Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ALA MA KOTAffrfr

domek czy mieszkanie w bloku majac 300-400tys.

Polecane posty

Gość rosołek -
jakby bylo tak jak piszesz z tymi złodziejami - to kto miałby dom ? A Twoich rodzicow tak notorycznie okradają ? Wszystko jest sprawą organizacji :) O ogrzewaniu pisze w skrócie - bo to mocno skomplikowany temat jest :) jak to dziala i na jakiej zasadzie - nie potrafię wyjaśnić :) Rachunek za prąd - będzie uzależniony od wielkości domu i jaką chcesz miec temperaturę i jak ciepła wodę . Ja mam dom 140 m - jest nas 4 . Mnostwo urządzeń elektronicznych i elektrycznych - ale fakt ,że wiekszość energooszczednych i nasz rachunek za prad w zimie to ok 300 - 350 zl - nie mamy kaloryferów - tylko ogrzewanie podlogowe niskotempetaturowe .

Gość proszęęęęęęę
bazienka nie dziwota,że cię ojciec po łbie naparzał jak dla ciebie kryterium dobrego mieszkania jest ten syf jak biedronka, nie dośc, że skrzywione poglądy to jeszcze dziadowstwo z ciebie niezłe, feeee a na dom kochana to cie nie będzie stać jak nawet te 400 tys uzbierasz, chyba, ze bardzo mały, ale nie sadzę, działka, projekty,uzbrojenie, samo postawienie domu, może 300 tys, wykończenie drugie tyle. budowałam pod mniejszym miastem to wiem o czy mówię. dom 180 m2, działka 700 m2 koszta 700 tys

Gość ALA MA KOTAffrfr
ooo a to numer! dom bez kaloryferow, ciekawe rozwiazanie :) tzn nie mysl ze nie slyszalam o ogrzewaniu podlogowym ale i tak mnie wciaz to dziwi. i naprawde te rurki w podlodze daja rade? ale na co generalnie ejst to ustrojstwo grzejace? na gaz, prad, ? podalabys mi moze stron jakas w internecie to bym poczytala o takim czyms. bo rur po scianach nie masz ,kaloryferow, super.

Gość i cieknie im z buly krew

Gość ALA MA KOTAffrfr
proszę a co to za dziwna pierwsza czesc Twojej wypowiedzi? :( 700 tysiecy to ładnie :( a mieszkanie w bloku raz wydane i to duzo mniej, no ale .. no wlasnie. to ale mnie najbardziej zastanawia .. a Ty jaki system ogrzewania wybralas i chyba liczna masz rodzine skoro taka wileka hohle ostwialiscie ;P

"dom bez kaloryferow, ciekawe rozwiazanie tzn nie mysl ze nie slyszalam o ogrzewaniu podlogowym ale i tak mnie wciaz to dziwi. i naprawde te rurki w podlodze daja rade? " Moi znajomi sa mega zadowoleni z tego rozwiazania. Poza tym w zime jak do nich przychodze jest mega cieplutko, przyjemnie. Nie wiem za bardzo na jakies zasadzie to dziala, ale mowili,ze to oszczednosc kasy i mega wygodna, komfort:)

Gość rosołek -
pompa ciepla jest napędzana prądem - ale element grzejący to skompresowane gazy - jakie ? nie pamiętam :) Zdziwiłabyś sie jak cieplo robi sie od podlogi - nawet tej pokrytej deskami - io kaflach nie wspomnę :) Oczywiście trzeba mieć pewną koncepcję tego wszystkiego . No i nie ukrywam sporo dodatkowej gotowki . Ale mąż i ja doszliśmy do wniosku - nie robimy sie mlodsi i bedziemy budowac tak ,zeby mieć ulatwione życie na starość .

ogrzewanie podłogowe jest rewelacyjne, miałam te przyjemność spędzić tydzień w domku gdzie właśnie było takie ogrzewanie. nie ma w zimie nic przyjemniejszego jak śmiganie po takiej podłodze

Gość rosołek -
a co do stron - wystarczy tylko wpisać - ogrzewanie podlogowe - czy pompa ciepla - i wszystko wyskakuje . Polecam jednak zdecydowanie rozmowy z użytkownikami juz zamontowanych urządzeń - wiadomo firmy zawsze zachwalają towar -ale czasmi ma sie to nijak do rzeczywistości . A ludzie zawsze to wylapią i chetnie sie dziela swoimi przemyśleniami :)

Gość tylko strasznie się kurzy
Wszystko do góry się unosi :(

przy podłogowym

Gość ALA MA KOTAffrfr
dziekuje bardzo za informacje, musze poszukac o tej pompie cos tam cos tam ktora pompuje cieplo i to ogrzewanie podlogowe mm, same dobre komentarze. Rosolku moze jeszcze jakies cenne rady? budowaliscie jakas firma budowlana , czy wlasnymi srodkami typku, wojek stryjek.. ?

Gość ALA MA KOTAffrfr
kyrzy? ooo jak masz wykladziny wszedzie chyba czy jak. i jak nie odkurzasz :P

Nie, poważnie piszę porozmawiaj z osobami,które mają podłogowe...

Gość proszęęęę
ta pierwsza czesc do irytującej panny w odpowiedzi na jej teksty na innym topiku:) co do mojego domu, podałam 700 tys, 3/4 to była sama wykończeniówka, nawet sobie nie wyobraża ten co sie nie budował ile na to idzie, to 700 to jeszcze nie koniec, zostało nam trochę rzeczy, nie wszystkie pomieszczenia umeblowane, jest nas 4:) dwójka maluchów,ale planujemy też 3:) warto, naprawde warto w domu, ale jak ktoś juz chce w to inwestować to nie 300, 400 tys. bo ciągle będzie siedział na nie wykończonym, nie ma nic fajnieszego niż wejść do domu marzeń, w którym wszystko jest na cacy,a nie mieszkać i ciągle w nim robić i zbierać i oszczędzać, wtedy traci się do tego serce, nie ważne jest tez czy ten dom będzie miał 100 m, ta kasa to naprawdę za mało, na głupie podłogi z listwami można wydać kilkadziesiąt tysięcy a tu trzeba zrozumieć, że się robi WSZYSTKO OD A DO Z, a można mieć pecha i fachowców do d.. a poprawić coś trzeba będzie, nie wszytsko idzie idealnie, to tylko nasze optymistyczne założenie, ja gro nerwów straciłam własnie na fachowców, niby nie najgorsi, ale zawsze coś nie pasuje, a potem przy wykończeniu, robienie łazienki, kuchnia, podłogi, okna, ogród nawet to full kasy, jeszcze raz powtarzam chcecie miec spokój i nie mieć zmartwień to nie ładujcie się z tą kasą na budowę, bo to was przerośnie!

Gość rosołek -
niestety , nie mamy tak utalentowanych wujków :) Każdy etap budowała inna firma - i dobrze i żle . Piszac firma mam na myśli kilku panów - bardziej albo mniej legalnie zatrudnionych . Dobrze - bo starali sie pracować ciagle , nie mieli placonej dniowki tylko za robotę - szybciej skonczyli szybciej dostali forsę . Żle - bo jak nie robią dalej to nie starają sie o " kompatybilnośc " z np .dachem . bo po co się wysilać skoro oni i tak dachow nie robią ?

Gość rosołek -
co do kurzenia sie - może i tak jest - ale u nas zawsze zawierucha w domu jest - to sie kurzylo i i od zwyklych kaloryferów :)

Gość rosołek -
do proszęęęę - wyobrażam sobie ,ze Twój dom to jeden luksus - bo wydać takie pieniądze na wykończenie - ....- i jeszcze nie wszystko zrobione ....szok ...

Domek oczywiście! Pomyślę,że co miesiąc pokornie do spółdzielni zanosimy 590 zł ( 56 m) nie korzystając z ciepłej wody,( letniej tak naprawdę) bo 13 za metr to skandal, założyliśmy więc bojler.Do tego jak plusowa temp to w mieszkaniu piekło a jak mrozy to kaloryfery chłodne.Wymienilismy okna i kaloryfery ,więc mamy w mieszkamniu ok 25 stopni....ufff, nie możesz zakręcić kaloryferów bo bloki za stare, to wietrz i płać.zbuduj lub kup sobie mały własny domek( do remontu?)..mieszkanie i prąd to 750 zł oszczędzamy nie świecimy światła a dom? oszczędzasz kiedy chcesz i jak chcesz W domu mieszkaą tesciowie...mmmmmmmmm trawka, huśtawka...zieleń....a kosić? sama rozkosz...

Gość proszęęęę
rosołek zdziwiłabyś się własnie...dużo rzeczy wydawanych podwójnie inne kupowane na marne, głównie wina fachowców, fak kuchnia kosztowała nas 22 tys, ale ma prawie 18 m, łazienki obie około 20 tys, najwięcej to podłogi, meble, listwy, rurki, kolanka, kafelki, płyty gipsowe, panele, no mnóstwo pierdól a tyle kasy poszło, że się za główę łapię i takim sposobem musieliśmy kredyt konsolidować...no a jeszcze ogród..bozeeee, to dopiero poszło w tą ziemię, a zaznaczam, że nie brałam projektantów, sami robilismy na podstawie własnych pomysłów, nie brałam też ekipy, sadziłam i siałam sama...a i tak forsa poszła i tak

Gość radze ci sie obudzic
majac 300tys w zyciu nie kupisz dzialki i nie wybudujesz domu... chyba, ze masz zamiar postawic szope

ogrzewanie podłogowe w domu- wiatrołap ( buciki suchutkie i ciepłe) łazienki..miło ech............natomiast kuchnia i pokoje odradzam.puchną nogi...

Gość rosołek -
jak ktoś ma klopoty z krązeniem -albo nastawia grzanie na full- to z pewnościa będzie mial nogi opuchniete

Gość rosołek -
proszęęęę - a jak dużą masz działkę ?

Dom drewniany stawiają w dwa tygodnie widziałam dwa domy przez nich wybudowane i jestem pod wrażeniem narazie marzę o takim domu ale niedługo będzie mój .

Gość ALA MA KOTAffrfr
dziewczyny! rosołek i proszę wklejcie linki do swoich domków tzn do projektów. ja Wam zaraz wkleje jaki nam sie bardzo podoba.

Gość ALA MA KOTAffrfr
Napiszcie szczerze co o nim myslicie. dla mnie jest bomba! na gorze nie ma samch okien dachowych tylko sa tez nrmalne z parapetami :) przejscie do garazu z domu. no i ogolnie przytulny malutki. czekam na Wasze domki to "mój: http://www.twojprojekt.pl/projekty/9899-alaska

Gość rosołek -
nie jest zly - al zwracam Twoją uwagę ,ze nie ma komina wentylacyjnego w kuchni - przynajmniej tam gdzie jest postawiona kuchenka - w lecie nie ma to większego znaczenia , gorzej w zimie. Nie jestem zwolenniczką przejsć pomiędzy domem a garażem - garaż z reguły jest slabiej zabezpieczony przed włamaniem - jak złodziej wejdzie do garażu - to tak jakby byl w domu . Powierzchnia na piętrze będzie zawężona o skosy - więc powierzchnia " rzeczywista " będzie mniejsza . Oczywiście pokoje ze skosami mają swój urok , niemniej jednak trzeba pózniej trochę sie pogimnastykować z doborem mebli . Nie dopatrzyłam sie pomieszczenia w stylu spiżarnia - pom gospodarcze .A z własnego dośwaidczenia wiem ,zę bardzo sie ono przydaje . Jesli jesteś zwolenniczką otwartych kuchni - to nie ma problemu :) gorzej jesli wolalabyś kuchnię zamkniętą.Jak na kuchnię w domu - jest moim zdaniem dość mała - i utrzymanie w niej ciagle porzadku ,żeby nie był widoczny bałagan kuchenny - będzie nieco uciazliwe :) Plusem jest zwarta bryła , ktora pozwoli zaoszczędzić energię i prosty dach ,który będzie mniej kosztował , a później zaoszczędzi pracy i kosztów rynien :) Jak tylko znajdę projekt to wkleję swój dom :) Oczywiście , każdy wybiera taki projekt jaki sie jemu podoba - i jeśli Tobie sie podoba - to jest najważniejsze :)