kaja40 0 Napisano Listopad 16, 2009 Witam:) Na艣cie lat staram si臋 schudn膮膰 z r贸偶nym skutkiem, stosowa艂am ju偶 r贸偶ne diety a偶 do chwili gdy dowiedzia艂am si臋 od lekarki 偶e jestem o krok od cukrzycy . Moje wyniki poziomu cukru by艂y ok ale badanie krzywej cukrowej pokaza艂o po 1 h 9,8 a po 2 h spad艂o tylko do 8,9 pono膰 cukrzycy maj膮 11 .Do tego mam podniesiony cholesterol. Lekarka powiedzia艂a 偶e nie mam wyj艣cia musz臋 przej艣膰 na diet臋 niskocukrow膮 zgodn膮 z indeksem glikemicznym. Dietetyczka poleci艂a mi nie je艣膰 wieprzowiny ,s艂odyczy, produkt贸w kt贸re znacznie podnosz膮 poziom cukru we krwi, oraz wybiera艂a produkty (w臋glowodany) o niskim indeksie glikemicznym. Postanowi艂am za艂o偶y膰 ten topik z nadziej膮 偶e do艂膮cz膮 do mnie osoby kt贸re stosuj膮 t膮 diet臋 b膮d藕 maj膮 rozleg艂膮 wiedze na ten temat. Zapraszam r贸wnie偶 osoby kt贸re w艂a艣nie postanowi艂y si臋 odchudza膰 i s膮 zdeterminowane. Obieca艂am sobie 偶e b臋d臋 regularnie 膰wiczy膰, do niedawna mia艂am z tym problem brakowa艂o mi systematyczno艣ci, mam spor膮 nadwag臋 i nie od razu mog臋 i艣膰 na ca艂o艣膰 . Mile widziane b臋d膮 r贸wnie偶 osoby kt贸re nie maj膮 sporej nadwagi ale chc膮 poprawi膰 swoj膮 kondycj臋 lub maj膮 do艣wiadczenie w treningach i ch臋tnie si臋 swoj膮 wiedz膮 ze mn膮 podziel膮:) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 co zamierzasz mniej wi臋cej je艣 Napisano Listopad 18, 2009 na tej diecie, mo偶e sie do艂acze, masz jaki艣 jad艂ospis??? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
haendem 0 Napisano Listopad 18, 2009 ja jestem na tej diecie. choruje na silna hipoglikemie :( pamietaj, ze ta dieta to nie dieta niskoweglowodanowa!!! masz nie jesc cukru. natomiast weglowodany jak najbardziej... jem pieczywo tylko pumpernikiel, z platkow owsiane ale pelne. warzywa, owoce oprocz bananow, winogron, daktyli, slodyczy teoretycznie nie jem :P mieso, jajka, ryby... u mnie z rybami ostroznie bo powoduja wyrzut insuliny ale najgorszy jest nabial.... nabialu absolutnie mi nie wolno. innym osobom z hipo tez nie ale nie wiem jak przy cukrzycy... niestety w polsce promuje sie picie mleka i nawet lekarze zalecaja.. tu gdzie mieszkam jest duuuuzo krow ale lekarz w zyciu by ci nie powiedzial - pij mleko! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 18, 2009 Witam haendem:) Wsp贸艂czuj臋 z powodu choroby: Wskazania do mojej diety nieco si臋 r贸偶ni膮, lekarka zaleci艂a mi je艣膰 cz臋sto ryby z tego co si臋 orientuj臋 nie powoduj膮 one a偶 tak du偶ego wyrzutu insuliny. Rozumiem natomiast 偶e przy Twojej chorobie masz bardziej zaostrzon膮 diet臋. Ja jeszcze nie jestem cukrzykiem ,ale mam tylko ma艂y kroczek by nim zosta膰, bronie si臋 przed tym usi艂uj膮c zmieni膰 swoje nawyki 偶ywieniowe a poza tym planuj臋 systematycznie 膰wiczy膰. Poniewa偶 mam nadwag臋 to r贸wnorz臋dnie chc臋 pozby膰 si臋 ponad 20 kg. Je偶eli mo偶esz napisz sw贸j dzienny jad艂ospis Pozdrawiam Ci臋 serdecznie Do Co zamierzasz mniej wi臋cej je艣膰:) Jestem na etapie ustalania sobie dok艂adnego jad艂ospisu. Obecnie jem p艂atki owsiane z mlekiem odt艂uszczonym, ryby, mi臋so z kurczaka bez sk贸ry pe艂noziarniste pieczywo warzywa, owoce najcz臋艣ciej jab艂ka do 30 dkg dziennie Wybieram produkty o niskim b膮d藕 艣rednim indeksie glikemicznym ,je偶eli chodzi o dok艂adniejszy jad艂ospis mam w planie w przeci膮gu 2 dni go u艂o偶y膰, za nieca艂e 2 tyg mam wizyt臋 u dietetyczki kt贸ra kaza艂a mi zapisywa膰 wszystko co jem wi臋c dowiem si臋 ju偶 w 100% czy m贸j jad艂ospis jest ok. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
haendem 0 Napisano Listopad 18, 2009 hej ryby moge jesc oczywiscie ale lepiej sie czuje po miesie... natomiast nabial to zgroza.... umieram normalnie. nie wiem jak z nabialem przy cukrzycy jest... ja generalnie kazdemu bym polecala odstawiac :) no ale to ja. nie sluchaj mnie tylko kogos madrzejszego lepiej. dobrze robisz z owocami. ja zawsze mam problem z jabluszkami a raczej z ich iloscia... przy mojej diecie powinnam uwazac aby miec w jednym posilku nie za wiele warzyw nawet - tak do 250g... ale kto by tam uwazal na warzywa :) jak jem po poludniu to nic mi nie jest, gorzej rano. rano potrzebuje powaznej dawki wegli zlozonych i bialko. inaczej caly dzien z glowy i duze cierpienie... kiedys bralam na to jakies leki ale teraz po prostu uwazam z dieta. wiem ze jesli sobie pozwalam na slodycze, to po paru wyskokach znowu mi zaczyna nawalac samopoczucie. znaczy zjem przez trzy dni pod rzad - gwarantowane ze od czwartego znowu musze stabilizowc wszystko. koszmar. lepiej nie jesc... chociaz przyznam ze jak juz mam byc szczera to po czekoladzie czuje sie ok a po jablkach gorzej Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 18, 2009 Musz臋 koniecznie doda膰 do powy偶szych wpis贸w 偶e ta dieta jest dobra dla wszystkich os贸b kt贸re maj膮 nadwag臋 oty艂o艣膰 czy te偶 oty艂o艣膰 olbrzymi膮,im wi臋cej o niej czytam tym bardziej jestem do niej przekonana i zaczynam 偶a艂owa膰 偶e wcze艣niej na ni膮 nie przesz艂am. Wady innych diet: np gdzie spo偶ywa si臋 zbyt du偶o bia艂ka a rezygnuje z t艂uszczy i w臋glowodan贸w w naszym krwioobiegu pojawia si臋 amoniak, co mo偶e nas doprowadzi膰 do os艂abienia, a nawet do 艣mierci. Dieta kt贸ra stawia na t艂uszcze nienasycone czyli te zdrowsze na d艂u偶sz膮 met臋 powoduj膮 uszkodzenia naczy艅 krwiono艣nych i serca.. W pierwszej po艂owie ubieg艂ego wieku leczono cukrzyk贸w za pomoc膮 diet niskow臋glowodanowych , pomog艂o im kontrolowa膰 poziom cukru we krwi, ale cz臋sto powodowa艂o przedwczesn膮 艣mier膰 z powodu chor贸b serca. Dieta niskoweglowodanowa jest uboga w sk艂adniki od偶ywcze jakie s膮 w zbo偶ach, owocach i warzywach, zwolennicy tej diety zalecaj膮 przyjmowanie witamin i sk艂adnik贸w mineralnych , ale niestety nie rozwi膮zuje on problemu gdy偶 nie dostarczamy substancji ochronnych, kt贸re s膮 obecne w ro艣linach, ale nie w tabletkach.Dieta ta pozwala na szybsz膮 utrat臋 wagi ni偶 dieta niskocukrowa ale tracimy na niej nie tylko t艂uszcz ale te偶 mi臋艣nie i wod臋. Atkins tylko po艂owicznie mia艂 racj臋 z jednej strony mo偶na si臋 z nim zgodzi膰 偶e spo偶ywanie duzych ilo艣ci w臋glowodan贸w podnosi poziom insuliny, co zmusza nasz organizm do spalania cukr贸w zamiast t艂uszczy i utrudnia odchudzanie ale z drugiej strony wiemy ze w臋glowodany mo偶na podzieli膰 na dwie kategorie o niskim i wysokim indeksie glikemicznym . Dieta niskot艂uszczowa To prawda 偶e ograniczenie spo偶ywania t艂uszczy prowadzi do niewielkiego spadku wagi ale w niej stawiamy na spo偶ywanie w臋glowodan贸w jest zdecydowanie niezdrowa gdy偶: Dzisiejsze diety niskot艂uszczowe mog膮 dostarczyc organizmowi tyle samo energii co diety wysokot艂uszczowe W臋glowodany s膮 szybko trawione i wch艂aniane , co pobudza apetyt W臋glowodany podnosz膮 poziom insuliny w organi藕mie Wysoki poziom insuliny obni偶a zdolno艣膰 organizmu do spalania t艂uszczu. handem by艂a艣 u dietetyka? zastanawiam si臋 dlaczego Tobie nie wolno je艣膰 ryb i nabia艂u. Dietetycy zalecaj膮 spo偶ywanie produkt贸w kt贸rych IG nie przekracza 60 np ananas posiada 59 a jogurt naturalny bez cukru tylko 15 ryby 38 Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 18, 2009 witaj haendem:) Nie widzia艂am wcze艣niej Twojego wpisu:( Ja te偶 na sobie robie eksperymenty i wiem 偶e np nie moge jesc kiszonej gotowanej kapusty a ostatnio zastanawiam sie nad moim pieczywem cos czuje ze mi nie s艂u偶y moze przerzuc臋 si臋 na pumpernikiel . Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
haendem 0 Napisano Listopad 18, 2009 u dietetyka?? kochana, ja zwiedzilam gabinety lekarskie w dwoch krajach :)) moge jesc ryby. ale wole mieso. bialko ryb powoduje wyzsze stezenie insuliny co jest dla mie bardzo niekorzystne. nabial jak juz napisalam dramat. nie ma to wiele wspolnego z ty mco zalecaja dietetycy... oni rozne rzeczy moga zalecac a ja moge bardzo sie zle po tym czuc.. nabial jest ogolnie postrzegany jako zdrowy takze dla hipoglikemikow, a ja nie zycze nikomu byc w takim stanie w jakim ja jestem po jogurcie :/ i wyobraz sobie ze byli lekarze, ktorzy namawiali mnie do jedzenia mleka... matko. zreszta nabial ma strasznie wysoki indeks insulinowy. niby ig 30 ale ii 95 !!! nawet bialy ryz tyle nie ma, pomimo ig 85 zdaje sie... nie jem juz od daaaawnaa i bardzo mi sie poprawilo. naprawde. a do tego baaaaardzo mi sie zmniejszyl cellulit!!! przysiegam. juz dwa tyg po odstawieniu nabialu byl o polowe mniej widoczny... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 18, 2009 Jedna dieta ale r贸偶ne zakazy dlatego si臋 m贸wi 偶eby ustala膰 indywidualnie. Ja do chwili obecnej by艂am przekonana 偶e nie mam problem贸w z jedzeniem i jak膮kolwiek diet臋 wybiore bedzie ok wczesniej stosowa艂am niskokaloryczn膮 ale jad艂am produkty kt贸re jak sie okazuje mi szkodzi艂y jak np serki s艂odzone jogurty s艂odzone czy te偶 desery jogurtowe ,teraz jak si臋 nad tym zastanawiam to widze ze jednak mia艂am oznaki ze jest cos nie tak bo oko艂o godziny po jedzeniu (nie zawsze) chcia艂o mi si臋 ogromnie spa膰 mog艂abym usn膮膰 na stoj膮co, wtedy my艣la艂am ze to moj temperament i os艂abienie diet膮 czy te偶 brak witamin a teraz my艣le ze jednym z przyczyn mog艂 by膰 cukier . My艣l臋 偶e ju偶 zgromadzi艂am nieco wiedzy na temat tej diety i czas najwy偶szy zacz膮膰 cykl 12 tygodniowy:) Jutro rano napisz臋 co b臋d臋 jad艂a i ile bo o ilo艣ciach zapomnia艂am wspomniec a to r贸wnie wa偶ne. haendem:) Super 偶e zmniejszy艂 ci si臋 celulit :) odchudzasz si臋? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
NakedTruth 0 Napisano Listopad 18, 2009 hej:) ja jem zgodnie z IG ju偶 prawie rok i wg mnie ten sposob odzywiania ma tylko plusy. Takze wcinaj owsiaki, rybki, piersi, orzechy, jabluszka i inne z nisik indekesem, duzo warzywek, razowce pelnoziraniste, takie tez makarony, jaja itd:) powodzenia Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 19, 2009 Witaj:) NakedTruth:) Fajnie 偶e si臋 odezwa艂a艣:) Bardzo ciekawi mnie co sk艂oni艂o Cie czy te偶 zach臋ci艂o do tej diety. Napisz cos wi臋cej jakie widzisz zmiany po przej艣ciu na t膮 diet臋,odchudza艂a艣 si臋? Mam nadziej臋 偶e b臋dziesz tu mnie odwiedza膰 i podzielisz sie swoj膮 wiedz膮. ja dopiero zaczynam wi臋 poprosze Cie o wskaz贸wki:) Pierwszy dzie艅 mojego 12-tygodniowego cyklu:) 9:00 I 艣niadanie owsianka( 2 艂y偶ki p艂atk贸w owsianych 1 艂y偶eczka siemia lnianego zmielonego, 1 szklanka mleka 05% Je偶eli kto艣 posiada linki z tabelami IG to prosze wklejajcie:) Ja znalaz艂am kilka ale np nie wiem jaki IG ma kapusta peki艅ska, czy te偶 ser feta Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
偶onka kochana 0 Napisano Listopad 19, 2009 Ja od偶ywiam si臋 zgodnie z zasadami diety south bech.Wydaje mi si臋 ze to ta sama dieta co twoja tylko inaczej nazwana.Popraw mnie jesli sa jakies r贸偶nice.Podaje ci linki na ktorych jest lista produkt贸w i ich indeks glikonomiczny .Pozdrawiam i trzymam kciuki 偶eby艣 chu艂a:-) Naprawd臋 warto :-) :http://southbeach.c10.pl/indeksglikemiczny.php 2 http://www.southbeach.pl/?indeks-glikemiczny,8 3. http://dietamm.com/indeks_glikemiczny Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ja schudlam dzieki tej Napisano Listopad 19, 2009 diecie polecam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 xatkinsufka Napisano Listopad 19, 2009 a ja nie rozumiem tego punktu z nabialem np. twarog ma chyba z 5 g wegli na 100g Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 19, 2009 witam:) 偶onka kochana:) Dzi臋kuje za linki Je偶eli chodzi o r贸偶nice w diecie to jeszcze si臋 dobrze nie wczyta艂am ale tak na pierwszy rzut oka to widz臋 jedn膮 ,w diecie kt贸r膮 mam ,nie ma etap贸w i zakaz贸w 偶e w pierwszym etapie mog臋 to i to a w drugim dodaje inne produkty. W mojej diecie od samego pocz膮tku mam ustalone co mog臋 i na tym pozostaje, owszem jest 12 tygodniowy program odchudzania w kt贸rym dostarczasz mniej energii ni偶 potrzebujesz,ale bez eliminacji produkt贸w. Jest spos贸b obliczania jakie masz zapotrzebowanie kaloryczne ja mam do tego tabelk臋 mog臋 Ci poda膰 jak b臋dziesz chcia艂a .Tylko musze mie膰 pewne dane. Wtedy te偶 podam Ci ile mo偶esz je艣膰 bia艂a w臋glowodan贸w i t艂uszczu ,ile warzyw dziennie ile owoc贸w i t d do ja ju偶 schud艂am dzi臋ki tej:) Napisz ile schud艂a艣 i czy nadal trzymasz sie zasad tej diety do xatkinsufka:) Chodzi Ci pewnie o wpis haendem ,kt贸ra napisa艂a zacytuj臋 "nabia艂 jak juz napisa艂am dramat. nie ma to wiele wsp贸lnego z ty mco zalecaja dietetycy... oni rozne rzeczy mog膮 zaleca膰 a ja moge bardzo sie zle po tym czuc" My艣l臋 ze haendem ma problemy zdrowotne tu jest co艣 na ten temat,ale najlepiej by by艂o jakby haendem si臋 wypowiedzia艂a. http://medycyna24.pl/nietolerancja-laktozy-co-to-jest Je偶eli czego艣 jeszcze nie rozumiesz to napisz Pozdrawiam je偶eli chodzi o mnie to jak najbardziej jestem za nabia艂em i mlekiem lekarka i dietetyczka mi zaleci艂a w diecie:) Moj dzisiejszy jad艂ospis 9:00 I 艣niadanie owsianka( 2 艂y偶ki p艂atk贸w owsianych 1 艂y偶eczka siemi臋 lnianego zmielonego, 1 szklanka mleka 05% 12:00 II 艣niadanie 2 jab艂ka 14:00 obiad makrela po meksyka艅sku 2 kromki pe艂noziarnistego 偶ytniego chleba "Schulstad" 17:30 kolacja 2 kromki tego pieczywa z serkiem zio艂owym Almette Dzi艣 mia艂am straszne zamieszanie przez ca艂y dzie艅 nie do ko艅ca jestem z siebie zadowolona je偶eli chodzi o diet臋 brakuje jeszcze jednego posi艂ku a i obiad nie by艂 taki jaki zamierza艂am. Jeszcze musz臋 usi膮艣膰 nad tabelka ilo艣ciow膮 posi艂k贸w i proporcjami, ale to ju偶 jutro. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 19, 2009 W艂a艣nie zagl膮dn臋艂am do tabelki moje dzienne zapotrzebowanie powinno wynosi膰 produkty bogate w w臋glowodany 5 porcji bogate w bia艂ka 5 porcji bogate w zdrowy t艂uszcz 3 porcje owoce 2 porcje warzywa 5 porcji zjad艂am w臋gli -p艂atki owsiane (1/2 porcja) -2kromki chleba(1 porcja) -2kromki chleba(1 porcja) -warzywa w sosie pomidorowym do makreli(1 porcja) bia艂ka 1/2 szkl mleka chudego(1 porcja) -1/2 szklanki chudego mleka(1 porcja) -makrela(1 porcja) -serek almette (1/4 porcji) owoce -jab艂ko(1 porcja) -jab艂ko(1 porcja) warzywa -1 艂y偶ka(do makreli) podsumowanie w臋gli zjad艂am 3 i1/2porcji, bia艂ka 3 i 1/4 porcji owoce 2 porcje Warzywa 艣ladowe ilo艣ci Jedna porcja w臋gli to np 1 szklanka makaronu ugotowanego Jedna porcja bia艂ka to np 50g ryby z puszki Jedna porca owoc贸w to np 150g (艣wie偶ych) Jedna porcja warzyw to np 1 szklanka surowych warzyw,albo 1/2 gotowanych warzyw Jedna porcja zdrowego t艂uszczu to np 2 艂y偶eczki oleju (10ml) lub 2 艂y偶eczki margaryny lub mas艂a(10g) lub 30g orzech贸w lub nasion brak艂o warzyw ,i 3/4 porcji nabia艂u no i zgadza sie to jeden posi艂ek jaki omin臋艂am a mia艂a by膰 sa艂atka z pekinki z cebul膮 pomidorami i troszk臋 fety wtedy by by艂o ok Mo偶e to wydawa膰 si臋 niezrozumia艂e wielko艣膰 porcji mam rozpisane i jutro postaram si臋 wpisa膰 przyk艂adowy jad艂ospis z wielko艣ciami porcji 偶eby sta艂o si臋 to bardziej jasne. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 a tak z ciekawo艣ci Napisano Listopad 20, 2009 ile wa偶ycie i przy jakim wzro艣cie? :-) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 21, 2009 Witam:) 86kg 160cm Wczoraj zjad艂am du偶o chleba razowego pe艂noziarnistego . Kupi艂am jeszcze ciep艂y, to dla mnie nauczka na przysz艂a艣膰. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 czy te tabele z IG sa Napisano Listopad 21, 2009 na 100g ? czy na ile? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 to zawsze jest na Napisano Listopad 21, 2009 100g. Chyba spr贸buj臋 od poniedzia艂ku Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 21, 2009 Witam:) Dzi艣 jestem zadowolona z diety i z planowanych 膰wicze艅:) 1h rowerka stacjonarnego + 膰wiczenia na kr臋gos艂up 1/4 dnia spacery Powinnam wprowadzi膰 膰wiczenia na brzuch, mam figur臋 typu jab艂ko. Nogi mnie bol膮 i czuj臋 sie juz zmeczona, Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 22, 2009 Witam:) Dlaczego nie powinno si臋 stosowa膰 diet kt贸re eliminuj膮 jak膮艣 grup臋 produkt贸w np nabia艂 nabia艂- zawiera du偶o wapnia,je偶eli go b臋dziemy przyswaja膰 w zbyt ma艂ych ilo艣ciach to nasz organizm zacznie go pobiera膰 z ko艣ci prowadzi to do oseroporozy,skrzywie艅 kr臋gos艂upa,zapalenia przyz臋bia. Ciekawostk膮 jest to 偶e nabia艂 odgrywa istotn膮 rol臋 w spalaniu t艂uszczu. Doro艣li powinni je艣膰 codziennie 2-3 porcje nabia艂u Za porcj臋 nabia艂u uwa偶a si臋 1 szklank臋 mleka, 200g jogurtu lub 40 g sera. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 23, 2009 Ciekawostki na temat metabolizmu:) Jak podkr臋ci膰 metabolizm? Metabolizm mo偶na podkr臋ci膰 jedz膮c odpowiednio dobrane pokarmy, oraz 膰wicz膮c. W naszej diecie powinni艣my przede wszystkim ogranicza膰 t艂uszcze zwierz臋ce, kt贸re dla naszego organizmu s膮 jedynie 藕r贸d艂em energii i praktycznie w 100% magazynowane w formie tkanki t艂uszczowej. Znacznie korzystniej zast臋powa膰 je surowymi olejami ro艣linnymi i t艂uszczami rybimi, kt贸re s艂u偶膮 do budowy wa偶nych zwi膮zk贸w w organizmie, natomiast w mniejszym stopniu w臋druj膮 do kom贸rek t艂uszczowych. W diecie warto zwi臋kszy膰 udzia艂 produkt贸w bia艂kowych ( chude mi臋so, w臋dliny, twar贸g, bia艂ka jajek), kt贸re jak wiadomo silnie podnosz膮 przemian臋 materii i jednocze艣nie stanowi膮 cenny budulec tkanki mi臋艣niowej, im wi臋cej posiadamy mi臋艣ni, tym wy偶sza przemiana materii! Wa偶na jest tak偶e du偶a ilo艣膰 surowych warzyw, b臋d膮cych 藕r贸d艂em tzw. „ujemnych kalorii” - czyli na ich trawienie zu偶ywane jest wi臋cej energii ni偶 one same posiadaj膮. Z pewno艣ci膮 ka偶dy zauwa偶y艂 jak mo偶na si臋 zm臋czy膰 chrupi膮c surow膮 marchewk臋. Spo偶ywaj膮c s艂odycze, s艂odkie napoje i bia艂e pieczywo przemiana materii wzrasta niewiele, a sk艂adniki tam obecne niezwykle 艂atwo zamieniane s膮 w t艂uszcz. Warto wi臋c skrupulatnie kontrolowa膰 ilo艣膰 tych produkt贸w w diecie. Tempo metabolizmu jest najwi臋ksze w godzinach rannych, wi臋c r贸bmy tak, by pod koniec dnia licznik zawsze wskazywa艂 90% dopuszczalnej dziennej dawki kalorii. Pilnuj膮c tych kilku prostych za艂o偶e艅 偶ywieniowych jeste艣my w stanie podkr臋ci膰 przemian臋 materii o 艂adnych kilka procent! Wa偶ne jest by zmobilizowa膰 si臋 do odpowiedniej formy ruchu. Hormony takie jak np. testosteron czy hormon wzrostu wydzielaj膮 si臋 najintensywniej pod wp艂ywem wysi艂k贸w oporowych (si艂owych). Ju偶 po kr贸tkiej sesji takich 膰wicze艅 ich poziom we krwi wzrasta gwa艂townie, co zapocz膮tkuje szybki rozpad kom贸rek t艂uszczowych. Gdy po kilkunastominutowym treningu z obci膮偶eniem przejdziemy bezpo艣rednio do 膰wicze艅 aerobowych (rower stacjonarny, steper, marsz, trucht itp.), mo偶emy mie膰 pewno艣膰, 偶e spora zawarto艣膰 opr贸偶nionych kom贸rek t艂uszczowych ulegnie ca艂kowitemu spaleniu. Aby jednak 膰wiczenia aerobowe, mog艂y zapewni膰 skuteczny proces spalania t艂uszczu, musz膮 by膰 wykonywane 艣redniointensywnie, w jednostajnym tempie i min. 20-30min.! Tak wi臋c drugim nieodzownym krokiem dla przyspieszenia metabolizmu i spalania tkanki t艂uszczowej s膮 odpowiednio dobrane 膰wiczenia. Pozwalaj膮 one nie tylko spala膰 kalorie w momencie samego wysi艂ku, ale tak偶e do 48 godzin po ich zako艅czeniu. To niesamowite, 偶e przemiana materii po sko艅czonym treningu mo偶e by膰 podkr臋cona na kolejne dwa dni ! Z prostych oblicze艅 wynika, 偶e 膰wicz膮c przynajmniej 3 razy w tygodniu jeste艣my wstanie utrzymywa膰 zwi臋kszone tempo metabolizmu praktycznie nieprzerwanie. Gdy jeste艣my przepracowani i niewypocz臋ci, kora nadnerczy wzmaga wydzielanie hormonu stresu – kortyzolu. Spowalnia on przemian臋 materii, zwi臋ksza rozk艂ad bia艂ek mi臋艣niowych i u艂atwia magazynowanie t艂uszczu, co w rzeczywisto艣ci nasila nadwag臋. Wydzielanie kortyzolu skutecznie hamuj膮 produkty w臋glowodanowe, szczeg贸lnie s艂odycze, nic wi臋c dziwnego, 偶e w stresie najch臋tniej si臋gamy po przer贸偶ne 艂akocie. Niestety, 艂agodzenie napi臋膰 psychicznych przy pomocy s艂odkich przek膮sek mo偶e okaza膰 si臋 niezwykle zgubne. W celu w艂a艣ciwej regeneracji powinni艣my najpierw zastosowa膰 膰wiczenia rozlu藕niaj膮ce i pog艂臋biaj膮ce oddech, a nast臋pnie zaliczy膰 kilka minut relaksu w ciszy lub przy spokojnej muzyce. Pomocna mo偶e okaza膰 si臋 tak偶e wizyta u przyjaci贸艂, co przyniesie odmian臋 i pomo偶e w wy艂膮czeniu si臋. Pami臋tajmy tak偶e o odpowiedniej ilo艣ci snu, kt贸ry najskuteczniej dzia艂a przed p贸艂noc膮. Osoby kt贸re za nisko lub za gwa艂townie schodz膮 z kaloryczno艣ci膮 swojej diety maj膮 problem gdy偶 ich organizm zaczyna si臋 broni膰 i wytwarza specyficzne blokady, aby prze偶y膰 trudny okres.Jedn膮 z form tej obrony, jest zani偶anie tempa przemiany materii. W pierwszym tygodniu stosowania ujemnego bilansu energetycznego tempo metabolizmu zmniejsza si臋 tak gwa艂townie , 偶e osoba 30-letnia uzyskuje przemian臋 materii starca. Link z IG http://www.ptd.republika.pl/strony/ind-gli.html Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 24, 2009 Widze 偶e nie ma ch臋tnych 偶eby si臋 do艂膮czy膰:( W takim razie potraktuje ten topik jak sw贸j pami臋tnik odchudzania. Dzi艣 jestem zadowolona z diety ,coraz bardziej jestem przekonana o jej skuteczno艣ci:) Zaczynam odczuwa膰 偶e chudn臋 w obwodach ,czuj臋 si臋 lekka i pe艂na energii. Znalaz艂am kilka ciekawych przepis贸w kt贸re mam zamiar wprowadzi膰 w sw贸j jad艂ospis. Postaram si臋 codziennie pisa膰 co jem i ile. Ostatnio jak na z艂o艣膰 mia艂am ma艂o czasu . Dzi艣 je藕dzi艂am na rowerku 1 h ,przejecha艂am 23,5 km:) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 25, 2009 Witam:) Szczeg贸艂y na temat mojej diety Tabela zapotrzebowania na energie w ci膮gu dnia w zale偶no艣ci ile si臋 wa偶y******************************************************************************* Kobiety ****** Waga(kg) ******Poziom energii***** _______do 70kg___________1___________ ___od 71 do 80kg__________2___________ ___od 81 do 90kg __________3___________- ___od 91 do 100kg_________4____________ ___od 100kg______________5____________ Zalecana dzienna liczba porcji ***Poziom energii****** w臋glowodany******bia艂ka*******t艂uszcze******* _______1______________3____________3__________2________ _______2______________4____________4__________2_________ _______3______________5____________5__________3_________ _______4______________6____________6__________3_________ _______5______________7____________7__________3_________ _______6______________8____________8__________4_________ _______7______________9____________9__________4_________ Opr贸cz wymienionej liczby porcji danych pokarm贸w codziennie staraj si臋 w艂膮czy膰 do jad艂ospisu co najmniej pi臋膰 porcji warzyw i dwie porcje owoc贸w. Wielko艣膰 porcji _____________________________________________________ 1 porcja warzyw ***1/2 szklanki (75g) gotowanych warzyw (poza ziemniakami,batatami i kukurydz膮) ***1 szklanka surowych warzyw ***1 szklanka zupy jarzynowej lub soku z warzyw _____________________________________________________ 1 porcja owoc贸w ***1 艣redni lub dwa ma艂e kawa艂ki (150g) 艣wie偶ych owoc贸w ***4-5 suszonych moreli/figi/艣liwek(30g suszonych owoc贸w) ***1/2 szklanki(125 ml) soku owocowego ***1 szklanka owoc贸w z puszki _______________________________________________________ ______________________________________________________ Pokarmy bogate w w臋glowodany: 1 porcja zawiera 20-30g w臋glowodan贸w ______________________________________________________ --2 kromki chleba --1 szklanka p艂atk贸w 艣niadaniowych --1/2 szklanki gotowanego ry偶u lub innych niewielkich ziaren,np kaszy z ziarna pszennego --1 szklanka gotowanego makaronu, klusek lub kuskusu --2 niewielkie ziemniaki lub p贸艂 艣redniej wielko艣ci batata (100g) --1 szklanka kukurydzy, fasoli lub grochu w艂oskiego( mo偶na je zaliczy膰 tak偶e do pokarm贸w bogatych w bia艂ko) --1 kolba kukurydzy _______________________________________________________ _______________________________________________________ Pokarmy bogate w bia艂ko 1 porcja zawiera 10-15g bia艂ka _______________________________________________________ --50g surowego chudego mi臋sa, drobiu,ryby lub owoc贸w morza --50g ryby z puszki --1 szklanka chudego mleka --200g jogurtu o niskiej zawarto艣ci t艂uszczu 1 szklanka fasoli lub grochu w艂oskiego --100g tofu --2 jajka _______________________________________________________ \ _______________________________________________________ Pokarmy bogate w t艂uszcz: 1 porcja zawiera 10g t艂uszczu _______________________________________________________ 2 艂y偶eczki(10ml)oleju --1艂y偶ka sto艂owa sosu winegret 2 艂y偶eczki( 10g) margaryny lub mas艂a --30 g orzech贸w lub nasion --2 艂y偶ki sto艂owe( 40g) serka 艣mietanowego _______________________________________________________ Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 25, 2009 :) Nast臋pny dzie艅 diety mam za sob膮, jedzonko zgodne z diet膮. Dzi艣 bez rowerka, ale w zamian spacer 3 godzinny:) Po dw贸ch tygodniach si臋 mierz臋 w obwodach, ciekawe ile mi spadnie. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zaczynam od nowa Napisano Listopad 25, 2009 Oczywiscie ze sa chetni ! Ja sie przylaczam .Jestes kochana ze zadalas sobie trud i podalas tu tyle cennych informacji .. Ja zaczynam z waga 107 niestety ale bede z Wami bo widze ze macie tu dobre podejscie do odchudzania no i zapalu tez nie brakuje . Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 26, 2009 Witaj:) Bardzo si臋 ciesz臋 偶e do mnie do艂膮czysz:)\ Ba艂am si臋 偶e zostane tu sama:( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 26, 2009 :) 艢niadanko 2 艣艂edzie 2 plasterki chleba pe艂noziarnistego s艂onecznikowego (2x32g) 32g =82kcal czyli 164kcal chlebu艣 schulstad bardzo mi odpowiada:) 2 艣niadanko pistacje 50g Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kaja40 0 Napisano Listopad 26, 2009 艣ledzie 100g=95kcal zjad艂am 180g czyli= 171kcal +164kcal chleba =335kcal 艣niadanko 2 艢niadanko 50g pistacji =165kcal( 100g pistacji 330kcal) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach