Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytanie o spacerówkę.

Czy któraś z mam używała w Polsce spacerówki parasolki dla noworodka?

Polecane posty

Gość i tez sadze ze
no oczywscie ze siadajace dzieko moze wypasc z gondoli ale to juz chyba kazdy wie ;) i siadajace dzieko umieszcza sie w spacerowkach ;) z pasami oczywscie , jesli chcesz to kup towja sprawa ja nie jestem typem matki polki ;) sama mieszkam w UK , i wiem ze w Polsce sie przesadza , ale taka parasolka dla noworodka jak dla mnie to przesada w druga strone ;) to tylko moja opinia

Zanim nastanie zima, moje dziecko będzie już za duże i za ciężkie na pełnowymiarowy wózek, a ja nie należę do osób które lubią pchać duże spacerówki (szczególnie te pełnowymiarowe). Miałam już w przeszłości do czynienia z wielkim Chicco Tech (choć na szczęście bez pompowanych kół) i pamiętam do dziś jak po 1,5 godz. spaceru bolały mnie nadgarstki i jak fatalnie podbijał się ponad krawężniki.

Gość ty nie lubisz
tobie sie nie chce, ciebie boli ... a co z dzieckiem?

Gość a na kiedy masz termin

Szanowna pani doktór, ten wałek nie jest gruby i nie wiadomo jak masywny - on jest drobny i bardzo elastyczny, więc nie ma żadnego niebezpieczeństwa, że główka będzie unieruchomiona. Nie, nie zamierzam organizować wypraw dłuższych jak godzinkę lub 40 minut. Dziecko przyjdzie na świat wiosną więc do końca lata będzie już siedziało ...i ważyło sobie, więc duży wózek na zimę raczej odpada, bo nie dam rady pchać 24 kilo (licząc brzdąca i spodziewaną przeciętną wagę wózka). A czy ktoś z was w takim razie używał takiej parasolki?

Dzięki temu rozwiązaniu zaoszczędziłabym również na autofoteliku, bo nie miałabym potrzeby kupować tego 0-13 kg, tylko od razu 0-18 kg.

Gość i tez sadze ze
Powiem Ci z doswiadczenia , ze wozka jednak duzo sie uzywa , ja przynajmniej uzywalam tak jak pisalam moj syn spal prawie caly dzien w ogrodzie wlasnie w wozku , dzieci lubia spac w wozkach;) tak wiec jako mama radzila bym jednak inny wozek , niebedziesz zalowala nawet poradzila bym Ci uzywana gondolke sama na te kilka pierwszych miesiecy a pozniej Kupisz sobie spacerowke lepsza :)

Ja mam i gondole i spacerowke 0+ (maclaren techno xlr). Te spacerowke kupilam dopiero jak mlodsza miala 5 m-cy. Ale teraz staramy sie o trzecie i jesli urodzi sie jak bedzie cieplo to oczywiscie pomaszeruje do maclarenki ;) To sa wozki testowane i zero stresu o bezpieczenstwo ;) Wiesz, jak chcesz sluchac wszystkich rad to nie zapomnij zeby : - nie farbowac wlosow w ciazy - nie obcinac dziecku wlosow do roku - nie stosowac kremow na rozstepy w ciazy - nie jesc pomidorow przy karmieniu piersia - do roku dziecku czape na uszy nawet w upal bo "zawieje" Mozna by wyliczac i wyliczac ... mi by sie dzieci odechcialo :) :) :)

Ja mialam od poczatku 2 wozki- na jezdzenie po lesie i po okolicy tzw. czolg z porzadna amortyzacja. A na wypady do miasta lezaca spacerowke. W centrum powierzchnia jest absolutnie gladka, wiec nie trzeba bylo zadnej amortyzacji. Wozek zas byl lekki i zwrotny. Na takie okazje bardzo godne polecenia rozwiazanie.

Gość a dlaczego nie wiem
sluchaj, moze jest i tak jak mowisz,ale zauwaz ze wiekszosc tych spacerowek ma gondolki, ktore mozna dokupic dla noworodka-i to na zachodzie rowniez. Jakkolwiek tutaj maja inne poglady to zauwazylam, ze do ok. 3 miesiaca woza dziecko w gondolce a potem w spacerowce. A przykladowo taka spacerowka macralite fastfold wazy ponad 6kg-jest typowa parasolka i ma gondolke. Moj maly czul sie dobrze w gondoli chociaz nie byla zbyt duza (bugaboo frog) to wystarczyla mu do 6 miesiaca. Spacery zajmowaly nam po kilka dobrych godzin-czasami nawet lacznie 8 godzin byl na zewnatrz wiec wygodniejsza byla dla niego gondola, gdzie mial zarowno twarde podloze jak i materacyk a wozek jest sam w sobie lzejszy do prowadzenia od wiekszosci spacerowek bo sprawdzalam :)

Dzięki za wszystkie opinie i rady drogie kobietki, ale nadal mam nadzieję złapać tu kogoś kto jednak używał taką parasolkę przy noworodku i mógłby się podzielić doświadczeniami 'z pierwszej ręki', a nie gdzieś od kogoś zasłyszanymi. Ja mam duży taras w mieszkaniu więc dziecko może równie dobrze spać albo leżeć sobie i w takiej parasolce, albo łóżeczku ustawionym bezpośrednio przy otwartych drzwiach tarasowych (które są bardzo duże - 2,40 m.). Spacerowała też nie będę jakoś specjalnie długo, bo będę pracowała w domu, więc pewnie bardziej wykorzystamy taras niż parkowe alejki.

Moje 2-miesiaczne dziecko spedzilo cale 2 tygodnie na urlopie w takiej spacerowce. Ja bylam z rozwiazania zadowolona. A dziecko? Jakos trudno je o to zapytac :P

Gość a dlaczego nie wiem
a ...no to masz inna sytuacje. Mozesz nawet dziecko w kojcu czy lozeczku wystawic na taras czy w poblize. Ja chodze na spacery i wozek jest u nas w ruchu :) Sama sie nad tym powyzszym wozkiem zastanawialam w wersji spacerowej zeby bylo latwiej do samolotu, ale jest dosyc maly dla mojego synka, on lubi przestrzen a po drugie ciezko mi sie przestawic na wozek, w ktorym dziecko jedzie przodem do kierunku jazdy :) W moim moge sobie przestawiac dowolnie

Nie, Bugaboo i Micralite raczej odpadają, bo są zbyt potężne jak dla mnie. Mi na prawdę chodzi tu o spacerówkę gabarytów 'parasolki'. Z parasolek to wiem, że zaledwie jeden model Silvercrossa i Red Castle mają gondolki, więc wybór raczej marny, a ja się jednak bardziej skłaniam ku Cosatto albo Maclarenom. Oj, widzę że nie jestem odosobniona w moich zamiarach, bo i Małgosia też już coś kombinuje pod tym kontem. :)

Aga, a ile miało twoje dziecko na tym urlopie? I jakiej marki była spacerówka? Piszesz o takiej 0+, czy raczej o takiej dla starszaków?

Pytanie o spacerowke. Ja mam ten wozek : http://img28.imageshack.us/img28/1634/wozek1.jpg http://img377.imageshack.us/img377/8396/wozek2p.jpg I on jest naprawde wygodny. Ma te podporke pod glowke i jesli rozlozysz zupelnie na lezaco to jest naprawde wygodny, tez dla noworodka. Mieszkalam ostatnich kilka lat we francji i tam tez ja kupilam. Widzialam mamy z maluszkami w tego typu wozkach. Ja mysle, ze to naprawde fajne rozwiazanie. No i sie wspaniale prowadzi. Oczywiscie jest to wozek miejski, na wyprawy za miasto juz gorzej.

Małgosia ja mieszkam w centrum Wawy (...no prawie centrum), więc lasów i pól raczej nie mamy w zasięgu ...ani kilku kroków, ani nawet wzroku. Jest tylko kilka parków (choć nie tak znowu 'pod ręką') i jakieś osiedlowe alejki. To wszystko. Co do tych Maclarenów i przewożonych w nich niemowląt i noworodków, to wierzę ci jak najbardziej, bo sama dużo podróżuję, stąd o nich wiem - między innymi dlatego założyłam ten topic, bom była pewna, że jest wśród was, forumowiczek, przynajmniej grupka tych, które są szczęśliwymi posiadaczkami takich sprytnych rozwiązań. A tu masz... wishful thinking.

Gość a dlaczego nie wiem
a z zawodu jestes moze monitorem badan klinicznych? :)

To w takim razie ja polecam ten wozek :) Ale nie znam za bardzo innych spacerowek 0+ wiec nie moge powiedziec ze jest najlepszy. Dla mnie subiektywnie tak :) :)

Nie, jestem asset manag. A jakie to ma dla ciebie znaczenie?

ja nie mialam gondoli ale nie zaczynalam od parasolki. pierwszy wozek to byl chicco z fotelikiem i jezdzil w foteliku. urodzil sie na koniec lutego. pierwsze spacery byly krotkie. pozniej gora godzina, dwie. jak mial z 3 miesiace przenioslam do do spacerowki z fotelika. jak mial 4 miesiace kupilismy maclarena i jak gdzies jechalismy zaczelam brac go ze soba i uzywac. powoli przestalam uzywac spacerowki chicco a uzywalam tylko maclarena. nie wiem czy bym sie zdecydowala zupelnie od razu zaczac od parasolkowej spacerowki ale moze moze. gdyby bylo cieplo, spacerowka rozkladala sie ZUPELNIE na plasko to moze tak. w sumie moj szybko wyladowal w spacerowce bo zaczelo sie cieplo robic a w foteliku bylo by mu goraco. w parku spotkalam dziewczyne z dzieckiem ktore od poczatku jezdzilo w spacerowce na plasko ale ona miala taka spacerowke ze zlaczala podnozek i robila sie z tego taka jakby gondola. niezle rozwiazanie nawet

Małgosia dziękuję Ci bardzo. Oglądałam wszystkie Maclareny (na ekspozycjach oczywiście pojedyncze modele, bo nie wszystkie są sprowadzane) + Cosatto + jakieś pojedyńcze sztuki Mamas&Papas, Silvercross i Mothercare, więc ostateczna decyzja i ewentualny zakup nadal przede mną. Na szczęście mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia i myślę, że w tym celu przesiądę się po prostu na jakieś obcojęzyczne forum, bo potrzebuję pogadać z kimś kto miał doświadczenia z takim wózkiem przy noworodku. Ty, jak piszesz, używałaś dopiero przy pięcio-miesięczniaku, a trzeciego dzieciątka w najbliższym czasie się raczej nie spodziewasz, więc moje wątpliwości nadal pozostają bez odpowiedzi.

Gość a dlaczego nie wiem
nie ma znaczenia, mialam nadzieje ze moze zgadne :) W kazdym razie pozdrawiam i zycze dobrego wyboru wozka

Jak juz napisalam- dziecko mialo 2 miesiace. Ale juz o wiele wczesniej szukalam takiego rozwiazania, bo nie bylam w stanie sama pakowac naszego "czolgu" do bagaznika. Zreszta mielismy wtedy mniejsze auto, wiec... Myslalam, ze nie znajde spacerowki dla takich malych niemowlakow, a tu taka niespodzianka! Rozkladana na plasko, Podnozek dal sie wywinac w druga strony (do gory, tak ze dziecko lezalo jakby w gondolce. Minus byl taki, ze dziecko lezalo przodem do kierunku jazdy. Ale w budce bylo przezroczyste okienko, wiec moglam tak podgladac.

"Ty, jak piszesz, używałaś dopiero przy pięcio-miesięczniaku, a trzeciego dzieciątka w najbliższym czasie się raczej nie spodziewasz, więc moje wątpliwości nadal pozostają bez odpowiedzi." To prawda, ze nie mam praktycznych doswiadczen z noworodkiem. Szkoda bo bym Ci powiedziala :) Ale o trzecie sie staram i mam nadzieje, ze szybko sie zrobi :) :) I po prostu nie bede miala obaw, zeby tam dziecko wlozyc. A czy w praktyce sie moze pozniej okaze, ze jest np niewygodny to rzeczywiscie dopiero sama zobacze.

Aga a co to za wózek i jaka grupa wiekowa?

To wozek sieci BabyOne- nie wiem, czy sa dostepne w Polsce. Ale bralismy pod uwage tez Haucka- mysle, ze te sa bardziej znane. A grupa wiekowa? Nie mam zielonego pojecia! Nawet nie wiedzialam, ze cos takiego jest! Zaraz wkleje zdjecie tego wozka.