Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona mama Jasia

Zaburzenia mowy u dziecka

Polecane posty

Gość zmartwiona mama Jasia

Prosze o wypowiedzi na poziomie. Syn ma 16 miesiecy i nie mowi.Tzn po swojemu gada,nasladuje np jak kaszlne,jak kichne,przedrzeznia sie ze mna jak sie smieje.Jak siedzi i sie bawi to po swojemu rozmawia.Ale nie potrafi zawolac do mnie MAMO,do meza TATO.Ale wie,ze jestem mama a on tata.Wiem,ze dzieci sa rozne,ale mnie to nie pokoi:(

Gość już niedługo
szkoda ,że nie oglądałaś DDTVN właśnie była o tym mowa ... 16 miesięcy , gorzej jakby miał 2 latka . Mówili by dziecko nie spędzało dużo czasu przy telewizorze bo to może być przyczyną ,że nie mówi , czy był karmiony piersią czy butelką , czy nadal jest na smoczku - ale to bardziej tyczy sie zgryzu ... By czytać dziecku , mówić do niego , razem coś rysować i pytać co to jest .... ect....

Gość już niedługo
teraz dzieci później zaczynają mówić, przynajmniej ja obserwuję to w moim otoczeniu , twój maluch ma 16 m wiec gorzej by było jakby miał 2 latka i nic ...... a czy rozumie co do niego mówisz?? NP pytasz się gdzie jest mama?? a on pokazuje na Ciebie??? Zawsze możesz wybrać się do logopedy , on podpowie ci techniki ćwiczenia z dzieckiem , może one ułatwią twojemu dziecku naukę mówienia :)

Gość kuleczka sezamowa
Moj synek ma 17 m-cyi jedyne co mowi to mama, tata, nana, dada i dam. Malo. Tez sie martwie o jego rozwoj, tymbardziej ze ma juz starsza siostre i widze roznice jak ona byla w jego potrafila juz o wiele wiecej i wiecej tez rozumiala.

moja też długo gadała po swojemu, z tego co pamiętam to pojedynczych wyrazów w naszym języku zaczęła uzywać jak miała chyba 1,5 roku... rozumiała wszystko, ale jakoś po naszemu nie bardzo chciała się komunikować... teraz ma 2,5 i gada juz ładnie całymi zdaniami... także daj swojemu jeszcze trochę czasu...

znajomi mają synka 1,5 roczku i jak ostatnio u nas byli z wizytą to mały nie powiedział ani słówka po naszemu... tylko po swojemu albo piszczał... mój bratanek z maja 2008 ma podobnie, więc chyba nie masz się czym martwić...

Bez jaj, gadające półtoraroczniaki to ewenement :-)Moja córa ma 16 miesięcy, na mnie woa po imieniu od niedawna, wcześniej i na mnie i na ojca mówiła "tata", od kilku dni wymsknie jej się też "baba", powie czasem "papa" przy machaniu, "kaka" na kaczkę i żabę. I tyle.Ewenementy typu golas, czy biszkopt pomijam, bo darzyło Jej się parę razy powtórzyć po nas ale tyle tylko.

Gość marta55
Mnie zachęciły dobre opinie o metodzie Tomatisa, które słyszałam od znajomej, więc z tego typu pomocy skorzystałam ze swoim synem. W Warszawie prowadzi taką terapię na pewno Sensorium i chyba nikt poza nimi. Na Mrówczej w Radości mają jedną z placówek. U nas to problem był natury logopedycznej, chodziło o wadę wymowy i w ogóle problemy z komunikacją. Terapia daje efekty, jest prowadzona profesjonalnie i z takim życzliwym, wyrozumiałym podejściem do dziecka.

Gość gość
Spokojnie, daj mu nieco czasu. Każde dziecko jest inne i rozwija się w swoim tempie, ale wiadomo, można to tolerować do pewnego momentu. Sprawdź, co się będzie działo jak skończy 2 lata, albo jeśli naprawdę bardzo się niepokoisz od razu zapisz się do takiej placówki jak ta http://agathum.pl/wczesne-wspomaganie-rozwoju-dziecka/. My z Szymkiem tu chodzimy własnie na terapię, są efekty, tylko widzisz no, trzeba zacząć działać

Gość gość
moja córka nie mówiła dosc długo, jak skonczyla dwa lata poszlam z nia do laryngologa, ktory wykrył wade słuchu. Córa mówiła duzo, bardz dużo, ale w swoim jezyku:x Jak sie później okazało, jej słuch był na tyle zniekształcony, ze wydawane przez nia dzwieki były próbą naśladowania jezyka- nieudolną próba:x Mialyśmy multum słów , które tonacja przypominały słowa, ale nie dzwiekiem. Dla przykładu "tić" znaczyło "pić" - "sysy"- "cycy" (długo karmilam piersia). "oś"-"chodź" itd Problem zaczął się gdy próbowala skladac całe zdania...

Gość gość
Mój syn skończył dwa latka i tez słabo. Rozumie wszystko co się do niego mówi, ale nie używa słów tylko pokazuje co chce :( potwarza po mnie pojedyncze słowa,ale sam z siebie nic nie powie.

Gość gość
16 miesięcy to jeszcze mało. Każde dziecko rozwija się swoim tempem. Daj dziecku jeszcze trochę czasu, a jak dalej nic się nie zmieni, to do logopedy się wybierz. Mój syn dopiero od 3 roku życia zaczął więcej mówić, już nie tak po swojemu. A że miał duże problemy z wymową niektórych literek, to poszłam z nim do logopedy, niestety dopiero jak miał 4 lata, bo każdy w rodzinie mi mówił że to normalne, że jeszcze tak nie wyraźnie mówi, że to minie. Ale nie minęło. Dziecko mojej koleżanki, również późno zaczęło mówić, podobnie jak mój mały, ponad 3 lata miał, ale jak zaczął to mówił wszystko i pięknie, problemów z wymową nie miał. Każde dziecko inne, ale jeszcze możesz poczekać, zawsze możesz z pediatrą skonsultować, i zawsze możesz skonsultować z logopedą, i logopeda powie czy trzeba terapie czy nie

Gość gość
Czasem potrzebna jest terapia... mój syn długo nie mówił a jak już zaczął to wyszło, że ma nadwrażliwość słuchową . Zrobiliśmy potrzebne badania w Centrum Tomatisa w Świdnicy. Skorzystaliśmy z terapii słuchania płyt. Metoda polega na słuchaniu dźwięków poprzez urządzenie zwane "elektronicznym uchem". Jest to idealny model ludzkiego ucha, który pozwala "wyćwiczyć" ucho pacjenta w taki sposób, aby mogło prawidłowo pracować