Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kooobietka

Wprowadzam cos innego nic cyc4miesiac, jaki schemat najlepszy?

Polecane posty

Gość kooobietka

Moja Mala konczy wlasnie 4 miesiace. Do tej pory byla tylko na cycku (no, pije jeszcze herbatki - na traawienie, ruminakowa i z kopru). Chce powoli wprowadzac do jej diety nowe produkty (za miesiac ide do pracy, wiec uwazam, ze do 6 miesiaca na samym cycku nie pociagne). Pediatra powiedziala,ze po 17 tygodniu moge zaczac COS wprowadzac, np marchewke albo dynie - w jaki sposob juz nie sprecyzowala, a ja sie nie dopytalam. W necie jest mnostwo schematow zywienia-niektorzy zalecaja rozpoczac wprwadzanie produktow od owocow, niektorzy od warzyw. Niektorzy pisza o soczkach, niektorzy o zupkach, jeszcze inni tylko o papkach i kaszkach. Jak to bylo u Was? Co wprowadzalyscie najpierw? (chodzi mi o dzieci na piersi)

Gość mamammaa
ja zaczynalam od ziemniaka

z tego co sie orientuje to na butli od skończonego 4 miesiąca natomiast na cycku od skonczonego 6 miesiąca... wiem, wiem pediatra zalecił ale radzę się zastanowić...

Gość kooobietka
to sa zalecenoa WHO, ktore ciagle sie zmieniaja. Kiedys zupki mozna bylo juz wprowadzac w 4 mieisacu. Ja wiem, ze te zalecenia na jakiejs podstawie sie opieraja, ale z drugiej strony, na sloiczkach tez jest napisane, np po 4 miesiacu zycia itp itd, a ja chce zastapic za jakis czas jakis posilek sloiczkiem, bo jak pisalam ide do pracy (a takie zastapienie musi trwac). Nie sadze, zeby zrobila dziecku krzywde wprowdazajac sloiczek :). Tylko nie wiem jaki?

Gość no ja jeszcze nie spotkalam
dziecka, ktore przez 6 miesiecy byloby tylko na samym mleku:P od 4 mies. spokojnie mozes wporwadzac do diety jakies warzywne przeciery, zupki itp.

Gość Jakubowa
Moim zdaniem zrobisz krzywde :( na sloiczkach pewnie ze bedzie napisane od 4 bo przeciez producenci musza jakos zarobic wiec sami chyba ustalaja te reguly. Bo po co sluchac lekarzy. Moj syn ma dokladnie 4 miesiace i nie wyobrazam sobie by dostal juz jesc. Tak robilo sie 20 lat temu kiedy butle byly w modzie. Jesli juz chcesz zastapic piers...zastap ja melkiem modyfikowanym do 6 miesiaca a od 6 wprowadz jakies inne pokarmy :) Powiedziano mi ze taki schemat jest najlepszy i nie obciaza za bardzo ukladu trawiennego :) U nas jest inny problem...bo maly nie przybiera na wadze choc pokarmu mam duzo...z tego co widze to nie chce mu sie ciagnac :( Ok ale tu nie o mnie chodzi tylko o Ciebie :) wiec zastanow sie nad wprowadzeniem tych pr. stalych powodzonka!!!

Gość taaa juz zrobi
krzywdę...:O ale wymyslacie😴

Gość A ja uwazam ze
4-mies. dziecko powinno juz zaczac stopniowo poznawac inne smaki niz mleko. Dieta powinna stawac sie coraz bardziej urozmaicona.

a ja mam zamiar trzymac malego na piersi az usiadzie i wtedy zaczac mu wprowadzac posilki stale, tzn nie papki wprost do gardla ale kawalek jablka, dynie, banana, brokuły itp do pociumkania :P mam nadzieje ze usiadzie nie pozniej niz w 7-8 miesiacu

Gość kooobietka
dzieki za odp. W ta krzywde to watpie. Bo pediatra sama mi mowila, ze po 17 tygodniach mozna zaczac wprowadzac. Ponadto nie chce Malej karmic od razu calym sloiczkiem. Chce powoli wpowadzac smaki (tylko nie wiem od czego zaczac-stad moje pytanie do Was)-na poczatku 2-3 lyzki. Po trzecie moje dziecko ladnie przybiera na wadze, ale do niedawna jadala co 3 godziny(jak miala skok to co 2), a teraz domaga sie cycka co godzine, poltora. Jak wroce do pracy to nie dam rady tak czesto jej karmic, a wole sloiczkiem niz mlekiem modyfikowany(no ale to moje zdanie). Nie wiem po prostu do czego zaczac: -marchewki -jablka -kaszki soczku -czy jeszcze czegos innego?

ja zaczęłam od soku marchwiowego, na początek trzy łyżeczki, później marchewska ze słoiczka, następnie jabłuszko ze słoiczka, a później zupkę marchewkową z ryżem, a następnie jarzynową

Gość kooobietka
anncel: dzieki