Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mrówka Mrówka

Co robicie ze starym chlebem ?

Polecane posty

IWRFB>>>.ja tez mam sporo lat ...moze dlatego szacunek dla chleba nie wydaje mi sie smieszny .....wyrzucam duzo resztek, moze dlatego ze nie poswiecam duzo czasu na jedzenie :) ale chleb, zawsze kupuje w sam raz lub mniej ....nigdy na zapas jesli nawet zostanie jakas resztka to labedzie chetnie go zjedza wiewiorki i golebie tez :)

Gość moja teściowa
odmrażanie chleba? Po prostu jak widzę że zostały mi ze 4 kromki z poprzedniego to wyjmuję z zamrażarki chlebuś i zostawiam na półce. Nie może być w woreczku bo zawilgnie. Tak za godzinkę jest już prawie odmrożony i potem już pakuję do torebki bo zacznie obsychać jak zwykły nie mrożony. Żadna filozofia :) U mnie to się sprawdza w 100%

Gość no ja też nie rozumiem
:o Kupuję tylko tyle jedzenia ile możemy zjeść zanim się zepsuje... Wolę kupić co dwa dni po 15 dkg świeżej wędliny niż na raz nakupować i potem jeść omolałe, albo wyrzucać. To samo chleb - mam pod blokiem piekarnię 24h więc zakup chleba o dowolnej porze nie jest problemem. Kupuję tyle ile zjadamy, nic nie wyrzucam... A jak coś zostanie to suszę na bułkę tartą - nie odważyłabym się użyć kupnej :o

Gość I dont know unfortunatelly
Kurcze... tutaj taka paplanina o chlebie, że aż sobie kanapkę zrobię :)

Gość moja teściowa
powiem wam , że u nas w domu CHLEB ma duże znaczenie i ZAWSZE zanim zaczniemy go jeść robimy nożem znak KRZYŻA NA SPODZIE CHLEBA. A jak spadnie na podłogę to całujemy. Co jak co - wszystkiego nam może w życiu braknąć ale nie CHLEBA - SZANUJMY GO !!!

Gość fdgvbfg
o raju,całowac chleb i robic znak krzyza,ale zacofanie

Gość do moja tesciowa
u mnie robi sie dokladnie to samo ;) zanim zaczniemy kroic chleb robimy znak krzyża nożem a jak upadnie to całujemy :) Szanuje chleb ale nie tylko, zawsze staram sie z resztek np miesa lub kielbasy wyczarowac jakas zapiekanke lub cos innego zeby tylko nie wyrzucic

Gość do moja tesciowa
zacofana jestes ty :o Nie zawsze moze cie stac na chleb, teraz mozesz go miec a za chwile nie wiec go szanuj

Gość moja teściowa
DO fdgvbfg to nie zacofanie. Ty po prostu nie umiesz zarobić na chleb. Wszystko Ci przyszło z łatwością. Gdybyś kiedyś doświadczył głodu to szanowałbyś chleb. Wyobraź sobie, że kiedyś nie wolno było nawet kroić chleba nożem tylko się go rwało rękami. Do poprzedniczki- ja tez staram się z kiełbaski zrobić zapiekankę czy coś , żeby się nie zniszczyło a jak już to mam pieska , który nie pogardzi 3 dniowa kiełbaska :)

Gość ldfngvkn
No tak,zgodze sie z tym,ze bieda szanuje chleb.Z biedy musicie pochodzic i dlatego taki wasz stosunek do chlebna,te krzyzyki i całownie

hah z biedy trzeba pochodzic zeby miec szacunek? to kwestia wychowania ja tez robie znak krzyza na chlebie nim rozkroje

Gość u mnie nic sie nie marnuje
resztki obiadowe zjada kotek. resztki chleba różnie. nieraz dajemy znajomym, którzy mają gospodarstwo, tam zawsze znajdzie się jakiś zwierz, co to zje. oni to moczą w wodzie albo mleku i dają kurom czy komuś tam. zimą wrzucam do karmnika dla ptaszków.

Gość moja teściowa
to czy z biedy pochodzimy czy nie nie ma znaczenia. Ale szacunek do chleba mam od zawsze. U nas w domu nigdy chleba nie brakowało. Ty pewnie zawsze opływałeś w bogactwie. Spójrz kilkadziesiąt lat wstecz na swoich przodków- jak oni traktowali chleb. W czasie II Wojny Światowej była bieda. Nie wiesz tego? Każda kromka była na wagę złota. No chyba , że masz 10 lat i jeszcze tego tematu nie przerabialiście. To sorry.

A ja znaków żadnych nie robię, ale jedzenie generalnie szanuję. W tym chleb.

Gość do moja tesciowa
oj biedna to jestes ty z tym swoim mysleniem ;) Zaloze sie ze jeszcze rodzice cie utrzymuja wiec masz gdzies ile musza wydawac na jedzenie.

Gość ffvvvrr
ususz i na bułkę tartą, zawsze tak robię, albo czasem oddam komuś głodnemu

U mnie w domu też się nigdy chleba nie wyrzuca,tylko rozkrusza i wysypuje ptakom. Sąsiedzi niestety często wywieszają taki chleb na klamce w klatce schodowej i potem i tak chleb ląduje w koszu wyrzucony przez dozorcę,bo mieszkam w dużym mieście i nikt tu takiego chleba nie zbiera...

Gość Stały Bywalec
MOŻNA DAĆ KUROM ALBO KACZKOM TUDZIEŻ DORODNY INDYK CHĘTNIE POUKNIE TAKI CHLEB ZE SMAKIEM ! SZUKAJCIE PTACTWA ONO TEŻ LUBI !

Gość han-ka
Nie wiem jak możecie chleb dawać ptakom, przecież im szkodzi... "Decydując się na dokarmianie ptaków warto pamiętać o kilku złotych zasadach. Przede wszystkim nie należy tych zwierząt karmić chlebem! Pieczywo kwaśnieje w przewodzie pokarmowym, co może być przyczyną rozmaitych zatruć i chorób. "

Ja zbieram stary chleb (bez folii) do płóciennych albo papierowych toreb które wiszą przy kaloryferze, po czym zawożę dla zaprzyjaźnionych koni życząc im smacznego - i nic się nie marnuje.

Gość hanka glodnym ptakom
to obojetne, moze niech lepiej z glodu zdechna?

"Ja np.w domu mam zawsze papierową torbę do której wrzucamy stary chleb-bez foli-wisi sobie na grzejniku w kuchni a gdy zbierze się go więcej to wynosimy na śmieci,ale nie wrzucamy do kontenera tylko stawiamy obok.Ludzie biorą sobie ten suchy chleb dla zwierząt." Ja dokładnie identycznie :) :)

zawsze gotuje i jem tak, zeby nie wyrzucac zadnego jedzenia, a jesli czasem cos mi zostanie i nie jest juz zbyt swieze, wyrzucam przez balkon dla ptakow, tu gdzie mieszkam wszyscy sasiedzi tak robia, ja sama bym raczej tego nie wymyslila :D kiedys chodzilam nad pobliska rzeczke karmic kaczki

Nie rozumiem podejścia kilku osób do znaku krzyża na chlebie. U mnie w domu też się tak robiło (zanim zaczęliśmy kupować pieczywo krojone). Jak możecie znak krzyża łączyć z zacofaniem lub z biedą? W 100% zgadzam się z lagunaa... to jest kwestia wychowania i religijności. Wcale nie trzeba być biednym lub mieć 80 lat, żeby wiedzieć co to szacunek (nie tylko do chleba).

W biedzie się nie wychowałam, u mnie w domu jedzenia nigdy nie brakowało,mimo to zostałam wychowana w taki sposób,żeby szanować chleb czy w ogóle jedzenie i nie wyrzucać go ot tak. Wprawdzie zwyczaju z robieniem krzyża się u mnie nie praktykuje,ale nie widzę powodu żeby takie zachowania wyśmiewać i tym bardziej denerwują mnie robiące to osoby. To że się nie rozumie jakiegoś zwyczaju,to nie powód żeby go krytykować.

Babcia zawsze powtarzała, żebyśmy chleb szanowali, by nam go w życiu nie zabrakło.Nie wyrzuciłabym chleba przenigdy do śmieci, chociaż to pewien problem, co z nim zrobić. U nas w bloku pewna pani ma brata, mającego stadninę koni i fermę kur. Przy okazji sprzedaży jaj zabiera od nas suchy chleb i wszyscy są zadowoleni. Miałam zawsze problem z kupieniem odpowiedniej ilości i zawsze mi zostawał, ale znalazłam inny sposób. Zaczęłam piec swój (nareszcie dobry przepis), dlatego teraz prawie nic nie zostaje, a wręcz przeciwnie, czasami zabraknie ;)

Gość a to ciekawostka
no własnie, dlaczego ludzie kiedyś nie kroili chleba tylko łamali rękoma? o co chodzi w tym zwyczaju?

Gość gryczka
U nas pod blokiem na takim haczku się wiesza reklamówki z resztkami pieczywa i ktoś to zabiera, prawdopodobnie dla zwierząt. Do śmieci nie wyrzucam, szkoda, skoro tylko suchy, a jeszcze nie zepsuty. Mam nadzieję, że ktoś z tego ma korzyść.

Gość ffffffffffffffffffffff
wiecie co a ja do tej pory wyrzuclaam do smieci. ale teraz jak sobie Was czytam jest mi autentycznie wstyd. u mnie ogolnie duzo sie marnuje jedzenia. ale to dlatego, ze z chlopakiem robimy spore zakupy po czym okazuje sie, ze dzis na kolacje idziemy np do jego mamy albo, do jakiejs restauracji no i jedzenie nam wiednie.