Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mam z kim pogadac a wyglad

Problemy z sercem w młodym wieku-ktoś coś wie o zastawkach?

Polecane posty

Gość nie mam z kim pogadac a wyglad

Gdy miałem jakieś 13 lat stwierdzono że niedomyka sie u mnie zastawka. Efekt sporej dawki leków gdzies kiedys wczesniej czy cos w tym rodzaju. Kardiolog stweirdziła że przejdzie mi to z wiekiem. I rzeczywiscie przeszło w ciagu 3-4 lat.-lekarze przestali słyszec dziwny szmer w klatce piersiowej i było ok. Teraz mam 21 lat, od jakiegoś czasu biegam, chodzę na siłownie i staram sie miec jak najbardziej wysportowana sylwetkę. Niestety ostatnio problem powrócił, tym razem w nasilonej formie-poza szmerami słyszanymi przez lekarza doszlo obnizone cisnienie (a co za tym idzie ciagła senność i zmęczenie) i bóle w klatce piersiowej. Mam niby pojśc zrobić jakieś badania a najlepiej zgłosic sie do kardiologa ale nie bede miał narazie czasu-wyjezdzam na drugi koniec kraju na studia, mam sporo spraw do załatwienia (szukam pracy, chce wyprowadzic sie z akademika i poszukac mieszkania). Chciałbym nadal chodzić na siłownie i biegac (bez biegania nie utrzymam niskiego poziomu tłuszczu) i nie wiem czy nie bedzue to jakoś dla mnie niebezpieczne. Na razie od lekarza rodzinnego usłyszałem ze bieganie jako sport dynamiczny jest zbyt szkodliwy, a o siłowni nie potrefił mi za wiele powiedziec.

Gość Mi zakazał w ogóle
biegać itp, nadwyrężać serca , tzn. nie przemęczać się Także mam niedomykalność zastawki dwudzielnej , znaczy miałem... przeszło z wiekiem do tego dochodziło wysokie ciśnienie , zależy jak sie odżywiasz itp... Ja mam zakaz przemęczania się , biegania , stresowania , dużo tego jest Mi kardiolog powiedział że to już raczej nie wróci , ale mam się zbytnio nie przemęczac , o parcy w upalne dni nie ma mowy , nadaje sie tylko do biurka lub lżejszej pracy , w końcu to niszczy serce, gdy ma się takie jak my Więc radzę Ci poszukać roboty w której nie będziesz musiał siezieć i robić pod gołym niebem , nie będziesz musiał cieżko pracować fizycznie

Gość ja z kolei mam
uginanie się zastawek, nie jest to pełne wypadanie ale nie pracuja prawidłowo, do tego nerwica:/ Moje tetno jest nawet koło 100 w stanie spoczynku, zwykle wynosi koło 80-90, więc jest za wysokie, do tego niskie ciśnienie. Mnie z kolei kardiolog zalecił wysiłek fizyczny, nie wyczynowy ale moge go uprawiać na co dzień i dzięki temu serce uspokoić. Do tego regularnie magnez i czasem concor na spowolnienie akcji serca. Doradzałabym iść jednak do lekarza, wysiłek fizyzyczny i stres mogą ci zaszkodzić bardzo. Idź prywatnie, załatwisz wszystko od razu. Ja w Krakowie miesiąc temu zarejestrowałam się na kilka dni przed do lekarza i za 180 zł miałam echo serca, ekg i wizyte u lekarza. A właśnie w Twoim przypadku potrzebne jest echo

Gość gość
Na twoim miejscu zrobiłbym sobie kilka podstawowych badań (np. wykup sobie pakiet stąd https://akcemed.pl/) i potem udał się z nimi do lekarza. Problemów z sercem nie wolno lekceważyć.