Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinowa pasja

Koszty skromnego cywilnego-ile?

Polecane posty

Gość malinowa pasja

Doświadczone dziewczyny POMÓŻCIE! W sierpniu planujemy cywilny na 13 osób(nie zamierzamy brać kościelnego) Wiadomo,jest kryzys i każdy chce przyoszczędzić.Dysponujemy kwotą 7 tys(może uda się uzbierać więcej)Jak myślicie zmieścimy się w tym budżecie? -musimy kupić obrączki -dla mnie suknia(biała,ale nie beza) wypożyczona,dla narzeczonego garnitur kupić trzeba,do tego obuwie -myślałam też o seji w plenerze -obiad na 13 osób łącznie z nami -tort -wiązanka -fryzjer,ale tylko modelowanie włosów,koki loki itp nie wchodzą w rachubę -umalować umiem się sama -koszty w USC -samochodem jedziemy swoim Jak myślicie,zmieścimy się i kiedy zacząć to organizować.Dodam że ślub planujemy w dniach od poniedziałku do czwartku,ewentualnie do piątku,w sierpniu

Gość malinowa pasja
nie napisałam że mieszkam na pomorzu i tu planuję wypożyczyć suknię ale przyjęcie chcę zorganizować na podlasiu,gdyż stamtąd pochodzę

- opłata w USC ok. 80 zł. - obrączki- załóżmy że najprostsze, z żółtego złota, coś takiego jak tu: http://www.3skarby.pl/photo/X7.jpg?sess_id=c04e71fee96f19ea155e9dbdadeb49b0 około 1000 zł., można znaleźć taniej (800 zł. +), jeśli macie swoje złoto do przetapiania to ok. 300 zł. - suknia- hmmm, z tego co wiem to ceny sukni do wypożyczenia idą od 800 zł., w górę, czasem trzeba oddawać do czyszczenia, może się uszkodzić (np. na tej sesji w plenerze), ja polecałabym uszyć, powinna wyjść taniej, spokojnie do 500 zł. możesz się zmieścić nawet z droższym materiałem, tyle że nie musisz mówić że to ślubna, ewentualnie odkupić czy szukać wieczorowej na Allegro - garnitur dla narzeczonego: my z mężem trafiliśmy na sklep z wyprzedażą, udało nam się kupić garnitur z 75% wełny za 550 zł, zwykle jest drożej- od ok. 850 zł. w górę mniej znanych firm, Vistula czy NewMen ok. 2000 zł., jeśli ma być "na jeden raz" to nawet poniżej 500 zł, znajdziesz niezbyt trwały i przewiewny, odkupić można często takie ślubne też od 500 zł. w górę, buty- jeśli ma w nich jeszcze pochodzić to od 200 zł., polecam najbardziej klasyczne - wiązanka- tak jak wyżej, nie musisz mówić że ślubna, chyba że Ci specjalnie zależy na jakiejś, ale jeśli ma to być np. bukiet 9 róż z przybraniem to za ok. 40 zł. kupisz "od ręki", jako "ślubny" mogą Ci policzyć powyżej 100 zł. - za samo prostowanie włosów i wpięcie w nie kwiatka płaciłam 40 zł., myślę że ceny są podobne, w małych zakładach nawet taniej - sesja w plenerze- z tego co wiem, fotograf to od 1000 zł. w górę (tyle że przeważnie ślub, wesele + plener, nie wiem jak sam plener), zaoszczędzić możesz szukając początkującego fotografa, czasem ktoś potrzebuje po prostu zdobyć doświadczenie, bywają takie ogłoszenia- 200- 300 zł. za ślub albo nawet gratis, a ze zwrotem kosztów podróży - przy torcie się mało orientuję, myślę że poniżej 100 zł. - obiad w restauracji- a to już chyba bardzo różnie, jeśli znajdziesz jakąś restaurację popatrz po prostu ile kosztuje dwudaniowy obiad z przystawką, alkohol i zimne napoje do obiadu, kawa i deser, podlicz, myślę że w zestawie możesz spokojnie znaleźć coś za ok. 60 zł. od osoby- to tylko obiad, więc nie daj się wkręcić w restauracji że powinno to kosztować więcej, załatwiasz kilkunastu gości którzy dadzą im zarobić Właściwie- nawet bez strasznych oszczędności powinniście nie mieć problemów :) Dolicz jeszcze koszulę i krawat dla narzeczonego (150-250 zł.), bieliznę dla siebie (a przynajmniej odpowiedni do sukienki stanik), ewentualnie zaproszenia dla gości- nawet jeśli to "tylko" cywilny i "tylko" z obiadem dla najbliższej rodziny to miły gest.

Termin w USC trzeba zająć przynajmniej miesiąc wcześniej, rozumiem że w "Twoim" USC planujecie brać ślub, to ewentualnie narzeczonego odpis aktu urodzenia załatwcie wcześniej. Jeśli któreś z Was jest wdowcem/rozwodnikiem to też trzeba wcześniej przynieść zaświadczenie o śmierci współmałżonka lub rozwodzie. W restauracji upewnijcie się wcześniej, ale jeśli w ciągu tygodnia bierzecie ślub to nie powinno być problemu z zarezerwowaniem stolika na kilkanaście osób nawet tydzień czy dwa wcześniej. Myślę że do czerwca formalności możecie mieć z głowy spokojnie :)

My planujemy ślub w lipcu co prawda i kościelny i cywilny ale tylko obiadkiem. Kiecka do cywilnego 36 zł (allegro biała letnia), do kościelnego 75zł (allegro-nie ślubna a wieczorowa biała przed kolano). + buty zwykłe tylko białe 65zł (jesienna przecena obuwia letniego). Obiad dwudaniowy z deserem ok 35-40zł. od osoby. Kościelny ze wszystkimi pierdołami i organistą 500zł. (z uwagą, że jak nas nie stać to wystarczy powiedzieć). Cywilny 80zł. Bukiet ok 100zł.

Zapomniałam o obrączkach my zdecydowaliśmy się na tytanowe moja 500zł bo z brylantem (z cyrkonią 250zł.) narzeczonego 250zł.

Gość cienka czemu bierzecie dwa
śluby, przecież teraz można wziąć konkordatowy. Czyli 2 w 1 ? :)

Gość czasami narzeczony
nie jest wiary katolickiej a dziewczynie jednak zależy na ślubie udzielonym przez księdza

Cienka,czy ta sukienka z allegro za 36 złotych,to taka biała przed kolanko z czarną szarfą w pasie? Bo trafiłam na taka,jak oglądalam ostatnio sukienki biale.Bardzo ladna,swoja drogą:-) My też zamierzamy wydac nie wiecej niz 6-7 tys. na slub i myslę,ze damy rade sie w tej kwocie zmieścić.

Gość foto_śląsk
Jeśli szukacie fotografa po kosztach to proszę o kontakt: fotograf_slask@poczta.fm

czasami narzeczony nie jest wiary katolickiej a dziewczynie jednak zależy na ślubie udzielonym przez księdza Raczej odwrotnie jak bym ja mogła decydować sama to poprzestałabym na cywilnym ale życie razem to sztuka kompromisów

Gość czasami narzeczony
wszystko dla miłości :) porozumienie dobra rzecz. suknia fajna. też słyszałam, że marnej jakości te ciuchy, ale ta bardzo mi się podoba

Powiem szczerze ja nie narzekam moim zdanie jakość ok i co fajne mam kilka kiecek japan style lubię je bo wrzucam do pralki(jestem za leniwa by prać ręcznie) i wyjmuje bez uszczerbku dla materiału czy wyglądu sukienki. Dlatego te moje ślubne kreacje potem sobie ufarbuje (też w pralce) na inne kolory(jestem fanatyczką recyklingu w każdej postaci:P).

Gość malinowa pasja
dziewczyny,już nie muszę się martwić kosztami cywilnego.Moja mama oświadczyła mi że zamierza nam zasponsorować to przyjęcie w połowie,kiedy zrobiłam głupią minę i powiedziałam ile kasy mamy odłożone to powiedziła że skoro chcę być taka nowoczesna to przyjęcie może się odbyć bez niej,po co ona ma się pojawiać kiedy odrzucam tradycję że to po połowie rodzice dają.

Malinowa pasja nam mama mojego miśka też chce pomóc w zorganizowaniu obiadu i zgodziliśmy się bo wiemy że im na tym zależy. Myślę, ze powinnaś pozwolić na to mamie skoro sprawi jej to przyjemność.

Teraz szykujemy się do zaproszeń (projekt własny) to wtedy napiszę ile nas to kosztowało.

Cienka, śliczna ta Twoja sukienka, niestety widzę, że dostępna tylko czarna. Masz namiary na swojego sprzedającego? Moze można jeszcze dostać białą...

Janeczkaa ja ją kupiłam w lipcu i szczerze sprzedawcy od którego ją kupiłam to nie polecam (zresztą został już przez allegro zablokowany) . Czekałam na nią prawie 2 miesiące. Ciągle tylko słyszałam, że już wysłali. Koniec końców doszła z karteczka, że bardzo przepraszają, ale ciuchy (między innymi moja kiecka) utknęły w urzędzie celnym.

UU, szkoda, no nic, może uda mi się jeszcze coś podobnego upolować, czasu mam dużo :)

Faktycznie fajna, dobrze się trzyma bez ramiączek? Nie jest trochę kusa? Ja w sumie jestem dość wysoka...

Ja ją zawsze jak ubieram, to sobie przyszywam do stanika z sylikonowymi ramiączkami (tak po bokach by nie było widać). Zdjęcia są trochę przekłamane jeśli chodzi o długość (ja nie jestem super wysoka ok 168cm ale mam nieproporcjonalnie długie nogi- spodnie zawsze long). Dla mnie ta kiecka jest przed kolano. Sama się zdziwiłam jak ją kupiłam bo też się bałam, że będzie za kusa :)

my zmieściliśmy się w 6 tys. obrączki 800 zł,sukienka 1 tys,buty 60zł,męża ciuchy chyba ok 600 zł(dokładnie nie pamiętam) kwiaty 100(wiązanka i to do kieszonki) fotograf 0 zł(swój sprzęt + fotograf w rodzinie) album USC 300zł,opłata w USC 80 zl(akty urodzenia bezpłatne bo jesteśmy z tego samego miasta i w tym samym był ślub) 22 osoby na przyjęciu(1 osoba=100 zł) muzyka 200 zł,ciasta i tort 300 zł,alkohol 600 zł,napoje chyba z 200,słodycze droben(cukierki)ok 100 zł.owoce ok 50.bielizna ok 150 zł,fryzjer+makijaż 150 zł,biżuteria(naszyjnik i kolczyki) 250 zł,zaproszenia ok 30... nie wiem czy nic nie pokręciłam czy wszystkie koszty są zgodne(już dokładnie nie pamiętam ole za co dałam) ale jak widać te 6 tysięcy to niewiele w porównaniu jak ludzie robią wesela za 40 tysiaków :) więc da się zrobić miłą,przyzwoitą imprezę za niewielką sumę.

Gość malinowa pasja
rozmawiałam z menadżerką ośrodka wypoczynkowego i jest możliwość zrobienia ceremonii w ogrodowej altanie,w plenerze tylko musimy urzędasa wybłagać aby się zgodził (czyt.przekupić ;) ) dodatkowo płatne przystrojenie altanki Za obiad 2 dania na ciepło+wino musujące+powitanie chlebem i solą+tort+przystawki i przekąski+napoje=100-120zł/os dzwoniłam do fotografa,600 zł plener w 3 miejscach,za 1 zdjęcie 10 zł zorientowałam się w cenach obrączek,do 1tys klasyczne proste 4-5mm szerokości na gajer+koszula+krawt pewnie nie wydamy więcej niż 700 zł,buty kupimy mu na dniach,bo w lutym idziemy na wesele więc przydadzą się nie wiem ile może kosztować wypożyczenie sukni to móje wymarzony typy :) http://www.susanhooward.com.pl/pliki/suknia_g_tpsubw.jpg http://www.gloria.info.pl/wp-content/uploads/2007/07/36.jpg http://www.biancaneve.com.pl/images/suknie-slubne.jpg

Gość hhassan
Dwie ostatnie wyglądają jak ciążowe

Gość inkkkkkkkkkkkkkkkaa
1,5 roku temu w katowicach miałm ślub cywilny .w dobrej restauracji z parkiem na 30 osób plus suknia i obrączki wyszło ok 8 tys,wiec spokojnie:) a suknię szyłam u kobiety która szyje artystycznie też dla teatrów,zapłaciłam 1000 zł,wszystko uszyje:)

Gość inkkkkkkkkkkkkkkkaa
a ja miałam krótka,lolitykowato-sexi;) a co tam:)