Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie bardzo kreatywna

licze na wasza kreatywnosc D

Polecane posty

chce przygotowac dla chlopaka prezent tzn kolacje winko itd z pewnej waznej okazji jednakze nie wiem co mam przygotowac do jedzenia :D gotowanie nie jest moja mocna strona wiec moze polecilybyscie cos latwego w przygotowaniu :> i jakies cenne rady moga sie tez przydac ;) pozdrawiam

Gość lasania
ewentualnie fasolka po bretońsku:p

jasne zeby puszczal baki cala noc hahaha. nie chce nic zamawiac, chce wlasnie sie wykazac ze umiem gotowac :D bo on mysli, ze calkowicie nic nie potrafie przygotowac..

Gość dariia.
no wlasnie myslalam o spaghetti, tylko nie wiem czy to pasuje na taka kolacje :D i do tego wino

Gość nie bardzo kreatywna.
no poradzcie cos dziewczyny :)

Gość Makaron z domowym pesto
mniam, pychotka :)

a moze jakis przepisik na ten makaron z pesto? :D

Gość Makaron z domowym pesto
100 g liści bazylii / samych liści, bez łodyżek / 50 g orzeszków piniowych 60 g startego sera parmigiano reggiano 30 g startego sera pecorino / ja użyłam pecorino romano / 1-2 ząbki czosnku 1-2 szczypty grubej soli morskiej 1-2 kostki lodu oliwa extravergine wg uznania - umyć liście bazylii / delikatnie bez zgniatania / i bardzo dokładnie wysuszyć - włożyć do blendera liście bazylii, orzeszki piniowe, parmigiano i pecorino, kostki lodu i sól - miksować z przerwami nie dopuszczając do zagrzania się pesto / maja temu zapobiec kostki lodu / - otworzyć dzbanek, zgromadzić pesto na dnie i dodać oliwe extravergine / ilość wg uznania aż do uzyskania pożądanej konsystencji / - przełożyć pesto do słoika zamykanego hermetycznie, zalać cienką warstwą oliwy i wstawić do lodówki - przechowywać do tygodnia Do robienia pesto najlepszy jest moździerz, ale można użyć blendera lub małego miksera / używając moździerza można wlać mniej oliwy /. Miksować z przerwami, możliwie najkrócej, aby pesto się nie rozgrzało. Dodatkowo aby uniknąć rozgrzania , można wcześniej wstawić pusty dzbanek miksera do zamrażalnika / na 5 minut /. Pesto nie powinno być nigdy gotowane ani rozgrzewane. Dodawanie do makaronu: Do miski / wazy / włożyć kilka łyżek pesto, dodać 1-2 łyżki wody / w której gotował się makaron /, połączyć, dodać makaron, dodać resztę pesto, wymieszać i podawać natychmiast. Pesto można dodawać do makaronów typu: trofie, tagliatelle, lasagne, cannelloni, farfalle, linguine, a także jako sos do gnocchi.

dzieki wielkie :)