Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

meaaa

guzek na tarczycy

Polecane posty

mam w lewym płacie tarczycy guzek 9mm. troszke sie wystraszyłam bo nigdy nie miałam najmniejszych problemów z tarczycą... zna się ktoś na tym? lekarz kazał zrobic tsh i przyjść za pół roku... naprawde do tego czasu nic nie moge zrobic? naczytałam sie o nowotworach i aż mi sie słabo zrobiło :o

to zalezy jaki jest to guzek zeby to sprawdzic trzeba zrobic usg tarczycy - nawet prywatnie (ok 100zł). moze byc to nowotwór i wtedy trzeba leczyc jak najszyvciej, a moze byc torbielowany (to chyba tak sie nazywa) - one sa nie grozne, duzo kobiet je ma, czasem same zanikaja, czasem rosnal/maleja - trzeba je tylko obserwowac a wynik tsh nie powie Ci duzo - przynajmniej an temat guzow. tsh i badanie formonow tarczycy (ft3 i ft4) moze powiedziec o niedoczynnosci albo nadczynnosci tarczycy, ale jest to zupelnie niezalezne od guzow, ktore mozna tylko stwierdziuc na podstawie usg

no wczoraj miałam usg tarczycy. powiedział, ze na razie zrobić badania i zobaczymy za pół roku czy cos sie z tym zmieni czy nie... ale tak czekać?? bez sensu

Gość ej no....
poszukaj info na gazeta.pl tutaj raczej ciezko bedzie sie zcegos sensownego dowiedziec

jesli mialas usg to oznacza, ze nie sa to grozne guzki - nalezy je tylko kontrolowac - nic sie z nimi nie robi a jesli chodzi o tsh to lekarze czesto daja na nie skierowanie jako wskaznik czy cos nie dzieje z tarczyca. ale to nie jedyny wskaznik. zrob sobie tez hormony tarczycy (ft3 i ft4) zeby miec pelen obraz ja od jakiego 1,5 roku mialam podejrzenie, ze cos nie tak jest z tarczyca, tylko ciagle, rozni lekarze mnie kierowni na tsh i wynik ciagle byl w normie. w koncu sama poczytalam w necie, prywatnie zapisalam sie na usg i wykryli u mnie 3 guzki ale takie jak u Ciebie i w koncu trafilam na dobra lekarz - laryngolog, trafilam tam z powodu zapalenia zatok, podadalysmy i ona tez podejrzewala u mnie tarczyce, powiedziala, ze nie powinna ale daje mi skierowanie na hormony tarczycy, no i niedawno dostalam wyniki - tsh w normie za to inne swiadcza o niedoczynnosci, a inni lekarze nie wpadli zeby mi je przebadac tylko kompleksowe wyniki daja pelen obraz - nawet sama prywatnie zrob te badania, nie powinny drogo kosztowac

dziękuję Ci bardzo za odpowiedź :) zrobię wszystkie te badania, będę spokojniejsza :)