Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość domidla2919

Moje ponad dwuletnie dziecko niemówi

Polecane posty

Gość aaaaabbbbb
Ja nie uogólniam! Ja tylko napisałam co mnie spotkało. Sama jestem po pedagogice, więc dobrze wiem, że ta pani mówiła bzdury. Ale ktoś kto się nie orientuje, mógłby wziąć sobie do serca to, że dziecko jest opóźnione w rozwoju. Czytając to co napisały dziewczyny wyżej, uważam że nie zaszkodzi pójść i zbadać dziecko. Im szybciej wykryje się jakieś nieprawidłowości tym lepiej i większa szansa na ich usunięcie.

Gość domidla2919
Masakra. Teraz to się zaczełam naprawde martwić

Gość havajana
piszecie tylko o chłopcach, a ja mam córeczkę dwuletnią, która mówi tylko po swojemu, dobrze słyszy i rozumie, martwię się, bo dziewczynki podobno mówią wcześniej proszę odpiszcie

moja miesza języki, w sensie trochę po angielsku, trochę po polsku, trochę po swojemu

Gość majjjjka35
Ale wy lubicie jadna druga nakrecac,jak czyta sie wasze niektore wypowiedzi to nie wiadomo czy plakac czy sie smiac :P Kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie jedne mowi szybciej inne pozniej,oczywiscie zdarzaja sie przypadki kiedy to niemowienie jest wynikiem jakis schorzen,ale na milosc boska dajcie swoim dzieciom troche czasu do 3 lat jest zupelnie normalna sprawa ze niektore dzieci jeszcze nie mowia.Moj zaczal mowic gdy mial wlasnie 3 latka wczesniej mowil bardzo malutko i to tylko pojedyncze wyrazy,ale jak skonczyl te 3 latka to z dnia na dzien zaczal pieknie skladac zdania i od tamtej pory buzia mu sie nie zamyka,tesknie czasami to czasow gdy nie mowil :P

a ja nie mogę zrozumiec jednego - jak Cię coś martwi, to zapytaj fachowca. Mój tez niewiele mówi, ale byłam u dwóch róznych logopedów i laryngologa i każdy stwierdził, że jest ok. Sprawdzili buzię, jak układa język, wargi itp. Jestem spokojniejsza.

Boże kochany. jasne jasne. Dziecko ma 2 latka i pełnymi zdaniami będzie mówić. Szkoda że nie przez przypadki odmieniać:-o Niektóre dzieci rzeczywiście wcześnie zaczynają mówić a niektore poźniej i co z tego? Dziecko do 3 lat MA PRAWO mało co mówić i to nie jest NIC złego. Każda matka najlepiej zna swoje dziecko i widzi czy się dobrze rozwija czy nie.

Gość majjjjka35
Paula tak na marginesie,niezlego koloska urodzilas :) pewnie nie bylo lekko co? czy CC mialas?

mam sąsiadkę której dziecko NIC prawie nie mówiło do ponad 3 lat a później zaczęło i teraz minęło kilka lat. Mały ma już 8 lat i jest bardzo dobrym uczniem. Przynosi z paskiem świadectwa. Więc to kiedy dziecko zaczyna mówić nie ma nic wspólnego z tym jakie inteligentne czy zdolne będzie w późniejszych latach:-P

Gość hmmhmhhhmmm
ale mnie by to zaniepokoilo:O

i jeszcze jedno. Nie wiem jak wy ale mnie np na maksa wpieniają mamuśki ktore się między sobą przechwalają: "a moja to jak miala 7 miesięcy to już mówiła" "A mój to jak miał roczek to już pieknie mówił" a przy tym chcą zdołować jednocześnie kogoś i myślą że ich dzieci będą lepsze od tych co poźniej zaczynają mówić:-o Wyścig szczurów normalnie.

Gość majjjjka35
Jesli mnie cos niepokoi to konsultuje to z lekarzem i jak on twierdzi ze jest wszystko w normie to juz luzik :)A do 3 lat dzieci maja czas z mowieniem.

majjjka - SN i wcale źle nie wspominam - i wcale do dużych nie należę:) wracając do tematu - każdy zna przypadki kiedy dzieci zaczynają mówić po 3 roku, ale ja jestem panikara i musiałam sprawdzić, zwłaszcza, że sama jestem gadułą i dużo z nim rozmawiam.

Gość majjjjka35
mama_lizaczka dokladnie mnie tez te mamuski wkurzaja,maja jedno dziecko i mysla ze wszystko wiedza,ze sa niby doswiadczone,a z tym przechwalaniem sie to juz w ogole masakra mi to sie smiac chce z tego.Jedna kiedys napisala gdzies ze jej 6-miesieczne dziecko zaczyna chodzic :P

Gość majjjjka35
paula to gratuluje :)

dzięki:) Mój teraz poszedł do przedszkola i z każdym dniem cos nowego się pojawia - ale jest leniem patentowanym i woli pokazywać niż mówic. A jak mówi to wybiera trudniejsze słowa - szlafrok, prysznic, zygzak mcqeen (czy jak to się pisze)

Gość dupeczka z okieneczka
Mój ma 3,7 i nie mówi... pojedyncze słowa, krótkie zdania... Jak skończył 3 lata poszłam z nim do logopedy, ta skierowała do neurologopedy ta z kolei do neurologa, ten na eeg i teraz to już końca nie ma :((( kładziemy się niedługo do szpitala na diagnostykę, najprawdopodobniej padaczka (na to wyniki eeg wskazują), jesteśmy pod opieką neurologa, logopedy i psychologa w centrum zdrowia dziecka...

dupeczka z okieneczka - a możesz coś więcej napisać? Czy Twoje dziecko miało poza trudnościami z mową, jakieś inne objawy padaczki?

falea, nie widziałąm żadnych, jedyne co mnie niepokoiło, to dziwne ruchy rękami (takie pisanie w powietrzu), mały się czasem zamyślał (przy jedzeniu, jak jechaliśmy samochodem, czy tak czasem) ale uważałam to za coś normalnego (ja też tak mam :) ).. z tego właśnie powodu został skierowany na eeg, poza tym ma obciążony poród

Hmm, no z zamyślaniem to ma podobnie. Poród też był nieciekawy. No nic, skierowanie do logopedy już mam, zobaczymy co powie.

Gość twój syn jest upośledzony
skoro nie mówi:o może badania?

falea, wiesz najczęściej jest tak, że dzicko ma jakąś blokadę przed mówieniem i pewnie w większości to samo mija (z całym szacunkiem dla logopedów, ale oni nic nie potrafią zrobić ani nic poradzić.. może ze starszymi jest lepiej bo już mogą wykonywać z nimi jakieś ćwiczenia).. u nas akurat musiało się coś przypałętać, ale to nie reguła

mojej siostry synek też nie mówił jak miał 2.5 roku . rozumiał wszystko co się do niego mówi, ale porozumiewał się na migi jak coś chciał. od września poszedł do przedszkola ( do 3 latków) i w ciągu kilku miesięcy nauczyła się na prawdę dużo. mówi już całymi zdaniami i zaskakuje wszystkich dookoła :)

Ja też miałam posłać syna do przedszkola, wiele osób mówi o dużych zmianach na dobre oczywiście. Miał iść od stycznia, ale się rozchorował i lekarze odradzają w tym czasie go wysyłać, mówią żeby poczekać do wiosny i chyba tak zrobię.

Gość dsds
córka znajomej w tym roku skonczy 6 lat i tez nie mowi paietaj jak dzis gdy miala 3 latka to lekarz mowiki z nic sie nei dzieje, zeby poczekac ze ma czas jak miala 3,5 pojchali do PROKOCIMIA tam zrobili rezonans i sie okazalo ze mała ma porazenie mozgowe i lekarze ja opieprzyli gdzie była do tej pory i co to za lekarz powidzial ze 3,5 letnie dziecko moze nie mowic i ze ma czas ja bym nie lekcewazyla tego

dsds Boże święty mówisz o 3,5 letnim dziecku a jej mam dopiero troszkę ponad 2 lata. No ludzie nie panikujcie tak. 3, 5 letnie dziecko rzeczywiście powinno już cośtam mówić ale 2 letnie ma prawo mało co mówić i jest ok. Bez przesady. Zaraz wymyślajcie padaczki, porażenia mózgowe bla bla dupa i tyle.