Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paulinaa_33

Przepisanie mieszkania, formalności, pomocy

Polecane posty

Gość paulinaa_33

Szanowne koleżanki i koledzy. Moi rodzicie chcą mi przepisać mieszkanie o wartości rynkowej około 150 tys. zł (Bydgoszcz) i powierzchni 37 m2 (mieszkanie własnościowe, spółdzielcze). Naturalnie otrzymam je za darmo. Jednak wiem, że muszę przygotować jakieś pieniądze na notariusza. Czy ktoś się orientuje ile będę musiała mu zapłacić od takiego mieszkania? I czy są jeszcze jakieś inne koszty oprócz notariusza? Jeśli tak to jakie? Ile trwają takie formalności? Dodam tylko, że mieszkam w tym mieszkaniu (jestem zameldowana) od dawna i nie zamierzam go sprzedawać w ciągu najbliższych 5 lat więc płacenie podatku na szczęście odpada. I jeszcze jedno pytanie... później planuję wziąć kredyt pod hipotekę tego mieszkania. Rozumiem, że muszę założyć księgę wieczystą dla tego mieszkania? Jeśli tak to jakie tutaj są formalności, ile trwają i z jakimi kosztami należy się liczyć. Mam odłożone 3 tys. zł i zastanawiam się czy wystarczy mi na te wszystkie formalności związane z przepisaniem mieszkania i założeniem księgi wieczystej. Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Gość paulinaa_33
proszę o pomoc :(

Gość niestety nigdy nie mialam
takich problemow. Nikt mi nigdy mieszkania nie przepisal 😭

Gość gość
taka wizyta u notariusza nie jest droga. Kiedy ja miałam podobną sytuację (tylko tyle że we Wrocławiu;)) i korzystałam z http://www.notariuszkancelaria.wroclaw.pl/ to była kwestia kilku stówek - nie pamiętam dokładnie ile, ale chyba spodziewałam się większej kwoty;)

Gość gość
W sumie jeśli mowa o przepisaniu mieszkania to nie masz wyjścia musisz iść do notariusza. Gdy mama przepisywała na mnie mieszkanie to byłyśmy u niego: http://www.notariusz-michalewicz.pl/. Nie mam zastrzeżeń.

Gość gość
a czy ktos z was korzystal z uslug tego notariusza i moze potwierdzic jego rzetelnosc? chodzi o tego z katowic www.notariusz-stencel.pl/czynnosci-notarialne