Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ślepotka

Pytanie o SZKŁA KONTAKTOWE, wchodzcie!!!!

Polecane posty

Gość ślepotka

w pon. wybieram się do okulisty, i w związku z tym mam kilka pytań do osób które noszą soczewki, otóż słyszałam że na początek okulista nie da mi nosić soczewek że tak napisze tylko okulary (a mi bardzo zależy na soczewkach) a jeżeli już będe mogła je mieć to że tylko do 8 godzin dziennie, czy to prawda?? słyszałam tyle opinii że już sama niewiem, pomórzcie! Chciałabym już co nieco wiedzieć na ten temat zanim tam pojde:) Przypominam że jestem krótkowidzem, wade mam chyba -1,5, u okulisty byłam kilka lat temu to miałam -0,5 dioptrii, ale wada sie powiększyła. aha i jeszcze jedno, czy na początek dobre będa soczewki jedniodniowe? Czy mogłabym odrazu nosić takie miesięczne lub tygodniówki?? Prosze was o odpowiedzi!!!

Gość ślepotka
Nikt nie ma nic do napisania??? Szkoda:(

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Dlaczego miałabyś nosić tylko po 8 godzin dziennie i tylko jednodniówki? I dlaczego mieliby Ci przepisac same okulary, co za różnica czy okulary czy soczewki?

Gość ślepotka
bo mojej bratanicy tak powiedziała okulistka.. ma 12 lat, że niby ma nosic 8 h.. ale w vision express powiedzieli ze moze non stop.. także pytam:)

o rany.. soczewki sa tak popularne a jeszcze tyle mitow o nich krazy.. kup sobiew soczewki miesieczne bo sa tansze niz te jednodniowe, nosisz je caly dzien, potem wkladasz do pojemniczka z plynem na noc. Rano zakladasz i juz. Po miesiacu wymieniasz na nowe (chociaz ja nosze dluzej dopoki nie zaczna mi przeszkadzac bo szkoda mi kasy jak jeszcze sa dobre).

No w przypadku 12 lat to faktycznie moga jakieś przeciwskazania być, bo to jednak młody wiek i być może soczewki w okresie wzrostu faktycznie mogłby nie być wskazane, ale to już pytanie do okulisty. Ja zaczełam nosić w wieku 16 lat i nie bylo problemu.

Gość natiiiiii
Ja kupuje soczewki kwartalne (3 miesięczne) nosze je non stop. kiedyś miałam tak że wada sie powiekszała. Od kiedy nosze soczewki cofnęła się o 1. Kiedyś tak było jak mówisz przy starszych typach soczewek.

Gość ślepotka
dzięki za odpowiedzi:) czyli raczej nie bedzie przeciwskazań do soczewek i nawet będe mogła nosić te miesięczne:) a czy kupie takie do 100zł?? moja bratanica nosi te z vision express, za 160zł

Gość rftmx
na allegro sa soczewki od8/10zl za sztuke

Gość ślepotka
aha przypominam ze bratanica nosi jednodniowe.. Do Natiiiii---> mam pytanie, masz wade "+" czy "-" ??? bo słyszałam że tylko "+" można cofnąć a "-" już nie...

Gość ślepotka
właśnie miałam pytać o to, czy wiedząc już jakie będe mogła nosić soczewki (o jakiej mocy) to ile będą kosztować na allegro:)

jak ja 1 raz poszlam po soczewki (wczesniej nosilam okulary) to okulista powiedzial, ze na poczatku nie powinno sie nosic tych 3 m-cznych (a te chialam). max zapisuje sie te miesieczne (mozna jednodniowe, tygodniowe, 2tygodniowe) i tyle. mozna je nosic caly dzien, no chyba ze sie okaze, ze Twoje oko nie toleruje soczewek i nie mozesz ich nosic wcale

Gość ślepotka
i jakie potrzeba do tego akcesoria, soczewki, płyn i to wszystko???

Gość agajek
moja corka nie nosi okularow bo sie wstydzi od razu wskoczyla w soczewki ,zacznij od jednodniowych zeby sprawdzic czy nie bedziesz miala problemow z oczami ......nosi caly dzien ,zdejmuje do spania

Gość to jak długo może nosic
zależy od rodzaju soczewek jednodniowe można nosic przez więcej godzin. miesięczne zaleca sie nosic przez 8-10 godzine dziennie , ale nie jest to mus. to były informacje od mojej okulisty

Gość agajek
ja polecam soczewki i plyn z Rossmana (sa tanie i jest tam jeden rodzaj )mojej corce sluza tak samo dobrze jak te inne drozsze sprzedawane w vision ekspress a wogole na allegro mozna kupic tanio soczewki

Gość ślepotka
mówicie że te jednodniowe na początek lepsze?? mam jeszcze takie pytanko, może głupie troche ale prosze o odpowiedź bo kompletnie się nie znam:):):) Czyli mówie okulistce że chcę soczewki, ona bada, przepisuje mi miesięczne i w najbliższym punkcie (np. w vision express) wybieram sobie z tych różnych miesięcznych?? Muszą mnie jeszcze naucyć zakładać:) chodzi mi poprostu o cene, żeby nie dowalili z jakąś mega:(

Gość jak ja zaczynałam nosić
soczewki, dawno dawno temu, w czasach, gdy się je trzymało w soli fizjologicznej i wygotowywało, to zaczynałam od noszenia przez godzinę dziennie i tak stopniowo do całego dnia przez 2 tygodnie... Teraz noszę miesięczne, przez jakieś 10 godzin dziennie. Zwykle jak wracam do domu wymieniam je na okulary, bo tak mi jest wygodniej. Tylko spać się nie powinno w soczewkach do tego nie przeznaczonych, zresztą w ogóle moja okulistka nie zaleca spania w soczewkach nawet tych typu night & day

Gość ślepotka
rozumiecie mnie, musze pierwsze soczewki kupić u optyka żeby mi pomógł je założyć:D:D nauczył zakładać:)

Gość jak ja zaczynałam nosić
Idź do okulisty kontaktologa najlepiej. On Cię nauczy zakladania i zdejmowania soczewek.

Gość ślepotka
ale ja już jestem zapisana do okulisty, mam wizytę w poniedziałek:)

Nie ma tak rózowo z wyborem soczewek. Czy jednodniowe czy miesięczne nie ma według mnie róznicy na początek. Ja od razu miałam miesięczne. Soczewek sobie nie wybierasz - powód moga być dla Ciebie nieodpowiednie. Każde bowiem soczewki mają inne parametry, jedne moga być dla Ciebie dobre inne nie. A jak się okazało na moim przykładzie nawet soczewki o tych samych parametrach mogą inaczej leżeć na oku. Ja będąc u okulisty dostałam w ramach wizyty B&L soflens - obecnie są to jedna z najtańszych soczewek. Leżały na oku bardzo dobrze. Od tamtej pory przy wizycie u okulisty zmieniała mi się tylko moc. Później poszłam do innego okulisty i powiedziała mi moc nowych soczewek ale również w ramch wizyty dała do sprobowania J&J Acuvue OASYS dwutygodniowe - dosyć drogie i mimo ze mają zupełnie inne parametry niż moje stare leżały idelanie. Soczewki te były dwutygodniowe i dosyć drogie więc poszukałam sobie że 02optix mają identyczne parametry jak moje stare i sa nieco tańsze, do tego miesięczne więc je kupiłam - kompletna klapa, źle w nich widziałam. Wróciłam więc do J&J Acuvue OASYS z tym, że zgodnie z informacją jaką dostałam od optyka o ile ściągam je na noc mogę nosić je przez miesiąc czasu i tak też robie. Tak więc jesli w ramach wizyty dostaniesz pare soczewek i będą one dobrze leżeć to warto przy nich zostać. Tylko przypilnuj sobie żeby okulista dał ci dokładną nazwę soczewek jakie dostajesz, abys mogła je samodzielnie kupić np na allegro. Niestety czasem nie mówią, żeby znów do nich przyjść.

Gość agajek
pojdz na wizyte do vision ekspres tam ci przebada lekarz wzrok dobierze moc soczewek i nauczy zakladac,jak kupisz u nich szkla to zwroca ci za wizyte lekarska(ale upewnij sie czy dalej to stosuja)nie wiem czy oni sprzedaja soczewki na sztuki ,opakowanie zawiera kilka sztuk ile to nie pamietam trzeba by sie dowiedziec......

Gość ślepotka
Najlepiej bedzie jak zadzwonie do vision i sie wszystkiego dowiem, może rzeczywiście badanie jest darmowe, i odrazu bym sie nauczyła zakładać soczewki

Gość do a wiec tak
Albo coś źle zrozumiałaś albo lekarz wprowadził Cie w błąd!! wiem bo też nosze J&J Acuvue OASYS dwutygodniowe i one są dwutygodniowe przy normalnym noszeniu czyli, gdy na noc się zdejmuje!!! Jeśli używasz też w nocy to ich czas się skraca do tygodnia!!!!

Gość ślepotka
Czy jest tu jeszcze ktoś?? Nie poszłam wczoraj na tą wizyte do okulisty bo okulistka się rozchorowała i odwołali mi wizytę, powiedzieli że na środe ale ja odmówiłam. I dziś pojadę do vision express, tam zbadam sobie wzrok i poproszę o dobranie soczewek i będe miała wszystko na miejscu i jestem bardziej zadowolona:)

Gość agajek
to napisz jak bylo....powodzenia!

Gość ślepotka
napewno napisze, mam nadzieje że pojade dziś, a jeśli nie to jutro, ale bardzo chce już dzisiaj, sama jestem ciekawa co i jak:)

Gość ślepotka
No i jestem znów, byłam wczoraj w tym vision, zbadali mi wzrok i dobrali soczewki bez problemu, wybrałam miesięczne, z zakładaniem też nie było źle, szybko sobie poradziłam, i ze zdejmowaniem również:) no i nareszcie widze wyraźnie!!! :) Moja wada to -0,75 a w drugim oku -1, ale dała mi soczewki -1. no jak narazie super, przechodziłam w nich wczoraj 3 godziny, nic na oczach nie czułam, poprostu jakbym nic na nich nie miała, mam nadzieje że taki komfort zostanie:)

Gość ślepotka
Mam nadzieje że się odezwiecie bo znów mam troche pytań do was w związku z soczewkami:)