Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

she_666

co zamiast kupnej karmy dla kota ?

Polecane posty

czy to prawda ze kupne jedzenie dla kotow np whiskas zawiera srodki uzalezniajace i jak sie kota nauczy to nic innego nie bedzie chcial ?????????? chcialabym sama przygotowywac mojemu kotu jedzenie ale nie wiem co prosze o rady!!!!!11

Gość po co tyle krzyku
przygotuj mu szynke z dzika, będzie zdrowa

Gość nieznoszę analfabetów
złap mu mysze

Gość kot się ucieszy
na poważnie możesz mu kupić najtańsze mięso np. odpadkowe albo części ciała zwierzęcia, które ludzie niechętnie jedzą np. serca, nerki itp.

Gość podstawą żywienia kota
powinna być dobra sucha karma, np. Royal Canin, ja nie chcesz kupować puszek, to możesz podawać kotu przemrożone surowe mięso (bez wieprzowiny) od czasy do czasu jakąś drobiową szynkę, coś z nabiału (serek, jogurt) jajko (białko zawsze gotowane, żółtko może być surowe) i kot powinien mieć zawsze świeżą wodę

Gość kot się ucieszy
Dla kota powinno być ok. Ja tak żywiłam dużego psa. Kupowałam odpadki ze sklepu mięsnego i gotowałam. Jadł ze smakiem.

Gość kot się ucieszy
Suchej karmy nie polecam. Podobno niezdrowa dla kociego żołądka i jelit. Jeśli koniecznie chcesz żywić kota w taki sposób, to do każdego suchego posiłku musisz dawać mu bardzo dużo wody.

tak, mogą zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, substancji uzalezniającej. Potem kot jest na głodzie arachidowym i musi przyjmować pokarm dożylnie.

Gość podobno to twój stary ma gacha
a sucha karma na pewno lepiej się przysłuży dla zdrowia kota, niż te odpadki, którymi je raczycie :P

Gość kot się ucieszy
Do dużego pas Mój pies był zadowolony. Wierz mi było mu wszystko jedno, czy dostawał zadnią cielęcinę, czy mięso odpadkowe. Chodził najedzony i był okazem zdrowia. Oprócz mięsa dawałam mu czasem tak jak ktoś wyżej pisał, czasem twaróg, czasem surowe jajko, bardzo lubił też kefir:))

watróbka kurzęcza, serca takież i podobne. możesz mu dawac na surowo albo gotowac...jak chcesz. Mam kota i psa i obaj za tym przepadają. Poza tym - skóra z wędzonego boczku:) Za tym, potrfią prosic jak małe dzieci ale to w ramach nagrody i smkołyku:)

Gość kot się ucieszy
Oczywiście skoro masz małe zwierzątko takie jak kot, to możesz mu dawać mięso lepszej jakości :) Ja niestety zbankrutowałabym gdybym chciała bernardyna karmić piersiami z kurczaka :) A sztucznej karmy suchej i konserwowej nie chciałam dawać, bo naturalne mięso bez konserwantów i dodatków jest chyba dla zwierzęcia lepsze.

Nie,nie jest prawdą,że Whiskas zawiera uzależniacze. Co nie zmienia faktu,że są to smieci, które nie nadają się dla kotów,wystarczy spojrzeć na skład. Jesli Cię stać to kupuj dobre karmy,Royal Canin,Acana,Orijen,Leonardo.A jak chcesz gotowac to nie doradzę,bo się w to nie bawię :P

Gość arabica
http://www.delazoo.pl/kat_id_20.html To link do strony, gdzie są odzywki i witaminy dla zwierząt, także dla kotów. gdyby chciało się je kpić w tradycyjnych sklepach dla zwierząt, trzeba byłoby liczyć się z większymi kosztami, bo nie nowością jest, że w Internecie wszelkie produkty można znaleźć w niższych cenach. W delazoo są do tego dobrej jakości, więc nad taką suplementacją diety kota jak najbardziej warto pomyśleć:)

do duzego psa tu nie chodzi idioto o pieniadze tylko o zdrowie widac czym cie matka karmila skoro masz sieczkę zamiast mozgu

pytanie do mam czy podoba wam sie prezent na urodziny maslo truskawkowe do ciala i blyszczyk

Gość pies się ucieszy
No właśnie tak jak wyżej serca wołowe, nerki, wątróbka drobiowa i wołowa. Moze czasami jakas rybka.

ja dawalam kotom kupno a po jakis czasie pozniej jakies resztki co mysmy zjedli po obiadku czy cos

Gość kot się ucieszy

Gość z suchych karm to tylko royal
cannin, jest bardzo dobra, koty ja uwielbiaja i nie szkodzi im jak gowna typu whiskas :o Ja swojemu na codzien podaje royala a raz czy 2 razy w tygodniu gotuje watrobke z ryzem albo piers z kurczaka

żarcie "domowe" wychodzi taniej niż to kupne i jest bardziej pożywne :) drobiowe żołądki, serca, wątroby, udka, piersi (wątroby rzadziej się podaje). wołowina jest droższa, ale raz na jakiś czas moje dostają. dodatkowo przemrożone surowe ryby, bez ości. śmietanki trochę, tuńczyka z puchy no i sucha lepsza karma. przepadają za ryżem z kurczakiem i marchwią :)

W sumie, kot może jeść wiele. Nie ma z nim problemów, chyba, że jest wybredny. Tak jak w naturze, czasem rybka, czasem jajko, lub surowy kawałek mięsa. Lepiej nie dawać kotu smażonego mięsa i kiełbasy. Raz, że niezdrowe, dwa, że przytępia węch, podobnie jak u psa.

Kupna karma dla kota, jest szkodliwa i jeśli by tylko ję jadł, to w przyszłości może mieć problemy z przewodem pokarmowym, a nawet nowotwór jelita.

pytanie do mam czy podoba wam sie prezent na urodziny maslo truskawkowe do ciala i blyszczyk. ile to jest 20 dag

Gość kot się ucieszy
sucha karma to najgorsze świństwo. A mięso z puszki może mieć konserwanty i sztuczne dodatki smakowe. Po co zwierze faszerować chemią. Naturalne mięso, gotowane lub surowe, nawet jeśli nie jest luksusowe, jest dla zwierzątka lepsze, bo imituje to, co kot normalnie by jadł w naturze.