Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

najndżits

szok na cmentarzu

Polecane posty

Dlaczego ludzie są tak podli? Dlaczego w ten dzień panuje taka hipokryzja...to co mi się dziś przytrafiło przeszło moje oczekiwania i wiarę w normalność. Wyobraźcie sobie, poszłam zapalić lampkę i pomodlić się do koleżanki ojca na grób. Stawiam BIAŁY znicz na płycie pomnika, a ona go zdejmuje i stawia obok na dole bo wszystkie znicze stojące o góry były w kolorze złotym i mój popsuł kompozycję...:o Nie wiedziałam co powiedzieć, zatkało mnie i odeszłam...:o

Gość x x x
to nie była podłość, to była nerwica natręctw :P

widziałam w ogóle wiele grobów, gdzie na płycie stały znicze w jednym kolorze a wszystkie inne pod pomnikiem...nie rozumiem tego, nie potrafię...sama mam ojca na cmentarzu i nigdy nie przyszłoby mi do głowy cokolwiek przestawiać...:o

W zasadzie powinien to być ostatni raz kiedy zapalam tam świeczkę, ale ja tak nie umiem, jak czuję, że ktoś był mi w jakiś sposób bliski to pamiętam i zawsze idę, ale coś takiego mnie jeszcze w życiu nie spotkało...

no tak...znaczy to, że rodzina i przyjaciele zmarłego powinni uzgadniać wcześniej, w jakim kolorze będą lampki i kwiaty...przykre :O...

Też uważam, że to bardziej nerwica natręctw, nie sądzę, by chciała zrobić Ci specjalnie przykrość, aczkolwiek rozumiem Twoją reakcję.

no dokładnie chyba za rok powinnam właśnie tak zrobić, zadzwonić i zapytać z ironia i złośliwością, ale przez szacunek do zmarłego sobie odpuszczę...

Bo dla ludzi juz nie ma znaczenia pamięc ani nic innego...chodzi tylko o to zeby wszystko na pokaz robic i byc lepszym od sasiada...

Ja też widziałam groby, gdzie ludzie ze zniczy i kwiatów ustawiali jakieś misterne wzory, 50 razy je przestawiali. Po jaką cholerę- nie wiem.

Gość do autorki....
A czy innych starasz się rozumieć, czy tylko siebie. To jest czyjś grób i ktoś ma prawo dbać o jego estetykę. Tobie powinno być wszystko jedno, na której "półce" stoi lampka, to symbol pamięci i nie musi stać najwyżej. Spełniłaś swoją powinność i nie powinnaść miec pretensji.

No właśnie o tym mówię, i przy grobie jej taty poza Nią była cała jej rodzina, no i po prostu zero reakcji gdy zdejmowała moja świeczkę...jak powiedziałam mamie nie chciała uiwerzyć...:o mogła zdjąć ta świeczkę przynajmniej jak sobie pójdę...

Gość defqe
Estetyka grobu powinna byc taka aby grób po prostu był zadbany .Moim zdaniem nie jest wazne czy dane kwiatki i znicze pasuja do siebie kolorystycznie.Ludzie ktorzy o to dbaja po prosyu maja fisia i nie mysla o zmarłym tylko o tym aby grób wygladał "estetycznie"

do autorki-to nie chodzi o to, że chciałam by mój znicz był najbardziej widoczny, to nie ma żadnego znaczenia, ale w momencie gdy przychodzę i stawiam świeczkę a ktoś na moich oczach ją zdejmuje bo on psuje kompozycje to przepraszam, ale jest to dla mnie nie do wytłumaczenia...zero szacunku dla mnie i dla zmarłego skoro liczy się wygląd pomnika...gdy ktoś przyjdzie postawić świeczkę na grobie mojego ojca to się ciesze, że są tacy którzy pamiętają mimo, ze minęło 18 lat od jego śmierci i to jest dla mnie najważniejsze, a nie to w którym miejscu on tę świeczkę stawia, a już na pewno nie przyszłoby mi do głowy ją przestawiać, czy zdejmować...w ogóle o jakiej estetyce mówimy??

Gość nananananananananaaa
najlepiej to niech rodzinka wysyła kartki przedświąteczne z powiadomieniem , jakie w tym roku obowiązują znicze na grobie . żeby nie daj Boże nie popsuć wystroju . przecież wiadomo , że liczy się pamięć o zmarłym , a nie to jaki kolor znicza sie zapali :o

Gość ja wszystkie znicze
zawsze stawiam na ziemi. Niektorzy maja plyty. Wykosztowali sie na nie. A jezeli taki znicz peknie to zniszczy kamien. Tak, ja wiem ze to rzecz nabyta. Na "moich" grobach nie ma plyt, jest drewniana budowa. Ale niektorzy chca kamien. I wtedy nie powinno sie w ogole zniczy stawiac na gorze, tylko wszystkie na dole. Poza tym to byl jej grob i widocznie miala taka wizje. I co z tego? Wolno jej....

Gość tak chorzy ludzie robia
a co powiecie na to? jak ludzie wieczorem ida na cmentarz i licza ile zniczy sie pali na grobach ich bliskich?

Gość ja wszystkie znicze
ja tez mimo woli zawsze zwracam jakos uwage na ulozenie zniczy na grobie. Wiem, ze to nieistotbne i rozne znicze tam sa. Ale ustawiam, przestawiam - tak zeby sie komponowalo. Bez wzgledu na to ktory znicz jest od kogo...

Poza tym to byl jej grob i widocznie miala taka wizje. I co z tego? Wolno jej.... Po 1. to nie jej grób, tylko grób jej ojca-ona jeszcze żyje. Po 2. po to jest pomnik by można było na nim postawić znicz. Po 3. dziś znicze są mocne, nie pękają, maja plastikowe podstawki i wkłady w środku. A po czwarte jeśli dla kogoś jest ważny wygląd pomnika, a nie to, że pamięta się o jego bliskim zmarłym i przychodzi zapalić świeczkę to chyba świadczy o jego próżności prawda?

Gość do autorki....
Przyanam ci rację, że takie ostentacyjne ściąganie przy osobie, która zapalała świeczkę nie świadczy o dobrym wychowaniu. Ja osobiście nie ściągam, lampek, które mi nie pasują, z uwagi na to, że ktoś ma prawo zapalić świeczkę, jaką chce i na jaką go stać, szanuje to, ale znikają zaraz po wypaleniu.

Gość do autorki....
A spróbuj wyczyścić granit po pęknietym zniczu.....nie tak łatwa sprawa. U mnie minął rok zanim ślady zniknęły.

Oczywiście, ja też zdejmuję zaraz jak się wypalą, z tego względu by właśnie zachować tę estetykę o której wspomniałaś, znicz się wypali, wyrzucam i stawiam nowy, bo oczywistym jest, że do mojego taty nie będą co chwilę przychodzić obce osoby i zapalać świeczek, to jest mój obowiązek by dbać o to by na Jego grobie było czysto, stały kwiaty, wypalone świeczki znikały a świeciły się nowe. Choć przyznam szczerze, ze często kupuję same wkłady jeśli szkło nadaje się by zostało jeszcze.

Gość wyjasniajac
"Po 1. to nie jej grób, tylko grób jej ojca-ona jeszcze żyje." a kto go kupil? ten ojciec?

Gość ja wszystkie znicze
jej grub = ona sie tym grobem opiekuje. Wczeniej napislaam "moje" groby. Tym razem zapomnialam. Ale kazdy przecietnie inteligentny uzytkownik kafe raczej zrozumial. No prawie kazdy ;) Nie uwazam, ze swiadczy to o proznosci. Niektorzy maja we krwi np uwielbienie symetrii itp... I to jest silniejsze. Tym niemniej rowniez uwazam, ze takie ostentacyjne sciaganie znicza przy osobie ktora go postawila jest malo kulturalne. Mogla to zrobic poznej... A aptopo pekajacych zniczy. Tak napisalam, bo wlasnie dzisiaj mialam jeden pekniety - na szczescie nie na plycie, tylko na dole.

do autorki-wiem, ze nie jest łatwo, ale trudno, zdarza się i nie będę sobie rwała włosów z głowy jeśli zostanie plama.