Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilli i n

kasa w małżeństwie

Polecane posty

Gość ROR
"nie przekonuje mnie to. To cos sie stanie w takim ukladzie,jak kobieta zostanie w domu z niemowlakiem i pensja nie bedzie wplywac na jej konto? " - ja zakldama ze kobieta jest wspoodpowiedzialna za dziecko takze w czesci finansowej i na pewno w zwiazku z dzieckiem poczynila wczesniej odpowiednie oszczednosci;-) przynajmniej polowe oszczednosci;-) ale ponoc jestem dziwna ;-) moze inne panie wybralay model ze opieraja sie w calosci na zarobkach partnerow - dosyc ograniczajacy model ale kazdy rob jak uwaza;-)

Gość ROR
aha - osobne konta maja jeszcze te przeogromna zalete ze mozna robic sobie cudowne niespodzianki i prezenty kt ja np. uwielbiam;-)

ror cudowne niespodzianki to nic nie mówię mężowi,wychodzę z domu biorę kartę i płacę kartą/gotówką.a na moim online banking wyświetla się tylko częściowa nazwa sklepu,a nie rzecz którą kupiłam.no i zanim kasa zejdzie z konta to minie ok 2 dni.

Gość ROR
kazdy robi jak uwaza - a jak kupujesz w prezencie np. wycieczke , hm?;-) ja nie lubie nosic wiecej niz 1 tys zl w portfelu i rzadko to robie

Gość rozwnosc w malzenstwie
"ja zakldama ze kobieta jest wspoodpowiedzialna za dziecko takze w czesci finansowej i na pewno w zwiazku z dzieckiem poczynila wczesniej odpowiednie oszczednosci przynajmniej polowe oszczednosci" idac tym tropem - nalezaloby zalozyc, ze facet rowna logika sie kierujac wezmie na siebie polowe ryzyka ciazy i bolu porodu, a nastepnie wyhoduje sobie przynajmniej jeden cycek :P "Sprawiedliwie" nie zawsze znaczy "po rowno"...

Gość irka 34
Ja z perspektywy dlugiego stazu malzenskiego uwazam,ze finanse powinno jedna z malzonkow prowadzic o ile potrafi i sa efekty.Dzis w dobie kryzysu musimy madrze prowadzic budzet domowy,aby nie wpadac w dlugi.

Gość ROR
"idac tym tropem - nalezaloby zalozyc, ze facet rowna logika sie kierujac wezmie na siebie polowe ryzyka ciazy i bolu porodu, a nastepnie wyhoduje sobie przynajmniej jeden cycek" nie zrozumilas/es albo ja sie niejasno wyrazilam - ja nie mwoilam o zadnej rownosci tylko o podejsciu do finansow ;-) jak sa laski kt uwazaja ze w zamian za rodzenie, karmienie itp. oczekuja finansowania ze striny partnera - spoko luz. ja uwazam ze fakt ze to laska rodzi nie zwalania jeje z myslenia, w tym takze o finansach ;-)

Gość ROR ty jestes
kobieta czy mezczyzna? Bo trudno mi uwierzyc,ze jakas kobieta moglaby tak myslec.. Masz partnera/ partnerke? Co on/ona na to? Ja wiem,ze moj maz popukalby sie w glowe slyszac co piszesz. Mnie niepredko byloby stac na odlozenie oszczednosci na dziecko. I co, maz, ktory przeciez chce dziecka, mialby czekac az sie wzbogace? Bez sensu.. Dla nas obojga dzieko byloby przede wszystkim radoscia a nie balastem,na ktory trzeba najpierw oszczedzic..

Gość ROR
"kobieta czy mezczyzna? Bo trudno mi uwierzyc,ze jakas kobieta moglaby tak myslec.. Masz partnera/ partnerke? Co on/ona na to?" - jestem kobieta, a to ze jestes zdziwiona moim pogladami - no coz... moze warto sie czasem otworzyc na inne poglady zamiast pisac ze trudno Ci w to uwierzyc, he? ;-) mam partnera/meza - i on zgadza sie z moimi pogladami i bardzo sobie ceni (nie ma problemu - mohgabym nie pracowac i partner spokojnie moglby mnie utrzymywac nawet z 2 dzieci) ale wie ze cenie sobie wlasna niezaleznosc finansowa " moj maz popukalby sie w glowe slyszac co piszesz" - no coz takiego meza sobie wybralas... "Mnie niepredko byloby stac na odlozenie oszczednosci na dziecko. I co, maz, ktory przeciez chce dziecka, mialby czekac az sie wzbogace? Bez sensu.. " - ja bym sie nie zdecydowala na dziecko gdybym nie byla przygotowana na to, rowniez w sensie finansowym, i juz. Natomiast rozumiem, ze Ty masz inne zdanie na ten temat - i jak wnioskuje z Towjej wypowiedzi zamierzasz sie finansowo opierac na mezu bo on chce dziecka.. Ja mam zwizek partnerskim w kt obydwoje podejmujemy decyzje - nie ma czegos takiego ze On chce dziecka, musze chciec i ja a to ze Ciebie nie byloby stac na dziecko a zamierzasz je miec - no coz .... kazdy robi jak lubi... "Dla nas obojga dzieko byloby przede wszystkim radoscia a nie balastem,na ktory trzeba najpierw oszczedzic.." - tylko ze radoscia dziecka nie nakarmisz, nigdzie nie napisalam ze dla mnie dziecko byloby balastem - ale lubie miec pieniadze, WLASNE w dodatku;-) Ty nie, w porzadku. mamy wolnosc wyboru. nie musisz postepowac tak jak ja ;-)

Gość ROR ty jestes
Alez ja Ci nie narzucam, rozumiem,ze robisz jak zechcesz. Tak, jak bede z maluche siedziala w domu to maz bedzie nas utrzymywal (prawdopodobnie nie bede miala nawet pieniedzy z macierzynskiego). Niegdy nie patrzymy na to tak czy mnie lub meza bedzie stac,ale czy NAS bedzie stac. Wlasnie dlatego,ze dziecko jest wspolna decyzja. Ale my w ogole mamy inaczej, pewnie wg Ciebie nie do przyjecia - przez jakis czas to ja "utrzymywalam" meza, bo nie mial pracy. I uwazam,ze to normalne.

Gość ROR
"Ale my w ogole mamy inaczej, pewnie wg Ciebie nie do przyjecia - przez jakis czas to ja "utrzymywalam" meza, bo nie mial pracy. I uwazam,ze to normalne" dla mnie sytuacja jak najbardziej do zaakceptowania, normalne ze jak kocham to pomagam bliskim - natomiast w takiej sytuacji nie bylam bo moj partner/maz radzi sobie znacznie lepiej niz ja w tej sferze. Mamy wspolne oszczednosci - te duze, natomaist mamy biezace konta osobne - zawsze staram sie liczyc przed wszystkim na siebie , dopiero potem na druga osobe. Dlatego planujac dziecko musze czuc ze mnie tez na nie stac (chociaz w polowie) - jesli liczy sie tylko na druga osobe mozna zostac na lodzie - a co jesli maz ulegnie wypadkowi, umrze czy odejdzie? (akurat ta tzrecia opcja najmniej mnie stersuje ;-) widzialam sporo kobiet kt nic nie potrafily (nie twierdze ze jestes jedna z nich i bez meza u boku byly jak dziecko we mgle) a musialy nagle wziac odpowiedzialnosc, w tym finansowa, za dzieci i dom. straszna traume przezyly - zawsze mozna stracic prace (ale gdy ma sie oszcesdnosci nie jest to wielka rzecz) czy jakis inny wypadek/przypadek moze sie zdarzyc.. co innego pomoc najblizszym w tym finansowa - jako forma przejsciowa, a co innego budowanie przyszlosci w opraciu o czyjas pensje, nawet meza - a tym walsnie dla mnie jest palnowanie swojego dziecka przy zalozeniu ze sie na nie nie ma pienidzy (chocby w czesci)

Gość lilli in
RoR Mam dosć niedyskretne pytanie - ile zarabiasz (mniej wiecej)? Z tonu twoich wypowiedzi wniskuję że dużo. Mam wielu znajomych, którzy zarabiają przeciętnie i wierz mi, że jeszcze nie spotkałąm sie z sytuacją, żeby kobieta była w stanie odłożyć pieniądze na dziecko. Juz nawet nie dlatego, że chce 'żerować' na mężu, ale dlatego ze nie jest wstanie odłożyć z przeciętnej pensji. Jeśłi w związku są jakieś oszczędności to zwykle są wydawane na poważne inwestyce - dom/mieszkanie/ remonty/ sprzęty/samochód. Rzadko kogo stać, żeby ponadto jeszcze odłożyć specjalnie na dziecko. Jeśłi kobieta wkłada sawoje oszczędności na wspólne inwestycje, to chyba nie jest pasożytem licząc, że mąż się podzieli z nią kasą jak bedzie z dzieckiem siedzieć? Zresztą wiele rodzin, które mają dzieci żyje z dnia na dzień ni emając żadnych oszczędności, wrecz długi. I tak sobi emyśle, że idą twoim tokiem rozumowania, tacy ludzie są skrajnie nieodpowiedzialni i nie powinni mieć rodzin? Niestety tylko nieliczna część społeczeństwa jest na tyle dobrze sytuowana, żeby wcielać Twoje poglądy w życie w 100%. Poza tym, odnoszę wrażenie, że jesteś bardzo poukładana, masz swój plan, swoje poglady i dobrze Ci z tym. No i w porządku. Tylko nie każdy tak racjonalizuje jak Ty. Nie rozumiem stwierdzenia, że o finansach powinno s ięrozmawiać na początku zwiazku. Mój związek zaczął się10 lat temu jak byłam nastolatką. Nie mieliśmy za bardzo o czym rozmawiac, bo wiadomo że w tym wieku generalnie nie sięga siedaleko w przyszłość, nie planuje sie rodziny i nie ustala modelu gospodarowania pieniędzmii. Po pierwsze dlatego że bardziej grają wtedy emocje i hormony niż rozsądek i chłodna kalkulacja, po drugie - nie ma za bardzo czym gospodarować - w zasadzie do skończenia studiów nie ma stałego źródła dochodów. Więc o czym tu rozmawiać? A jak już to stałe źródło dochodów się znajdzie, to co mam sie po 7 latach związku rozstać z facetem, bo on nie chce o pieniądzach gadać? No ok, nawet jeśłi rozsądek tak podpowiada, to przecież ja tego faceta kocham i olanie go nie jest takie proste. Może w pewnym wieku, jak juzsięjest w miarę finansowo ustatkowanym, to można się umówić raz, drugi i przedstawić swoje poglądy na różne temat i potem decydować co robić ze znajomością, al eto takie dość wyrachowane i możłiwe tylko gdy emocjonalnie siezbyt daleko w zwiazek nie zabrnie.

Gość ROR
"Jeśłi kobieta wkłada sawoje oszczędności na wspólne inwestycje, to chyba nie jest pasożytem licząc, że mąż się podzieli z nią kasą jak bedzie z dzieckiem siedzieć? " - posluchaj ja nie oceniam kobiet w kategoriach czy sa pasozytami czy nie. najwazniejsez zeby oboju to pasowalo - jesli facet/kobieta czuje sie dobrze w roli w kt daje swojej/emu partnerce/rze pienidaez i druga strona tez wie ze jest zalezna i z akazdym razem idzie i prosi. Z postow dziewczyn wywnioskowalam jednak, ze one nie czuja sie dobrze proszac meza o pieniadze (a same nie maja /nie zarabiaja). Ja osobiscie zle bym sie czula gdybym musiala prosic kogos o pieniadze wiec wybralam niezaleznosc finansowa i uwazam ze tak jest super fajnie;-) dzieki temu nie mam takich problemow jak autorka - nie musze nikogo o nic prosic, ale kazdy dziala jak lubi

Gość ROR
"Zresztą wiele rodzin, które mają dzieci żyje z dnia na dzień ni emając żadnych oszczędności, wrecz długi. I tak sobi emyśle, że idą twoim tokiem rozumowania, tacy ludzie są skrajnie nieodpowiedzialni i nie powinni mieć rodzin? Niestety tylko nieliczna część społeczeństwa jest na tyle dobrze sytuowana, żeby wcielać Twoje poglądy w życie w 100%" szczerze mowiac dziwie sie ze ludzie majacy dzieci zyja z dnia na dzien, bez oszczednosci - ja bym sie na to nie zdecydowala bo to..ryzykowne bardzo. Wedlug mnie ludzie nieodpowiedzialni, a raczej niesadzielnie finansowo, faktycznie nie powinni miec rodzin. to jest moj poglad a ze ktos wybiera inaczej - ok. nie moje malpy, nie moj cyrk

Gość ROR
"Nie rozumiem stwierdzenia, że o finansach powinno s ięrozmawiać na początku zwiazku" ja zostalam tak wychowana przez rodzicow zebym finansowo liczyla na siebie (of kors w prawach powaznych moglam liczyc na ich wsparcie - poza zdrowiem i chorobami reszta to blahostki i moje wybory). aha, pochodze z przecietnej rodziny - jesli rozmawiamy o finansach. Takie same poglady mialam na temat kasy jak mialam 15 lat (wtedy ograniczalo mnie kieszonkowe od rodzicow) i takie mam teraz (w granicach pensji czy wlasnych oszczednosci) - place za siebie - w kazdym aspekcie. Niezleznosc finansowa jest dla mnie bardzo wazna. W zwiazku od poczatku to podkreslalam, wiadomo ze z latami pojawiaja sie nowe okolicznosci - dlatego jestem zwolenniczka rozmawiania z partnerem na biezaco na temat pogladow w nowej sytuacji. aha, rozmawiam o wszystkim - nie uznaje tabu - w relacjacj z najblizszymi ;-) jesli po ilus latach zwiazku - zauwazylas ze maz/partner nie chce rozmawiac o pieniadzach - sama musisz rozwazyc czy pomimo tego chcesz z nim dzielic zycie

Gość ROR
"al eto takie dość wyrachowane i możłiwe tylko gdy emocjonalnie siezbyt daleko w zwiazek nie zabrnie" ja np. jestem bardzo zaanagazowana w moj zwiazeki dlatego rozmawiam o wszystkim, nie widze w tym nic wyrachowanego ze rozmawiam tez na temat pogladow na kwestie finansowe

Gość lilli in
Ja się nawet zgadzam z Tobą, ale dalej uparcie twierdzę, że w polskiej rzeczywistości, mało kto może sobie pozwolić na taką samodzielność i odpowiedzialność jak Ty opisujesz. I wybacz, al euważam, że jeśli po x latach zwiazku rozważasz czy faceta nie porzucić, to wybacz ale dla mnie to wyrachowanie a nie miłość.

Gość ROR
" w polskiej rzeczywistości, mało kto może sobie pozwolić na taką samodzielność i odpowiedzialność jak Ty opisujesz" - byc moze masz racje, w tej kwestii nie jestem do konca zorientowana

Gość ROR
"I wybacz, al euważam, że jeśli po x latach zwiazku rozważasz czy faceta nie porzucić, to wybacz ale dla mnie to wyrachowanie a nie miłość" - nieporozumienie ja nie rozwazam zadnego porzucenia ;-) ty wczesniej zadalas pytanir, ze Twoj facet po 7 latach nie chce rozmawiac o pieniadzach i co masz zrobic, czy masz rozstac sie z nim z tego powodu? wiec ja napisalam ze sama musisz ocenic na ile brak rozmowy Ci w tym temacie z jego strony przeszkasdza. Juz wczesniej pisalam ze dla mnie nie ma tabu w relacjach z najblizszymi. Natomiast nie zachecam do rozstawania sie z powodu kasy;-) nie imputuj mi prosze czegos takiego;-)

Gość lilli in
Ja nic nie wmawiam. wręcz przeciwnie, chciałabym, żebyś ty przestała wmiawiać swoja teorię. Chcę ci tylko uswiadomić, że o pewnych sprawach sie nie rozmawia, bo w pewnych okolicznościach po prostu nie ma potrzeby, żeby o nich mówić,a nie dlatego że są tematem tabu.

Gość ROR
"Chcę ci tylko uswiadomić, że o pewnych sprawach sie nie rozmawia, bo w pewnych okolicznościach po prostu nie ma potrzeby, żeby o nich mówić,a nie dlatego że są tematem tabu" w porzadku ja naprawde to zrozumilam;-) i zadenj teorii Ci nie imputuje. natomaist zycie zmienia sie i zmieniaja sie okolicznosci - rozumiem ze jako nastolatkowie nie musieliscie planowac wspolnego budzetu, ale sytuacja sie zmienila - mieszkacie lub o tym myslicie by zamieszkac razem i pojawily sie nowe kwestie np. planowania budzetu i dlatego napisalam ze ja rozmawiam na biezaco z partnerem o wszystkim - przeciez na pierwszej randce nie pytalam sie jakiego zabezpieczenia podczas seksu woli uzywac, ta kwestia wyszla z czasem i wtedy o tym gadalismy. Z Twojego postu wywnioskowalam, byc moze blednie, ze zaczelo ci przeszkadzac ze partner nie rozmawia z Toba o pieniadzach, czy tak?

nikt nie zabrania wypowidania sie innym ;-) ajka nie mozezs ego czytac - to nie czytaj. proste ;-)

Gość nn4x
Skuteczna reklama Lublin to świetny sposób na poprawienie pozycji firmy oraz zachęcenie większej ilości odbiorców. Z jej pomocą uda się zwiększyć swoje zyski i osiągnąć sukces. https://reklama-lublin.pl/

Gość gość
Odpowiednia reklama Lublin to idealny sposób na poprawienie pozycji przedsiębiorstwa oraz zdobycie większej ilości klientów. Z jej pomocą można zwiększyć swoje dochody i osiągnąć sukces. https://reklama-lublin.pl/