Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wnuczka Kraków

Zajęcia dla babci i dziadka - co robią wasi dziadkowie w wolnym czasie?

Polecane posty

Gość wnuczka Kraków

Szukam czegoś dla babci - samotnie jej, ciagnie ja do ludzi, i choc narzeka ze juz stara (80l) to jest w pelni sil fiz.i umyslowych... Odwiedziny wnukow to nie wszystko; myslalam co by jej znalezc jakis klub seniora, uniwer.3 wieku itd.. Co sadzicie? Kiedys dzialal w sekcji charytatywnej, ale sekcję tą rozwiązano, potem jakis klub seniora przy kosciele - tez upadł, mało chetnych... CZasem spotyka sie z psiapsiolkami, ale tych juz coraz mniej.. Co robia Wasi dziadkowie na co dzien,maja jakies zainteresowania, zajecia, prace - poza nianaczeniem malych wnukow , mozecie mi cos doradzic?

Gość zyć pieknie umierac mlodo

Gość a ja z babka gram w tysiaca
:classic_cool:

moja chodzi z dziadkiem na piwo i potańcówki dla starszych,codziennie serfuja po necie(ona 73 on 85) rozwiazuja krzyzówki itp serio pisze

Gość podwojna studetka a pisze
na pewno lacznie 😭 boszeeeeeee

A moze nauczyc ich obslugi kompa... Takie kafe to doskonaly pożeracz czasu:D A tak powaznie... Moi dziadkowie: gotują, sprzataja, rozwiazuja krzyzowki, ogladaja tv, wychodza na spacery, sa zwiazania z jakas pomoca charytatywna, wisza na telefonie, czytaja itd. Nic specjalnego;)

Jedna moja babcia jest już, niestety, po wylewie i nic poza leżeniem/siedzeniem już nie zrobi. Mieszka na wsi więc dopóki była aktywna, roboty miała pełno, wiadomo jakiej. Druga babcia (z drugim mężem już) chodzą maniacko na ryby- nawet w zimie, mimo choroby "dziadka". Poza tym kłócą się, oglądają TV Market (czasem coś zamówią) i polują na promocje w TESCO. Wnukami babcia raczej zainteresowana nie jest i nigdy nie była (przedszkolanka!). Prababcia do końca życia zajmowała się przetworami, sprzątaniem, pracą w ogrodzie. A tak na poważnie... komputer może "przestraszyć" nawet kogoś w wieku przedemerytalnym, chyba że babcia postępowa, to na pewno warto spróbować. Musiała mieć jakiś zawód, zainteresowania? Może szydełkuje albo śpiewa, znaleźć jakieś kółko zainteresowań gdzie są osoby w tym wieku. Odwiedzać ją, żeby czuła się potrzebna i miała dla kogo gotować :) Miałam znajomą która własnej, dużo starszej matce kupiła... kozę, żeby miała się czym zająć. Wbrew pozorom, pomysł niegłupi. Jeśli lubi pomagać- a większość ludzi chce się czuć potrzebna- i jest aktywna, to może wolontariat, chociażby w jadłodajni dla ubogich? PCK, Caritas?

Gość wnuczka Kraków
moja babcia tez czasem rozwiazuje krzyzowki, ogladaja tv, lubi ksiazki. niestety dziadka kompana nie ma juz :(

Gość wnuczka Kraków
nie bede jej tu zaciągać :classic_cool:

Gość gość
czy ktos sie orientuje czy na terenie rzeszowa jest jakis uniwersytet trzeciego wieku ??

Gość gość Karina
Moi dziadkowie mają sporo czasu więc często dbają o swój ogród, ale ile można czasu spędzić w ogródku albo przy garach. Dlatego znalazłam im zajęcie, a więc rzuciłam im wyzwanie nauki obsługi komputera za pomocą kursu online na tej stronie http://klubseniora.pl/ fajna sprawa bo spróbowali czegoś co wcześniej było dla nich czarną magią. Po za tym zauważyłam tam, ćwiczenia na gimnastykę umysłu,które w tym wieku na pewno się przydadzą

Gość gość
myślę że uniwersytet III wieku to dobra rzecz, może spędzić tam miło czas i poznać nowe koleżanki na spacerki, herbatki itd., fajnie że się przejmujesz babcią, bo niestety niektórzy mają głęboko gdzieś starszych ludzi, uważają że tacy się nadają do sponsorowania i opieki nad wnukami tylko...

Gość zuzannaanna
Moi dziadkowie niedawno zaczęli interesować się komputerem i internetem. Bardzo mnie to cieszy bo przynajmniej mają jakieś zajęcie gdy są sami. Z tego co wiem babia dowiedziała się z https://www.youtube.com/watch?v=H8BctynrRnQ że powstał portal dla seniorów na którym można opisywać swoje historie. Z tego co wiem chce załozyć sobie dziennik :)

Gość gość
Moi tylko ciągle uprawiają sex bo mówią że teraz nie boją się wpadki i mają dużo czasu

Gość gość
moja babcia ogląda wszystkie seriale w tv

Gość kaśkakkk
Moja babcia od niedawna zaczęła robić na drutach. Wczoraj zamówiłam jej polecane druty http://welnabawelna.pl/igly-do-szycia które bardzo dobrze układają się w dłoni. Teraz jest na etapie robienia dla mnie szalika na zimę