Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaach

czy wyrazilibyście zgodę na pobranie waszych organów po śmierci?

Polecane posty

Moja rodzina widzi,że ją noszę wie że to jest dla mnie ważne.po mojej ewentualnej śmierci nie chcieli by robic nic przeciwko mojej woli.

Z calego serca dziekuje Wam za to ze macie takie poglady!! Dzieki ludziom takim jak Wy , moj 9letni syn, dostal kilka miesiecy temu nowe serce. Pozdrawiam.

Gość nie mam nic przeciwko temu
maloby mnie to obchodzilo po smierci zreszta ;) Jakby tylko moje organy mialy sie przydac to bardzo prosze... Nie nosze zadnych kartek, bransoletek. Przeciez chyba lekarze pobrac moga organy od kazdego zmarlego, chyba ze rodzina wyrazi sprzeciw ;)

Gość luzak gepard chester
A ja powiedziałam rodzicom że w razie czego jak chcą, to niech mnie na części dadzą, a jak nie to nie, niech sami zdecydują... Wystarczy że wymusiłam na nich deklarację pogrzebu świeckiego i jakiegoś czadowego epitafium :D A to czy moje organy komuś pomogą... Kurna, będę martwa, będzie mi to latało koło tyłka :P

zadne karteczki nie pomoga jak po smierci rodzina sie sprzeciwi. Wiec po co je nosic w ogole? ;)

"Niezależnie od przepisów prawnych wiele osób pragnie świadomie, za życia wyrazić chęć niesienia pomocy chorym potrzebującym przeszczepów. Każda osoba dorosła podpisująca oświadczenie woli, wyrażając zgodę na pobranie po śmierci swoich tkanek i narządów do przeszczepienia daje dowód świadomej chęci ratowania życia i przywracania zdrowia chorym ludziom. Własnoręczne podpisanie oświadczenia ułatwia bliskim osoby zmarłej oraz lekarzom uszanowanie wyrażonej woli" Poltransplant.

wystarczy bliskim powiedziec, nie trzeba nic robic wicej, bo to wyglada jakby sie robilo cos na pokaz ;)

Dlaczego na pokaz? Moje oswiadczenie jest malutkie, schowane w portfelu razem z dokumentami, nie obnoszę sie z tym.

dlatego pisalam, ze trzeba powiedziec koniecznie bliskim duzo lekarzy mowi o tym, zeby miec takie oswiadczenie

"na pokaz" w sensie, ze to nic nie zmieni. Czy masz ta karteczke czy nie masz to i tak jak Twoja rodzina wyrazi sprzeciw to organow nie pobiora. A jesli bys karteczki nie miala to i tak pobiora. Ta karteczka nie ma tu zadnego znaczenia. Dlatego mowie, ze "na pokaz", mimo ze jej nie widac ;)