Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bezradna przyszła mama

Ciąża, zatrudnienie, l4 i kontrole ZUS

Polecane posty

Witam... Mam wielki problem.Jestem prawie w 3 miesiącu ciąży. Aktualnie odbywam staż , który kończy się pod koniec lutego.niestety umowy mi nie przedłużą (po prostu Polska) i nic mi się nie należy.Mieszkamy z chłopakiem w wynajętym bez umowy i po znajomości mieszkaniu,płacimy za nie 1000 zł- chłopak zarabia 1300 zł ,z moim stażem mieliśmy niecały 1000 na życie. Znajoma,która ma firmę powiedziała, że może zatrudnić mnie , ale musiałabym iść po krótkim czasie na l4, a za 1 miesiąc oddać jej pieniądze za składki. Później,po tych 33 dniach płaciłby za mnie ZUS. Miejsce pracy znajduje się w innym mieście ( 40 minut drogi)- jest to duża hurtownia. Czy mam się obawiać obrotu sytuacji i przyjąć propozycję pomocy ze strony koleżanki?? Jak mam załatwić z lekarzem prowadzącym ciążę l4, czy ZUS nie posądzi mnie o fikcyjne zatrudnienie? Wiem, że niektórzy mogą mnie potępiać za takie oszukiwanie państwa, ale teraz mam na względzie tylko dobro naszego dziecka, któremu chcę zapewnić dobre warunki i dach nad głową. Poza tym płacimy składki, to państwo nas okrada i sądzę, że te pieniądze się nam należą....

Czy mógłby mi ktoś pomóc??? :-(

Gość a ja czekam i czekam
No akurat ty się tych składek jeszcze nie napłaciłaś.

miałam 2 lata praktykę w sklepie odzieżowym, a teraz staż. Szukałam pracy, porozsyłałam wszędzie CV, urząd pracy skierował mnie więc na staż. Po jakimś czasie dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Kiedy dowiedziałam się, że umowa moja nie zostanie przedłużona i zostanę całkiem na lodzie załamałam się. To dla mnie dziwne, że państwo które mówi o ochronie kobiet w ciąży samo je pogrąża.

nie musisz być niemiła.... Po prostu oczekuję jakiejś rady, pomocy. Skoro chcesz wysyłać do mnie takie komentarze, lepiej wyjdź z tego topicu.

to co mam zrobic???

Czytałam od początku i chciałam ci pomóc ale jak przeczytałam na koniec, że państwo nas okrada i, że ci się coś należy to mnie trafiło. Bo: -Ciebie jeszcze Państwo nie okradło -Ty chcesz okraść Państwo -tłumaczysz sobie swoją niezaradność życiową złym Państwem -Państwo nie pogrąża kobiet w ciąży, sama się pogrążyłaś zachodząc w ciążę nie mając do tego warunków. Więc nie mów mi tu proszę, że Państwo Cię okrada i pogrąża bo sama jesteś kowalem własnego losu.

Gość ghdhah
mozesz sie tam zatrudnic i isc pozniej na zwolnienie.. ja rowniez bylam zatrudniona od grudnia a na koniec grudnia wiedzialam, ze w ciazy jestem, popracowalam do kwietnia - bo chcialam a pozniej poszlam na zwolnienie lekarskie... tylko popros o wyzsze wynagrodzenie, zawsze to dostaniesz wiecej pieniedzy :) a skladki normalnie oddaj :)

skoro państwo jest takie be, to wyjedź za granicę. Ja nie mieszkam w Polsce i przynajmniej nikt mnie nie okrada a i ja nie muszę kraść

Gość karinka232
No w porządku to to nie będzie, ale ludzie większe przekręty robią. Ciesz się Kochana, że masz taką koleżankę. I skorzystaj. Do końca macierzyńskiego będziesz miała pensję co miesiąc.

ZUS kontroluje i to dokładnie. Ja też byłam na zwolnieniu i wezwali mnie na przesłuchanie. Oczywiście wszystko pomyślnie się skończyło, bo maja ciąża była naprawdę zagrożona. I jeszcze 2 raz mnie wzywali tydzień przed terminiem, ale zadzwoniłam do nich, że nie przyjadę, bo godzina podróży w tydzień przed porodem to chyba żart z ich strony. Przeprosili i nie musiałam już się stawiać na komisji. Gdybym wtedy oszukała, to nie dość, że musiała bym oddać pieniądze z odsetkami to jeszcze zapłaciłabym karę.

Dobrze, zatem dziękuję ci za podzielenie się ze mną swoim zdaniem. Patriotką nie jestem i nie będę . Choćby ze względu na to, jak potraktowało mnie Państwo podczas stażu. Poszłam na niego, bo skierował mnie PUP. Zostaję teraz kompletnie na lodzie.Jestem na to wściekła i może ta złość skłoniła mnie do napisania zdań które cię uraziły. Sądzę , że tych składek się jeszcze w życiu napłacę, a całego życia w ciąży nie będę. Każdemu normalnemu obywatelowi należy się godne życie. Może i jestem kowalem swojego losu- dziecka nie planowałam. Zabezpieczaliśmy się, niestety środki te zawiodły. Co mam teraz zrobić- załamać się? Muszę jakoś działać- dla mnie nie jest w tym momencie ważne to, co ktoś o mnie myśli. Wiem, że jeżeli przystanę na propozycję koleżanki oszukam państwo, ale moje dziecko będzie dla mnie najważniejsze. Zamierzam pójść do pracy, jak tylko będę do tego zdolna po porodzie- nie migam się od pracy i nigdy tego nie robiłam. Nie uśmiecha mi się takie rozwiązanie, będzie dręczyć mnie sumienie i będę w ciągłym strachu przed kontrolą zus. Jeżeli byłoby inne rozwiązanie, z chęcią na nie przystanę.

pojechałabym, ale niestety mój chłopak się na to nie godzi. ma tu chorą mamę i nie chce jej zostawać- rozumiem to w zupełności. W ciąży raczej nie mogę liczyć tam na jakąkolwiek pracę, mieszkanie itp... Póki co muszę zostać tu.

Gość fanka anka
dla mnie to dziwne ze poszlas na staz i sadzilas ze zostaniesz. W wiekszosci firm co roku przewija sie kilka albo i kilkanascie osob na stazu a zostaje jedna dwie.

Moim zdaniem kobiety w ciąży nie mają w tym kraju lekko. Myślałam, że mogłabym liczyć na to, że przedłużą mi staż, a jak nie, to chociaż miałabym jakąś zapomogę z PUP- np zasiłek dla bezrobotnych. Nie należy mi się on, ponieważ praktyka i staż nie wliczają się w normalną pracę. W lepszej sytuacji są za to skazani z zakładów karnych, którzy wychodzą z więzienia na wolność- im się ten zasiłek należy- i gdzie tu sprawiedliwość?

Gość o masz tewczasy byly 2006
ty nie sluchaj tych debili ,kazdy orze jak moze....i nikt nie ma skrupolow!!!w ciazy jestes dziewczyno tobie potrzebny spokoj nie stres,nie czytaj tych glupot i rob tak aby ci bylo dobrze!!pozdrawiam:)

Gość fanka anka
a jezeli kobieta pracuje np 3 ,4 mies dowiaduje sie ze jest w ciazy, ciaza zagrozona i jest na zwolnieniu to jak oni to kontroluja? Szukaja swiadkow ze tam pracowala?

nie sądziłam że zostanę zatrudniona przez pracodawcę na umowę. Myślałam, że PuP przedłuży umowę stażu z pracodawcą, ze względu na moją ciążę- tak jak jest w zwykłej pracy.

gdyby ktoś chciał mnie zatrudnić w ciąży, pracowałabym i do jej końca- jak długo byłabym w stanie. nie boję się pray- ale teraz nikt mnie nie zechce zatrudnić :-(

Oj już przestań jęczeć. Masz roszczeniowy stosunek do Państwa. Wziełabyś się wcześniej za normalją robotę to miałabyś ochornę. A ty co? Praktyka i staż i teraz wielkie wymagania. I narzekania, że Państwo to, Państwo tamto. Zasiłek, l4, kuroniówka itp. Popracuj teraz trochę w jakimś sklepie, nie musisz się przyznawać do ciąży.

fanka anka ----> napiszę jak to było u mnie - mnie wzywali na przesłuchanie, kontrolowali pracodawcę ( przeglądali moją teczkę osobowa i rozmawiali z szefem i kolezankami) oraz kontaktowali się z lekarzem prowadzącym. szukać świadków ,z ę tam pracowała nie muszą, bo sama zanosi dokumenty do zusu od pracodawcy

Gość fanka anka
pracy w sklepie od razu nei znajdzie, i tez nikt nie da jej umowy od razu.

Gość fanka anka
a co oni chcieli od lekarza prowadzacego? zaswiadczenie ze ciaza jest zagrozona? albo ze nie powinnas pracowac? W ogole to po stazu przysluguje maciezynski?

A skąd wiesz, że nie znajdziesz? Spróbuj może? A umowę dostaniesz, najpierw na 3 m-ce a później dłuższą. I wtedy coś będziesz miała. A Ty tylko "pracy nie znajdę, umowy nie dostanę. Chcę lewe zwolnienie i lewą kasę z zusu".

Czasem lepiej w tym kraju pod względem zasiłków mają menele, przestępcy i romowie ( nie chcę tu nikogo urazić i pośród nich są normalni obywatele- znam takich, ale jest ich mniejszość)... To mnie drażni.

Gość karinka232
do Skarżepyta- ile temu byłaś w ciąży? Pytam z ciekawości, bo nie spotkałam się z przypadkiem, żeby ZUS w ciąży kontrolował. Miałaś jakąś szczególną sytuację?

kontrola ciężarnej? pierwsze słyszę. zawsze jest zagrożenie a kobiety w ciązy sa chronione.

przecież pisałam, że szukałam pracy.... i jakbym miała teraz możliwość też bym poszła. Czytaj proszę ze zrozumieniem.

Gość moja koleżanka dokładnie
tak zrobiła jak opisuje autorka i WYPŁACILI BEZ PROBLEMU! tyle, że ona zrobiła jeszcze jeden myk - poszła do szpitala na tydzień a później już tylko L4 do końca ciąży, całe macierzyńskie jej wypłącili bez zajaknięcia! a do tych co uważają, że to okradanie - moim zdaniem to państwo okrada nas każdego dnie, marnując nasze pieniądze na limuzyny dla polityków i kłótnie w TV - ile milionów idzie na to? i nikt nie ma pretensji, a o głupie pare groszy będą cię od złodziei wyzywali - ja tam do naszego państwa nie mam żadnych skrupułów :P