Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 28latkatoja

Z czego zrezygnowałyście będąc w ciąży?

Polecane posty

Gość 28latkatoja

Ja zrezygnowałam z: 1. Dieta: - ser pleśniowy i feta - wątróbka - kawa - napoje kolorowe i gazowane - surowe mięso i ryby (np. tatar) - mocna czarna herbata - pasztety, pasztetowe, pieczenie sklepowe i tp. - parówki i kiepskiej jakości wędliny 2. Inne - malowanie paznokci - farbowanie włosów - niepewne balsamy i kosmetyki (niedozwolone w ciąży) Piszcie co oprócz tego warto wpisać na listę. Czego jeszcze powinnyśmy unikać

:-o Nie przesadzajcie..ciaza to nie choroba..Ja zrezygnowalam tylko z palenia i picia gazowanego.Jadlam to na co mialam ochote.

Gość ja zrezygnowałam
z alkoholu (choć przed ciążą piłam tylko okazjonalnie). Zawsze dość zdrowo się odżywiałam, więc jeśli chodzi o jedzenie nie musiałam wprowadzać wielu zmian- jedynie feta i niektóre sery. A włosy farbowałam w ciąży i nie sądzę żeby w jakikolwiek sposób zaszkodziło to dziecku...

Gość tak się składa zę wątrubka
pasztety są bardzo dobre w ciaży bo zawierają dużo zelaza... ale tak to jest jak głównym źródłem informacji jest kafeteria:o

oszalalas chyba? lakier ani tipsy zelowe nie maja wplywu na dziecko ja farbowalam wlosy/ rozjasnialam pilam gazowane normalnie zylam oprocz picia procetenow! nawet piwa nie wolno....! a palic nie pale

Gość oczywiscie miała być wątróbka
:D

Gość watrobka
i tym podobne podroby sa niewskazane ze wzgledu na to ze sa filtrami w innych organizmach.

Zrezygnowałam bo jestem w ciąży: -alkohol -tatar (ale bym zjadła...hmmm) Zrezygnowałam bo jestem w ciąży i nie mogę na to patrzeć: -herbata -cukier -slodycze

Gość Mama jak inne
Watrobka nie jest wskazana ale pasztet wolno tylko nie za czesto i nie za wiele. Ja zrezygnowalam z alkoholu, duzych ilosci kawy, surowego miesa i surowych ryb, wedzonych ryb ale tylko pakowanych w prozniowe opakowania i malzy. Balsamy do ciala, lakiery do paznokci i farbowanie wlosow ...czy to nie przesada......?

1. alkohol 2. czarna kawa i mocna czarna herbata, kawa z mlekiem czasami sie zdarzy wypic, ale staram sie nie 3. dźwiganie ciężkich przedmiotów 4. nadmierny wysiłek fizyczny (ale okna myję ;)) 5. produkty spozywcze wysokoprzetworzone zawierające duzo chemii, typu żelki, napoje kolorowe, chipsy itp poza tym zyje normalnie, bo ciąża to nie choroba;)

ja zrezygnowalam tylko z fajek i alkoholu-plusem jest to ze do fajek nie wrocilam... surowego miesa nie jadlam i przed ciaza bo nie znosze tatarow i innych wiec nie mialam z czego zrezygnowac... za to sery plesniowe jadlam tonami-u nas w Polsce sa z pasteryzowanego mleka wiec nie ma strachu... a co do farbowania wlosow to neistety nie moglam ale nie z powodu ze szkodzi czy cos-po prostu zadna farba mi ich nie brala (tzn. pewnie jakbym sie na czarno chciala zrobic to by wziela)... powaznie nie wiem co bylo tego przyczyna ale kladlam farbe a ona sie tak dziwnie zaczynala na wlosach pienic i po zmyciu po nawet dluzszym czasie niz zalecany na wlosach nie bylo sladu farbowania... i to nie jeden raz tak mialam... dodam ze poza ciazami z farbowaniem wlosow nie mam zadnych problemow...

Gość ja23tc
Watróbka jest niewskazana ze względu na duża zawartość witaminy A której nadmiar może powodować poronienie szczególnie w pierwszych miesiącach ciąży.Co do farbowania włosów to mój lekarz odradza ale tylko mocnych rozjaśniaczy na bazie proszku i wody utlenionej. Pozatym nie jem surowego mięsa i nie pije kolorowych napoi gazowanych i coli. To prawda nie można dać się zwariować ale powinno się uważać bo pomimo że ciąża to nie choroba to jednak Maluszki zasługują na najlepszą opiekę.

O Boze mam wrazenie,ze niektore Panie piszace albo dopiero sa po porodzie albo sa pierwszy raz w ciay..Ja robilam wszystko,dzwigalam na 4 pietro zakupy,pracowalam 12 godzin dziennie i nosilam nieraz nawet 2 zgrzewki wody na sama gore tj.80 schodow...Jadlam to co chcialam..Przesadzacie z tym farbowaniem,paznokciami,tipsami,watrobka..Przeciez nawet jak nie jestescie w ciazy to codzinnie jej nie jecie,wiec nie drzyjcie sie,ze nadmiar jej szkodzi..Moze i szkodzi,ale watpie,zebyscie co tydzien ja na obiad mężom,dzieciom robily i same jadly :-o

"Ja robilam wszystko,dzwigalam na 4 pietro zakupy,pracowalam 12 godzin dziennie i nosilam nieraz nawet 2 zgrzewki wody na sama gore tj.80 schodow." gratuluję, masz bardzo silny organizm, ale niejedna kobieta takie wyczyny na co dzień przypłaciłaby poronieniem. z drugiej strony - współczuję, że nie miał Cię kto wyręczyć w tym dźwiganiu, od tego (przynajmniej w takim okresie jak ciąża) powinien być facet!

Gość anyzowka ale to nie sa
zadne wyczyny i znam wiele kobiet, ktore byly w ciazy a robily w zasadzie to co zwykle a nie robiły z siebie jajo, z ktorym trzeba sie ostroznie obchodzic.

Gość a powiedz autorko
dlaczego zrezygnowałas z sera feta. Ja bgo jadłam normalnie...

Gość tgyhuj
ja zrezygnowałam z wszelkich używek i z napoi gaz. z wątróbki pasztetu ponieważ lekarz kazał ograniczać pasztet i wątróbkę ze względu na dużą zawartość wit A która w nadmiarze powoduje wady dziecka.

ja mysle i robiłam jak: prin ces ka oszalalas chyba? lakier ani tipsy zelowe nie maja wplywu na dziecko ja farbowalam wlosy/ rozjasnialam pilam gazowane normalnie zylam oprocz picia procetenow! nawet piwa nie wolno....! a palic nie pale

Gość barbara1984
ja zrezygnowalam z alkoholu ale ciemne piwko od czasu do czasu wypilam,papierosow no i z tataru bo latwo o zakazenie salmonella.A tak wszystko jadlam:)

ja zrezygnowałam z alkoholu, jazdy na rowerze (po 5 miesiącu), wjazdu na El Teide. wszystko inne robiłam jak zawsze. farbowałam włosy, latałam samolotem, chodziłam na długie wycieczki, pływałam w oceanie, w basenie. myłam okna, wieszałam firanki, skęcałam meble, zrywałam jabłka....... żyłam jak normalny człowiek :)

Anyzowka-mam meza i on dzwigal tak samo jak ja..Do pracy musialam chodzic.Jak bolal mnie brzuch i czulam,ze nie dam rady to po prostu zostawialam na dole a on jak wracal z pracy to bral:) Pozniej juz nie dzwigalam az tyle,robilam tylko lekkie zakupy,ale to z lenistwa,bo przytylam 40kg i mi sie nie chcialo. Ale nigdy nie chcialam,zeby traktowal mnie jak jajko.Nie pozwalalam rozczulac sie nad soba.Ani podczas ciazy ani po porodzie.

Gość jak czasemmm
czytam niektore wypowiedzi pan w ciazy to mam wrazenie jakbym widziala siebie w pierwszej ciazy hehehe :D Przesadzalam na maksa. Na szczescie w drugiej ciazy juz zmadrzalam :) Zrezygnowalam tylko z fajek. Cala reszta jak do tej pory. Alkoholu nie pije bo nie przepadam. Tak jak ktos tu napisal ja rowniez dzwigam siatki, sprzatam, latam samolotem, pije gazowane, rozjasniam wlosy, maluje paznokcie i nic mi nie jest, ciaza prawidlowo sie rozwija. Nie przesadzajcie kobitki :)

Gość greah
A dlaczego z fety i serów pleśniowych zrezygnowałyście?

Gość Mariiiikaaaaaa20.........
ja zrezygnowałam z Solarium.. ;)) no i oczywiście z alkoholu ,papierosów wcześniej nie palilam..

Gość nununu
zrezygnowalam z papierosow,mocnej kawy,ograniczylam spozycie napojow gazowanych.

Gość techga
ja z solarium, alkoholu, papierosow(chociaz palilam moze3-5szt w miesiacu, bardziej dla towrzystwa), imprez takich dyskotek typowo dla mlodziezy, bo np na wieczorki chodze i dopoki nie stanie sie to meczace dla mnie chodzic bede bo lubie:), sera plesniowego, etiaxilu ( w razie czego bo niby mozna a niby nie), glupio pisac ale....z narkotykow, bo czasem zdazylo mi sie na imprezie zjesc jakies koleczko, czy wciagnac "szczurka"