Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a to kto

Temperatura ciała kobiety

Polecane posty

Gość a to kto

Interesuje mnie jak wygląda rozkład temperatury ciała kobiety w całym cyklu miesiączkowym. W fazie przedowulacyjnej - normalna, owulacja - podnosi się, a faza poowulacyjna??? Moje pytanie stąd, że od 5-ciu dni mam 37,3, a nie jestem przeziębiona. Czy ktoś zna racjonalne wytłumaczenie?

Gość a to kto
???

Gość Opinia...
Rozkład temperatury jest taki: Zwykle w pierwszej połowie cyklu temperatura jest normalna, a więc wynosi około 36,6°C. Tuż przed owulacją spada o 2 – 3 kreski, do 36,3; 36,4°C. Dzieje się tak na skutek chwilowego spadku stężenia produkowanych hormonów. Ten spadek nie zawsze jest zauważalny! W drugiej połowie cyklu, to jest po owulacji, gdy ciałko żółte zaczyna produkować progesteron, temperatura podnosi się o minimum 0,5 kreski i stopniowo się podnosi (do 37 stopni i powyżej), po czym tuż przed okresem - temp spada do temp minimum podstawowej. Przy czym istotne jest, że to są temperatury mierzone zaraz po przebudzeniu i każda kobieta może mieć inne wartości temperatur (w tym temperaturę podstawową ciała). Kolejna kwestia, że w ciągu dnia temperatura wzrasta - i różnice mogą być nawet w okolicach 1 stopnia C między poranną, a tą po dużej aktywności w ciągu dnia... I jeszcze jedno - temperatura poprawna to temp między wartościami 36,4 a 37,5. Dopiero temp w okolicach 38 stopni jest temperaturą sygnalizującą coś złego... Więc spokojnie:)

Gość a to kto
Serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!!! pozdrawiam

Gość hyyyem
A temperatura podczas ciąży?

na możliwość ciąży wskazuje 20 wyższych temperatur (czyli brak spadku temp. po skoku owulacyjnym)

Gość Opinia....
Temperatura w ciąży utrzymuje się powyżej granicy temp podstawowej przez ok 3 miesiące, dopóki łożysko w pełni nie przejmie roli ciałka żółtego. Uważa się, że 18 dni wyższych temperatur może wskazywać na ciążę, a powyżej 21 to już jest b. wysokie prawdopodobieństwo. Przy czym te wysokie temperatury nie mogą być zakłócone chorobą, bo wtedy się nie liczą... 28dni.pl

Gość potf
Czyli jeśli rano temperatura w drugiej fazie cyklu wynosi 37 st, a potem wzrasta do powyżej to wszystko jest ok?

Gość gość
Każdy organizm jest inny. A nie przeziębiłaś się? Zawsze własne interpretacje możesz sobie potwierdzać np testerem owulacyjnym na ślinę. Pomoże Ci to lepiej zrozumieć co dzieje się w Twoim organizmie.