Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 polnocpoludniewschodzachod

Ludzie ze wschodniej Polski

Polecane posty

Go艣膰 aanka..
przyjedz--galy ci wyjda,,,noweomy.ale jakiee,,szok

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
W艂a艣nie, s艂ysza艂em kiedy艣 starsz膮 kobitk臋 kt贸ra m贸wi艂a z akcentem rosyjskim a by艂a polk膮 Pono膰 na wschodzie na wschodzie wi臋cej si臋 pije alkoholu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sisior
A by艂e艣/a艣 w Szczecinie? Bo ja jestem 艣rednio raz na miesi膮c... wi臋c wiem o czym pisz臋. Sam Szczecin, z tego co zauwa偶y艂em, jest nawet tolerancyjny dla os贸b o odmiennym kolorze sk贸rzy - nikt nie zaczepi na ulicy go艣cia czarnosk贸rego a ludzie nie ogl膮daj膮 si臋 za nim jak za jakim艣 okazem w ZOO. Zwyk艂y cz艂owiek, i to mi si臋 te偶 podoba, a na co nie mo偶na liczy膰 w ka偶dym mie艣cie w Polsce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sisior
to by艂o do "tak jasne na pewno ludzie "

Udost臋pnij ten post

aanka ja nie zak艂ada艂em tego topicu, 偶eby udowadnia膰 ze wsch贸d jest biedniejszy raczej chodzi艂o mi o mentalno艣膰 ludzi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aanka..
podkarpacie uhodi za biedne.a to nie prawda---kto byl w rzeszowie i okolicach ten potwierdzi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aaaankka35
ok

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sisior
polnocpoludniewschodzachod - do jednego si臋 sprowadza. Tam gdzie nie ma pieni臋dzy to i mentalno艣膰 inna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aanka..
tak jest

Udost臋pnij ten post

Sisior ----------> r贸偶nica mi臋dzy wsiami na wschodzie Polski, a w Zachodniopomorskiem polega na tym, 偶e na wschodzie kryte strzech膮 chaty, itd. sprzed wojny ju偶 si臋 porozwala艂y i ludzie pobudowali nowe; a w Zachodniopomorskiem - te poniemieckie murowane rudery, obory poprzerabiane na domy mieszkalne - jak sta艂y, tak stoj膮... takie jest moje spostrze偶enie;) s膮 r贸偶nice w mentalno艣ci w艣r贸d mieszka艅c贸w r贸偶nych region贸w Polski - tylko tego "zachodu" to ja bym nie rozumia艂a tak szeroko; inni ludzie mieszkaj膮 w Wielkopolsce, na 艢l膮sku - a nieco inni w tych wszystkich "Ziemiach Odzyskanych", bo ci, chc膮c nie chc膮c, wywodz膮 si臋 g艂贸wnie ze wschodu - tzn. ich rodzice/dziadkowie stamt膮d przyjechali... je艣li chodzi o "ha艂a艣liwo艣膰" to, por贸wnuj膮c mieszka艅c贸w np. Szczecina i Lublina - to Ci pierwsi s膮 zdecydowanie bardziej ha艂a艣liwi w艂a艣nie; z tego, co ja zaobserwowa艂am ludzi ze wschodu cechuje raczej jaka艣 taka 艂agodno艣膰 :) mniej jest arogancji, agresji np. w autobusach, itd. - za to mo偶e s膮 bardziej tacy ciapowaci :)

Udost臋pnij ten post

Mo偶liwe, ale czy nie wi臋kszy wp艂yw ma bliska granica z Ukrain膮, Bia艂orusi膮 ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anq25
Jak przypuszczam oburzenie wyst臋uje u mlodych osob:) Ale i tak wida膰 burz膮 sie jak na wschod przystalo...ci z zachodu przeczytali by i najwyzej wpisali "jestescie za艂osni"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wschodz膮ca
Oczywi艣cie, 偶e bardzo si臋 r贸偶nimy:):) odstajemy od reszty kraju, tym 偶e mamy wi臋cej kultury osobistej... znam to z autopsji, gdy偶 pracuj臋 w du偶ej og贸lnopolskiej firmie i podczas imprez integracyjnych wychodzi tzw s艂oma z but贸w:P:P o dziwo my ze wschodu wcale nie mamy jej najwiecej...by膰 mo偶e to przypadek, ale nie wydaje mi si臋:)

Udost臋pnij ten post

Oj widz臋, 偶e tutaj chodzi ka偶demu o udowodnienie kto jest bardziej wiejski, a mi tylko chodzi艂o o r贸偶nice :(

Udost臋pnij ten post

polnocpoludniewschodzachod -----> wg mnie to w艂a艣nie taka jaka艣 hm... 艂agodno艣膰, szczero艣膰, otwarto艣膰 - mo偶na to nazwa膰 prostot膮 :) (wg mnie akurat nie jest to pejoratywne okre艣lenie), a przy tym - pewna taka ciapowato艣膰 :) te r贸偶nice to si臋 wywodz膮 w du偶ym stopniu z historycznych zasz艂o艣ci; od np. tego, pod jakim zaborem kt贸ra cz臋艣膰 by艂a, od tego zaborcy cz臋艣膰 mentalno艣ci przej臋to; no i potem - uw艂asczenie ch艂op贸w i zmiany spo艂eczne tym spowodowane te偶 wymusza艂y okre艣lony styl 偶ycia... no i 艣lady tego wida膰 do dzi艣:) ka偶dy region ma swoje plusy i minusy, co kto lubi :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ljxcabxZM
Oczywi艣cie, 偶e si臋 r贸偶ni膮. By膰 mo偶e to kwestia tego, 偶e oddychaj膮 艣wie偶ym powietrzem i spaliny nie przegra艂y im jeszcze zwoj贸w m贸zgowych. Przede wszystkim s膮 bardziej otwarci na innych (poprzez wielokulturowo艣膰), tolerancyjni, mili i go艣cinni. A, i r贸偶ni ich jeszcze to, 偶e nie udaj膮 w艣r贸d znajomych wielkomiejskich panienek tudzie偶 obytych (w tak zwanych kr臋gach) kawaler贸w. Tyle. Pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Dzi臋ki za wszystkie wypowiedzi :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anq25
tak to prawda, moze i sa bardziej wiejscy ale za to prawdomowni i skromni...u nas we wrocku, poznaniu czesto ludzie mysla ze sa wyzej niz inni...przyjaznie s膮 mniej otwarte i trudno sie nam przyznac do porazki...nawet wsrod znajomych czesto jest dystans a spotkania przyjaciol przypominaja spotkania biznesowe...takie "co ludzie powiedz膮"...tam tego nie zauwazylam...tam ludzie otwarcie przyznaja sie do problemow i sasiad czy sasiadka szczerze wspolczuja a i poradza jak moga...wieksza jakby solidarnosc jest miedzy ludzmi...u nas wiekszosc to zadufane chamy i wielcy arystokraci...taka jest prawda...i widze to tez wsrod znajomych...za kazdym razem jak wracam do domu w poz i widze ten kontrast miedzy innymi narodowosciami i innymi regionami Polski to ogrania mnie 偶al, ze u nas tak malo "przyjaznie"...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a teraz dla odmiany
a teraz dla odmiany pogadajmy o ludziach z Afryki Anq25 - TY pierwsza do odpowiedzi! jestem pewien, 偶e masz najwi臋cej do powiedzenia i do oceny, na pewno tam TE偶 nie by艂a艣 :o jestem ze "wschodu" dziewczyno i napisz臋 Ci jedno - 偶enua :p do ca艂ej Twojej wszechm膮drej opinni na temat ludzi, kt贸rych nie widzia艂as nigdy z bliska... dla Ciebie to pewnie cos jak ufo, nie? :D dla autora/ki tak, jeste艣my zieloni i mieszkamy pod ziemia, tam mamy ca艂e miasta zaopatrzone w elektryczno艣膰 i galerie, dla niepoznaki udajemy r贸偶ne akcenty i si臋 dziwimy jak zobaczymy czarnego na ulicy, bo jak byscie odkryli o nas prawd臋, to i tak byscie nie uwierzyli, jak daleko za Wami jeste艣my, za lud藕mi "zachodu" :D ale dobrze, 偶e nie odkryjecie i wci膮偶 艂apiecie si臋 na te "r贸偶nice" ;o 偶enua, dla ca艂ej zachodniej cywilizacji :o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 no prosz臋 jaka konsekwentna
cytuje ciebie wy偶ej; Anq25 Jak przypuszczam oburzenie wyst臋uje u mlodych osob Ale i tak wida膰 burz膮 sie jak na wschod przystalo...ci z zachodu przeczytali by i najwyzej wpisali "jestescie za艂osni"

Udost臋pnij ten post

do a teraz dla odmiany A ty sk膮d jeste艣 ?

Udost臋pnij ten post

a wg mnie w ostatnia wypowied藕 Anq25 jest bardzo trafna; nie ma co si臋 z偶yma膰 - faktycznie, na wschodzie jest nieco biedniej, mo偶e w艂a艣nie bardziej - wiejsko - no, ale te偶 tak bardziej LUDZKO... sama jestem stamt膮d i baaardzo chcia艂abym tam wr贸ci膰 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anq25
Ja nie pisalam ze mieszkacie pod ziemi膮 itp. tylko ze jestescie bardziej otwarci i otwarci dla ludzi...a 偶e jest biedniej to widac golym okiem jak si臋 przejezdza w okolicach Przemysla czy zamoscia i nie mowie tutaj o domach i jednostkach tylko ogolnie w porownaniu do zachodu zabudowy miasta, ulic itp... A co do Afryki to akurat nie trafi艂as bo sp臋dzi艂am tam ponad 2 miesi膮ce...natomiast jak wielka jest Afryka tak wielkie sa zmiany w mentalnosci ludzi ja zamieszkujacych w zaleznosci od regionu...

Udost臋pnij ten post

Hmm nawet wida膰 r贸偶nic臋 po tym jak osoby z poszczeg贸lnych rejon贸w si臋 wypowiada艂y Wsch贸d si臋 bardzo ale to bardzo burzy艂 i nie czyta艂 dok艂adnie tematu opr贸cz agne :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anq25
sorry - nie trafiles...

Udost臋pnij ten post

anq25 a to czemu ?

Udost臋pnij ten post

bo ja jestem nie do艣膰, 偶e ze Wschodu to jeszcze ze wsi :D

Udost臋pnij ten post

Agnie W艂a艣nie napisa艂em, 偶e tylko ty dok艂adnie przeczyta艂a艣 o co pytam. Reszta bulwersowa艂a si臋 bo my艣la艂a, 偶e pytam si臋 czy na wschodzie jest pr膮d :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anq25
I widzialam ludzi ze wchodu z bliska...baaa..nawet mialam z nimi przyjemnosc zjesc obiad... Podsumowuj膮c prosta historia: Jak ja przyjechalam w odwiedziny do przyjacio艂ki..jej rodzina byla serdeczna, otwarta i przyje艂a mnie jak cz艂onka rodziny i zyli jak na codzien...luzna atmosfera i pelen komfort Jak do mnie ktos przyjezdza, mama wyci膮ga zastaw臋, gotuje cos wyszukanego, a przy stole panuje atmosfera jak na uroczystej kolacji...i pyta tylko grzecznosciowo jak si臋 komu艣 podoba w Poznaniu...az strach ubrudzic obrus...(i jak ja ide do kogos z moich znajomych z poz jest podobnie).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anq25
polnocpoludniewschodzachod anq25 a to czemu ? Poprawilam sie bo pisalam jak do kobiety a ten ktos to facet...:)

Udost臋pnij ten post