Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość flower girl

jak dziala kalendarzayk kobiecy?

Polecane posty

Gość flower girl

Wlasnie odstawilam pigulki :) Nie planujemy z mezem dziecka ale jak wpadniemy to tez bedzie fajnie :) Mamy dom, i stala prace :) wiec napewno jestemy przygotowani finansowo :) Patrzylam na necie ale jakos zaden kalendarzyk nie pokazywal tak samo. Moze mi pomozecie :)

Gość grenadinne
jak ma pokazywac tak samo, skoro wyliczenia byly robione zapewne dla roznych cykli? czytalas. wiesz cokolwiek o metodzie kalendarzykowej?

Gość flower girl
Wiem :) mój cykl trwa zawsze 28 dni :) Juz od pól roku od odstawienia pigulek mam regularny :) A róznica moze nie byla wielka, 2-3 dni no ale jednak róznica jest. A jak reszta dziala to niewiem. Kolezanka raz mi mówila ale wtedy bralam pigulki i nie zastanawialam sie nad tym wcale.

Gość flower girl
oczywiscie 2-3 dni róznicy na kalendarzykach internetowych. :) Moze i mozna ppczytac o tym ale wole sie upewnic kobiet tutaj :).

Gość grenadinne
wiesz, jesli juz chcesz sie w to bawic, to podejdz do tego powaznie... generalnie metoda opiera sie na obserwacji swojego ciala w czasie kolejnych dni cyklu - mierzysz temperature, obserwujesz sluz i krwawienia, zapisujesz te parametry przy odpowiednich dniach cyklu, uwzgledniajac pewne odchylenia od normy, kiedy np masz wyzsza temperature, bo jestes przeziebiona, albo masz inny sluz, bo wlasnie przebylas jakas infekcje... to tak w DUZYM uproszczeniu.

Gość buziaczki ode mnie
ja ci powiem - on nie działa 🖐️

Gość mylicie pojęcia
to jest metoda objawowo termiczna to co grenadinne opisuje. Ja akurat korzystam i jakoś przez 2 lata nie zaciążyłam. Nie radziłąbym się opierac jednak na samym kalendarzyku czyli wyliczeniach, bo nawet przy regularnych cyklach różnie to może być. Ja na poczatku miałam cykle bardzo regularne i dopiero po obserwacji zauważyłam że faza lutealna u mnie trwa 12 dni a nie 14 i w góre i już by był pierwszy błąd, do tego czasem zwłaszcza po pigułkach moga występować cykle bezowulacyjne i wtedy też obliczenia dają w łeb. Nie raz zdarzało się że faza lutealna mi się przeciąga do 17 czy 18 dni i też wtedy obliczenia sa nic nie warte. Kalendarzykiem można sobie wspomóc przy zachodzeniu w ciążę a nie przy jej zapobieganiu, bo przy zapobieganiu jak to ktoś ładnie kiedyś nazwał "rosyjska ruletka"

Gość Melpomena...
jak dziala kalendarzayk kobiecy? ........ jak chce!!