Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czekająca mama

Wyprawka. Kilka pytań.??

Polecane posty

Gość Czekająca mama

Termin porodu mam na początek czerwca i własnie robie liste co kupić bo bede już po troszku kupować bo potem wiadomo taką sume odrazu wydać, a tak to jak bede po troszu kupować tak tego nie odczuje. A więc chodzi mi o to co jest najbardziej potrzebne co się może najbardziej przydać, a co odradziłybiscie mi kupować bo wam wogóle się nie przydało i była to zbędna rzecz a teraz tylko leży.. Z góry dziękuje:):)

Ja doradzę tylko jednego: unikaj rad :DTo, co kupiłamz polecenia leży u mnie (czyli: u mnie leży a komuś się przydało).

Gość hygjhhj
w moim przypadku nie przydał się przewijak na łóżeczko użyłam go może 2 razy a i tak po 3 miesiącu dziecko było ruchliwe więc nie kładłam go tam poczekaj lepiej z kupnem poduszki do karmienia ja kupiłam wcześniej a karmiłam piersią tylko 2 tyg zawsze potem możesz kupić jak będziesz karmić

Gość jdytfg
przede wszystkim nie przesadzaj z iloscia ubran - dziecko rosnie ekspresowo.

Gość Czekająca mama
Ja raczej nie bede kupować dużo ciuszków tylko na wyjscie ze szpitala, no i może jeszcze z jeden komplet do lekarza, a tak to bede miała dużo ciuszków od szwagierki ona prawie wszystkie miała nowe i bardzo śliczne, i kuzynka też się oferowała że mi da. Więc co do ciuszków to raczej nie bedzie problemu.

Gość ewik81
Ja przeżyłam bez przewijaka, nie był mi wogóle potrzebny. Co do kosmetyków nie kupuj za dużo bo dziecko może być uczulone. Kup sobie emulsję do kąpieli oilatum i krem do pupy jakiś mały ja miałam penthacream-super jest dla małej. Mi nie przydały się biustonosze do karmienia i Frida(jak na razie), miałam też zwykły miękki ręcznik do wycierania (dostałam też taki specjalny z kapturkiem ale jak dla mnie to pomyłka), za to spray do nosa jak najbardziej i jak ktoś wspomniał nie za dużo ubrań bo dziecko szybko wyrasta, ja dla takiego niemowlaka miałam tylko body i pajacyki w różych rozmiarach(od 62 wzwyż). Zwróć uwagę przy kupnie np. śpiochów żeby były rozpinane w kroku.

Gość Czekająca mama
Dziękuje za pomoc. Napewno innym przyszłym mamusią sie przyda. Może jest jakaś mama która też rodzi nie długo i ma już wstępną liste zrobioną?

Łatwiej by było cokolwiek doradzić gdybyś podała zarys wyprawki jaką planujesz. Co do przewijaka, to u mnie sprawdził się idealnie. Nie wyobrażam sobie żebym miała przy każdej zmianie pieluszki czy kąpieli pochylać się nad kanapą i forsować kręgosłup skoro moge przewinąć dziecko wygodnie na przewijaku, który jest na odpowiedniej wysokości. Na pewno potrzebujesz ubrania, ale to musisz sama według swoich potrzeb określić ile -płyn do mycia dziecka -nożyczki do paznokci -krem na pupę i balsam do smarowania po kąpieli -spirytus do pępka -trochę jałowych gazików -3 zmiany pościeli -2 ręczniki kąpielowe[nie muszą byc z kapturkiem] -frida do nosa zamiast gruszki -sól fizjologiczna do noska, zamiast soli morskiej [działanie identyczne różnica w cenie kosmiczna] Na pewno na początek nie kupowałabym [podgrzewacza, sterylizatora, kosza na zużyte pieluchy] jak przypomnę sobie jeszcze inne rzeczy to dopiszę

Gość saleminka8
na 1 rzut: NIEDRAPKI zapewne się przydadzą ! CZAPECZKA/i też ! body z długim i krótkim rękawem,nie piszę ile w szt bo róznie bywa,to zależy jak często będziesz prała i np.czydziecko będzie dużo ulewaćitp... rada:nie kupuj za duż,lepiej mniej i potem dokupić niż przesadzić i by leżało ;) ja kupiłam 5 bodzików z dł.rękawem i 4 zkrótkim he za dużo:P bo maluchszybkourósł i na 56 ubrałam mu tylko kilka razy i leżą do tej pory :P czerwiec to ciepły miesiąc,więc spokojnie możesz się potem wybrać z maluchem i dokupić co będziesz potrzebował :) jarodziłam w listopadzie :) WANIENKA! pieluchy tetrowe-ile chcesz,zawsze są potrzebne,pod bródke gdy dziecko uleje,kilka tygodni później do wycierania śliny :P hehe mój się ślini jak buldog czasami a ma 3 miesiące prawie. (zaczynałam od 2 tetrówek a teraz mam 6) i jak jedna już przechodzi na emeryture to kupuje nową :) i tak w kółko KOCYK! POŚCIEL DO ŁÓŻECZKA! KREM NA ODPARZENI-jaki tylko chcesz,ja kupue sudokrem COŚ Z FILTREM,ja musiałam kupić coś na mrozy by bóźke małemu mróz nie pociął COŚ DO KĄPIELI-np.jonson &jonson SZCZOTECZKA Z MIĘKKIM WŁOSIEM PIELUCHY w zależności od wielkosci malca,my zaczynaliśmy już od 2 bo Kuba się popisał i przybrał w brzuszku 4200g :P TERMOMETR,chyba że jesteś dobra w metodzie "na łokieć" ŚPIOCHY PAJACE ale mniej na 1 miesiąc np na 56 ja mam więcej np.już na 68-74 chociaż Kuba jeszcze 62 nosi WÓZEK CHUSTECZKI NAWILŻANE PATYCZKIDLA DZIECI:douszek czy by wyciągnąć koziche hehe

Gość saleminka8
spirytus lub waciki nasączone już-wygodniejsze ;) nazywają się Leko

Gość jadziajagodajadwiga
nie potrzebne : smoczek uspokajacz, smoczki, butelki, laktator itp. - jak będzie potrzeba to kupisz potem, pościel- na początek wystarczy prześcieradełko i ze 2 kocyki, przecież będzie ciepło, kołdra przyda ci się dopiero na zimę z ubranek przydają się tylko body, rampersy i pajacyki, skarpetki, koniecznie rozpinane w kroku. spodenki, koszulki, sweterki itp. - niepotrzebne kosmetyki: wystarczy krem na odparzenia i płyn do mycia np. hipp, johnson szampon, oliwka, zasypka - niepotrzebne frida i spraje do nosa - niepotrzebne - kupisz jak będzie potrzeba rożek, becik - miałam i ani razu nie użyłam, niewygodne ! śpiworek do spania - miałam i nie używam przewijak - przydaje się leżaczek bujaczek- super polecam kupić taki rozkładany na płasko co się nadaje dla noworodka, stawiasz w salonie i nie latasz co chwila do dziecinnego łóżeczka sprawdzać czy wszystko z dzieckiem ok a i przez pierwszy miesiąc łóżeczko służy głownie do tego, żeby było gdzie postawić przewijak wózek z gondolą _ na lato będzie cieplo, a na zimę wyrośnie z gondoli, kup od razu spacerówkę z taką torbą-nosidłem co może służyć od pierwszych dni życia

hihi bez urazy Tijo ale nie pomyslalas ze moglas usiasc na tej Kanapie jak przewijalas male???

Gość jadziajagodajadwiga
niedrapki - porażka, za duże i nie mają ściągaczy, od razu spadają, lepiej zalożyć dziecku jego własne małe skarpetki na łapki nosidełko, chusta dla dziecka poniżej 3 miesięcy - miałam i nie dało się użyć podkłady jednorazowe do przewijania _ wychodzą bardzo drogo, lepiej kupić ze 3, takie co można prać pokrowiec na przewijak - niepotrzebny, lepiej podłożyć pieluchę tetrową

Gość saleminka8
jadziajagodajadwiga fakt smoczek dodupy,ja kupiłam i małemu dałam go jedynie gdy byłam na spacerzea on zgłodniał a ja nie miałam mleka przy sobie to dostał smoczeki się uspokoił,bo go oszukałam smoczkiem:P teraz małyjest grzecznyi nie widzę potrzeby dawania smoczka,a BUTELKI sie przydadzą jeśli autorka zamierza karmić sztucznym mlekiem ;) ja karmiłam butelką i przyznaje się,że tylko 1 miałam na początku o pojemności 125ml i tyle,wystarczyło,ew.kupowałam smoczki na wymiane i tyle ,teraz dopiero kupiłam 2 butelkę jak mały zaczął wypijać 120-180ml w nocy (ma 3 miesięce) ja mam kołderkę,ale leży,bo śpi w śpiworku takim do wózka,bo tak to się wykopywał z kocyka :P AUTORKO nie zapomni jpodkładów poporodowych a jak Ci zostaną to przydadzą się tak jak mnie pod tyłek synkowi gdy ma mega kupe :P

Jak widać co mama to inna opinia, więc trzeba samemu dostosować wszystko do swoich potrzeb "a i przez pierwszy miesiąc łóżeczko służy głownie do tego, żeby było gdzie postawić przewijak" To gdzie spało Twoje dziecko przez pierwszy miesiąc??? z Wami w łóżku??? z własnego doświadczenia nie polecam wacików nasączonych spirytusem, bo są za sztywne i nie da się nimi dokładnie oczyścić pępka , lepszy rozcieńczony spirytus i gaziki

Widzę, że ilo mam tyle opinii ;) Do autorki topiku - jedziemy praktycznie na tym samym wózku, ja mam termin na koniec maja ;))) wyprawke powoli komletuje. Przejrzałam tez sposo stron i forów na necie. Wyciagnelam z tego wszytskiego wnioski i oto co zamierzam: - ciuszki - zaczelam od rozmiaru 62 bo w rodzinie duze dzieci sie rodza. Dopkupie kilka ciuszkow na 56 ale to na koncu. Przede wszystkim body, pajacyki, kilka spiochów. Kaftanik mam chyba jeden. Ale nie moglam sie oprzec i ku[ilam tez ogrodniczki na 68 ;) wiem ze niepraktyczne ale sliczne, wiec na "wyjscia" bedą ;) - pościel: póki co 2-3 prześcieradla, 3 kocyki róznej grubości, ochraniach do łóżeczka. Pościel w znaczeniu kolderka i poduszka zakupię na jesieni - wózek - głęboki, gondola co najmniej 80 cm, tak zeby na jesieni malenstwo jeszcze sie miesiclo. Gondola ma regulowana wysokosc pod główka dziecka wiec wieksze bedzie moglo ogladac swiat ;)))Spacerowke kupie oddzielnie. Przewaznie jak wozek ma dobra gondole to spacerowka do niczego i odwrotnie.

przewijaka nie planuje. Jesli okaze sie ze przewijanie na kanapie jest meczace i niewygodne to dopkupie - kosmetyki: na razie krem do pupy linomag zielony, sudokrem (to na wypadek jakby jednak odparzenia byly), oliwka (kilka kropel do kapieli dziala jak oilatum a taniej wychodzi) - pieluszki - chce na poczatek pampersy i bella kupic, potem bede spr na jakie marki dziecko nie bedzie uczulone - chusteczki nawilzane - zakupie, ale na poczatek postaram sie myc pupe dziecka wacikami i czysta wodą (wiadomo, im mniej chemii tym lepiej) - rożek kupilam - jak nie bedzie sluzyl jako rozek to jako kolderka bedzie super ;)

Gość jhkfdjfs
moje dziecko spalo odpoczątku w swoim łóżeczku!!!! Przewijak sie przydał bardzo, nie przydała sie za to mata edukacyjna.

wazne sa tez zakupy do szpitala. dla dziecka to tzreba zapytac w swoim szpitalu co trzeba miec swojego. Dla mamy: koszule bawelniane rozpinane u góry albo specjalne do karmienia. podklady poporodowe majtki poporodowe - siatkowe wielorazowe albo papierowe jednorazowe. Siatkowe podobno lepsze podklady takie do przewijania jednorazowe nieprzemakalne ale to dla mmy do podlozenia pod tylek zeby w razie silnego krwawienia nie upaćkać łóżka krem bepathen - zwlaszcza jak chcesz karmic piersia przydaje sie na obolale i pokaleczone piersi

c do kosmetykow polecilabym ci wszystko kupic w najmniejszych opakowaniach na wypadek gdyby okazalo sie ze dziecko ma na cos uczulenie zeby nie bylo szkoda wyrzucic.. tak mi sie zdaje.. co do wyprawki ja tez ja planuje bo mam termin na polowe maja i tak jak pisaly dziewczyny nie przesadz z iloscia ubran bo wiekszosci moze nie zdarzyc nawet zalozyc.. mi polecono ze zbedne jest lozeczko drewniane a zamiast by kupic tylko turystyczne bo i tak bedzie mi potrzebne na wyjazdy wiec po co dwa i taki mam zamiar.. hm.. co jeszcze.. dobrze jest tez miec wanienke ze stelazem bo po porodzie nie bedziesz mogla sie schylac pewnie a taki stelaz jest tak zbudowany ze potem mozna swobodnie przeplesc na nim sznurki i wieszac pranie jak na suszarce hehe.. mysle ze nie calkiem to strata pieniedzy.. jak mi sie cos przypomni bede pisac i chcetnie podczytam co inni pisza moze cos mi to pomoze;)

Gość maaajjjaaa
-2 zmiany poscieli -2 kocyki polarowe -rozek(bardzo sie przydal) -2 reczniki -ubranek troche trzeba miec, szybko sie brudza od kupki albo ulewaia, ale nie ma co przesadzac z iloscia -ubranka bierz jak daja:)moj synek tak szybko rosl, ze nawet nic nie zdazylo sie zniszczyc do pielegnacji -pieluszki tetrowe(ja mam 20)niezastapione -sudo krem (cudowna sprawa dobry na kazde odparzenia i inne) -plyn do kapieli -oliwka -zasypka -jakis krem do buzki -szczoteczka do wlosow -cazki do paznokci(sa o niebo wygodniejsze od nozyczek) -husteczki do wycierania dupki -dla noworodka najlepsze sa pampersy newborn, a potem wyprobowalam chyba wszystkie marki, az znalazlam niedrogie i dobre pieluszki -waciki -spirytus do pepka -sol fizjologiczna, jak ktos wczesniej napisal woda morska do zbedny wydatek -masc majerankowa -gruszka do noska -termometr -przwijak -mi tez przydal sie smoczek

Gość Czekająca Mama
Wiadomo niektórej mamie sie pewne rzeczy przydały,a innej nie. Ale widze że pare rzeczy które są nie potrzebne powtórzyły się, wiadomo na początku ich nie kupie a potem jesli stwierdze że czegoś mi brakuje to najwyzej sie dokupi tym bardziej że bedzie ciepło więc bez problemu bedzie można wyjsc z dzieckiem. Co do przewijaka to nie kupuje, bo mam po szwagierki córce więc zobacze czy on sie sprawdzi, a jesli sie nie sprawdzi to chociarz pieniedzy na to nie wydam. Dziekuje za dobre rady. Może jeszcze bedzie ktoś kto sie wypowie, napewno innym mama się to też przyda.

Wybór łóżeczka jest sprawą indywidualną. Pamiętam że jak mały miał się urodzić, to też planowaliśmy kupić turystyczne, jednak obdarowano nas drewnianym i tak już zostało. Dzisiaj po dwóch latach wiem, że gdybym miała turystyczne, to nie wytrzymałoby temperamentu mojego synka. Drewniane było już skręcane i klejone wielokrotnie, a takie z materiału byłoby już dawno podarte a rurki stelaża powyginane

Tijo to fakt wogle dziewczyny napiszcie co jest zbednym wydatkiem w wyprawce, czego wcale nie trzeba kupowac jesli komus zalezy na tym aby nie wydawac bez sensownie kasy? a co mozna w razie co dokupic po porodzie..tak jak przewijak np. jak podgrzewacz do butelek, jak karuzela, jak cala posciel do lozeczka bo dziecko i tak bedzie pewnie spac w beciku na poczatku;), jak wyparzacz, jak poduszka do karmienia ktora wkasnie moze sie nie przydac...najlepiej kupic to co jest noworodkowi potrzebne i mamie najbardziej a reszte dokupic pozniej wedlug wlasnych potrzeb bo jak wiadomo KAZDY BEDZIE MIAL INNE;)

Gość jadziajagodajadwiga
"a i przez pierwszy miesiąc łóżeczko służy głownie do tego, żeby było gdzie postawić przewijak" To gdzie spało Twoje dziecko przez pierwszy miesiąc??? z Wami w łóżku??? spał ze mną w łóżku, a mąż osobno miał tak silny odruch ssania, że nie dał się odłożyć, spałam na połsiedząco z dzieckiem przy piersi, po cc bardzo cięzko mi było wstawać z łóżka, długo dochodziłam do siebie a się zawzięłam, że będę karmić piersią i wychowam bez smoczka choćby nie wiem co jeżeli autorka chce karmić sztucznie to oczywiste, że butelki itp. powinna kupić

Gość maaajjjaaa
zbedne wydatki -poduszka do karmienia -podgrzewacz do butelek -elektryczny laktator, reczny w zupelnosci jest ok -wszystkie gabki itd do wanienki ulatwiajace kapiel, no moze jakas mata antyposlizgowa jak dzidzia urosnie sie przyda -nozyczki do paznokci, zamiast nich malutkie cazki, sa o niebo lepsze -wszystkie ubranka nierozpinane w kroku lub takie w ktorych ciezko zmienic pieluszke, sa absolutnie zbedne jak musisz kilkanascie razy na dobe przewijac

Gość mplplp009
u mnie zamiast podgrzewacz do butelek który używałam 3 miesiące sprawdza się lepiej termos z pompka jak nagrzeje wodę wieczorem po 20.00 to mam tą wodę do następnego grzania wody w kolejnym dniu po 20.00 najpierw dolewam zimnej wody do odpowiedniej temp a potem juz tylko sama woda z termosu jak przestygnie.

Gość maaajjjaaa
ja urzywam termosu jak karmie w nocy w butelkach mam nasypane mleko, w jednej odmierzona zimna wode dolewam cieplej z termosu wlewam do mleczka i jedzinko gotowe, szybko, wygodnie i bez placzu