Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość osmiolatek

8 letnie dziecko samo sie nie ubiera

Polecane posty

Gość osmiolatek

w jakim wieku dziecko powinno sie samo ubierac?

Gość zdzira orencz
moja corka ma 5 lat i ubiera sie sama, no, moze poza naciaganiem rajstop na nogi.

Gość osmiolatek
ja sie opiekuje takim dzieckiem jej matka mnie o to prosi. mysle sobie, ze dobra niech ma bede go ubierac, ale pozniej ona bedzie z taka fajtlapa miala problem.

W tym wieku powinno już się samo ubierać. Pamiętam, że jak ja miałam 8 lat to rodzice pracowali. Sama się ubierałam, czesałam, robiłam śniadanie. Zamykałam drzwi na klucz i szłam do szkoły pół godziny.

Gość zdzira orencz
osmiolatek - ty juz tu kiedys pisalas, no nie? ;)

Gość osmiolatek
ja na pewno gdy mialam 9 - 10 lat sama zamykalam dom, szlam i wracalam ze szkoly, odrabialam lekcje, sama! ja mysle ze niektorzy (rodzice)sa zbyt leniwi.

Gość czarna wołga 84
Moja 3 latka sama sie ubiera oprócz rajstop.Po prostu przyzwyczaiłaś dziecko do pomocy ,ale czas chyba zacząć lekcje samodzielności

Gość osmiolatek
ale ja ni bede tracic nerwow i uczyc obcego dziecka, rodzice sa od tego. z reszta nawet jakbym z nia o tym rozmawiala ona jest taka rozczulona na jego punkcie, ze nadal by mi go kazala ubierac. pomecze sie z nimi 2-3 miesiace i dam sobie spokoj.

Gość hghjyftdrseetqZ
jak chodziłam do zerówki 6lat to już się sama całkowicie ubierałam:P miałam tylko problem z dobraniem odpowiednich zastawów, dlatego Babcia mi wieczorem coś szykowała

moja matka pracuje w przedszkolu i jak tam ida dzieci do 1ej grupy to musza dzieci juz sie same ubieraja - czasem z mala pomoca ale nie, ze opiekunka ubiera calkowicie

Gość zresztą
Do cholery!!!!!!!!!!!!!!! ZRESZTĄ

Gość jakieś głupie to dziecko
pewnie po matce

Gość Czarnooka23
takie sa skutki gdy dziecko nie chodzi do przedszkola regularnie tylko siedzi w domu. Robi się zacofane, a w tym wieku akurat kształtuje sie i osobowość i nie tylko. A ile ta matka jego ma lat?

juz powinno sie samo ubierac to dziecko.w tym wieku?moja cora ma 20 m-cy i sie juz zaczyna sama ubierac.buty,skarpetki juz sama zalozy.jak ubieram jej bluzke to sama wklada raczki i pomaga zaciagac na brzuszek

Gość osmiolatek
jego matka ma 50 lat, jest samotna matka. Dzieci ida do ojca co 2 tydzien. Pewnie rozpieszczaja dzieci kazdy na swoja strone a matka ze tak pozno urodzila moze przez to nie umie wychowac ;/

Moja córka ma nie całe 3 latka. Ubiera się samodzielnie, nawet rajstopki. Za to mam w grupie 5 i 6 latki, które mają z tym problem a zapięcie kurtki na suwak to dla nich wyczyn na miarę skalową. Trzeba dziecku pozwolić na samodzielność, nie wyręczać bo potem właśnie takie rzeczy się dzieją. Szlag mnie trafia, jak 4-letnia dziewczynka otwiera wafelki 6-latkowi, bo mamusia za niego robi wszystko. A samodzielność w czynnościach samoobsługowych procentuje w przyszłości w innych sferach. Ale można sobie gadać do zdechu a mamusie i tak robią po swojemu i takie ciapy potem idą do szkoły i jest dramat, bo butów nie może założyć (przykład z życia).

Gość lola z opola
Dzieci są sprytne. Pewnie się dzieciak nauczył, ze jak gra takie niedorozwiniatko, to sie nim rodzice bardziej interesują. Niech sobie mama robi z nim co chce - ty mu powiedz - stary koń z ciebie, na pewno umiesz ubrac sie sam. Stań koło niego i niech sie ubiera. Nawet największy debil, po 8 latach naciagania na niego ubrań zdaży zauwazyc, jak to sie robi. Polóż mu ubrania, które ma na siebie wciagnąć i niech wciaga. I tak prez parę dni. Potem mu powiedz - dziś wybierz sam, co chcesz załozyć. To, ze 8-letnie dziecko pry mamie gra imbecyle, nie muso oznaczac, ze faktycznie jest imbecylem

Gość hujaliju
mojej bratowej dziecko ma 5 lat,ona je ubiera,a załatwia się na nocnik i to przy gościach

Gość lola z opola
To nie jest tak, ze te dzieci są głupie czy niedorozwinięte. one po prostu robia tyle, ile rodzice są zdania, że one są w stanie. Więc bez sensu sa tu przykłady "a mój dwulatek\", "a moja pieciolatka", bo to oczywiste, że 8-latek JEST w stanie ubrac sie sam. Nie bój się kazac mu sie ubrać samemu. Nie umrze od tego, nie zachoruje, głowa mu nie odpadnie. A jak juz to zrobi - bedzie z siebie dumny

Gość gość
nie obwiniajcie tak odrazu rodziców za problemy dziecka z ubieraniem sie bo równie dobrze może to mieć podłoże chorobowe,np przy Zespole Aspergera

Gość gość
Jak mialem 8 lat to z kumplami na jabka chodzilem do sasiada do innego na czeresnie . A w przedszkolu to juz umialem sznurowki wiazac:-)