Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo mi smutno

krytyka rodziny a imiona dla dzieci

Polecane posty

Gość w jakich kręgach
wy się obracacie ze Samanta wam się z takimi rzeczami kojarzy? Ja nie chodzę po burdelach, nie dzwonie na 0-700 więc uważam ze Samanta to fajne imię. Jedyne z czym mi się kojarzy to z bohaterką serialu "Ożeniłem się z czarownicą". Podobnie jak Sabrina ma w sobie coś magicznego :)

Gość no nie wiem nie wiem nie
Jakos u mnie w miescie patologia zaczela rodzić Jasie Stasie Marysie Zosie,chyba przez powszechną nagonkę na Nicole itp.

Gość ach to pani
reakcja rodziny jest przesadzona - naprawde wyzywaja cie od debili? bo jesli tylko troche krytykuja i namawiaja na zmiane to zmienia to postac rzeczy i jest w porzadku. to twoje dzieci masz prawo nazywac je jak chcesz ALE pamietaj ze czasami warto posluchac opinii osoby obiektywnej, kogos z zewnatrz. tobie moze sie podobac i sie przy tym uprzesz ale dobrze zeby ktos ci np zwrocil uwage ze nikola (pisana w jaki sposob?) wiercipieta bedzie brzmiec zle. lub np samanta kowalewska itd. jesli bardzo ci sie podobaja moze daj im tak na drugie? swoja droga maz nie powinien calkiem odcinac sie od sprawy - to tez jego dzieci i on rowniez bedzie do nich tak mowil!! mi osobiscie imiona typu nikola czy andzelika sie nie podobaja (szczegolnie teraz gdy takie one popularne) ale to tylko moa opinia

Patologią są nie imiona tylko zachowanie Twojej rodziny-i tyle. Mnie się osobiście niezbyt podobają co nie znaczy że mam kogoś bluzgać tylko dlatego że ma inny gust niż mój... Współczuję takiej rodzinki, ich zachowanie jest ponizej krytyki.Jeśli dla nich takie teksty to normalka to dzieci raczej ich się będą wstydzić,a nie swoich imion :)

Gość to sa imiona
to sa imiona jak dla pan z agencji towarzyskiej albo striptizerek, i z tym sie kojarza. Jesli chcesz aby nikt nie traktowal ich powaznie, tylko jako glupiutkie panienki to daj im tak na imie.

Gość ladniej by bylo
ladniej by bylo britnej i dżessika ;-)

Gość tato e tata
Nie sugeruj się krytyką rodziny i znajomych. Nigdy nie zadowolisz wszystkich i zawsze znajdzie się ktoś komu imię twojego dziecka nie będzie się podobalo. Ja też tak mialam moi rodzice straszni mnie skrytykowali za imie które chcialam dać mojej córeczce w koncu uleglam presji i nie dalam jej tego imienia i teraz bardzo żaluję. Nie daj sie wysluchaj komentarzy i zrob swoje. To są twoje dzieci i masz prawo nazwać je jak chcesz.

Ja też byłam krytykowana wśród rodziny i to nie za imiona dla córek, bo te akurat się podobały, ale w pierwszej ciąży długo myślałam, że będzie chłopiec i wybraliśmy dla niego imię Antoni- co ja się nasłuchałam, że krzywdzę dziecko, że to imię dla dziadka, że dzieci będą się śmiały.

Gość nikolina z gogolina
Tak jak tu dla niektorych taki i dla mnie reakcja rodziny jest szokujaca... co innego lagodnie zwrocic uwage, ewentualnie podajac jakies argumenty a co innego wyzywac od idiotek ... :-O Dla mnie osobiscie te imiona sa po prostu brzydkie... no ale o gustach sie nie dyskutuje ;-)... mnie dziwne i brzydkie imiona nie przeszkadzaja, przynajmniej na ich tle imie mojej corki wydaje sie jeszcze ladniejsze :-P :-)

Gość sluchajcie to ze autorka
chce nazwac tak dzieci to jej sprawa. przeciez kazdemu z nas bedzie podobalo sie co innego, nigdy wszystkim nie dogodzicie. a Twoja rodzina autorko, zachowuje sie nie na poziomie. to Twoje dzieci i Ty nadajesz im takie imiona, jakie ci sie podobaja. ps. kiedys byla moda powiedzmy na Anne. Dla jednych bedzie to piekne, zwykle, proste imie, dla drugich bedzie oklepane. Nigdy nie bedzie tak, ze jakies imie bedzie sie podobalo wszystkim.

Gość heja ho
Mnie śmieszy imię Angelika :O jeszcze niech ma nazwisko typu "Kowalska". Pasuje jak świni siodło :O Angelika Kowalska To u mnie w szkole jest Jessica i ma nazwisko typu "Kowalska". chłopacy sie śmieją trochę z tego... wydaje mi się że to sa jakieś niespełnione marzenia rodziców że nie żyją na zachodzie, bo ja nie rozumiem jak w Polsce można dać dzieciakowi na imię John, Jessica, Angelica, Jimmy, angelina, Nicola (DLACZEGO PRZEZ "C" a nie przez "K"???????????) :O i wiele innych.. Ludzie jesteśmy w Polsce :O

Gość sekundaa-a
z racji wykonywanego zawodu mam kontakty z opieką społeczną i rzeczywiście, mozna to zaobserwować- im wieksza patologia, tym wymyślniejsze imiona dla dzieci. wydaje mi sie, że w ten sposób matki chcą dodać prestiżu sobie, swoim dzieciom...mnie osobiscie takie imiona sie nie podobają, wolę Marysię niż Nadię

Gość najpierw pomyśl o tym
że twoje małe dziewczynki będą kiedys dorosłymi kobietami a potem babciami na emeryturze a imię nadaje się człowiekowi na całe życie !!! jeszcze mała nikolka czy samanta ujdzie w tłoku ale potem w przyszłym życiu to jakiś koszmar nosić imię Samanta i tak się przedstawiać w poważnym i szanowanym środowisku:O także pomyśl o tym żeby nie skrzywidzić dzieci....... ja gdybym miała takie imię to męczyłabym mamę dotąd ażbyśmy poszły zmienić mi imię ..... co jak co ale Imię Nikola czy nie daj Boże Samanta to jakiś koszmar:(

Gość ja też mam znajomą
co się zajmuje świadczeniami rodzinnymi i ostatnio ją podpytałam o imiona - własnie ze względy na tę ogólna nagonke na forum, że niby patologia nadaje wymyslne imiona- i powiedziała tak, że jej się wydaje, że jest chyba tak jak wszędzie - wiekszość - zwyczajnych imion - typu Kasia czy Szymek.... ale jak się trafi jedna Jessica - to i tak wszyscy o tym miesiąc gadają :P

Gość ja 1987
osobiscie uwazam ze takie imiona daja ludzie ktorzy na sile usiluja zaistniec... dam chociaz zagraniczne imie i nie obraz sie ale kojazy mi sie z prostakiem ktory na sile stac kims lepszym... jest tyle pieknych polskich imion wiec nie rozumiem po co tak wydziwiac z tymi klaudiami, andzelikami, samantami i innymi... po za tym imie samanta nie jest ladne ani dla malej dziewczynki a kobieta w wieku 40 lat z takim imieniem kojazy sie tylko jak dziwka! sory za dosadnosc bo nie chce Cie obrazic tylko wyrazam swoje zdanie!

Gość Andżella Nikolla
A ja popieram rodzinę autorki! Jest jeszcze czas, żeby na nią wpłynąć, żeby nie skrzywdziła kolejnych dzieci (bo jedno, z tego, co zrozumiałam, już skrzywdziła najgorszym imieniem, jakie mogła wymyślić - Angeliką). Jeśli do niej nie dociera jedna, druga prośba, to muszą zareagować ostrzej. Kto ma jej to uświadomić, jak nie rodzina? Na marginesie - nauczyciel zachował się niesmacznie i nagannie, jeśli dzieci były małe. Jednak miał rację, kto nie wierzy, niech poszpera w źródłach. Wiedza nie boli. Albo Angelika (czytana przez "g"), albo spolszczona i tak pisana Andżelika. Pozdrawiam wszystkie dyskutantki, a autorce życzę mądrych wyborów. Pomyśl, dziewczyno i poszukaj czegoś innego. Można oryginalnie (jeśli musisz), a nie ośmieszająco.

A co w Angelice patologicznego? U mnie przyjęły się Zosie, Marysie, Antosie, ale też Sandry, Angeliki i Wanessy i naprawdę różni ludzie nadają te imiona. Znam szanowaną, utytułowaną panią doktor, która ma córeczkę Nikolę i Syna Brajana, ale znam też rodzinę, w której na porządku dziennym jest alkohol, a dzieci mają imiona: Magdalena, Anna, Jakub. Nie imię świadczy o statusie społecznymi i zerach na koncie. Są ludzie, którzy własne kompleksy typu pospolite imię, brak towarzystwa leczą cudzym kosztem i wmawiają sobie i innym, że im ktoś biedniejszy, tym bardziej chce się dowartościować i nazywa dziecko np. Nikola.

Gość Ale to nie tak...
Nie chodzi o to, ile kto ma pieniędzy (Andżeliki nie muszą pochodzić z biednych rodzin, bo co z nowobogackimi? Tam jest ich od groma!). Nie jest kwestią rozstrzygającą wykształcenie. Po pierwsze, wykształcenie na poziomie mgr nie świadczy dziś o tym, że jest się "kimś" (z całym szacunkiem dla uczciwie wypracowanych tytułów). Po drugie, ważne, skąd ta osoba się "wzięła", z jakiego domu pochodzi, co sobą prezentują rodzice itd. A po kolejne, nawet wśród osób na poziomie zdarzają się wyjątki. Ktoś powiedział, że Andżelika, Samanta itd to patologia. I ja się z tym zgadzam. Patologia nie oznacza bowiem tylko meliny, braku wykształcenia i górnych jedynek :)

Gość a co cię to obchodzi babo
współczuję twoim dzieciom takich imion i głupoty ich matki.

Gość jogurcik panna cotta
Nicola - od ang Nicole. Zamerykanizowane beznadziejne imię moim zdaniem. Cudowanie często młodych rodziców co to to myślą że najmodniejsze a przzedszkolu tych Ni-kolek będzie 5/10. Andzelika - częste, podobnie nie wiadmo skąd się wzięło. Samantę znam jedną, słodki dzieciak, ale imię mi się nie podoba i też mam przykre skojarzenia. Emilka bardzo ładne Amelka też :) Ja mam już wybrane imię dla chłopca, dla dziewczynki nie.

Gość aaaale ale
Wanessa? Brajan? co to za imiona??? koszmar! przelozenie niepolskich imion na polski grunt nie moze sie sprawdzic. mi sie kompletnie nie podobaja dzesiki, andzieliki, nikole, wanessy (przez w i dwa s?!?), brajany, pitery itd rodzice polacy + mieszkanie w polsce = polskie imie. zrobisz jak zechcesz ale mi imiona sie nie podobaja, w tym momencie sa oklepane (jest tak duzo nikol ze zrobily sie bardziej popularne od kas, as, magd itd) i zwyczajnie niezbyt ladne. [to tylko moje zdanie]

Gość malutka872
nazwij swoje dzieciaczki jak sobie zyczysz nie sluchaj rad innych one mialy swoj wybor z imieniem kilkanascie lat temu babcia mojego meza tez stwierdzila ze lepiej jak nazwe swojego synka Eugeniusz niż Aleksander wybacz ale wtedy dopiero jakby nazwywal sie Eugeniusz mialby do mnie pretensje..... Więc bedzie Aleksander (za 2 msc) nie lubie jak sie inni wtracaja.. maja za duzo do powiedzenia.... one mialy swoj czas.....na wychowywanie dzieci na nazwanie ich tak jak sobie zycza

Gość ja też radzę robić jak uważasz
Jeśli 60letnia Samanta będzie na tyle pustą osobą, że uzna imię jako czynnik determinujący jej życie - będzie mogła to imię całkiem łatwo zmienić. Komuś się kojarzy z agencją towarzyską? To o nim świadczy. Zresztą nieważne, czy Samanta czy Ania - ważne żeby potem dziecku, które będzie miało pretensje (nigdy nie zgadniesz czy Ania nie będzie miała pretensji o imię) powiedzieć: nadałam Ci imię jakie uważałam za najładniejsze, najlepsze, a nie: nazwałam Cię tak, bo Samanta ludziom na kafe kojarzyło się z patologią i dziwkami. I w ogóle dziwię się, że ludzie tak poważnie podchodzą do imienia, które nie świadczy ani o klasie człowieka, ani wykształceniu, ani patologii, ani o byciu prostytutką z agencji, ani w ogóle o niczym - to tylko imię.

Gość ja też radzę robić jak uważasz
A co do opinii o tym, że imię powinno być polskie - jeśli już ktoś chce być nacjonalistą w każdej, nawet takiej błahej kwestii, to niech chociaż będzie konsekwentnym nacjonalistą: Aleksander to imię z języka staromacedońskiego, Julia - z łaciny, Paweł - z greckiego, Jakub - z hebrajskiego itp. Kto mówi o polskich imionach pewnie dał dzieciom Mściwuj i Rzepicha.

Gość osoba nade mna bardzo madrze
pisze!!

Gość arabessskAAA
Autorko imiona mi się nie podobają, ale nie imię świadczy o człowieku. U mnie w rodzinie też był spór o imię mojej córki. Mała ma na imię Laura, kiedy teściowa się dowiedziała chodziła za mną pół ciąży i namawiała na Annę, ale nie ustąpiliśmy.

Gość bardzo mi smutno
Po wielu trudnych rozmowach z mezem postanowilismy ze nazwiemy dziewczyny Nikola i Maja. Nikola to dosc popularne teraz imie a Samanta chyba jednak zbyt oryginalne jak na Polske- wiec bedzie Maja! Pozdrawiam wszystkich zyczliwych i tych mniej milych! 🌼

Witaj mam 7letnich lobuzow o imieniu Arek i Marek. Uwazam ze wybralas ladne imiona ja np mam pieska maje ale ostatnio szlam z dziecmi a taka starsza pani stoi i wola Marek,Marek ja patrze a tam taki jamnik biegnie do niej a ona Mareczku gdzie ty byles! bylam w szoku a syn spytal dlaczego ma imie jak pies? To my matki nosimy dzieci pod sercami i rodzimy,staramy sie dobrze wychowac a czy nam to wyjdzie? Nie wiemy. A jak sie chce psa uderzyc to i kijek sie znajdzie. Moja kolezanka nazwala swoich synow Natan,Kajetan i Maxymiliam ja bym tak dzieci nie nazwala ale to jej wybor.Uwazam ze powinnas dac Mai na drugie imie Samanta. Moja kumpela ma corke Jesike i syna Kevina mieszka w Polsce jest normalnie sytuowana i skad te imiona? Te Twoje imionka przy tych co wymienilam sa Super! Dogadaj sie z mezem i zdecydujcie a jak sie urodza i je zobaczysz to wtedy stwierdzisz jakie imie do ktorej pasuje ja mialam miec Arusia i Ewelinke ale okjazalo sie ze zamiast Ewelinki jest Marus. Powodzenia