Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bebebe...be

chrapanie niby nic takiego a sami spojrzcie to cos powaznego...

Polecane posty

Gość bebebe...be

WIEM ZE NIE KAZDEMU CHCE SIE TO CZYTAC ALE TEN KTO CHRAPIE PODCZAS SNU POWINIEN TO PRZECZYTAC... Przeczytalam to w necie i zmartwilo mnie to... Szacunkowo jedna na osiem osób chrapie. Powszechnie wiadomo, że częściej chrapią mężczyźni. W wieku 60. lat problem dotyczy około 60 proc. z nich i 40 proc. kobiet. Pomimo, że jest to tak częsta dolegliwość, niewiele osób zdaje sobie sprawę ze skutków, jakie może mieć dla zdrowia. Prawie połowa osób dorosłych chrapie przynajmniej sporadycznie. Przez tę dolegliwość małżeństwa często śpią w osobnych łóżkach, a w skrajnych przypadkach nawet się rozwodzą. Dolegliwość ta zakłóca ponadto normalny sen osoby chrapiącej oraz obniża natlenienie organizmu. Przez to odpoczynek nocny staje się nieefektywny. Nieleczone problemy z oddychaniem w czasie snu mogą stopniowo przekształcić się w przewlekły i niebezpieczny proces chorobowy. Anatomia wroga Chrapanie jest objawem zespołu zaburzeń oddychania w czasie snu. To rodzaj zjawiska akustycznego, które wynika z drgań wiotkich części gardła - przede wszystkim podniebienia miękkiego oraz języczka. W czasie snu dochodzi do zwiotczenia mięśni gardła i podniebienia miękkiego, a cieśń gardła zwęża się i w związku z tym przepływające powietrze wprawia elementy gardła w drgania. Oprócz niewłaściwej budowy, na powstanie tej dolegliwości mogą mieć wpływ także otyłość bądź picie alkoholu czy palenie papierosów. Chrapaniu sprzyja również nieprawidłowa drożność nosa. Nie bez znaczenia pozostaje również wiek chrapiącego – im człowiek starszy, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń oddychania w czasie snu. W czasie chrapania dochodzi do mniejszego natlenienia organizmu. Saturacja, czyli wysycenie tlenem krwi obwodowej, u zdrowego człowieka nie powinna spadać poniżej 95 proc. Osoby cierpiące z powodu bezdechu, który może rozwinąć się z nieleczonego chrapania, mogą mieć bardzo niski poziom saturacji – sięgający nawet 70 proc. Może to powodować, że po przebudzeniu osoba chrapiąca odczuwać będzie bóle głowy, zmęczenie, rozdrażnienie, nerwowość oraz senność. Z powodu chrapania cierpią przede wszystkim mężczyźni. Chrapanie a kłopoty z erekcją Jak pokazują statystyki - ci, u których występują zaburzenia oddychania podczas snu, zdecydowanie częściej cierpią na problemy z erekcją. Na co dzień zaburzenia oddychania w czasie snu, w tym bezdech, mogą powodować poranne zmęczenie, bóle głowy, problemy z koncentracją czy pamięcią. Mogą ponadto nasilać objawy już istniejących chorób, w tym cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, nadciśnienia płucnego, choroby niedokrwiennej serca, jego niewydolności, zaburzeń rytmu serca, nietolerancji glukozy, zespołu metabolicznego, zaburzeń krążenia mózgowego, a nawet prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu. Oczywiście obecność chrapania nie musi zawsze oznaczać występowania bezdechów, ale jest ono głównym ich sygnałem i często przeradza się po latach w bezdech lub spłycony oddech podczas snu . Jak skutecznie leczyć? Większość ludzi śpiąc na boku znacznie ciszej chrapie. Niektórzy polecają więc wszycie piłeczki tenisowej w kołnierz piżamy, co sprawia, że spanie na plecach staje się znacznie mniej wygodne, jeśli nie niemożliwe. Warto też pomyśleć o tym, aby głowa była położona wyżej niż reszta ciała. Jednakże zachowanie tej pozycji przez całą noc bywa trudne. Na użytek chrapiącego wykorzystywane bywają także inne środki, które mają na celu ograniczenie chrapania: paski na brodę, kołnierze na szyję czy wkładki na zęby mające służyć zmianie pozycji języka i udrożnieniu dróg oddechowych. Najpopularniejszą metodą, stosowaną przez partnerów osób chrapiących są natomiast stopery. Jest to jednak rozwiązanie doraźne, służące jedynie „wyciszeniu” problemu. Trzeba pamiętać, że nieleczone chrapanie przeradza się w dalsze komplikacje z oddychaniem w czasie snu. Dlatego oprócz wszystkich wymienionych metod należy wspomnieć o tych najskuteczniejszych, wymagających zmian w naszym trybie życia. Niewielu ludzi wie, że chrapanie jest bardzo często wynikiem zaniedbań w prawidłowej higienie życia . Oprócz cech wynikających z budowy anatomicznej gardła, ma na nie wpływ także otyłość, palenie papierosów, picie alkoholu czy nadużywanie leków nasennych bądź uspokajających. Również jedzenie ciężkostrawnych i obfitych posiłków przed snem nie jest wskazane. – Warto także pomyśleć o zabiegu, który przynosi rezultaty na stałe i likwiduje problem chrapania – mówi dr n. med. Aleksandra Sztuka-Banel z Dolnośląskiego Centrum Laryngologii Medicus, które leczy chrapanie. – Plastyka w obrębie gardła i podniebienia, przeprowadzana w ciągu jednego dnia nowoczesną metodą koblacji, pozwala w sposób bezkrwawy i bezbolesny pozbyć się uciążliwej dolegliwości, jaką jest chrapanie - dodaje. W trakcie zabiegu wykonywanego metodą koblacji, temperatura sięga maksymalnie 50˚C. Zabieg nie powoduje więc poparzeń, ani obrzęków, a jeszcze tego samego dnia pacjent wraca do domu oraz możne normalnie pić i jeść. Na rynku istnieje cała gama produktów, dostępnych bez recepty, które mają na celu zwalczać chrapanie. Ich zasada działania jest różna – od rozszerzenia nozdrzy i udrożniania nosa - w przypadku pasków na nos, przez nawilżanie błony śluzowej nosa, podniebienia miękkiego oraz gardła - w przypadku aerozoli, po usztywnienie wibrujących tkanek - przy zastosowaniu listków doustnych. Wszystkie te środki nie rozwiązują jednak problemu ostatecznie, ich działanie jest jedynie doraźne, a skuteczność często ogranicza się do kilku godzin. Trwałe rezultaty daje więc tylko leczenie zabiegowe. Pacjentom, u których w miejsce chrapania rozwinął się zaawansowany bezdech, pozostaje zastosowanie protezy powietrznej CPAP. Ma ona za zadanie w czasie snu wtłaczać przez nos, bądź także przez usta, powietrze pod zwiększonym ciśnieniem. Wówczas wewnątrz gardła ciśnienie staje się większe niż na zewnątrz, co zapobiega zapadaniu się gardła, a tym samym powstawaniu bezdechu. Jest to skuteczna metoda ułatwiająca oddychanie. Zmusza jednak ona pacjenta do spania w masce i w towarzystwie urządzenia wytwarzającego dodatnie ciśnienie. Dlatego też, zanim dojdzie do tak zaawansowanej postaci bezdechu, warto skorzystać z możliwości leczenia chrapania, jakie daje nam współczesna medycyna i uchronić się przed koniecznością korzystania z tak drastycznych rozwiązań.

Gość smackthat
ojej:O to okropne:O

Gość steffan
Już nie chrapię. Mam taką maskę do oddychania Respironics BiPAP. Aparat tłoczy mi powietrze i nie pozwala na chrapanie. Maseczka jest silikonowa, bardzo miękka, na usta i nos. Wysypiam się bardzo dobrze, spadło mi ciśnienie krwi, a co do libido, to od lat nie miałem takich erekcji. Początkowo maska mi przeszkadzała, nie mogłem spać na brzuchu, ale nauczyłem się na wznak. Żona twierdzi, że moja klatka piersiowa unosi się teraz bardzo wysoko i że wyglądam w tej masce z rurą i w piżamie bardzo podniecająco. Nasze życie intymne bardzo się teraz poprawiło. Kochamy się nawet bez zdejmowania maski, głębiej wtedy oddycham. Polecam wszystkim chrapiącym, którzy rano czują się zmęczeni, zapomnieli już o seksie, lub mają migreny.

Gość Pawelk74
Wszystko się zgadza! Ja miałem bezdechy i zdecydowałem się usunąć chrapanie. Też we Wrocławiu w Medicusie. Co prawda zabieg nie jest tani ale uwierzcie mi, że na prawdę warto zainwestować i się wyleczyć. Śmieję się z żoną, że ona kupuje nowe buty, a ja zrobiłem sobie zabieg w ramach inwestycji w siebie :) Tak czy inaczej polecam nie tylko panom chrapaczom ale też ich kobietom, bo wiem co przeżywała moja żona przez tyle lat mojego chrapania. I aż trudno w to uwierzyć ale poprawiły się stosunki między nami, bo już nie wstajemy wściekli jedno na drugie i niewyspani. Tak więc panowie dbamy o siebie, głowa do góry i na zabieg:)

Gość baskaskalinska
moj drogi przeszedl zabieg Pillar'a. W koncu w domu zapanowala bloga cisza a ja w pracy jestem skoncentrowana.

ile kosztuje ten zabieg? tak orientacyjnie - rząd wielkości czy jest to 500 zł czy 5 tys zł

Gość czarna_kasia
Hmm szukalam informacji na ten temat ale jedyne na co wpadlam to na strone gdzie mozna wygrac taki zabieg www.symfoniachrapania.pl . Moze warto sprobowac zwlaszcza z tego co widze to konkurencja nie jest duza. Jutro zadzwonie do jakiejs z firm ktora wykonuje ten zabieg pillara i jak sie dowiem to tutaj napisze no chyba, ze kolezanka baskaaskalinska napisze przede mna(mam nadzieje ze zajrzy tutaj jeszcze).

Gość czarna_kasia
Tak jak obiecywalam, zadzwonilam dzisiaj do kliniki ktora ma u siebie leczenie metoda Pillar. Cena jest zalezna od kazdego przypadku. Powinnas sie dowiedziec ile by to kosztowało w Twoim przypadku, ponieważ każdy pacjent traktowany jest indywidualnie. Tu masz numer kontaktowy do MML http://www.mml.com.pl/index.php/warszawa.html najlepiej umówić się na konsultacje, wtedy sie wszystkiego dowiesz.

Też czytałam o tym, że w czasie chrapania dochodzi do mniejszego dotlenienia organizmu i że jest to dośc poważny objaw zespołu zaburzeń oddychania. Ostatnio znalazłam tekst na stronie Gabinetu Harmonia z Krakowa, w którym było napisane, że ten problem można wyleczyć za pomoca laserowej terapii. Muszę się nad tym poważnie zastanowić, bo z moim męzem to katorga :(

Gość on_niemlody
jest to problem i warto to zniwelować, osobiście polecam zabieg wszczepu który przeszedłem u dr Zdzitowieckiego, po którym chrapanie przechodzi jak ręką odjął

Gość MagdalenkaB
dla wszystkich, którzy chcą wyleczyc chrapanie polecam leczenie metodą celon, bo jest mało inwazyjna, a jednocześnie bardzo skuteczna. polega na odparowaniu wody z podniebienia za pomocą wprowadzenia takiej małej elektrody, a dzięki temu ono robi się sztywne i przestaje się chrapać. miałam taki zabieg robiony w centrum medycznym Krajmed w Warszawie i polecam wszystkim, bo trawa tylko kilkanaście minut, a dzięk temu można zapomnieć o chrapaniu

Gość tomasz39
Pisze tu na forum oczekujac jakiejs pomocy, porady....otoz moim problemem jest straszliwe chrapanie.Ja sam tego nie slysze,nie przeszkadza mi to,poza tym ze czuje sie czasem zmeczony w ciagu dnia i nie wyspany natomiast moja rodzina ma ogromny z tym problem. Probowalem juz wszelkich sposobow i nic nie dziala.Wyszukalem w internecie ze mozna leczyc chrapanie laserem. Wykonuje taki zabieg m.in klinika beautymed w Warszawie.Czy ktos moze wykonywal tam zabieg?czy zabiegi laserem sa skuteczne?prosze o opinie jakies..

Moj znajomy byl teraz w laboratorium snu i stwierdzili u niego ze co noc ok60 razy ma zatrzymanie oddechu. A zaczelo sie od chrapania. Teraz musi spac w specjalnej masce.

Gość gość
Wiem ze w snormed w warszawie wykonuja zabiegi leczenia chrapania, bo moj maz wlasnie przeszedl kuracje.Dokladnie byly to 3 zabiegi i czekamy na koncowy efekt bo nalezy odczekac jakis czas aby efekty bylo widac.na dzien dzisiejszy poprawilo sie na tyle ze coraz rzadziej chrapie a jesli juz chrapie to nie tak glosnoo!!:)polecam zabieg wszystkim co chrapia!

Gość natttalia
my jesteśmy na etapie testowania urządzenia korekcyjnego przeciw chrapaniu SNOR, polecił na go znajomy i nawet już zauważyłam małą poprawę, podobno musi to trochę potrwać aby utwardzić miękkie podniebienie które jest odpowiedzialne za akustyczne chrapanie, urządzenie nie wymaga zgody lekarza do jego stosowania więc każdy spokojnie może wypróbować, my SNORa zamawialiśmy przez stronę http://www.leczenie-bezdech.pl/ - tam też znajdziecie więcej informacji jak walczyć z chrapaniem:)

Gość MalinkaZ
Polecam udanie sie po prostu do dobrego laryngologa, teraz sporo specjalizuje sie w leczeniu chrapania. Mąż był u dr Michalika w Klinice MML i chwali sobie, czeka na zabieg. A sama klinika, coz... robi wrazenie. NFZ to to nie jest. Polecam, www.mml.com.pl

Witam, chrapanie to dolegliwość nie do końca „kosmetyczna”. Jest mocno uciążliwa dla partnera śpiącego (lub próbującego spać) po drugiej stronie łóżka, ale uważa się je także za stan chorobowy, który w najpoważniejszym stadium może być związany z bezdechami śródsennymi. Takie przerwy w oddychaniu (mogące trwać nawet minutę) są bardzo niebezpieczne dla zdrowia, dlatego nie należy ich lekceważyć. W leczeniu chrapania pomaga zespół interdyscyplinarny , w którego skład wchodzi laryngolog i to on często wybiera dobry sposób leczenia. Zazwyczaj zaczyna się od zastosowania farmakologii, niekiedy konieczna jest interwencja chirurgiczna. Ważne, żeby pamiętać, że leczenie chrapania to proces, bo dolegliwość ta może być złożonym problemem, którego nie da się wyleczyć przysłowiowym „jednym cięciem”. Pozdrawiam Łukasz Narożny

Gość nocny budzik
Moje chrapanie sprawiało, że mąż spał z zatyczkami do uszu, ale przez to nie słyszał budzika, i spóźniał się do pracy, więc się przeniósł na kanapę. Zapisałam się na taki zabieg http://www.niechrap.pl/leczenie-chrapania-warszawa i mam nadzieję, że to w końcu załatwi sprawę.

Gość casalinga07
mi też pomogli w klinice MML, już tyle czasu po zabiegu i efekty nadal się utrzymują

Gość gość 222
Pillar jest najlepszy i trwa tyle co borowanie zęba razem z przygotowaniem itd. Żaden celon czy cokolwiek to jakieś bolesne i nieskuteczne zabiegi które wyciskając pieniądze pacjentów.

Gość żonka1
Ja chyba zacznę spać w drugim pokoju bo już nie mogę wytrzymać jak mój mąż chrapie, codziennie staję niewyspana, jeszcze myślałam żeby kupić nawilżacz bo koleżanka mówiła, że u niej to się sprawdziło, chodzi mi o ten firmy Boneco model Ultrasonic U200 z jonizatorem.

Gość gość
A dajcie spokój... mój mąż też tak strasznie chrapał. Nieraz i nie dwa lądowałam w salonie na kanapie bo się po prostu wytrzymać nie dało. Ja wiem, że tonie jego wina, ale ja wstawalam rani totalnie niewyspana i nieogarnięta to komus ie musialo oberwac. Były kupowane jakieś poduszki, ja stopery w uszach.. niewiele pomagalo. Ostatecznie wylądowaliśmy w klinice MML na zabiegu. Na szczęście. Koszta moze i są, ale przynajmniej spokój w nocy jest.

Gość gość
inna sprawa, jak chrapiącą osobą w domu jest kobieta.

Gość gość
Zdecydowanie chrapanie się leczy, moje drogie :) Mój mąż niestety przez chrapanie nie tylko nie dawał spać mnie, ale i sam się nie wysypiał. Miał zresztą spore problemy ze snem w ogóle. Okazało się, że wszystkiemu winna jest krzywa przegroda nosowa, nie tylko przez to chrapał, ale też miał problem z bezdechami nocnymi itp. Trafiliśmy finalnie do kliniki Optimum w Wawie, http://www.optimum.pl/, mąż wyleczony :) Polecam leczyć, zamiast się męczyć :)

Gość Piotr29
Witam za namową rodziny postanowiłem poddać się terapii laserowego leczenia chrapania i nie żałuje tej decyzji bo nie tylko lepiej się wysypiam ale także uszczęśliwiłem swoich bliskich, którzy mieli za sobą wiele nieprzespanych nocy z mojego powodu gdyż moje chrapanie było słychać w całym mieszkaniu. Wykupiłem serie 5 zabiegów w klinice Vesuna w centrum handlowym Krokus. Chciałem serdecznie polecić ten zabieg wszystkim osobom, które mają ten sam problem po to chyba dla nas jedyny ratunek:) Pozdrawiam.

Gość Jowka
Ja kupiłam, wcale niedrogo, świetny materac piankowy Viscotherapy i teraz wysypiam się z mężem po królewsku. W końcu nic mnie nie boli, czuję się wypoczęta i wcale nie oskubano mnie z kasy :)