Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Janka z Gdanska

Przez ile tygodni trzeba kapac dziecko codziennie?????????

Polecane posty

Gość Janka z Gdanska

Gość nigdyyyyyyyyyyyyyyy
no chyba ze sie wyswini :P

Gość AAAAAAAAAAAAAA111AAAAAAAAAAAAA
ja kąpie dziecko codziennie a ma juz 4 latka zdarza sie wyjątek jesli zasnie w samochodzie w drodze do domu czy niespodziewanie to oczywiscie nie budze jej

Gość nigdyyyyyyyyyyyyyyy
ja kapie 2-3 razy w tygodniu, jak byly upaly to codziennie dziecko 6 miesiecy po co codziennie je moczyc? to zaburza rownowage

Gość TRGYHU
po co odrazu ten sarkazm,ze brod sam odpadnie :O Moze niektore z Was sa wszechwiedzace i odrazu iwedzialy wszytsko o opiecie nad dzieckiem! PYTAM bo chce wiedziec -PROSTE!

ja tak samo jak black and gold.syn ma ponad dwa lata i nie wyobrażam sobie i on pewnie też żeby nie było codzienniej kąpieli :)

Gość nigdyyyyyyyyyyyyyyy
no po dwoch latach to juz pewnie sobie nie wyobraza :P ale bez kitu to nie jest najlepiej dla skory dziecka, zeby je kapac codziennie

Gość a moj babel
kapie go co 2 dzien, w szpitalu zostal wykapany pierwszy raz w 4 dobie po porodzie-tak poradzily polozne, wczesniej oczy i pupa wacikami i ciepla woda. W domu nie kazano mi go kapac czesciej niz 2-3 razy w tygodniu. Zawsze myje wieczorem-mam miske niemowleca z dwoma przedzialkami,ale kapiel co 2 dzien

Moje dzieci maja 6lat i 2lata i sa kapane od urodzenia codziennie,oczywiscie zdarza sie czasem dzien bez kapieli ale bardzo zadko.Skoro ja sie codziennie kapie lub biore prysznic,dlaczego z dzieckiem ma byc inaczej :)

u mnie w szpitalu kapiel noworodków była codziennie, o 20 przychodziła położna i brała dzieci do kąpieli.jakoś nie umiałam bym nie umyć siebie i tak samo dziecka codziennie.moje koleżanki i wszsytkie osoby które znam kąpią dzieci zawsze wieczorem.Ale każdy robi tak jak uważa za słuszne.

Gość bulsfas
kapię codziennie aż do momentu w którym diecko samo nie będzie sie kąpać (codziennie)

Mysle, ze trzeba rozroznic dwie rzeczy: 1) mycie: czyli szybkie umycie buzi raczek i dupki (czy czego tam jeszcze sie chce) pod kranem 2) kapiel- wstadzenie dziecka do wanny, mycie, pluskanie- zamoczenie calego ciala. Ja nie kapie dziecka codziennie. W szpitalu po porodzie bylam tydzien i przez ten tydzien polozne dziecko wykapaly JEDEN raz. Nie dlatego, ze im sie nie chcialo, tylko dlatego, bo tak jest lepiej ze wzgledu na naturalna warstwe ochronna dziecka, ktora podczas kapieli sie wyplukuje. Zaden krem nie jest w stanie tej warstwy stworzyc na nowo- musi sie ona sama zregenerowac. Mysle, ze mozna dziecko wsadzic do wanny dwa razy w tygodniu i jest ok. Jesli sie wybrudzi, ze ewidentnie trzeba je kapac, to oczywiscie wg potrzeby czesciej. Ale codziennie to juz lekka przesada. Ale to tylko moje zdanie. Mentalnosci polskiej sie nie zmieni- kapiel musi byc codziennie, bo jak nie, to sie jest brudasem....

Gość audi Q7
prawda,nie ma potrzeby kapania malego dziecka codziennie bo to zle wplywa na delikatna skore dziecka,co 2 dzien wystarczy

Gość hgxcfhgfh
od urodzenia....do konca zycia kapiel codzien-proste i logiczne :classic_cool: Chyba ze ktos lubi...syf, smród, kulki od potu itp.... Ale to ktos-nie male dziecko....

Aga o jakiej mentalności u polaków Ty mowisz,przecież o polakach mówi się że sa brudasami a nie że czyścioszkami którzy kąpią się codziennie :O więc chyba coś ci się pomyliło... Ja kąpie codziennie bo nie wyobrażam sobie położyć się do łóżka nie umyta,spocona czy zakurzona po całym dniu. Tak samo dziecko, kąpiel to rytuał i przede wszystkim relaks dla dorosłego i tak samo przyjemność dla dziecka :) NIGDY nie poszłam spać nie wykąpana (wanna czy prysznic) i tak samo dziecko uczę czystości,systematycznego mycia zębów,smarowania buźki emuslją emolium,kąpieli,mycia rąk po prostu dbania o higienę także poprzez codzienne kąpiele :)

Gość saleminka8
ja się właśnie zastanawiałam nad tym jak często kąpie się noworodka

Gość co za bzdury z tym że dla
dziecka nie jest dobrze by kąpać je codziennie:O ja jakoś kąpię i nic mojemu dziecku nie jest, nic nie dzieje się ze skórą więc nie opowiadajcie bzdur! dziecko ma 14 miesięcy owszem, zdarzyło mi się nie wykąpać czasem z różnych przyczyn, ale w życiu nie przyszłoby mi do głowy wymyślać podobne bzdury o tym, że kąpiel może mieć jakiś negatywny wpływ:O a już tłumaczenie, że położne w szpitalu nie kąpały dziecka codziennie dla jego dobra... śmiech na sali:O po prostu - nie chciało im się! jakoś u mnie kąpały codziennie i nikomu nie przyszło do głowy wymyślać, że to niedobre dla skóry dziecka:O tak sobie to tłumaczcie, a potem dziwić się, że ludzie chodzą brudni i śmierdzący co najbardziej dobitnie można odczuć korzystając z komunikacji miejskiej jadąc tramwajem czy autobusem:O przecież tak uczyli ich rodzice - częste mycie skraca życie:D

Gość bnnnnn
a czy wy widziałyście żeby ktoś z brudu umarł

Gość derftgweyhuro
ktos tam wspominal o kulkach potu :D hehe pierwsze slysze o czyms takim :D! Moze kolezanka wie po sobie :P :P :P :D! ;)

Gość ja powiem tak
ja kąpałam i kąpie dzieci codziennie .....no parę razy się zdarzyło że byliśmy gdzieś po za domem i wracaliśmy dość późno dziecko zasnęło więc nie budziłam a delikatnie rozbierałam i przemywałam rączki a przy zmianie pieluszki myłam pupę chociażby nawilżoną chusteczką ....ale wtedy rano zawsze kąpałam jak dziecka od małego nie nauczymy higieny to później krążą teksty o brudasach ...bo to nie ich wina a nas rodziców że nie nauczyliśmy pewnych nawyków i dbania o siebie

Gość studentka wsz
a ty autorko myjesz sie codziennie?? skoro tak to dziecko tez myj! co to za zwyczaj myc dziecko 3 razy w tygodniu! codziennie trzeba potem jak bedzie mialo 7 lat bedzie sie pytac czy moze sie nie myc i zrobic sobie - " dzien dziecka" to chore!

Moja ma 8 lat i od urodzenia kąpie się codziennie. W szpitalu położne brały ją do kąpania też codziennie. Dzisiaj nie poszła by spać bez kąpieli - i tak ma być.

Gość mamuska...
Normalny czlowiek myje sie minimum raz dziennie... wiec dopoki dzieci sie same nie myja to tez codziennie sie je kapie... dla mnie to logczne i oczywiste....

Gość po cholerę
po pierwsze nie chodzi tylko o higienę, tylko o wyrobienie rytuału. Dzięki temu, że dziecko kąpie się codziennie, jest ono przyzwyczajone do stały czynności w ciągu dnia i rytuału wieczornego. Lepiej śpi, lepiej zasypia o stałej porze. po drugie jak już podrośnie i zacznie poruszać się - pełzać, raczkować - tym bardziej - trzeba umyć dziecko wieczorem, nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej

Mój synek ma 5 miesięcy i kąpiemy go 3-4 razy w tygodniu Jak były upały to każdego dnia ale teraz już tak jak napisałam

Wlasnie , ze noworodka nie wolno kompac przez pierwszy tydzien w ogole. Potem raz w tygodniu, a paromiesieczne dwa razy. I tak juz zostaje. Chyba , ze zachodzi potrzeba (w lecie - piaskownica itd.) to czesci Skora noworodka wytwarza naturalna ochrone i dlatego nie wolno kapac. Ale to do Polski pewnie wejdzie za jakis kilka dobrych lat.