Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

koktajl84

hallowen w polsce

Polecane posty

Czesc Prosze o pomoc w napisaniu rozprawki na temat czy warto w polsce obchodzic swieto hallowen. Musze podac jakies powody wskazujące za lub przeciw. No i własnie o te powody mi chodzi, w internecie cos jest ale to wszystko mało, plis jakies propozycje?

Gość .....ot ..co.....
za: fajna zabawa okazja do przebrania sie zabawa dla dzieci (zbieranie cukierkow, przebieranie sie itp) w jakis sposob oswajanie sie ze smiercia otworzenie sie na inne zwyczaje, inna kulture przeciw: komercja nie jest to nasza tradycja, swieto zapozyczone mamy swoje swieto - swieto zmarlych halloween moze kolidowac z 1 listopada. (31 balujemy a 1 idziemy na cmentarz)

Jakaś baba u mnie w szkole gadała, że dzieciaki bawią się w to halloween, nie wiedząc nawet, że to pogańskie święto - rodzice na to pozwalają i wyrosna na katolików, którzy nie wiedzą nawet, po co do kościoła się chodzi... Osobiście uważam, że to very fun :P

Gość wiem że jestem zerem
bardzo mądre nowe święto. kultywowane przez bogate kraje. a u nas wciąż zabobon mimo , że w UE jesteśmy. mam nadzieje , że UE zakaże niebawem tego zabobonu. 1 listopada bedzie dniem roboczym bo kraju nie stac na tyle świąt a cmentarze zlikwidują bo atrakcyjne działki w centrach miast się marnują

JEBAĆ HALOŁIN! PIERDOLIĆ DEBILNYCH POLACZKÓW OBCHODZĄCYCH TO ŚWIĘTO! JEBAĆ WALENTYNKI! PRECZ Z POGAŃSKIM OBRZĘDEM WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH! MY SŁOWIANIE MAMY DZIADY I NOC KUPAŁY! SŁAWA ŚWIATOWIDOWI, PERUNOWI i SWAROŻYCOWI! PRECZ Z POGAŃSKIMI CHRZEŚCIJAŃSKIMI OBRZĘDAMI!

Pamiętam że mój były nauczyciel powiedział ze to koliduje z 1 listopada i najlepiej byłoby gdyby dzieciaki w wakacje zbierały cukierki,bo listopad i jesień wogóle to czas zadumy:/Masakra co?

Gość wiem że jestem zerem
raczej czas zadymy , od palących się zniczy. , które też emitują co2.

Gość lady winter
hallowen pojawił się wraz z walentynkami. Lata 92-93 jakoś tak. walentynki się przyjęły. hellowen nie. 1 listopad..tak naprawdę nie koliduje..bo Ci święci..umarli. Nie chowamy ich do grobu. To czas zadumy. One wypadają 31... a 1,2 zaduma.. Jest więc przed, a nie po. Mnie się podobają dekoracje z dyni:D

Gość arh+-+-
mam 40 lat -i jestem ZA, fajna zabawa

Gość poganskie obyczaje
ale ciemnota nawet nie potrafi sprawdzić kto i kiedy zaczął kultywować ten obrzęd. Dla ciemnoty to zabawa.

Jesli nie jestes za tym "swietem" to napisz w tym kierunku. Argumentem moze byc rowniez to, ze w Polsce niestety sjest wystarczajaco niebezpiecznie. Jakos nie wyobrazam sobie dzieciakow poprzebieranych w paskudne maski , chodzacych po ciemnych osiedlach. Potworzylyby sie bandy nacpanych malolatow, ktore zamiast prosic o cukierki straszylyby (w ukryciu maski) przechodniow i z nozem w reku "prosily" o komorki i pieniadze!

Gość dfgr
uwielbiam halloween. nawet jak jest to poganskie swieto, to dla mnie jest to poprostu swietna zabawa. Szkoda ze w Polsce sie nie obchodzi. Z 1 listopada nie koliduje, chyba ze ktos sie tak nawali ze nie wstanie nastepnego dnia.

U nas jest to święto raczej smutne, pełne zadumy i wspomnień bliskich, którzy odeszli z tego świata i to niejednokrotnie przedwcześnie. Pomyślcie, jak w takie święto mogą bawić się rodzice, którzy stracili swoje jedyne dziecko. Albo dziecko, które zostało osierocone z powodu śmieci rodziców na nowotwór, lub zginęli w wypadku. Zanim wydacie krytyczny osąd naszego modelu obchodzenia tych świąt, pomyślcie dwa razy o takich właśnie przypadkach. Bawić się mogą ci, którzy żyją w zdrowiu ciesząc się pełną rodziną

Masz racje, w sumie nawet o tym w ten sposob nie pomyslalam... Tylko racja tez ze 31ego sie bawimy a dopiero na drugi ddzien idziemy na groby. Bawimy sie tak naprawde z jakiego powodu? Nie kapuje tego hallowen

Gość ludzie co za głupi obyczaj
jakieś zagraniczne świeta duchów. "Bawimy sie tak naprawde z jakiego powodu? Nie kapuje tego hallowen" No właśnie tak to jest święto wywoływania duchów, w Polsce zupełnie niepotrzebne.

ok to podaj conajmniej 5 konkretnych powodow dla których nie warto obchodzic tego swieta w polsce:)

"Jesli nie jestes za tym "swietem" to napisz..." Argument jest przeciw Halloween. Wiec jesli nie jest sie ZA halloween. Ja nigdy nie bylam za takim swietem, ale mieszkajac tu w Niemczech, zmienilam zdanie. Nawet w tym roku lazilam z dzieciakami poprzebierana:))) Fajnie bylo, NAPRAWDE FAJNIE BYLO!:))) Dla dzieci to frajda przebrac sie za straszydla:) Dzieci lubia takie klimaty. A np. Thriller M. Jacksona? Pamietam, ze strasznie podobal mi sie ten teledysk! Jakos ogladajac nie myslalam o zmarlych... To Swieto tez nie powinno sie kojarzyc z 1.list. Smucmy sie nastepnego dnia. Jest jeszcze kwestia taka. Nie we wszystkich panstwach pogrzeby to smutna rzecz. Spiewaja , tancza, ubrani kolorowo sypia kwiatami jak na procesji. Mozna potraktowac Halloween zupenie odrebnie. Jako wlasnie swieto duchow takich wesolych, karykaturalnie. MY POLACY OCZYWISCIE JAK ZWYKLE MUSIMY BYC POWAZNI I BOLEJACY! Nawet nie ktore zarty (w innych krajach smieszne) dla nas bulwersujace, obrazliwe.

Zauwazylam, ze polonia bawi sie razem z anglikami, niemcami, amerykanami. I SA ZADOWELENI. Ale mieszkajac w Polsce tego nie robili i rowniez uwazali, ze to glupie.

Gość .....ot ..co.....
jeszcze jeden argument przeciw: polacy sa za dretwi na to swieto. generalne nie potrafimy wyluzowac i sie bawic

Gość precz z halołin
Tylko debile, dzieci debili i pederaści/pederastki, oraz żałosne polaczki (nie mylić z Polakami) obchodzą walentynki i halołin! Nie mam szacunku dla ludzi którzy obchodzą te zwyczaje i ci ludzie są zerami intelektualnymi! Czy mało w Polsce mamy własnych świąt i obrzędów aby importować je z zagranicy? Np. dziady albo noc kupały? Czemu do kurwy nędzy nie obchodzicie naszych Polskich, Słowiańskich świąt? Kurwa ja się was pytam czemu kurwa? Śmiejecie się z Amerykanów że są głupi, ale wiecie co? Oni mają coś czego wy nigdy mieć nie będziecie! Oni są dumnym narodem a wy jesteście tylko pustym społeczeństwem które nawet swojej tradycji nie potrafi uszanować i importuje tradycje od innych narodów. Jesteście nikim! Zerami! Śmieciami! Żałosne polaczki!