłki tak, zeby jedzenie było wartościowe.

Gość gość
A moje dziecko przepada za hamburgerami. Chyba tylko je bede podawać, bo nic innego nie chce.

To prawda, domowe gotowanie dla psa czy kota jest trudne, pracochłonne i niestety często nieskuteczne. Wybór karmy gotowej jest zdecydowanie korzystniejszy z punktu widzenia stałości składu, kompletności żywienia. Wybór konkretnej karmy trzeba opierać na racjonalnych przesłankach. Po pierwsze, nie ma dowodów na to by karmy bezzbożowe były dla kotów lepsze. Z punktu widzenia nauki o żywieniu jest to jedynie koncept marketingowy oparty na fałszywej przesłance, że pies to wilk i ma jeść niezbożowe źródła pokarmu. A prawda jest taka, że zboża to źródło skrobi – węglowodanu – łatwo przyswajalnego źródła energii, co jest dobrą alternatywą dla tłuszczu w karmie (innego nośnika energii). Karmy bezzbożowe też zawierają węglowodany tylko, że z innych źródeł, więc z punktu widzenia wartości odżywczych nie są lepsze od karm zwierających zboża. Warto wiedzieć, że właściwie zbilansowana dieta kota oparta o węglowodany jest pełnowartościowym pożywieniem, często wykorzystywanym w dietach leczniczych (np. w leczeniu zapalenia trzustki czy otyłości). Wybierając karmę musimy spojrzeć na obiektywne wartości odżywcze, które są zawarte w analizie chemicznej karmy. Pamiętajmy, że więcej nie znaczy lepiej. Pożywnie musi optymalnie dostarczać wszystkich niezbędnych składników zgodnie z aktualnym zapotrzebowaniem. Porównajmy sobie dwie Karmy: Whiskas Adult Suche i Acana Grassland Oto wartości odżywcze podane na opakowaniu w % W Białko-32 Tłuszcz -10,5 Popiół-8 Włókno -1,5 Woda-8 Węglowodany (wyliczone)-40 A Białko-35 Tłuszcz -20 Popiół-8 Włókno -3 Woda-8 Węglowodany (wyliczone)-26 Ze względu na wyraźną różnicę w zawartości tłuszczu i włókna pokarmowego energia i strawność tych karm różni się w istotny sposób, zatem konieczne jest sprowadzenie tych karm do wspólnego mianownika, czyli zawartości składników w przeliczeniu na energię [g/1000 kcal] W Białko-87,5 Tłuszcz-28,7 Węglowodany (wyliczone)-109,4 A Białko-86,7 Tłuszcz -49,5 Węglowodany (wyliczone)-64,4 I proszę, okazuje się, że Whiskas dostarcza nieco więcej białka, mniej tłuszczu i więcej węglowodanów. Należy podkreślić, że zawartość węglowodanów w pokarmie kota nie ma określonych ani dolnych ani górnych granic, ponieważ koty trawią węglowodany bardzo efektywnie i mogą one bez problemu stanowić źródło energii w kompletnej i zbilansowanej karmie. Warto zauważyć, że karma bezzbożowa nie jest wolna od węglowodanów (ma ich całkiem sporo) i zawiera ok 2 razy więcej włókna pokarmowego niż Whiskas. Tylko rzetelna analiza wartości odżywczych pokazuje, co tak naprawdę daje dana karma. W karmach mokrych Whiskas nie stosuje się żadnych konserwantów i przeciwutleniaczy, ponieważ dzięki sterylizacji i hermetycznemu zamknięciu opakowania pokarm jest w pełni chroniony. W karmach suchych konieczne jest dodawanie przeciwutleniaczy. Im więcej tłuszczu, tym większa jest konieczność dodawania przeciwutleniaczy. W Europie jest dopuszczonych kilka substancji stosowanych do ochrony karm przed jełczeniem. Wszystkie dozwolone prawnie dodatki są przebadane i dają pewność bezpieczeństwa. W celu ograniczenia ilości przeciwutleniaczy Royal Canin stosuje w niektórych produktach pakowanie w azocie, co obniża znacząco ilość tlenu w opakowaniu, co pozwala utrzymać lepiej świeżość karmy. Lekarze weterynarii polecają Royal Canin głównie dlatego, że od wielu lat mogą polegać na jego stałej i wysokiej jakości. Karmy lecznicze Royala są jednymi z najlepszych na świecie, więc nie ma powodu wątpić w jakość ich karm produkowanych dla zwierząt zdrowych. Lekarze żyją z zaufania swoich klientów i zdrowia pacjentów, więc nie polecali by czegoś, czego sami by nie stosowali czy używali. Zarzut, że mają z tego jakieś zyski jest niezrozumiały, bo tak samo mogą mieć zyski z każdej innej karmy, a z jakiegoś powodu wybierają Royal Canin – ten powód to jakość.

Gość gość
ja podaję Purinę One, przedtem moja kotka dostawała Whiskasa ale teraz na tej nowej lepiej wygląda, ma ładniejszą sierć karme zjada z apetytem

Gość gość
Moja kicia lubi surową wołowinę, rybę gotowaną. Jeśli kupuję dla siebie łososia wędzonego to trochę zje. Widocznie jest zbyt słony dla niego, bo niewiele tego zajada, a przecież to dobra ryba. Mojemu gotuje też kurczaka. Chętnie je. Czasem, żeby mu urozmaicić to mieszam gotowanego kurczaka z saszetką Prevital http://prevital.eu/produkt/rabbitpl. Koty to mięsożercy, więc tych warzyw to prawie wcale nie jedzą.

Gość wilaman
Koty potrafią sporo dobrych produktów zjeść, ale trzeba o nich wiedzieć i dobrze je przyrządzić. Do tego dieta kotów powinna być zróżnicowana. Poczytaj o tym na: http://royalcanin.pl/kot/kocieta . dowiesz wiele ciekawych informacji na ich temat i na pewno będziesz wiedzieć co im podać.

Gość Kosmooosik
ja swojemu podaję specjalistyczną karmę, bo ma problemy trawienne, zamawiam ją na http://apetete.pl/ to jeden z moich sprawdzonych sklepów

Gość veanka
Surowe mięsko z pewnego źródła. Do tego warto podawać suplementy, szczególnie na stawy :) U mojej Skarpety sprawdza się http://vetinea.pl/ -nie wychodzi drogo a koteł ma wszystko czego potrzebuje.

Gość Kocitata

Ja daje korpusy kurczaków trochę pociupane tasakiem. Od lat, surowe.