Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Madziamadziaconiewie

PROSZĘ O ODPOWIEDŹ BARDZO WAŻNE!!!

Polecane posty

Gość Madziamadziaconiewie

Witam. Mam taki problem. Od kilku miesięcy, zaczęłam dziwnie puchnąć na twarzy, tzn najbardziej puchły mi powieki, do tego stopnia, że nie mogłam otworzyć oczu. Lekarze tylko rozkładali ręce, twierdzili, że coś mnie uczula, ale testy alergologiczne nic nie wykazały. Sytuacja powtórzyła się kilkakrotnie, i to zaraz po zrobieniu sobie tipsów. Stwierdziłam więc, że mam uczulenie na żel UV. Zaprzestałam robienia tipsów. I był spokój. Do czasu. Ostatnio kupiłam sobie pastę cynkową i co? Rano budzę się prawie tak spuchnięta, jak po tym żelu UV. I stąd moje pytanie. Czy żel UV zawiera cynk? I w jakich ilościach? Jaki jest wogóle skład żelu UV? Czy każdy z takich żeli ma taki sam skład? A może Akryl jest mniej szkodliwy? Proszę o pomoc ;( Zbliża się mój ślub, a moje paznokcie są fatalne, dlatego zależy mi na odpowiedziach...

Gość no niestety też tak miałam
i lekarz powiedział mi że będzie mnie uczulać wszystko co ma w sobie podobne składniki jakie zawarte w żelu. Przykre to

Proponuję zrobić sobie dokładniejsze badania w szpitalu. Być może masz chorobę autoimmunologiczną, a to, że przestałaś używać żelu może być tylko zwykłym zbiegiem okoliczności. Jest to dość kłopotliwa choroba, ponieważ Twój organizm niszczy własne komórki i tkanki. Moja koleżanka na to choruje, a zaczęło się niby od uczulenia na brzoskwinie, a skończyło na diagnozie zapalenie tarczycy (Hashimoto). Jej wychodziły takie straszne czerwone place, wyglądające jak ugryzienie komara, najpierw na rekach i nogach, a potem już na całym ciele, a przy tym strasznie puchła. Dlatego myślę, że dodatkowe badania nie zaszkodzą, a może wyjaśnią Twoje dolegliwości.

Chorobą autoimmunologiczną jest np. cukrzyca, a nie każdy się z nią rodzi, choć można się jej nabawić np. przez złe odżywiania.