Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jakubowa

Z pamietnika mamy

Polecane posty

Wstalam dzis rano i nie zdarzylam nawet oczu otworzyc a juz chcialo mi sie plakac :( bo jak to mozliwe by 4 miesieczne dziecko budzilo sie co 2 co godzine. Kawa i sniadanie jakos pomaga...szkoda ze na tak krotko. Co ja sobie wyobrazalam myslac ze bycie mama to najpiekniejsza praca??? Marzylam o dziecku latami i gdy nagle sie pojawilo byla to najmagiczniejsza chwila w moim zyciu. Szkoda ze ta idylla trwala tak krotko. Zdecydowalam sie tu pisac...pisac moja codziennosc bez sztucznych usmiechow i moze zdarzy sie tak ze znajdzie sie tu ktos... podobny do mnie? a moze i bedzie taki dzien ktory wypelnie usmiechami :) Moze mi to pomoze a moze i nie...moze pomoze innym, bo slyszec ciagle jakie to wszystko cudowne jest ciezko mi uwierzyc. Patrzac na syna raduje sie dusza ma...patrzac na siebie...ahhhh :( patrzac na meza...szkoda mi go :( przychodzac z pracy widzi wraka czlowieka i z ksiezniczki zrobil sie kopciuch i mowi...wrocisz do pracy i bedziesz soba...w koncu bedziesz soba.... nie zdajac sobie sprawy ze powrot do pracy bedzie dla mnie okropienstwem. Nastawilam sie na karmienie piersia myslac ze dam wszystko co nalepsze...i chyba nie dalam...waga malego stoi w miejscu i chyba podac bedzie trzeba mleko co lamie mi serce i czuje ze zawiodlam... Moze uda nam sie dzis wyjsc na spacer...moze ktos pogode ladna nam zesle by usmiech choc na chwile poawil sie bo dosc tak plakac od rana do nocy...

Ojej....rzeczywiscie ma rok i jeszcze tak spi?? wspolczuje 🌻 trzymajcie sie cieplutko

Mój ma 15 miesięcy wychodzą mu zęby i od kilku nocy budzi się z potwornym wrzaskiem do 2-3 godziny.

Nie wiem. Mnie się wydaje ze moje dzieci rosną w tak zastraszającym tempie że ja się zastanawiam co zrobić żeby nadal były malutkie :D:D:D

Jakubowa-----> Nie zadręczaj się kobietko z powodu stojącej wagi syna. Ja swojego karmiłam tylko 8 miesięcy bo też przestał przybierać. Musiałam podawać bebiko. I powiem ci tyle, że odżyłam. Mleko modyfikowane nie jest lepsze od naturalnego ale bardzo do niego zbliżone. Mój maluch na butli zaczął przesypiać całe noce. Tym mlekiem bardziej się najadał, ładnie spał w dzień i miałam chwilkę dal siebie i dla męża.Nie wmawiaj sobie że jesteś złą matką bo nie karmisz cycem. Przecież to nie jest nic złego.

to i ja dołączę do mamuś nieprzesypijących nocek :( od urodzenia moje dziecko nie przespałao żadnej nocki w całości! dziś budził się co 40 minut max co godzinę i wstał o 5 :( zero litości dla mamy i taty!!! nie martw się, nie zadręczaj! widze że potrzebujesz wyjścia do ludzi! umaluj się, ubierz ładnie, mały do wózka i hop na dwór!!! idź, uśnmiechnij się do kogokolwiek kogo spotkasz na przystanku, w sklepie, na klatce, gdziekolwiek! pogadaj z panią w warzywniaku o czymkolwiek, będzie ci lepiej!!! karmieniem się nie martw! nie zawiodłaś małego!!! zawiodłabyś go gdybyś mu jeść nie dała, nie kochała, krzyczała na niego,a nie dlatego ze dasz mu mleczko z butelki! bez przesady!!! ja karmiłam co prawda 11 miesięcy, przestałam na rządanie synka, bo już nie chciał. teraz widzę jak pięknie pije mleczko z butelki i aż mi się buzia śmieje bo wiem że mu smakuje, ze dostaje to co najlepsze :) a co do męża. może jakaś dobra kolacyjka, mały filmik przy winie jak już dziecko pójdzie spać? może jakaś romantyczna wspólna kąpiel? kochana dziecko to nie wszystko! musisz znaleźć czas i dla siebie i dla męża i dla dziecka! ja nauczyłam małego zasypiać najpóźniej o 20 i mamy z R całe wieczory dla siebie! jest i jedzonko i film, i winko i seks. jest wszystko czego chcemy i co lubimy :D

kochana moja Martyna ma 9,5 miesiąca i nie przespała żadnej nocki, chyba że liczyć 2 razy ok 21 do 5 rano:), budzi się czasem co godzinę(smok wyleci) czasem częściej, cieszę się jak pod rząd 3 godziny prześpi.Ja też czasem ledwo żyję. Nie jesteś sama:)

8 miesiecy to swietny wynik!!! :) On ma dopiero 4 i ja nadal mam mleko :) bardzo duzo go mam ale on tylko 8 minut ciagnie i po sprawie i moze dlatego ciezko mi sie z tym pogodzic. Ciezko mi uwierzyc zeby dziecko nie wiedzialo ile ma jesc???Ogolnie jest bardzo aktywnym dzieckiem i rozwija sie swietnie. On nie zna mleka modyfikowanego wiec nie rozumiem jak moze odrzucac cyca??? przeciez nie zaznal niczego innego. Mieszkam w Uk i dzieci na formulach sa niespokojne, zwracaja, nie spia calymi nocami i jak to widze na spotkaniach mam to serce mi sie kroi by mu to podac. Bo jak to jest by formula byla lepsza???? jak to mozliwe? Moze poprosze mame by wyslala mi polskie mleko? moze to ukoi moj lek?? Moj maz i cala jego rodzina chowani byli na takich mlekach i maja problemy z otyloscia...ciagle lapia ich jakies chorobska...ahhhh w glowie sie kreci od tych stu mysli...by byc dobra mama....

ojj dagusia, mala agatka dziekuje Wam 🌻 tu w UK tak samemu czlowiek sie czuje :( I znow leje :( chyba ubiore sie w prochowiec i w koncu od prawie tygodnia wyjde na dwor.

to że będziesz dokarmiać albo całkiem przejdziesz na modyfikowane nie znaczy że nie jesteś dobrą matką. Jak moja miała 3 miesiące też musiałam dokarmiać bo mało przybierała i anemię miała, dokarmiałam miesiąc i teraz karmię dalej piersią z tym, że małą 2 razy je kaszkę na mleku modyfikowanym no i obiadki deserki i takie tam.

Mimo karmienia małą miesiąc temu złapała zapalenie oskrzeli- moja babcia powiedziała mojej mamie- gdzie ona to dziecko tak przeziębiła wierz mi że też czułam się jak okropna matka

Maly chodzi spac o 20 jak w zegarku :) po 12 zaczyna sie cyrk. Przez caly dzien gdy go karmie szarpie sie odpycha mnie po 7-8 minutach ssania wiec daje mu druga i jest to samo. To uczucie jakby Ci ktos w twarz dal, czlowiek czuje sie bezradny, boi sie kolejnego karmienia bo wie ze zaraz zacznie sie okropny placz :(

oojj te babcie ciagle tylko slychac za chude mleko masz daj butelke!!! a tesciowie...jak dasz butle to my malego na noc zabierzemy i odpoczniesz sobie!! Kuzynka M daje to ja tez powinnam. No w glowach sie ludziom poprzewracalo!!!

Gość mama klaudii
jakubowa doskonale cie rozumiem tez mieszkam w uk. i pogoda mnie dobija :( zwłaszcza ten okres ale jak rosi lub jest pochmurno to biorę parasol małej folie na wózek i wychodzimy , staram sie codziennie 2 h. inaczej kota bym dostala co do jedzenia moja tez tak odrzuciła cyckę jak miała 2 miesiące :( pokarmu pełno a ona nie chciała ssać ..... po próbach kupiłam laktator i butle i odciągałam a ona sie najadała i zaczęła spać w nocy po kilka godzin :) teraz ma 6 miesięcy i jest na mleku aptamil to to samo co bebilon w pl. nawet takie same maja opakowania no ale moja mała tego tez nie chce za bardzo ona woli wszystko łyżeczką :(

to że krótko je nie znaczy ze się nie najada! mój synek zawsze jadł ok 5-8 minut! jak kiedyś dossał się na 20 minut to bylam w tak głębokim szoku, ze nie wiedzialam co się dzieje :) może jest inna przczyna nieprzybierania na wadze? a ile teraz waży i ile przybrał od porodu??? może duży się urodził? takie dzieci z reguły (nie zawsze) wolniej tyją. mój synek przestał tyć ok 7 miesiąca. przez 3 miesiące przybrał...300 gram! gdzie wcześniej tył ok 1 kg na miesiąc (1,5 przez pierwszy miesiąc). też się wystraszyłam, ale lekarka powiedziała że wszystko jest w porządku. co do nocek to u nas dokładnie to samo. od 20 śpi, ok 23 budzi się pierwszy raz i potem kręci się do rana, popłakuje, kwili, płacze, rzuca się na łóżku, chce pić, przytulać się......blablablabla ząbek wyszedł, w pokoju ma chłodno, nie jest głodny alni przejedzony więc nie wiem czemu tak, ale tak ma i już.

mama klaudii czyli na sciaganiu moge uratowac karmienie??? czy wiecie dlaczego sie tak dzieje??? ze dzieci nie chca piersi? Zawsze bylam bardzo aktywna osoba. Musialam wyjsc na minimum 3h na dobe inaczej tak jak powiedzialas kota bym dostala :( Nie potrafie usiasc na 5 mini i nawet przy malenkim dziecku dom wysprzatany, pranie zrobione, M gotuje choc ja potrafie - ma takie male hobby wiec mu pozwalam :) a teraz juz od kilku tyg siedzie w domu :( nie ma sil i ochoty na nic...wyjde do slepu ale zawsze chodzilam do miasteczka na jakies male zakupy a teraz dol :( raz w tyg wyjde na spotkanie mam i tyle...niby powinnysmy sie wspierac,znac i spotykac po tych 8 tyg a my nawet dobrze swoich imion nie znamy...jakos tam dziwnie jest. mala agatka Kuba ur sie z waga 3650 i tu mierza dopiero po kilku tyg i mial wtedy 55.5 cm teraz wazy 6400 od 3 tyg i mierzy wedlug naszej miary domowej 66cm wiec pytalam sie lekarza ze moze dlatego ze rosnie strasznie w gore nie tyje tyle ile trzeba a on ze tu mierzy sie dziecko dopiero w 8 miesiacu!!! no paranoja!!! przeciez mozna jakos srocic cierpienia me...bo byl pomiedzy dwoma centylami 25-50 i 50-75 z waga a teraz spadl do 25 i miara jest na 90-99 nie wiem czy dobrze to wszystko wyliczylam. Mowia mi ze powinien wazyc min 8-9 kg ale czy to prawda?

Gość mama klaudii
8-9 kg. dziecko 4 miesięczne ? bo tyle ma twój synek tak? moja jak miała 4 mies,. to wazyła 7.900 ale to duzo było dostała strasznego apetytu jak dawałam jej moje mleko z butli ( może jej łatwiej leciało nie wiem czemu tak ) na 5 mies 8 200 wiec znów pzrybrała 300 ale nadgoniła nieźle do tego 4 miesiąca ..... wiesz dziecka nie wyczujesz wazne aby był najedzony ale 8 kg. to norma na pół roku

Ja bym ci doradziła nie rezygnować z cyca tylko na noc dawaj mu butle. Mój młodszy syn tak miał, że w nocy się budził na jedzenie bo prawdopodobnie moim mało się najadał, a jak dawałam butlę na kolację to spał jak zabity od 20 do 6 rano...popróbuj różnych rozwiązań a znajdziesz najlepsze :)

Gość mamaKASI
a moze maly ma wzdecia???ja tak mialam..przed karmieniem z godz podawalam espumisan dla dziecka i zaczela ladnie jesc..bo jak sa wzdecia to wlasnie dziecko odrzuca jedzenie..sprobuj...

jakubowa przestań dręczyć siebie i dziecko i daj mu butelkę! albo chociaż spróbuj! chociaż na noc! ja też mieszkam w uk i to nie prawda, że dzieci na formułach śpią gorzej, wszystkie moje znajome karmią formułami bądź na zmianę naturalnym i formułą. i one są szczęśliwsze, i dziecko syte, najedzone, spokojniejsze. rozumiem, żę chcesz dać swojemu dziecku wszystko co najlepsze, ale sama widzisz, że to się nie udaje a ty się tylko mordujesz. wyluzuj trochę! dziecko od butelki nie umrze! jeśli będziesz przestrzegać zasad karmienia to nie nabawi się otyłości! daj sobie na wstrzymanie i zacznij żyć normalnie bez poczucia winy! :)

nie mam chorych ambicji tylko dobre intencje :) odciagnelam wlasnie pokarm 50 ml nie dalam rady wiecej bo karmilam o 10. maly wydudnil wszystko i jest spokojny!!!!! ile po odciagnieciu powinno wystarczyc i jak czesto?? sciagac? dam butle bo mam rozum ale sprobuje wszystkiego bo strasznie mi na karmieniu zalezy :) a maly nie jest glodny...wlasnie w tym problem :( on wola jest co 4h czasami 5 a sscie 8 minut :( przeciez dziecka nie da sie oszukac...jak glodne to placze i przeciez widac ze szuka...a on wola tak jak normalne dziecko ale je strasznie krotko...i wszystko byloby ok bo slyszalam ze dzieci niektore krotko jedza...ale on nie przybiera na wadze.

Gość mala suu
Jakubowa trzymaj sie i nie zalamuj im dziecko wieksze tym lzej a ja mam offtopicowe pytanko,moze wiesz, ile kosztuje wyslanie z UK paczki do Polski, takiej kolo 7kg??

Jakubowa Ty masz dobrze w główce poukładane? jak dzieci sa niespokojne po mleku modyfikowanym w UK, skąd te teorie? co Ty chcesz z Polski sprowadza bo chyba nie Bebiko :D Kup dziecku aptamil na początek ten z żółta tarczą a potem zwykły jak go już chcesz denerwować nadal swoimi piersiami to chociaż dokarmiaj bo biedne sie meczy! ja też widzę że chcesz sie lepiej poczuć karmiąc piersią (nie rozumiem takich kobiet ale to inna sprawa) Ja karmiłam młodego 4,5 miesiąca i pomimo że nadal miałam pokarm i się najadał to przeszłam na aptamil żebym i ja on odżył i się w końcu normalnie bawił i wyspał a nie non stop na piersi, przecież mleko jest coraz mniej treściwe i ma sie najeść 50 ml? z czego na poczatku leci sama woda? A pogoda nie jest taka zła, dzisiaj leje, fakt ale zawsze można wyjść na przynajmniej 2 godzinny spacer z dzieckiem, mój ma 5 miesięcy z hakiem i codziennie jest na długim spacerku.

mala suu kurierem ok 7 Ł bo biorą 1 kg/1Ł plus ok 5 Ł żeby przywieźli Ci pod same drzwi, pocztą sie nie opłaca, poszukaj kurierów mnóstwo sie ogłasza w internecie

Gość mala suu
dziekuje

Mówiąc o nadgorliwej mamie nie miałam ciebie na myśli :)Ogólnie są takie kobiety.Chociaż poniekąd widzę w tobie jej mały zalążek. Tobie zależy na karmieniu, a pomyślałaś co dziecku bardziej posłuży? Może przy butli będzie przybierał ładnie na wadze i będzie się wysypiał. Może on właśnie jest rozdrażniony bo biedny pospać nie może ;) A jak ty się denerwujesz to i on się denerwuje. Dzieci wyczuwają nastrój rodziców. Więc jak ty masz doła bo pogoda nie ta, bo siedzisz w domu w dresach to i młody ma doła :) Uśmiechnij się czasem, w dupie miej pogodę i postaraj się abo dziecko było najedzone, a nie ty zadowolona bo cyc ściągnięty. A 50ml to mało jak na 4 miesięczne dziecko. Takie 50ml to on chyba co godzinę się domaga :) Głowa do góry