Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sojem600

dlaczego w Polsce kobiety upierają się żeby rodzić w bólach?

Polecane posty

Gość do sojem
a na jakim poziomie jest twoja wiedza na temat znieczuleń? ciekawa jestem bardzo....;)

chyba lepiej mieć wiedzę na jakiś temat niż ruszać w ciemno z motyką na słońce.Po to jest forum,żeby zbierać informacje

Gość do sojem
"Po to jest forum,żeby zbierać informacje ". to twoja wiedza opiera się wyłącznie na pseudowiadomościach z forum internetowego? jestem pielęgniarką anestezjologiczną i chciałam zabrać głos ale widzę że to nie miałoby sensu :o

malagosia79 - tez rodzilam we francji :-) i ze mna na szkole rodzenia byla JEDNA kobieta ktora nie chciala zmieczulenia... Zdziwienie i niedowierzanie wzbudzila powszechne. Jak czytalam niektore opisy z porodow to mi ciary po plecach lataly a moj porod wspominam cudownie :-) Wychodze z zalozenia ze kazdy rodzi jak chce ale nie widze powodu zeby wchodzic z powrotem do jaskin ;-)... postep w medycynie jest po to zeby z niego kozystac.

Gość PYTASZ DLACZEGO
A i masz całkowitą racje te baby co się zapuszczają w ciąży co nawet kremu się boją użyć żeby nie zaszkodzić dziecku . i tak już najczęściej potem im zostaje i po ciąży też zero dbania o siebie . skupiają się tylko na dzieciach nie pomalują nie zadbają a potem się dziwią co meżczyzni twierdzą na temat mam z dziećmi bo taki się wytworzył stereotyp matka z dzieckiem = zaniedbana !!!!

Rebeka72, to moze to bylam ja :) :) ... tez wzbudzalam zdziwienie powszechne :) Ale o swoich porodach tez nie opowiadam, nie ma o czym. Nie byly takie zle, ale nic ciekawego do opowiadania tez nie ma :)

"Po to jest forum,żeby zbierać informacje ". to twoja wiedza opiera się wyłącznie na pseudowiadomościach z forum internetowego ? jestem pielęgniarką anestezjologiczną i chciałam zabrać głos ale widzę że to nie miałoby sensu Jasne,a ja jestem psychiatrą ,następna która chce nastraszyć. Ja szczegóły omówiłam już z lekarzem,a nie zaszkodzi poczytać na forum.

tak,a potem się dziwią kobietki,że mężuś nie chce następnego dziecka i narzekają jaki on wredny

od razu Ci napiszę,że lekarz mnie uprzedził o wydłużeniu się porodu,o bólach kręgosłupa i o bólach głowy,ale na to też są leki

Gość do sojem
"Jasne,a ja jestem psychiatrą ,następna która chce nastraszyć. Ja szczegóły omówiłam już z lekarzem,a nie zaszkodzi poczytać na forum." o co ci chodzi kobieto? skończyłam takie studia a nie inne i pracuję tam gdzie pracuję. moim największym osiągnięciem jest założenie wspaniałej rodziny, zaraz potem moje wykształcenie i praca -to że mogę pomagać innym.

Gość onaaaa097
nie obraż się ale nikogo nie interesują punkty Twoich osiągnięć. temat jest konkretny, więc się wypowiedz w końcu, bo z tego co piszesz musisz mieć dużą wiedze

Gość taaaaaakkkkkk
ale balsamy i pasemka są w temacie? bujajcie się ze swoję "wiedzą "same :p

sojem, nie , no az tak z tymi mezami to nie jest. Moj oczywiscie rodzil ze mna oboje dzieci :) Byl pod wrazeniem calego porodu i staral mi sie jakos tam pomagac (choc na niewiele sie to zdawalo). Przy drugim juz w ogole stwierdzil, ze przeciez tak sobie dobrze dalam rade z pierwszym, ze mi nie trzeba bedzie na pewno znieczulenia :) Jak mi to mowi, to mam ochote jego tam polozyc zeby zobaczyl co to jest :) Teraz kiedy rozmawiamy o planach na trzecie i mowie mu, ze chcialabym moze planowna cesarke, stwierdzil ze tak swietnie sobie poradzilam dwa razy, ze przeciez i trzeci dam rade, no ewentualnie moze znieczulenie moge wziac :) Oj tam, gadaj z facetami, oni nic nie rozumieja :) Ale chcialam przez to powiedziec, ze byl ze mna przez caly porod i staral sie pomagac i jak najbardziej chcial kolejne dziecko.

Gość lknjskjnkj
nie które dziewczyny żle mnie chyba zrozumiały znieczulenie do porodu powinno podawać się w okreslonych przypadach, a nie przy każdym porodzie a o badania to chodziło, o to że po cesarkach jest więcej powikłań niż po porodach naturalnych

"znieczulenie do porodu powinno podawać się w okreslonych przypadach, a nie przy każdym porodzie" dlaczego tak uwazasz ?

Gość lknjskjnkj
bo większość kobiet doskonale sobie radzi w czasie porodu bez znieczulenia. Okreslone przypadki np. przedłużający się poród lub gdy kobieta zaczyna wymiotować czy mdleć z bólu

Ale dlaczego pozbawiac kogos mozliwosci rodzenia bez bolu jesli taka jest i sobie tak zyczy. Nie rozumiem zupelnie tego toku myslenia ... Czy u dentysty tez powinno sie miec znieczulenie jak zaczyna sie mdlec z bolu .... ???

Ja mieszkam w Irlandii i mimo ze tu opieka zdrowotna jest kiepska to w czasie porodu nie ma zadnego problemu ze znieczuleniem. Dostaje sie je szybko, sprawnie i profesjonalnie - przynajmniej w moim miescie. Poród to czysta przyjemnosc i moze dlatego Irlandki maja po 4-5 dzieci... po prostu ni e boja sie rodzic. U przeciwniczek widac ewidentny i zastraszajacy brak wiedzy!!!!! Radzilabym sobie poczytac. Polecam: http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/porod/znieczulenie-zewnatrzoponowe-prawdy-i-mity_35778.html I moze jeszcze tylko wspomne ze wiele z was myli ZZO z blokada dokregowa wykonywana w czasie niektórych operacji. Blokada jest bardzo silna, odbiera wszelkie czucie w ciele ponizej piersi i rzeczywiscie potrafi powodowac komplikacje a nawet czesciowy paraliz. Któras napisala ze jej wujek nawet zmarl w czasie operacji. Zareczam ci ze to nie bylo ZZO. ZZO jest podawane nisko w odcinku ledzwiowym, ponizej zakonczenia rdzenia kregowego. ZZO nigdy nie powoduje paralizu - bo nie ma jak. Sklad chemiczny ZZO zmienil sie w ostatnuich latach, jest on tez o wiele slabszy niz kiedys. Nie powoduje unieruchomienia ciala ani utraty czucia - jedynie znosi ból. Nie wplywa tez w zaden sposób na dziecko. Jedynymi powiklaniami moze byc ból glowy praz kregoslupa - jezeli ZZO zostalo zle wykonane - a to niestety w Polsce czasem sie zdarza bo anastezolodzy nie sa za malo w tym kierynku szkoleni. Czasem ZZO nie dziala - gdy jest za pózno podane, zle podane albo przy duzych wadach kregoslupa. ZZO zazwyczaj nie spowalnia pierwszej czesci porodu, natomiast moze miec wplyw na dlugosc drugiej fazy. Jest ona zazwyczaj dluzsza niz przy porodzie naturalnym. I to sa fakty... a kazdy decyduje sam.

Gość lknjskjnkj
znieczulenie u dentysty to zastrzyk w dziąsło, tutaj wbijają ci igłę w kręgosłup nie widzicie róznicy? Jesli nie to bierzcie znieczulenie i oby sie wam nic nie stało...

Paulinka, francuski tez maja czesto kilkoro dzieci, najczestszy model rodziny to trojeczka maluchow. Moze tez dlatego, ze porody sa w ludzkich warunkach i kobiety nie wychodza a tego z trauma :) Ale to nie tylko to. To tez kwestia mentalnosci, polityki socjalnej, zarobkow i wielu innych rzeczy.

Gość lknjskjnkj
wy nie rozumiecie mojego pkt widzenia a ja waszego u dentysty biore znieczulenie tylko przy dużym bólu, a nie przy każdej dziurce nie rozumiem, tez kobiet której na mały ból głowy biorą od razu silne tabletki przeciwbólowe, przyziebią się i od razu antybiotyk

Ja mam duza wytrzymalosc na ból i nigdy zadnych tabletek nie biore. A tym bardziej anytbiotyków. Rodze za 3 miesiace i nie wiem jak wyglada ból porodowy. Zapisalam sie na ZZO tak na wszelki wypadek. Nie mówie ze go wezme ale jezeli bede sie strasznie meczyc a poród sie bedzie przedluzal nie bede sie zastanawiac nawet 5 sekund. Na pewno nie bede zgrywac bohaterki jezeli bedzie mnie straszliwie bolec.

Gość kazdy rodzi jak chce

lknjskjnkj, zgadzam sie z Twoja ostatnia wypowiedzia. uwazam jednak, ze optymalnym rozwiazaniem jest, kiedy mozna zastrzec sobie mozliwosc podania zzo w przypadku bolu nie do przyjecia przez rodzaca; zdarza sie, ze kobieta jest nastawiona na zzo, a przy porodzie okazuje sie, ze jest w stanie poradzic sobie z innymi srodkami na ulzenie bolu. dobrze jest miec jednak opcje znieczulenia, jak juz pisalam, na wypadek bolu, ktory jest zbyt duzy.

no wlasnie dobrze by bylo jesli kazdy rodzilby jak chcial ... ... ale z tego co czytalam juz nieraz w polskich szpitalach rzadko sie rodzi jak sie chce ... i w tym chyba problem ... W zasadzie wsrod tych ktore rodza w bolach niewiele jest kobiet ktore decyduja sie na to z wlasnej woli ...

Gość beniamin skalski
Przestancie już pierdoli******!!!!!!! po co się tu produkować jak tu nikomu nie przegada!!!!! każdy sobie rodzi jak mu się podoba Moje spostrzeżenie *** babki ze wsi cenią sobie porody siłami natury panie miastowe cenią sobie swoje waginki i i dbają o nie