Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jussa

Czy ktoś tu podróżuje?

Polecane posty

Gość jussa

Mam pytanie.Planuję ze znajomymi wycieczkę na sierpień-wrzesień.Nie możemy sie zdecydować gdzie jechać.Może Ameryka Południowa, Afryka.. mam miesiąc wolnego.Nie dbamy o luksusy,za to cenimy przyrodę,piękne widoki i poznawanie innych kultur.Czy może ktoś doradzić jak zaplanować taka podróż? Do tej pory jeździliśmy wyłącznie z biurami podróży jednak tym razem chcemy jechać sami,z plecakiem, po przygodę:)

Gość palma de mallorca

Gość palma de mallorca
ale ci zazdroszcze :) ja tez bym tak chciala, podziwiam ludz, ktorzy maja tyle odwagi na takie wojaze hehe ja bym na twom miejscu pojechala do ameryki poludniowej

Gość sa kraje gdzie jedziesz z
plecakiem i wszedzi dasz rade, a śą takie, gdzie trudno. Akurta znam sie na Azji - Filipiny, Tajlandia, Singapur - bez problemów ( a tez nie musisz sie pchac w "ludne miejsca". przyroda jest super,Laos, Kambodża- jao tako w Chinach powinnas miec podstawy chińskiego, bo zginiesz. Generalnie wszedzie na lotnisku ( albo w miescie) dostaniesz ten sam hotel 2 razy taniej niz z biura. Z biurem z kolei lepiej oplacaja sie przeloty.

Gość jussa
dzięki za wypowiedzi:) z tą odwagą to trochę cienko.Mój mąż pracuje z żołnierzami i oni mówią że nie pojechaliby do Afryki z plecakiem z białą kobietą:/ podobno niebezpiecznie.. Chińskiego nie znam,nawet podstaw.Kolega który jedzie z nami z zeszłym roku był w Laosie i Kambodży więc tam na pewni nie pojedziemy bo on nie chce w to samo miejsce.Z obcych języków znam niestety tylko angielski,mąż nieco niemiecki. Ta Ameryka Południowa mnie kusi,nie wiem jednak jak sie zabrać za organizację..czy szukać wcześniej zakwaterowania czy liczyć że na miejscu znajdziemy? a może Indie? hmm za duży wybór!

Gość lady in bluuu
poszukaj moze na jakis forach podrozniczych..tam chyba wiecej ludzi ma pojecie o organizacji takich wyjazdow...znam jedna dziewczyne, ktora pojechala z koleznkami na zywca do ameryki poludniowej, podobno tanio bardzo, ale w kolombii o maly wlos by nie byly postrzelone..bardzo niebiezpiecznie tam jest, szczegolnei jak sie nie wie gdzie chodzic

Gość ROR
hej, podobnie jak ktos powyzej polecam azje - ja jezdze tylko tak z plecakiem, biletem i czasem z chlopakiem;-) nigdy nie bylam z biurem podrozy - jesli chodzi o azje to sadze ze tajlandia jest dobra na pierwszy raz. w tym roku mam chetke na malezje i kambodze;-)

Gość jussa
już postanowione.Jako że kolega który z nami jedzie w tym roku ma cienko z kasa wybraliśmy bardziej ekonomiczny wariant: Albania,Syria,Bośnia,Czarnogóra,Chorwacja o ile wystarczy czasu... Jeśli ktoś tam był niech się podzieli wrażeniami:)

Gość jussa
ROR- a gdzie te chatki znajdujesz? masz może jakąś dobrą stronkę?

Gość ROR
Napisalam chętkę nie chatkę;-) a to roznica;-) bylam w serbii, kosowie, macedonii, albanii, czarnogorze, bosni i chorwacji ( w tym ostatnim panstwie osobno) - szczegolnie mnie urzekla czarnogora i albania - niestety w poludniowej jej czesci nie bylam;/ polecem te trase - jest super

Gość zdecydowanie polecam
Indie - idealne miejsce na tego typu wakacje!!!

Gość bbsdkjcblsnc
Tajlandia jest piekna, ciekawa, tania i dosyc bezpieczna. Poza tym wystarczy ci angielski, mnstwo Anglikow tam podrozuje. Ameryka Poludniowa - osobiscie bardzo bym tam chciala pojechac, ale tu juz lepiej znac hiszpanski (portugalski w Brazylii, choc po hiszpansku tez zrozumieja) i moze byc czasem niebezpiecznie, musisz sie rozeznac co i jak, gdzie lepiej nie chodzic i uwazac bardzo na pieniadze/dokumenty. Afryka - nie wiem dokladnie dokad chcesz jechac, unikaj krajow gdzie sytuacja polityczna jest niepewna, jak Sudan, Zimbabwe czy Erytrea, za to dosyc bezpiecznie mozesz podrozowac po takich krajach jak Kenia, Etiopia, Angola, Ghana itd. Jadac do Afryki zapoznaj sie przede wszystkim dokad mozesz jechac i jakie szczepienia sa potrzebne, nie jest az tak niebezpiecznie jak strasza, ale przygotuj sie na brak luksusow, brud, biede i calkiem inny swiat. Zreszta to samo z Ameryka Poludniowa, w niektore rejony np Kolumbii lepiej se w ogole nie zapuszczac, ale est tez mostwo pieknych miejsc i przyjaznych ludzi. Jesli naprawde estes go ciekawa to ruszaj smialo.

Gość jusaa
oj jestem ciekawa, i to bardzo! szkoda ze tak niewiele mamy urlopu.. ROR czy mogłabyś podać mi swojego maila, na wypadek jakbym miała parę pytań jak zacznę planować wypad (a będę miała na pewno)? Dawno byłaś w tych krajach? chodzi mi szczególnie o Albanię i Bośnię.

Gość jussaa
interesują mnie głównie względy bezpieczeństwa w Albanii i Bośni.Nie ukrywam że boje sie trochę. Na rządowej stronie UK raczej odradzają wypad w te strony ze wzgl na pozostałości min, ataki itp. Ale pięknie tam jest:)

Jusssa - jesli chodzi o podroz taka 3-4 tygodnie to polecam azje, zwlaszcza jak sie dba o luksusy duhowe choc za niewielkie pieniadze ma sie fajne mieszkanie z basenem i widokiem na plazy 9tu pisze o tajlandii;-) co do bosni i albanii to bylam tam zrok temu - moze troche wiecej, na penow kosowo bylo wtedy jeszcze podlegle';-) jezdzilam samochodem i generalnie polegam na zdrowym rozsadku a nie informacjach rzadowych ;-) w albanii bylam glownie polnocnej, ale ponoc piekna jest poludniowa jej czesc bardzo polecam czarnogore rowniez - widoki nieraz bardziej niebianskie niz w tajlandii ;-)

aha, sarajewo to miasto kt poraza - w pozytywnym tego slowa znaczeniu. to spotkanie trzech kultur-religii + slady po jednym z najwiekszego oblezenia we wspolczesnej historii nie pamietam dokladnie trasy - ale moge spr i sobie przypomniec aha, wazna rzecz - jesli jedziesz do albanii to wez pod uwage stan drog- sa zle 9nawet porownujac do polskich;-) czasem odcinek 100 km jedzie sie tzry godziny - zwlaszcza ze to kraj gorzysty - ja bylam tam na poczatku jesieni - rozumiem ze nie chcesz jechac tam zima?

Gość jussaa
w gre wchodzą 4 tyg.Mam ochotę na tę Tajlandię ale muszę porozmawiać ze znajomymi, oni w tym roku chcą ekonomicznie..ja mieszkam w Uk, oni w Polsce, ciężko się dogadać. W jakim języku tam się porozumiewałaś? (mam na myśli Bałkany) rozumieją angielski? a wynajęcie samochodu? jakie prawo jazdy jest wymagane? rozumiem że nie trzeba zostawiać go w tym samym miejscu w którym się wynajęło?Auto znalazłaś na miejscu czy planowałaś wcześniej gdzie je wynajmiesz? jak szukałaś tanich noclegów ew. pól namiotowych? masz może jakąś godną polecenia stronkę? A co do Tajlandii..hmm to moja pierwsza wyprawa z plecakiem i jestem w tej kwestii zupełnie zielona:/ jak to zorganizować? rozumiem że najpierw muszę poszukać jakiś tanich lotów, i znowu-zakwaterowanie. A może szukałaś na miejscu? sorry za 100 pytań:)

Gość jussaa
jedziemy we wrześniu.

spoko luz - kto pyta nie bladzi ;-) "w gre wchodzą 4 tyg.Mam ochotę na tę Tajlandię ale muszę porozmawiać ze znajomymi, oni w tym roku chcą ekonomicznie..ja mieszkam w Uk, oni w Polsce, ciężko się dogadać" oki rozumiem ze musisz wziac pod uwage zdanie znajomych - ale tajlandia jest .....bardzo ekonomiczna - tansza niz poludnie europy zwlaszcza ze mozna kupic bilety w promocji (ja placilam 2000 tys. za bilet do azji np.) "W jakim języku tam się porozumiewałaś? (mam na myśli Bałkany) rozumieją angielski?" no tu jest roznie - czasem latwiej jest po polsku sie dogadac - w miastach cos tam kumaja po angielsku. najgorzej jest w albanii - w kt jesli mowia w obcym jezyku to najczesciej jest to......wloski ;-) na szczecie podrozowalam z hiszpanem kt znal tez francuski i lapal italiano ;-) albanski jest ...no coz...dla mnie osobiscie zagadkowy.. "a wynajęcie samochodu? jakie prawo jazdy jest wymagane? rozumiem że nie trzeba zostawiać go w tym samym miejscu w którym się wynajęło?Auto znalazłaś na miejscu czy planowałaś wcześniej gdzie je wynajmiesz?" tu ci nie pomoge bo samochod mialam walsny "jak szukałaś tanich noclegów ew. pól namiotowych? masz może jakąś godną polecenia stronkę? " stronki nie mam, ale np, w czarnogorze bylismy w miejscowosci sutomore (jesli nazwy teraz nie przekrecilam) gdzie wjechalsimy i poproslismy o pokoj z drogi ze tak powiem - super waeunki a koszt cos ok.30 euro za dobe z widokiem na morze ;-) nie nowcowalam pod namiotem "A co do Tajlandii..hmm to moja pierwsza wyprawa z plecakiem i jestem w tej kwestii zupełnie zielona:/ jak to zorganizować? " powiem tak tajlandia byla moja pierwsza prawdziwa podroza do azji - a azja to azja rzadzi sie swoimi prawami i tzreba sie dostosowac;) tajlandia jest dobra na poczatek bo jest dostosowana pod wzgledem podrozy do zchodniej kultury i z komunikacja po ang nie ma problemow "rozumiem że najpierw muszę poszukać jakiś tanich lotów, i znowu-zakwaterowanie. A może szukałaś na miejscu?" bylismy na ok 3-4 wyspach i szukalismy na miejsciu - jak nam sie podobalo to bralismy 9ale pierwszy nocleg mielismy zarezerwowany przed wylotem;-) polecam tez inne forum www.travelbit.pl mam nadzieje ze bedzie pomocne ;-)

Gość jussaa
dzięki za odp. kurcze, podgadam z mężem jak wróci z pracy o tej Tajlandii, znajomi wiążą nas trochę ;) ale w grupie raźniej. Czy myślisz że wrzesień to dobra pora na wycieczkę tam? A forum oczywiście odwiedzę.

nie wiem co do wrzesnia - generalnie teraz to jest pik sezonu, choc nie tak bardzo jak jeszcze 2 tyg temu ;-) ja bylam podczas europejskiej wieosny co by sie wygrzac troche;-) a co do znajomych - to niby w grupie razniej ale im mniej osob tym iwkesza swoboda - ja nie lubie gdy ktos mi marudzie bo czegos tam nie moze/nie chce/nie ma kasy itp. ale to jzu indywidualne cechy;-)