Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ALA MA KOTAffrfr

domek czy mieszkanie w bloku majac 300-400tys.

Polecane posty

Gość ALA MA KOTAffrfr
witam rosołku śliczny domek, ciekawe jak w wam wyszedł :) ja wole raczej male a z pietrem urzytkowym bo grzejesz na dole i jako tako cieplo w gore idzie tez (przynajmniejteoretycznie) a w takim bardzo rozlozystym hmm, ale ładny i az 4 pokoje. dzieci maj ao jedym, wy sypialnie i pewnie 4 jakis gabinecik? macie w tym domku jakis maly stryszek i wyciagane schody na niego czy nie ma go wogole? A co do "mojego" projektu to bardzo prosty jest i mas dacje co do dachu bo bedzie bez wydziwianaia, a i nie wiem czmu myslisz ze garaz mniej zabezpieczony, przeciez drzwi beda napewno taka duza opuszczana roleta I jakies malutie waskie okienko, (mala zmiana w projekcie a wlasciwie juz na realizcji mozna to chyba sammu zrobic) i kto tam sie wlamie, juz predzej sie boje o okna na dole w domu . my na gorze bedziemy spac, a na dole zlodzieje moga grasowac :( a Wy jakie macie zabezpiecznia?

Gość ALA MA KOTAffrfr
i dobrze patrze, macie 3 łazieneczki :)

Gość rosołek -
co do rozłożystości - mamy swoje przemyślenia na temat starości i ograniczonej sprawności z tym związanej - wydaje nam sie ,ze lepiej poruszać sie po jednej płaszczyżnie na starośc niz chodzić po schodach .Dlatego nie ma w naszym domu ani jednego schodka - oprócz schodów skladanych na strych . Powierzchnia strychu to prawie polowa domu - nie licząc skosów - wiec jest tam pełno miejsca na różne klamoty :) Co do łazienek - są tylko dwie - jedna nasza przy sypialni , druga - synów . Z tej trzeciej zrobiliśmy spiżarnię - nie ma w niej ogrzewania . odnośnie zabezpieczeń - jak widzisz - mamy wszystkie okna na dole :) ale i na to jest sposób - zamiast rolet antywłamaniowych zainwestowaliśmy w porządne okna z potrójną szybą - z czego zewnętrzna jest antywłamaniowa . Okna mają nawet jakieś specjalne zawiasy antywyważeniowe :) W przygotowaniu jest również alarm - jest położona instalacja - ale mąż teraz nie ma czasu - chyba sie tym zajmie na wiosnę :)

Gość rosołek -
oczywiście ,ze można zrobić pewne zmiany - ich bezpłatny zakres jest w każdym projekcie. My zrobiliśmy z tyłu domu duży zadaszony taras - żeby był zadaszony musieliśmy zmienić projekt dachu - ale nie żałujemy :) Zresztą jest to częsta praktyka - najpierw budujesz z uwzględnieniem zmiany a dopiero później nanosisz zmiany w projekcie . Nie zrobiliśmy też 2 okien i pomniejszyliśmy okno łazienkowe .

Gość ALA MA KOTAffrfr
rosołku my tez bysmy zrezygnowali z okien w garazu tn tylko jedne malutkie zeby sie zlodziej nie przecisnal ;P ( a ja wkolko o tych zlodziejach) a w jakiem wieku masz synów? moje dzieci maja rok i 3 lata. maja swoje pokoiki, pewnie zadowoleni ze maja osobne pokoiki. urzadzenie ih tez wydatek duzy, wszstko kosztuje.

Gość rosołek -
moje dizeci są " prawie dorosle " jeden ma 19 lat , drugi 17 :) jesli chodzi ourządzenie ich pokojow to po prostu przeniesli sie ze swoimi pokojami z mieszkania - nawet kolorów na ścianach nie chcieli zmieniać :) Wrocę jeszcze do tego garażu - zobacz ,ze tam są drzwi łączące garaż i dom - drzwi prowadzące tylko do garażu . Najbardziej bałabym sie wląsnie o ten punkt . Złodziej mając do wyboru drzwi i okno - najpierw zabiera sie za drzwi - ale oczywiście i na to są sposoby .

Gość rosołek -
Gdybym to ja wybrała ten projekt - to zmniejszyła bym taras z tyłu domu na korzyśc kotłowni , a kotłowni " wykroilabym " pralnię i suszarnię - Ty masz male dzieci - to przyda sie jak znalazł . Ponadto niewiele zmienilaby sie bryła dachu i koszt nie byłby taki wielki a korzyśc ogromna . wiem ,ze wracam do tych pomieszczeń gospodarczych - ale naprawdę to super sprawa - pralnia ze stacjonarnie rozłorzoną deską do prasowania - z miejscem gdzie można powiesić pranie w zimie :)

Gość ALA MA KOTAffrfr
rosołku Chcemy wlaśnie zrobic jak mówisz tylko że nie zmniejszyć ten niby taras a wogóle go zlikwidować własnie na rzecz pralni-suszarni lub np ciut przedluzyc garaz, to juz trzeba by bylo sie dopytac przy kupowaniu projektu lub poprostu dorobic maciupki pokoik na dole do ktorego z salonu by sie przechodzilo (no wiesz.. na ciche malzenskie dni zeby bylo meza gdzie wyeksportowac :) ) ten niby tarasik z kominkiem jest dla mnie bez sensu bez ładu i składu. chciałabym zeby na taki tarasik wychodzilo sie drzwiami okiennymi a nie po trawie zasuwac do tego rogu. równie dobrze altanka moglaby za takie cos posluzyc za takie miejsce na grila np a tu juz bys,y zyskali pare metrow kw. pisze jak leci wiec czasem jest bełkot :) No to synów masz juz dorosłych prawie, niedługo Wam z domu wybędą lub może jakas synowa wam dojdzie :)A moge zapyatc gdzie pobudowaliscie domek, jakie wojewodztwo? my mazowieckie. te potrojne okna ciekawa sprawa, przerazaja mnie koszta, ze sie rzucimy a potem nie wyrobimy i jeden wielki obciach bedzie ze bedziemy go dolepiac 10 lat, ale wiadomo, ze wszystko najpierw sie policzy itd. a wy braliscie kredyt, jesli tak to na jakich warunkach, w ajkim banku. ile lat itp. Czy slyszalas tez ze lepiej teraz jeszcze postarac sie wybudowac dom zanim bedzie to wielkie boom cenowe jak wejdzie euro? materialy maja strasznie zdrozec i ekonomiscei radza ze teraz najleszy czas na budowanie bo potem ma to bardzo zdrozec. nie wiem czy wierzyc, bo moze chca jakas nagonke zrobic, nie wiem,, moze jakis cel w tym maja by ludzi tak spieszyc, a potem moze sie okazac ze bedzie tak samo a moze taniej? bo coraz mniej ludzi bedzie stac na domy mieszkania i sila rzeczy ceny beda troszke spadac. glowe mam juz kwadratowa od myslenia. do usłyszenia.

Gość ALA MA KOTAffrfr
rosołku napisałaś: "Ponadto niewiele zmienilaby sie bryła dachu " chyba dach wgole by sie nie zmil przeciez jest dwuspadowy i tak czy siak i czy pod nim jest luka czy tez pokoik to na dach , na jego ksztalt wplywu nie ma. hm chyba ;)

Gość śmiechulinka9
blokowisko odpada, sąsiedzi dokuczliwi, muzyczki nie załączysz, imprezki głośnej w nocy nie zrobisz . . .

moim zdaniem też domek,wiem to z własnego doświadczenia,przez wiele lat mieszkalismy z męzem i dziećmi w bloku na dwóch pokojach,od 3 lat mieszkamy w domku piętrowym i moim zdaniem nie ma zadnego porównania,latem dzieciaki cały dzień na ogródku wiec zdrowo,swój basen,zieleń,cos wspaniałego.a co do kosztów to w bloku np za prąd płaciłam240 zł,a teraz w domu (mając żarówki energooszczedne )płace 270 także wydaje mi sie ze nie jest to kolosalna różnica,jedyną wadą domku jest ogrzewanie zimą,jest to dość spory wydadek zwłaszcza jeżeli ktoś jest ciepłolubny tak jak ja:),ale z drugiej strony nie płaci sie co miesiecznego czynszu także mozna sobie odkładać miesięczne pieniażki w razie srogiej zimy:)

KarolinaF - no ale podaj calkowite koszty utrzymania domku moze (roczne)- podatek od nieruchomosci, gruntowy, woda, wywoz gowna, smieci gdzie wyrzucasz-do lasu?? itd.

Gość ALA MA KOTAffrfr
larolina f a ilo metrowy domek macie? widzialaś projekt ktory mi sie podoba? i co o nim sadzisz? tu link: http://www.twojprojekt.pl/projekty/9899-alas ka i jakby ktos mogl tez dodac cos od siebie byloby milo.

Gość ALA MA KOTAffrfr
Kwiatek słuszna uwaga. w bloku masz czynsz ktory pokrywa te oplaty a mieszkajc w domku? jak to jest z tym podatkiem gruntowym, wywoz szamba smieci itd?? bo to zludne, ze w domku taniej mieszkac bo nie ma czynszu, ale za to inne sa oplaty.

Gość a ja marze o takim
domku z ekologicznym szambem , koszt calorocznego ogrzewania wody i domu zimowa pora to kilkaset zlotych- najbardziej ekonomiczny dom o jakim slyszalam www.naturalnydom.pl

Gość Kujde
Dokładnie są różne opłaty ale to zależy gdzie zamierzasz się budować, jeżeli budujesz się w jakiejś miejscowości to masz zapewnione takie rzeczy jak szambo i woda i nie musisz się martwić o wywóz i kopanie studni. Co do podatku gruntowego to są groszowe sprawy patrząc na cały rok. Jeżeli wybudujesz oszczędny dom to i koszty mieszkaniowe są mniejsze. Dokładnie są różne opłaty ale to zależy gdzie zamierzasz się budować, jeżeli budujesz się w jakiejś miejscowości to masz zapewnione takie rzeczy jak szambo i woda i nie musisz się martwić o wywóz i kopanie studni. Co do

Gość ALA MA KOTAffrfr
ale koszt budowy oszczednego domu pewnie 2 razy taki jak normalnego? jesli nir to wszyscy by tak budowali

Gość ALA MA KOTAffrfr
te naturalne domy na stronie kt=tora podalas sa okrobne :( kto by chcial w takim czyms mieszkac? :(

Gość ALA MA KOTAffrfr
przejrzałam wszystkie i wszystkie sa na pol przezroczyste:O wiem ze to taka idea tych domków ale to nie dla mnie, co jeden to bardziej koślawy

Gość rosołek -
witaj :) Bryła dachu to ni tylko to co widać z zewnątrz - to także więźba i elementy wykończeniowe - a na pewno inaczej będą wyglądać jak zdecydujecie sie na zmniejszenie bądz zlikwidowanie tarasu :) ale ja sie na tym nie znam - jestem mądra tylko na papierze :) Mieszkamy w woj dolnośląskim , na wsi, blisko sporego miasta . Nasz dom kosztował nas ok 500 tys - polowa z tego to kredyt we frankach wzięty 3 lata temu na 30 lat :) Sama myślę o tym z przerażeniem -ale za gotówkę nigdy byśmy tego nie zrobili . Nie dalibyśmy rady nazbierać takich pieniędzy , a jeśli nawet - to kiedy by to było. Co do prognoz odnośnie budownictwa - trudno mi sie wypowiadać .Sami zaczeliśmy sie budować jak materiały zaczęły na gwałt drożeć i to z pewnością wpłyneło na końcowy koszt domu . Powiem tak - jeśli jesteście zdecydowani , jeśli dostaniecie kredyt -budujcie . Budowa domu to w każdych czasach cięzkie przedsięwzięcie ale nawet zamieszkanie w swoim domu niewykończonym - to juz sukces . A później można sobie powoli dłubać - choć każdy wolałby wprowadzić się do wykończonego ,zagospodarowanego domu . Czekam wiosny ,żeby wreszcie zająć się ogrodem ,kwiatami i warzywnikiem :) a tu ciągle śnieg pada i pada ..... Macie jakiś znajomych fachowców ? A może zmyślnego teścia albo tatę ? przy budowie taki teściu to skarb :)

przedstawie moje wydatki na 4 osoby:gaz 300zł(średnia z całego roku)szambo 80 zł(2 razy w miesiącu) śmieci 50zł,prąd 140zł m-c,woda 60zł,no i podatek gruntowy rocznie460 zł,mam nadzieje ze nic nie ominęłam

Gość ALA MA KOTAffrfr
rosołku Fajnie ze zajrzałaś. Tak nasz wojek buduje domy, wykoczenia robi, lekkryke, hydraulike, wiec na tym bysmy sporo zaoszczedzili. ponadto wie gdzie njtaniej pokupowac wszystko, wiec dobre i z 10 tysiecy jak na robociznie bysmy zaoszczedzili. maz mojej siostry ciotecznej z koleii ma firme co dachy kladzie wiec tez trzebaby bylo nieco ozycwic kontakty ;) moi rodzice by nam 50 tysiecy dolozyli ale rodzice meza juz nie bardzo bo oni raczej sa z tych ludzi ze bardziej chca by im sie lepiej zylo niz ich jedynemu dziecku. maja duzo odlozonych pieniedzy ale sami chca sobie zamienic mieszkanie 2 pokojowe na 3 pokojowe. na starosc ludzie raczej zamieniaja na mniejsze by bylo mniej opalt a oni odlozeone 80 tys doloza i zamienia na dodatkowy pokoj. Nie mysl ze mnie to jakos boli czy cos, ale tak przykro mi i szkoda nawet moich rodzico ze oni maja takie otwarte serce dla nas choc wiecej sie w zyciu napracowali i ciezej. Ale to tylko tak poza tematem dodalam, ze byloby nam troszke latwiej. dobra bo juz na inny temat schodzimy. suma sumarum tez oczywiscie bysmy brali kredyt i na czas mysle podobny jak Wy. A jak jest z tymi oplatami co tu ktos napisal, o tym podatku, wyzozie smieci itd?

Gość ALA MA KOTAffrfr
karolinko czyli gaz srednio 300zl miesiecznie tak? i rozumiem ze ogrzewacie gazem?

Gość rosołek -
karolina - pominełaś chyba ogrzewanie ?:)

Gość ALA MA KOTAffrfr
karolinaf i napisz cos wiecej o waszym domku, ile ma metrow, czy ma pieterko czy jest moze bardziej rozloysty?

Gość rosołek -
podatki to zależą od gminy -wieć w kazdym rejonie będą inne ,śmieci wynoszą mnie 56 zł za kwartał , woda 36 zł z miesiac , prąd 300 -350 zl .

tak ogrzewanie mam gazowe,tylko ze bardzo czesto palimy w kominku gdzie mamy rozprowadzone po całym mieszkaniu, co do metrów to góra i dół po 90 m i strych

Gość budowa budowa.....
witam dąłącze do dyskusji dzieląc się swoim doświadczeniem działkę na wsi kupiliśmy za 20 tys zł za 12 arów,budowa domu kosztowała nas ok.300 tys,dom jest wielki pow.uzytk 198 m2 jakoś tak bardzo dużo sami z mężem zrobiliśmy przy wykonczeniu,ojciec wszystkie płytki nam połozył to tez duży koszt nam odpadł,a mąż zrobił prąd,ocieplił poddasze,regipsy,tynki dekoracyjne ,gipsy i malowalismy wspólnie:) dużo sami zrobiliśmy bo inaczej nie byłoby szans a tak koszty znacznie się zmniejszyły,moglismy sobie meble kupic i inne nowe rzeczy:) ja zdecydowanie byłabyma za budową bo mieszkanie tez dużo kosztuje a miejsca zdecydowanie mniej niz we własnym domku utrzymanie to ok 300 zł podatek/rok 335 polisa ubezp/rok 270 prąd co 2 miesiace 36 smieci za kwartał za 3 osoby 2500 ekogroszek do pieca na zimę 160 4x40 butla gazowa na rok licząc tak ok.400 zł miesięcznie kosztuje nas dom wodę mamy ze swojej studni to nie płacimy

Gość ALA MA KOTAffrfr
karolina to duzy bardzo. my myslimy o 100m kw. wiec koszta ciout mniejsze na ogrzewaniu bo polowe mniejsza powierzcnia do ogrzania. Niedawno budowaliscie domek?