Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuśka z Wrocka

Oduczanie karmienia piersią - problem

Polecane posty

Gość mamuśka z Wrocka

Odstawiam właśnie od piersi 14-sto miesięcznego smyka. Nie jest źle, nie płacze, nie marudzi. Śniadanko zostało zjedzone ładnie, obiadek też. Problem w tym że nie chce pić mleka inaczej jak z piersi więc tu pytanie o to jakie produkty wybierać, czym karmić żeby to mleko zastąpić jak dalej nie będzie go chcieć. Druga sprawa to bardzo mało pije. Rano jeszcze jako tako ale teraz. Nawet łyczka nie chce wziąć. Boje się że się odwodni bo jak nie dam piersi to za mało będzie pić innych płynów. No i ostatnia sprawa to drzemka. Zawsze po obiedzie była pierś i wystarczyła minutka i dziecko smacznie spało. Kurcze no wszystko jest pięknie, bałam się że będzie płacz i marudzenie bo już duże dziecko ale nie, tak jakby samo zapomniało o piersi tylko ja się martwię i nie wiem jak poradzić sobie z tymi trzema sprawami. Może pomogą mi jakieś mamy i napiszą swoje sposoby i co robić bo jak tak dalej będzie to z powrotem wrócę do piersi:(

Hej. Ja właśnie też oduczam dziecka od piersi tylko, że ja nie daję je pic z butli tylko ze szklaneczki albo soczki ze słomką albo łyżeczka. A jak nie chce pic mleka to dawaj serki.

Gość vfdg
ja właśnie oduczam 21 miesięczną córkę.. nie daje butelki tylko mała popija ze szklanki.. ma też swój ulubiony kubek niekapek.. moja mleka też nie chce niestety dostaje w zamian danonki, serki, jogurty, płatki na mleku.. dostaje również rożne rodzaje produktów kinder.. za zgodą pediatry mała dostaje zamiast modyfikowanego mleko krowie.. ze szklanki z owocami pije sama, przemycam je także w placuszkach i naleśnikach.. w kaszce niestety nie daję rady gdyż kaszkami pluje.. :-P mu drzemki mamy juz za sobą.. po prostu brałam na rece i kołysałam.. pierwsze dni były trudne ale z każdym dniem jest lepiej.. czas się skraca.. juz od tygodnia mała zasypia w ciągu 5 minut.. w nocy przytula się i tez idzie spać.. chociaż pierwszą noc miałam koszmarną.. musiałam chodzić a mała spała tylko na mnie..

Gość vfdg
dodam jeszcze że po 3 dniach nie dostawania piersi ani w dzień ani w nocy.. zaczęła przesypiac noce.. wcześniej budziła się po 4-5 razy i ciągnęła czasami nawet przez sen wyciągała cyca i też ciągneła gdy się budziłam to ona ciagle ssała.. teraz stawiam jej ulubiony kubek.. jak się budzi łapie za kubek, napije się i zaraz kładzie się sama i zasypia..

Gość mamuśka z Wrocka
No moja też normalnie pije sama. Potrafi ze szklanki, z kubka, pije sok typu Kubuś Play itp. Tylko że to tak jakby puściła focha i nie chce nic pić. Wczoraj rano piła sok a później jak już zrozumiała że nie ma piersi to nie chciała nic. Cały dzień nic nie piła aż w końcu dałam pierś żeby się nie odwodniła. Spać nie chciała iść wcale. W konsekwencji po całym dniu bez piersi nie piła nic i nic nie spała do puki nie dałam piersi:(

vfdg --> Danonki są dla dzieci powyżej 3 roku życia - wg zaleceń producenta nawet. Sorki że tak obok tematu, ale nie każdy to wie a producent się tym w reklamach nie chwali. No i wapnia jest więcej w serze niż w Danonkach. Ja się właśnie przymierzam do odstawiania (mała ma rok i 5 m-cy). Mleko dostaje w kaszkach, tak samego też raczej nie chce. Ale chętnie zjada serki, brokuły - grunt to znaleźć zastępniki. Gorzej będę miała z usypianiem i nockami - też się budzi w nocy na cycanie, pierś traktuje chyba jak smoczek :o

Gość mamuśka z Wrocka
Moja jak obudzi się w nocy to już potrafi usnąć sama i nawet na noc dałoby rade ją uspać ale gorzej w dzień. Na razie trochę sobie odpuściłam to oduczanie i jeszcze trochę douczam ładnego picia. Widzę że nie tylko ja oduczam ponad roczne dziecko a już się bałam że będą same mamy które zrobiły to już dawno temu:)

Gość mama30lat
jestem mamą 2,5 miesięcznego Kacperka. Jak dotąd synek żywiony jest tylko piersią. Niestety za 3 miesiące wracam do pracy i będę musiała zacząć karmić mlekiem modyfikowanym. Jakie mleko poleciłybyście mi dziewczyny? Dodam, ze Kacperek jest zdrowy i nie ma żadnej alergii pokarmowej. Pediatra poleca mi Bebilon. Ale słyszałam też że dobra jest Humana

Gość heyyyy
chciałam napsać do wszystkich kobiet ,które własnie odstawiaja dziecko od piersi. Jest pewien sposób jesli chodzi o zastoje w piersiach i nawał mleka. Trzeba piesi zmarować olejkiem rycynowym, powoduje on ,ze mleko zanika szybciej i odstawienie nie jest takie bolesne.

Gość upsa upsa upsasa
jakieś jeszcze rady co do uspania malucha który do tej pory usypiał przy piersi

odstawiałam córeczkę jak miała 19 mcy. Masakra.. Musiałamwyjechać w delegację i skorzystałam z okazji by ją odstawic. Zatem pierwsza noc była ciężka.. mąż musiał chodzić po mieszkaniu i pokazywać, ze mamy nie ma... Później było coraz lepiej. Niestety ja po 3 dniach wróciłam i dziecko stwierdziło, ze mam jest to wróci i cycek. Awantura od początku.. Nam pomógł "fiolet" - posmarowałąm brodawki i powiedziałam że cysio chory. Była bardzo przejęta i stwierdziła, ze cyc musi iść spać i sama zaciągnęla moją koszulkę. Póxniej juz tylko zaglądała i sprawdzała czy cysio wyzdrowiał. Niestety został jej nawyk miętoszenia piersi. Na początku nie chciałam jej tak drastycznie odstawiać, wiec pozwalałam jak szła spać, czy było jej źle - ale stało się tak smao upierdliwe jak karmienie, wiec zaklejam brodawki plasterkami by jje nie kusiło. U nas to droga przez mękę... Przy drugim dziecku już nie bedę tak długo karmiła. Fajna sprawa, tylko cieżko później dziecko od piersi oduczyć. Moze to po części wynika z charakteru dziecka? Sama nie wiem..

dzieci nie chce na poczatku sztucznego mleka, trzeba duzo go wylac zanim w koncu zacznie jesc, wiec wystarczy byc cierpliwa. Jesli chodzi o usypianie, to dosc trudne, bo psychologowie twierdza, ze trzeba dziecko przytulic i mruczec az zasnie niezwracajac uwagi na to ze na poczatku drze sie w nieboglosy ( czasem godzine ) ale ja jakos sumienia nie mialam ( aha i zadnych smoczkow do buzi ) i wole wsadzic mala do wozka i bujac az usnie.

moja była już duża, więc wprowadzanie sztucznego mleka nie wchodziło w grę. Za dużo smaków juz poznała by przełknąć sztuczne mleko. Więc kombinowałam z kaszkami, na gesto. Teraz podaję od czasu do czasu deserki mleczne, czasami kaszkę - za którą niestety nie przepada, ale całkiem lubi ser żółty. Ale jak miała 4 mce i lekarz ze wzgledu na silną alergie kazał przestawić ją na butlę to też było cieżko. Nie chciała i już. Na pomoc wezwałam moją mamę:) Na czas karmień zabierała dziecko ode mnie by nie widziało piersi. Na dwa karmienia sie obraziła, ale głód był silniejszy i w końcu powolutku zaczynała jeść. Jednak zmieniłam lekarza na zwolennika diety eliminacyjnej i karmienia piersią. Więc ku radości dziecka wróciliśmy do cyca.

Gość mamuśka z Wrocka
a ja mam dalej problem z usypianiem w dzień. W nocy jest łatwiej, po czasie usypia, w dzień - nie ma cycy nie ma spania. Więc zostaje mi albo dać pierś albo jest dzień bez drzemki. Choćbym nosiła ją pół dnia, nie pójdzie spać i koniec a jednak ja muszę coś zrobić, zjeść na spokojnie itp. więc dalej jest pierś po południu:( Nie mam pomysłu:(

Gość mandarynka910914
ja mam 1,5 rocznego synka nie chce oprocz piersi nic jesc w nocy wstaje po 6 razy i spi tylko ze mna tylko sie rusze a on juz sie budzi nawet do wc nie moge wyjsc bo juz placz gdzie mama bardzo to uciazliwe nie wiem jak go tego oduczyc

Gość yjhfdjb
A dlaczego odstawiasz, musisz? moje jest miesiąc młodsze ale gdybym nawet nie mogła już karmić nie podałabym mm, jest wiele wartościowych produktów dla dzieci w tym wieku i mm nie jest konieczne. kasze jaglana, kukurydziana, gryczana niepalona, jęczmienna, amarantus, płatki owsiane, jaja, jogurt naturalny, żółty ser, biały ser, pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane, rodzynki, daktyle, figi i oczywiście warzywa.

Gość yjhfdjb
pierwszy post jest z dzisiejszą datą, kafeteria całkiem pada

Gość yjhfdjb
mandarynka akurat jest kolejny rzut lęku separacyjnego, poczytaj sobie o 18 miesiącu

Gość dodzia lodzia
mleko sojowe naturalne w buteleczkach u nas sprzedają.wrzucam do blendera do tego banan,rodzynki ,owoce goji i miksuje.jest pyszny posiłek,ktory można podawac łyzeczka jako deserek(jeśli dasz mniej mleka)lub jako napój.znakomicie smakuje,syci i nie jest gównianym mlekiem modyfikowanym.