Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poirytowanaaa

polska - zacofanie pod względem finansowym na skalę światową!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość poirytowanaaa

po prostu śmiać mi się chce jak widzę ile zarabiają za granicą, a ile zarabia polak, sama nie wiem czy śmiać się czy płakać, o to przykłady: 1. znajomy moich rodziców, który w usa jest zwykłym grabiarzem, ma dzieci i zone, która nie pracuje, zarabia tyle, że stac ich na wielki dom z ogrodem, wielki basen i nowy samochód, 2. pewien profesor od j. niemieckiego, który kiedyś mieszkał w niemczech, powiedział, że bezrobotny w niemczech, który jest na zasiłku dostaje tyle, że oprócz tego, że spokojnie stać go na mieszkanie, to co roku może pozwolić sobie na: nowy samochód(!!!) i wakacje za granice(!!!) 3.mój znajomy, który skończył jedynie gimnazjum i nawet nie dokonczyl zawodowki, wyjechał za granice do anglii, i za naprawianie bodajże karetek zarabia 6 tys. funtów miesięcznie (!) 4. a wiecie dlaczego w anglii jet tak dużo małoletnich matek? bo w anglii małolata, która zajdzie w ciążę, za darmo dostaje mieszkanie i tak wysokie becikowe, że dłuuuuugo bardzo dłuuuugo stać ją na niezbędne rzeczy dla dziecka, a ponadto na dostatnie życie! no sami powiedzcie po kiego sie uczyc skoro po glupim gimnazjum można za granica zarabiac 3 razy wiecej niz w polsce na studiach! i na dodatek w polsce jest jeszcze najwyżczy poziom nauczania w europie! i czy to kurna nie jest ironia losu? najwięcej umiemy, najlepiej jesteśmy wykształcenie, a najmniej zarabiamy!! hahahahahahahaha żałosne, po prostu żałosne! i po prostu niedobrze mi się robi jak widzę w tv ten durny rząd, tych jeb.anych dusigroszy, którzy ostatnia złotówkę od najbiedniejszego polaka wyciągną, podatki coraz wyższe, a płace takie same?! co to ma być wogóle? gdzie ta 'druga irlandia'? haha taaa druga irlandiaa, nawet w połowie nigdy jej nie dorownamy i gdzie te niby zalety ue? jak na razie same podwyżki, zabranie nam żarówki 100v i więcej nic.. ps. sorry, za bledy i za te uniesienie, ale po prostu krew mnie zalewa gdy widze takie coś... ps2. od nowego roku znowu ma prąd iść w górę i to dużo, cytuję ''Od nowego roku grozi nam podwójna akcyza na prąd''.... bez komentarza

Gość kompleksy masz
moja rodzina z Australii ma niższy status majatkowy niż ja, a do biedoty tam nie należą zarobki to jedo a podatki drugie, wiesz ile się płaci podatków w USA, a sprubój się tam rozchorować to cię prywatne ubiezpieczalnie zrujnuja finansowo, tak samo w UK - oprócz zarobków patrz tez na koszty utrzymania (czynsz, dojazdy, benzyna, jedzenie itd) osobiście byłem tylko w Hollandii na dłużej i powiem tyle - nie ma czego zazdroscić, robotnicy z firmy w której pracowałem mieli dośc skromne mieszkania...podejrzewam że tam jest wąska grupa bardzo bogatych ludzi i cała reszta przeciętniaków, ale PKB zawyzają miliarderzy/milinerzy

Gość poirytowanaa
nikt mi nie powie, że żyją tam gorzej, jak by żyli gorzej, to by tylu polaków nie wyjeżdżało, ponadto smieszą mnie te akcje, żeby nie wyjeżdżać, żeby zostać w kraju itp. podwyżcie zarobki to nie będziemy wyjeżdżać, chyba logiczne? nie przeczę, że podatki mogą być wyższe, ale zarobki to są conajmniej kilka razy wyższe

Gość poirytowanaa
haha wiedziałam, że zaraz będą jakieś wąty, tak się składa, ze to są fakty i dlatego właśnie tak mnie to poruszyło, gdyby nie było tak naprawdę, to by mnie nic nie ruszyło i bym o tym nie pisała, ale jednak

Gość kompleksy masz
Polacy wyjeżdżają ale zauważ że jest to w większości "emigracja zmywakowa" ludzi którzy w Polsce nie maja pracy (czyli i tak nic do stracenia). Jadą, pracują za marne stawki po 10h, mieszkają w małych klitkach, jedzą byle co i ciułaja aby przywieźć jak najwięcej :) A poczytaj tu - "Według danych Hay Group, biorąc pod uwagę siłę nabywczą, polscy menedżerowie zarabiają lepiej niż kadra kierownicza w USA i zachodniej Europie. Czy więc nasi menedżerowie są przepłacani?" http://www.rp.pl/artykul/215108,190934_Wielki_rozrzut_zarobkow_menedzerow_.html

Gość poirytowanaa
nie wiem czy ma kredyt, a jak nawet ma to nie widzicie różnicy? polakowi po pierwsze niewiadomo czy by tak duży kredyt dali, a jak nawet to raty byłyby duże i musiałby żyć dość 'skąpą' a ten amerykanin jeszcze jak przyjedzie do polski to nie patrzy na ceny, na nic, tylko wydaje dolary na lewo i prawo, na nic nie żałuje

Gość poirytowanaa
no niepowiedziałabym, że zarabiają 'marne stawki'', jak tak porównując średnio moich znajomych, którzy wyjechali bez zadnego wykształcenia i odliczając rachunki, to zostaje im ok. 3-4 tys. na życie przeliczając na polskie to ma być mało? w polsce i niektórzy ludzie po studiach prowadzą biedniejsze życie

Gość akzel
za dużo telewizji sie dziecko naogladałas . W USa przecietny mieszkaniec nie ma basenu .A to co widzisz w tv to nie jest zycie przecietnych Amertkanow tylk tych najbogatszych ..

Gość akzel
jestes pieprzona materialistką . Zdechnij .

Gość poirytowanaa
a ty jestes nierozumnym idiotą, ile razy mam powtarzac, ze to sa fakty? ale ja wiem trudno oj trudno się przyznac, ze kraj w którym zyjemy to dno

Gość akzel
ten kto uwaza za Polska jest biedna jest chorym człowiekiem . W wiekszosci krajow swiata zyje sie gorzej niz w Polsce , ludzie tam mniej zarabiaja . KTos kto narzeka , ale zyje w kraju takim jak Polska nie jest do konca normalną osobą tylko leniem . Okej rozumiem Ukraincow ktorzy zarabiaja po 200 zł na miesiac oni maja prawo narzekac .Ale Polska jest bogatsza od Ukrainy , Argentyny całej Ameryki południowej i prawie całej azji gdzie robia za miske ryzu ..

Gość jjjjhjhjh
"za dużo telewizji sie dziecko naogladałas . W USa przecietny mieszkaniec nie ma basenu .A to co widzisz w tv to nie jest zycie przecietnych Amertkanow tylk tych najbogatszych .. " W takim razie wyczuj to - Holandia, niepracująca alkoholiczka z córką. Za zasiłki jeżdżą sobie na wakacje do ciepłych krajów, mają auto i nie jedzą byle czego.

Gość akzel
a ty jestes nierozumnym idiotą, ile razy mam powtarzac, ze to sa fakty? ale ja wiem trudno oj trudno się przyznac, ze kraj w którym zyjemy to dno jakie fakty ? MOj wujek jest kilka lat w holandi i jedynie sobie kupil samochod za 6 tys złotych , a mi chce oddac swoje stare audi , bo nie chce go zlomowac . To ma byc poziom zycia ? To w Polsce mi sie lepiej zyje bo moich rodzicow stac na samochod za 100 tys żł . Dziekuje za taki poziom zycia .

Gość akzel
W takim razie wyczuj to - Holandia, niepracująca alkoholiczka z córką. Za zasiłki jeżdżą sobie na wakacje do ciepłych krajów, mają auto i nie jedzą byle czego. co to jest wycieczka ? marne 1 tys złotych kosztuje wycieczka do egiptu na osobe . NAwet Rumuna stac na wycieczke hehe

Gość grafffffti
''Polacy wyjeżdżają ale zauważ że jest to w większości "emigracja zmywakowa" ludzi którzy w Polsce nie maja pracy (czyli i tak nic do stracenia). Jadą, pracują za marne stawki po 10h, mieszkają w małych klitkach, jedzą byle co i ciułaja aby przywieźć jak najwięcej'' Tak się składa, że jestem Polką za granicą i nie zgadzam się z ani jednym słowem, które napisałeś. Nie pracuje i nigdy nie pracowałam na zmywaku, w Polsce skończyłam studia, nie mieszkam w klitce z 10 osobami i odzywaiam sie normalnie:) Tak ciężko zaakceptować, że Polacy nie poświęcają wszystkiego, żeby żyć za granicą??? Najłatwiej zawistnym osobom napisać, że Polacy za granicą żyją jak kloszardzi a wyjechali dlatego, ze w Polsce im nie poszło. Przeciez kazdy kto tak pisze może sam spróbować. Tylko od osoby, która wyjeżdża, zalezy jak będzie żyła, co będzie jadła i gdzie będzie mieszkać (idąc tokiem rozumowania, kolegi/kolezanki wyżej). To naprawde przykre, że w naszym kraju jest taka zawiść...

Gość gfffggf
"co to jest wycieczka ? marne 1 tys złotych kosztuje wycieczka do egiptu na osobe . NAwet Rumuna stac na wycieczke hehe" Po pierwsze, w Holandii wycieczki zagraniczne są droższe. Po drugie, nie piszę tu o Egipcie. Po trzecie, jeśli dla Ciebnie 1 tyś zł jest marny to zazdroszczę dobrze płatnej pracy (albo dobrze sutawionych rodziców). Po czwarte, cieszę się, że Rumuna stać na wycieczkę, ale wiele osób, które znam - nie, a już na pewno nie osobę, która PIJE i nie PRACUJE. Pozdrawiam.

Gość akzel
ja tam do emigrantow nic nie mam . Zycie ich zmisilo do emigracji . Ale niech zaden baran bie mowi ze w Polsce jest bieda , bo to ze ty jestes biedna nie znaczy ze twoj sasiad jest . On nie musi emigrowac , bo ma kase .

Gość kleeopatra
zgadzam się, mam rodzinę zagranicą, która co roku do mnie przyjeżdża i niestety nie wspominam ich pobytu u mnie miło, bo co chwilę wytykają nam, ze te i te produkty są lepsze, bo firmowe itp. i nie rozumiej, że my tutaj w pl nie mamy tak dobrze jak oni i nie stać nas na wszystko co byśmy chcieli

Gość gfdffdd
"Ale niech zaden baran bie mowi ze w Polsce jest bieda , bo to ze ty jestes biedna nie znaczy ze twoj sasiad jest ." Wiadomo, że takim politykom i złodziedzjom żyje się dobrze, ale spójrz na ludzi, który ciężko harują całe życie a po zapłąceniu rachunków, podatków itd nie mają czego włożyć do garnka. Spróbuj dostrzec coś więcej niż własny czubek nosa kolego.

Gość grafffffti
I jeszcze jedno. Jaki jest sens rozumowania, ze za granicę, wyjeżdzają osoby, które nie radza sobie w kraju??? Rzoumiem, że w innym kraju, gdzie wszystko jest inne (prawo, podatki, urzędy itd...) i gdzie wszystko trzeba załatwaić w obcym języku, tzw NIUDACZNIK porazdi sobie lepiej niż w srodowisku, ktore zna??? Naprawde tylko takich nieudacznikow nam trzeba...:)

Gość akzel
bo jestes nierobem i polaczkiem narzekajacym na wszytko i wszystkich

Gość edzio wentyl
''W wiekszosci krajow swiata zyje sie gorzej niz w Polsce'' haha nie rozśmieszaj mnie człowieku, właśnie, ze jest odwrotnie, a już zwłaszcza jeśli chodzi o zasiłki dla bezrobotnych, nie pracują, a stać ich na dużo, a w polsce ile wynosi zasiłek? 20 zł? buehe

Gość akzel
edzio wentyl wejdz na wikpedie i poczyta o GDP per capita . Wystarczy ?

Gość hhffhhf
Akzel, skoro jesteś taki mądry, to wytłumacz mi na przykładzie który podałam wcześniej - dlaczego bezrobotnego lenia, alkoholika stać na zagraniczne wczasy, samochód, mieszkanie i utrzymanie a ciężko pracującą osobę nie stać nawet na chleb? Czekam :)

Gość poirytowanaa
''W takim razie wyczuj to - Holandia, niepracująca alkoholiczka z córką. Za zasiłki jeżdżą sobie na wakacje do ciepłych krajów, mają auto i nie jedzą byle czego.'' dokładnie tak jest prawie wszędzie za granicą, u nas człowiek chory, na rencie, emeryturze czy nawet alkoholik nie szans na godne życie, a za granicą? największy pijak, żyje jak chce

Gość oczywista oczywistosc
ze w bogatszym kraju(niemcy holandia) zyjesz lepiej robic to samo co w biedniejszym(polska) u nas musisz bardziej sie postarac no ale skoro masz studia to powinnas byc na tyle inteligentna zeby sobie poradzic no chyba ze jestes tylko Yntelygentna;)

Gość hhffhhf
Akzel, nie odpowiedziałeś na moje pytanie. pewnie, że możesz mi przytoczyć tu przykład takiej Mołdawii, ale czy nadal będziesz zarzekać się, że Polska jest miodem płynąca? Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, tyle.

Gość grafffffti
Akzel Statystyki, statystykami, jak dla mnie najbardziej wiarygodne jest to co widzi sie dookoła... Mój tata po 30 latach pracy w Polsce zarabia 1200 zł - nie jest ''nieudacznikiem i robolem'' (uprzedzając byc może Twoja odp względem tego faktu).