Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała czarna w kubku

ile kosztuje utrzymanie małego dziecka?

Polecane posty

Gość mała czarna w kubku

ile wydajecie miesięcznie? ale chodzi mi o podstawowe wydatki, nie licząc np. zabawek bo to są rzeczy dodatkowe

Gość mała czarna w kubku
konkretnie takie 0-4 powiedzmy. ale głownie chodzi mi o maleństwa 0-1

Gość mała czarna w kubku
no ciuszki też, ale widzisz to też wszystko zalezy czy ktoś kupuje w firmowych sklepach czy np. w lumpiku...czy używa pampersów oryginalnych czy jakichś pieluch z biedronki...

Ja Ci napiszę ale teraz wydajemy na małą. Lenka ma 5 miesięcy. Jedzenie (mleko, kaszki, obiadki, deserki, soczki, herbatki) ok. 450 Ciuszki - niegdy nie liczyłam poprostu jak coś mi wpadnie w oko to kupuje Pieluchy, husteczki i reszta higieny ok. 300

Gość shiva27
Wszystko zależy czy chcesz oszczędnie czy nie, czy karmisz piersią czy nie..Napiszę jak u mnie. Pampersy dla niemowlaka ok 3 paczki 150zł potem idzie mniej z każdym miesiącem. Mleko modyfikowane Bebiko na tydzień nie pamiętam za bardzo ale jakieś 3 paczki po 11,00zł jak karmisz piersią to odchodzi. Butelki co najmniej dwie jak karmisz z butelki. Moje ok 20zł szt.ale to wydatek na długo, tylko zmieniasz smoczki jak się zniszczą. Ja kupiłam sterylizator do butelek za 250zł, ale można gotować w garnku z wodą. Potem wchodzą zupki i deserki, możesz sama gotować co jest sporo tańsze ale zabiera czas. Ja kupowałam Hippy i Gerbery zgrzewkami za 6 sztuk ok 15zł. Zgrzewka deserku i zupy/obiadku na 6 dni. Dochodzą też kaszki ryżowe lub mleczni- ryżowe, herbatki itd. Ubranka zawsze kupowałam ciut większe bo na dłużej starczało, można tez trafić świetne ubranka firmowe za grosze w ciucholandach, tylko musisz mieć czas szukać:-) U mnie to się liczy razy 3, ponieważ mam małe trojaczki. Szczerze mówiąc nigdy nie sumowałam wydatków bo nie chce osiwieć:-)

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi ILE. Mój mały był alergikiem więc do roku jedynym "kosmetykiem" był krem sudocrem na odparzenia oraz saszetki ziołami.Więc zakupów kosmetyków odpadał na jakiś czas. Jeśli karmisz TYLKO piersią to bardzo dużo oszczędzasz :) Karton mleka (ok 14 zł) starczał mi na 3-góra 4 dni. Myślę że używanie pampersów a tetry na jedno finansowo wyjdzie.Bo przecież używając tetry korzystamy z prądu,wody,proszku.... Jeśli używasz pampersów to zależy czy są to pampersy ogrinalne czy podróbki. Na początku idzie ich dosłownie paka! U nas ten wydatek występował prawie przez 2 lata kiedy dziecko nie zaczeło załatwiać się na nocnik/kibel Dużo zależy od tego czy będziesz sama gotować czy nie.Własne zupki wychodzą taniej.A słoiczek zupki/II dania to koszt 3 zl w górę. Opócz tego wiadomo dochodzą owoce/soczki itd. Kolejna kwestia to szczepienia.Skojarzone czy nie....Do 1 roku jest ich troszkę i płaciłam za każdą dawkę ok 200 zł Jeśli dziecko nie będzie Tobie chorowac to luksus! Ciuszki.....Firmowe czy kupione w lumpeksie.Też jest róznica. Jak widać idzie mnóstwo kasy :o ;)

Gość mała czarna w kubku
Paulino to muszę przyznać, zę 750zł na 5 miesięczne dziecko to dużo:O powiedzmy, że chcę oszczędnie, oczywiście bez przesady, ale 750 zł-ta kwota mnie przeraża....

Gość mała czarna w kubku
wiem, wiem że to wszystko zależy,a le zakładając że będe karmić piersią, kupować nieoryginalne pampersy a ciuszki niedrogo to zamknę się w 300-400zł? z tego co piszecie to dziecko kosztuje majątek a nie wydaje mi się aby wszyscy w Polsce (a troche tych maluchów jest) mieli taką kasę do wydania na dziecko w miesiącu! (np.750zł)

To zalezy czasami w jednym miesiącu wydajemy koło 600 a w następnym zaś koło 1000, wiadomo że ciuszki kosztują.

Pampersy, środki czystości, ciuszki, mleko, słoiczki, to wszytsko kosztuje....

Gość mała czarna w kubku
Paulina to wy nieźle stoicie z finansami jeśli na jedno dziecko (a widze, zę masz dwoje) możecie wydać nawet 1000zł miesięcznie....wiesz ciuchy można kupowac w lumpikach lub na wyprzedażach...

Jak będziesz sama gotowała, karmiła piersią, kupowała uzywane ciuszki, zaopatrzała się w zwykłe pampersy i nie firmowe kosmetyki to jest czansa że nawet w 300 się zmieścisz.

Można ale czasami odrzuca mnie świadomość o tym że nosiło to jakieś inne dziecko. Soitmy dobrze ale decydując się na dziecko trzeba mu zapewnić wszytsko co potrzebne.

Gość shiva27
A do tego jeszcze dodam szczepienia, my kupujemy szczepionki skojarzone 115zł sztuka, do tego rotawirus 330zł razy 2 dawki w odstępie miesiąca, na pneumokoki zaszczepie dzieci jak skończą 2 lata bo i tak do żłobka nie idą więc nie widzę sensu, wtedy to koszt jednej dawki 250zł. Po 13 miesiącu życia meningokoki 150zł i ospa wietrzna 150zł. Ale zawsze można szczepić bezpłatnymi szczepieniami bez dodatkowych. Tylko,że płatne szczepienia są lepsze jakościowo i mniejszy ból dla dziecka:-)

Na poczatek musisz się liczyć z wielkimi wydadatkami zeby kupić wszytsko na start, chyba że ktś Ci może po swoim dziecku dać.

Gość mamusia.....
Moja Lena ma 4,5 miesiąca mleko bebilon 35 zł razy 3-4 w miesiącu pampersy kumuje w kartonie po 150 szt za 79 zł ostatnio ciuszki kupiłam na allegro i za dużą pake zapłaciłam koło 100 zł gerberki zupki i deserki narazie ok 3zł za słoik kleik ryżowy i to wsio chyba:)

Gość mała czarna w kubku
ale na start (tzw. wyprawka) to ile potrzeba? 2-3 tyś?

Gość mamusia.....
no i szczepienia...125 zl za sztuke jak narazie

Ja na wyprawde wydałam koło 7-8 tysiecy. Częśc ciuszków miałam po starszej córce, ale musiałam kupić meble, ciuszki, wanienke, i jescze dużo zdrobnych rzeczy

Gość mała czarna w kubku
podawajcie mamy kwotę (oczywiście przybliżona np. ok 400zł) a ile tych szczepionek trzeba przejść? każda po 100-200zł? matko!przecież są też biedniejsze rodziny, ciekawe skąd oni biorą na to wszystko kasę...z tego co piszecie wychodzi ze trzeba zarabiać krocie zeby móc zdecydowac się na dziecko!

Gość 7-8 tys za wyprawkę
Paulina80 Ty to masz fantazje dziewczyno :D

Gość mała czarna w kubku
Paulina jesśli jestem zbyt wścibska to nie odpowiadaj, ale zastanawiam się czy jesteście tacy zamożni żeby tyle wydawać? tak z ciekawości pytam bo skoro stac Cię przy dwójeczce na takie wydatki to jestem w szoku...

Gość shiva27
wózek możesz kupić za 500zł ale też są po 2,5. Fotelik zaczyna się od ok 150zł do 500zł. Wanienka najtańsza ok 30zł ale taka z przwijakiem na stelażu dużo więcej (można się bez niej obyć ja używam takiej za 40 zł i jest super) Tak samo z łóżeczkiem proste ok 120zł ale takie porządne, które posłuży do 2-3 lat więcej. Tak jest ze wszystkim...kupujesz za tyle na ile cię stać. Można też łóżeczko w super stanie czy wózek kupić za 1/3 ceny np. na allegro po jednym dziecku:-)

Gość mała czarna w kubku
no to ile w końcu trzeba miec na tą wyprawkę bo juz nie wiem...dla mnie 7-8 tyś to zdecydowanie za dużo, no bez jaj

na dziecko wydajesz tyle na ile Ciebie stac.Moja znajoma miescila sie w 300 zl bez problemu, jak jej maly mial 4 mies. Karmila piersia, ubranka miala po rodzinie albo kupowala w ciuchlanadach. Szlo tylko na pampersy, kosmetyki, witaminy i szczepionki.

Gość 7-8 tys za wyprawkę
biedne rodziny nie kupują skojarzonych szczepionek tylko chodzą państwowo na darmowe zgodnie z kalendarzem szczepień, 99% społeczeństwa dorosłego była prowadzona właśnie takim kalendarzem i za darmo i żyjemy jakoś tylko teraz jedna przed druga mamuśki szaleją, za niedługo będą dzieciaki złotymi igłami szczepiły

Gość hahaha ja też jestem w szoku

Gość mała czarna w kubku
też mi się wydaje, ze dzisiejsze mamy przesadzają...a czy te państwowe szczepionki na prawdę są takie złe? przecież płacenie tyle kasy to jakaś paranoja! skoro nalzey się dziecku na NFZ to dlaczego nie?