Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała czarna w kubku

ile kosztuje utrzymanie małego dziecka?

Polecane posty

Gość taka jedna......
Wkładki zapomniałam dopisać, że też są z Rossmanna (Babydream), ale to chyba oczywiste. ;) A butelka Dr Brown's ma 120 ml a nie 150 - przepraszam za wprowadzenie w błąd. Pozdrawiam 🖐️

Gość mała czarna w kubku
jak widzę jak temat sie pięknie rozwija to aż mi serce roścne;) piszcie babeczki, piszcie

Gość Zajebista ta lista jest
:D Taka ja - dzięki! Jak dla mnie bomba! ;) I śliczna spacerówa!

Gość Zajebista ta lista jest
Sorry, Taka jedna a nie Taka ja :)

Gość mała czarna w kubku
podnosze:)

Gość to ja ci autorko cos powiem
wydalam kilka ladnych tysiecy na wyprawke i wydaje z tysiac na dziecko miesiecznie bo mnie stac. Przeczytalam co piszesz i doszlam do wniosku ze jak ktos wydaje wiecej to juz ignorujesz badz obrazasz, zazdrosc czy zawisc? Kazdy wydaje tyle ile moze i skoro ktos moze wiecej to dlaczego nie?

Gość mama mloda
i m mniejszcy maluch tym mniej cie kosztuje... !

Gość javascript
ja na córkę wydałam licząc od 0 do 12mies córka ma roczek łóżeczko nowe 150zł materacyk 100zł pościel 100zł karuzela 100zł mata edukacyjna 150zł gryzaki grzechotki 150zł zabawki interaktywne 800zł inne zabawki 500zł wózek 700zł spacerówka 300zł fotelik 0-9kg 300zł fotelik do 18kg 1300zł fotelik do karmienia 300zł huśtawka 300zł mata do zabawy dla starszych dzieci 100zł kocyki 3szt 60zł cienkie, 2grube 70zł niekapki 30zł szt, miseczki i inne 200zł termometr 30zł, krem na odparzenia 13zł szt, szampon 8zł szt, płyn d mycia 10zł szt,oliwka 10zł szt, krem do buzi 6zł szt, pieluszki nawilżone 50zł za 8opakowań (firmy pampers - promocja) pieluszki oryginalne pampersy 150zł na miesiąc witaminy 50zł słoiczki, deserki, herbatki 300zł mies tetrowe pieluszki ok 20szt 3zł szt ubranka 56 i 62 - dostałam od 68 do teraz wydałam już ponad 1500zł plus to co dostałam buciki 100-200zł para liczone na szybkości zapewne nie wszystko ujęte

Gość hela z wesela
Dziewczyny, naprawdę wykorzystacie te spisy? bo dla mnie to kompletna abstrakcja, po pierwsze za diabła nie pamiętam ile co kosztowało, a po drugie - wchodzę do sklepu, coś sie podoba, nie koniecznie firmy ze spisu i już wszystko szlag trafił bo ceny mogą się przeciez różnić o paręset procent...

Gość licząca mama
mam 14 miesięczniaka, na miesiąc wydaje na niego ok.235zł mleko modyfik: 66zł pozostałe jedzenie: 55zł (gotuje sama, bo dziecko absulutnie już nie chce jedzenia słoiczkowego) kosmetyki i środki piorące :15zł Pieluszki dada: 60zł opłata za prąd, bo z właścicielami jesteśmy umówieni na płatności po równo od każdego członka rodziny, więc: 40zł Zabawek i ubranekprawie nie kupuje, bo dostaje od rodziny. Z ciuszków w ciągu ostatniego pół rokukupiłam tylko buty, czapkę, szal i ekawiczki, razem za 80zł, i trzypak pajaców do spania za 50zł

Gość kasia 19877777777777
Ja za 4 miesiące zostanę mamą i na samą wyprawka kosztowała: wózek 2000zł łóżeczko z materacem 350zł komoda z przewijakiem 450zł wanienka ze stelażem 100zł kosmetyki 300zł ubranka na okres 0-3 m 1000 zł huśtawka graco 600zł laktator 250 zł = 5050 zł poród w prywatnym szpitalu 5,500 zł Tak więc sporo mimo że maluszka jeszcze nie ma to wydatki są. A jak dziecko się urodzi to myślę że spokojnie 1000zł miesięcznie będzie kosztować utrzymanie maluszka.

Gość klassi
Zawsze można troszkę przyoszczędzić, używane ubranka od znajomych czy hurtowe tańsze zakupy kosmetyków pielęgnacyjnych, pieluch czy jedzenia dla malucha. zawsze można kupić w takich sklepach http://www.sklep.internetowamama.pl/ gdzie często na promocjach można zakupić o wiele taniej te same rzeczy co w stacjonarnych sklepach. Wtedy bilans wydatków wychodzi znacznie lepiej :)

Gość wredna małpa27
utrzymanie dziecka kosztuje tyle na ile nas stać

Gość veronika ruitz
duzo

Ludzie! wyscie poszaleli!:D ja dopiero zbieram wyprawke i mysle ze ok 1000 a do 1500 to juz na pewno sie zmieszcze! 200 zl-lozko 400 zl-wozek a reszta to "pierdoly" jak ubranka, kremiki,butelki itd. Oczywiscie nie licze podgrzewaczy, laktatorow, jakis bujaczkow itd. Bo na sam poczatek tyle wystarczy. :)

Gość sarenka_2907
Dzieci to skarb, ale masz racje kwoty w tym artykule są zabójcze!

200 łóżko? 400 wózek? Gdzie Ty to kupowałaś i jakie? Sam wózek kosztował mnie 2000.

Gość gość
podepnę się pod listę, którą ktoś zamieścił wyżej: synek od 0-12mies: łóżeczko - jeszcze moje, rodzice trzymali więc gratis materacyk 100zł pościel - 250zł razem z rożkiem karuzela - dostałam po chrześniaczce mata edukacyjna - dostałam po chrześniaczce gryzaki grzechotki - dostałam w prezentach zabawki interaktywne i inne - 600zł paka z anglii, te które się sprawdziły zostawiłam, których nie lubiliśmy sprzedałam - większość drożej niż kupiłam wózek 3w1 dobrej marki ale używany - 1400zł fotelik 9-25kg - prawie 900zł fotelik do karmienia - dostałam na roczek huśtawka 24zł z reala, taka normalna, plastikowa na sznurkach ;) kocyki 2 szt 60zł cienkie kocyk gruby - mieliśmy niekapki, miseczki i inne - dostaliśmy w prezentach termometr 50zł, krem na odparzenia wystarczyły mi te które dostałam jako gratis od lekarza, położnej i w szpitalu szampon był prawie łysy więc nie używaliśmy, potem myłam swoim płyn d mycia 16zł szt, krem do buzi 20zł szt, chusteczki nawilżone 3,5zł paczka, promocja (np tesco, real) pieluszki DADA 30 zł/paczka, starczały bardzo różnie witaminy 50zł słoiczki, deserki 20-50zł miesięcznie, zależy jak często nie chciało mi się gotować, od pogody bo jak było ładnie to jedliśmy słoiki pieluszki tetra 20szt 1,9zł szt pieluchy flanela 4 szt - 20 zł ubranka - kupiłam 78 kompletów w rozmiarze 0 - 12 miesięcy, używane z Holandii, za 420 zł z przesyłką. Dokupiłam tylko body kopertowe 3 szt - 70zł kombinezon zimowy - 50 zł (real) laktator - dostałam butelki - dostałam od lekarza kupiłam smoczki do butelek - może z 3 szt smoczek - 2 szt ale moje dziecko ich nie chciało szczepienia - pokryłam z "prezentów" na chrzest czyli jakieś 8200zł w pierwszym roku bez jedzenia, pieluch i higieny. Teraz jestem w drugiej ciąży i "wszystko mam" ale synek (po 4 latach) kosztuje jeszcze więcej rocznie niż na początku. Ale dzieci są warte wszystkiego!

Gość gość
Fajna stronka ta damaztorebka

a ja mysle tak- kazdy ma inne mozliwosci finansowe, inne zdanie na wszelakie tematy. tanszym kosztem tez idzie skompletowac wyprawke, niektorzy "wpadli", niektorzy nie sraja pieniedzmi- wiadomo. wszystko wdg mozliwosci. ja od poczatku chcialam zeby moje dziecko mialo wszystko co najlepsze moge mu dac, nie za jakies bajonskie kwoty, ale tez poki co nigdy nic bylejakiego nie mial. zaczynajac od wozka a konczac na plynie do kapieli. i ciesze sie ze mu to daje, to dla mnie przyjemnosc sama. ale prawda taka ze i za 1500 skompletujesz wyprawke a i za 3000 :) i bedzie ok :)