Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JakLeczycAZS

Protopic - AZS

Polecane posty

Gość JakLeczycAZS

Witam Mamy dzieci z AZS. Mam syna 5,5 mies. Zmiany pojawiły się na buzi, rozległe czerwone plamy, skóra łuszcząca się. Pierwszy lek (jeszcze nie stwierdzona atopia) - steryd i szybka reakcja, niestety po kilku dniach od odstawienia maści plamy powróciły. Dziś już są na całej buzi i szyi, pojawiły się również czerwone kropki. Inny lekarz przepisał PROTOPIC. Sporo o tym leku czytałam i mam wielką nadzieję, że się uda. Dzisiaj posmarowłam go poraz pierwszy i budzi się o godzinę z płaczem... z tego co czytałam to możliwe, że odczuwa pieczenie, swędzenie :( nie potrafi się jeszcze podrapać więc mogę sie tylko domyślać. Moje pytania: Czy stosowałyście tą maść? Jakie były efekty? Jak długo trwa(ła) kuracja? Czy były jakieś działania nieporządane? Pozdrawiam

Gość ja smarowalam elidelem
nie bylo reakcji negatywnych, wszystko zeszlo, ale gdzies czytalam,ze te kremy sa niezdrowe. poza tym nalezy wyeliminowac przyczyne, a nie objawy. Twoje dziecko cos zapewne uczula. Moja rada i pociecha: to minie, nie martw sie, gdybys widziala, jakie zmiany mialo moje dziecko jak bylo w wieku twojego, to bys sie za glowe zlapala.

Gość ja sama na sobie stosowalam
protopic i niestety przez pierwszy tydzien bylo to bardzo nieprzyjemne :O wlasnie takie pieczenie. Brr.... potem orgamizm sie przyzwyczail i juz bylo spoko

Żaden lek nie pomoże póki alergen nie zostanie wyeliminowany. Ścisła dieta i całkowita zamiana wszelkich kosmetyków do ciała na emolieny i odstawienie proszków.

Gość JakLeczycAZS
kocur - nie wiem, zobaczysz jak sie to bedzie rozwijac. U nas byly najpierw suche czerwone plamy, ale przed astosowaniem protopicu skora wygladala jak luski weza, tak sie luszczyła, za male platki wisialy z brody dziecka... nie pomagalo nic, nawet najbardziej tluste kremy. Karmie syna piersia. Do czasu pojawienia się zmian jadlam wszystko... teraz nagle okazuje sie ze alergia. Nie zmieniłam płynu do prania, ani kosmetyków. Zaczynam eliminowac z mojej diety to co mogloby go uczulac... paranoja, bo nie mam pojecia jak to mozliwe ze wczesniej na nic nie reagowal, a teraz moze na wszystko. Emolienty zakupione, mydła brak. Po pierwszej nocy sóra nie jest juz czerwona, ale za to złuszczona skóra dosłownie odpada z buzi. Na szczescie pod nia jest zdrowa warstwa a nie rany wiec pozwole jej sie "wykruszyc". Terapia protopiciem ma trwac u dziecka 3 tygodnie 2 razy dziennie potem raz dziennie do wyleczenia... tylko martwi mnie jedno: na ulotce pisze ze nie wolno stosowac dziecom ponizej 2 lat... syn nie ma nawet pol roku. Ale widocznie nie ma nic alternatywnego.. oprocz sterydow :(

z tą alergią u mnie było podobnie - przez pierwsze 4 miesiące jadłam wszystko i syn miał zdrową skórę, zero jakichkolwiek zmian. Nagle pojawiły się te suche policzki. Nawet nie wiem co mogłoby go uczulać - eliminowałam różne potrawy i nie widziałam większego związku (plamy raz znikały, raz się pojawiały bez względu na to co jadłam). U nas nie ma aż takich zmian jak Ty opisujesz - są tylko te plamy przy policzkach i tendencja do ogólnego wysuszania skóry, ale w normie (po posmarowaniu dermobazą wszystko jest ok). Teraz zauważyłam, że jak karmię małego mlekiem modyfikowanym to jest poprawa, ale jak tylko nakarmię piersią to wszystko wraca. Jutro idziemy do lekarza, bo w sumie nie wiem czy mogę go karmić takim zwykłym modyfikowanym a nie dla alergikow??

u mojego synka zmiany na skórze zaczęły pojawiać się w drugim miesiącu. Musiałąm wtedy wyeliminować z diety cały nabiał. Też dostaliśmy receptę na Protopic i miałam wątpliwości czy go używać. Spytałam innego lekarza i usłyszałam,że teraz to są nowoczesne sterydy i nie szkodzą dziecku, a jest taki napis na ulotce bo po prostu nikt nie prowadzi badań na takich malutkich dzieciach. Mojego małego co jakiś czas coś obsypuje, jest na Nutramigenie, a teraz chyba jest nawet uczulony na ziemniaki. Wyszła mu straszna zmiana na klatce piersiowej. Trzy posmarowania Protopikiem i prawie zeszło a z innymi kremami męczyłąm się kilka tygodni

Gość mdm5
ja stosowałam kilka lat temu elidel i protopic u siebie, miałam okropne uczulenie na twarzy i powiekach, moze nie bardzo widoczne ale strasznie swędzące, fakt- wczesniej lekarze przez kilka miesięcy stosowałam rózne sterydy i antybiotyki i nie pomagało, elidel pomógł po kilkunastu dniach , ale fakt ze po posmarowaniu piecze , nawet nastepnego dnia , dodatkowo potwornie piecze przy kontakcie bezposrednim ze słońcem, A co do alergii u dzieci- pamiętajcie ze nawet jeśli cos do tej pory nie uczulało, nie znaczy ze właśnie nie zaczeło Moja córka dostała uczulenia na mleko po skonczeniu roczku, kiedy zaczełam jej wprowadzac produkty mleczne, jogurty itp.Wcześniej była karmiona piersią, potem zwykłym bebilonem. niestety trzeba było przejśc na bebilon pepti. Podobnie było z płynem do płukania. Bardzo długo prałam jej ubranka w proszku dla dzieci, dopiero jak miała 1,5 roczku to zaczełam w zwykłych proszkach, i po jakims czasie okazało się ze ma uczulenie na płyn do płukania. Dostała potwornej wysypki na całym ciele, trwało to ponad miesiąc, wyeliminowałam wszystkie alergeny pokarmowe i było coraz gorzej. Pewnego dnia w akcie desperacji wyprałam całą jej szafę , po dwóch dniach wysypkaz nikneła, Sytuacja powtórzyła sie po kilku miesiącach, kiedy mąż robił pranie. Moi dermalolodzy zgodnie polecali do kapania wlewac krochmal, i unikac wszelkich kosmetyków dla dzieci. Ja stosowałam do kąpania na zmiane krochmal i oilatum, poza tym praktycznie nic.

Gość przestań szczepić

Gość mdm5
bebilon pepti mozesz kupic bez recepty i kosztuje ok 23 zł, z receptą połowe tego

Gość azsdziecko
Z mojej strony mogę polecić retoraderm, stosuję od miesiąca i bardzo polepszył się wygląd skóry mojego dziecka. Może to kolejny dobra rada ale jeżeli, ktoś mógłby zobaczyć przez co przeszliśmy zrozumiałby jak ważna była chwila gdy znaleźliśmy coś co działa. Trzeba pamiętać że każdy lek będzie działać indywidualnie ale ten stosują również znajomi, których dziecko ma podobny problem i również jest skuteczny.

mój maluszek też jest alergikiem na białko krowie i jest na \nutramigenie. lekarka w przychodni zapisała sterydy, jednak zaprzyjaźniony pediatra powiedział, że u dzieci nie wolno stosować sterydów, szczególnie na buzi. kiedy wysypywało go jeszcze po mleku zwykłym używałam doraźnie Elidel, pomaga prawie natychmiast.

Gość trocik
Do leczenia azs konieczna jest kompleksowa terapia obejmująca : dietę, leki, konsultacje lekarskie. Do stosowania codziennie do kąpieli polecam balsam restoraderm, który u naszego małego atopika spisał się rewelacyjnie.

Gość cubea
Z tego co słyszałam, to w tym wypadku probiotyki są dobrym wyborem. Ogólnie, jeżeli chodzi o tę chorobę to warto zapoznać się z raportem z niedawno przeprowadzonego sondażu na ten temat. Znajdziesz go pod tym adresem: http://www.latopic.pl/pub/files/RAPORT.pdf są tam opisane sposoby i koszty leczenia, oraz wiele innych przydatnych informacji odnośnie AZS.

Gość MariMari
Zgadzam się nie ma jednej metody wyleczenia AZS, chociaż to choroba nieuleczalna można kontrolować występowanie objawów. Ja stosuję różne kremy i intensywnie nawilżam skórę. Używam wielu kosmetyków ale szczególnie polecam restoraderm balsam.

byłam z synem tezu pediatry bo wokół ust wyskoczyla mu wysypka ani aqalan nam nie pomógł ani latikord z zyrtecem i jedynwe co stwiersził to pomoze nam elidel ale ta cena 80 zł mnie rozwala i sie cały czas zastanawiam czy ja kupic

Gość Hmmm123
Graty bunia88 z maluszka :) My u naszego korzystaliśmy restoradermu :) Może spytaj o niego?

Gość gogoog
Stosowałam restoraderm kiedy moje dziecko miało już rowinięte azs. Balsam jest naprawdę świetny i polecam wszystkim rodzicom z tym problemem.

Witam serdecznie. Lekarz stwierdził u mojej córeczki AZS i przepisał maść PROTOPIC 0,03%. Bez zastanowienia kupiłam maść ale moja córka ma 3 plamki ledwo widoczne, a ta maść jest stosowana w leczeniu umiarkowanych i ciężkich postaci atopowego zapalenia skóry. CHCĘ WIĘC SPRZEDAĆ. Tubka jest nie otwierana, kupiona wczoraj, termin ważności 05.2014. Cena 60zł+6zł list polecony.

Gość lady bronka
alergolog poleciła mi krem dla córki cetaphil DA, skóra bardzo sie poprawiła. zapłaciłam za niego ok 26 zł, więc cena nie jest wygórowana, szczególnie że jest bardzo wydajny. co do elidelu, działa dobrze, ale niestety jak tylko przerwie sie stosowanie wszystkie zmiany wracaja, przynajmniej u mojej córki. do tego jest drogi i jest go mało. podawałam tez latopic, to probiotyk dla dzieci z azs, ma pomagać w zatrzymaniu tzw, marszu alergicznego.

Gość lek
mediderm , świetny krem w aptece , do atopowej skóry, z egzemami. Sama stosuję go równiez , szybko się wchłania , 500g koszt.ok 20zł. Są tez płyny do kąpieliz tej serii

Gość Corunia
Hejeczka, co tam . ? Ludziska polecam restoraderm, jest wspaniały w leczeniu skóry dziecka, i dorosłych. Polecam. Pozdrawiam Corunia

Gość lubanska
smarowałam córce zmiany elidelem, cena była spora, efekty dobre, ale kiedy przestałam smarować wszystkie zmiany wróciły. elidel tylko tuszował problem, dobra dieta to podstawa i oczywiście mądry alergolog. latopic tez stosowałam, później biogaja, to chyba tez trochę pomogło. po roku córka wyrosła ze skazy, ale ma uczulenie na rybę...

Gość Biegaczka206
Ja osobiście smarowałam i dalej smaruje mojego 7 miesięcznego synka kremem restoraderm. Ten krem jest skuteczny i naprawdę pomaga. Ja również się nim smaruję. Jak chcesz możesz posmarować się restoradermem po kąpieli, i sprawdzić czy piecze czy coś w tym stylu. Ale zapewniam cię że nie.

Gość teodozja67
Ja też stosowałam restoraderm u mojego dziecka. Na pewno nie piecze i nie wyskakują po nim jakieś dziwne plamy czy krosty. Masz tutaj więcej informacji www.cetaphil.pl skałdu na pamięć nie znam.

Gość gerry88
My odkryliśmy jakiś czas temu restoraderm balsam dla atopików, świetnie nawilża skórę, nie uczula !

Gość czytalam wywiad
moja kolezanka smaruje tym corke i jest zadowolona, nawroty sa rzadsze i nie tak rozlegle.

Gość czytalam wywiad
Ja mieszkam w UK i tu wykluczaja zwiazek AZS z dieta czy klimatrem. Od razu sterydy zapisuja. moje dziecko mialo takie plamy i w UK od razu diagnoza-egzema. Kazali kapac w oilatum, smarowac oilatum i sterydem-hydrokortyzonem. W Polsce lekarz mi powiedzial, ze to nie egzema a zwyczajne uczulenie-zeby wyeliminowac alergeny-cytrusy, czekolade. Polecil oilatum wlasnie i zebym dwa razy dziennie podawala dziecku po lyzeczce oleju kukurydzianego-ze to wzmocni od srodka. I stosuje. Jest teraz dobrze, ma tylko dwie suche plamy w zgieciu lokci, ktore powoli schodza.